• „La séduction: s’aimer un peu pour plaire beaucoup” - Yves Saint-Laurent

Starea de lectură continuă: noutățile Editurii Polirom, și în librăriile fizice

Starea de lectură continuă: noutățile Editurii Polirom, și în librăriile fizice

Editura Polirom vă recomandă cîteva cele mai recente apariții pe care le puteți găsi deja pe librăriile online, dar și, din fericire, în librăriile fizice – cele care se vor deschide imediat după încetarea stării de urgență. Vă invităm să rămîneți alături de noi în „starea de lectură” și vă rugăm să aveți grijă în continuare de sănătatea voastră. Cititul ne apropie, iar poveștile ne păstrează mintea mereu în alertă, așa încît vă dorim lectură plăcută!

 

Carte-eveniment: Vocabularul european al filosofiilor, volum coordonat de Barbara Cassin, filolog și filosof specializat în Grecia antică, doctor în filosofie și director de cercetare la CNRS-Paris IV Sorbona, membru al Academiei franceze. • Traducere și adăugiri la ediția în limba română coordonate de Anca Vasiliu și Alexander Baumgarten.

Lucrare monumentală realizată de un colectiv de aproape o sută de autori și acoperind circa 15 limbi europene, Vocabularul european al filosofiilor prezintă și compară, în cele aproximativ 400 de intrări ale sale, mai bine de 4.000 de termeni specifici unei limbi sau, pentru cei moșteniți din Antichitate, culturii europene, precum și aspecte ce țin de funcționarea unei limbi în ansamblu.

 

Îndelung așteptat: Carol I al României, Jurnal. Volumul al III-lea: 1893-1897

Stabilirea textului, traducere din limba germană, studiu introductiv şi note de Vasile Docea

„Domnia lui Carol I, lungă de 48 de ani, nu a fost un basm, ci o realitate. Ea face parte din istoria românilor, și nu oricum, ci ca o epocă memorabilă prin împliniri. Regele fără educație regală a domnit exemplar. Nu știm cum ar fi arătat România fără acest monument de echilibru, conștiinciozitate și devotament care a fost regele Carol I. Putem doar bănui că, fără el, ar fi avut o soartă mai rea.” (Vasile Docea)

 

Historia: Teoria și practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial

John Lewis Gaddis, Despre marea strategie • Colecția „Historia” • Traducere de Dan Sociu

În Despre marea strategie, John Lewis Gaddis prezintă teoria și practica marii strategii din Antichitate pînă la al Doilea Război Mondial, avînd ca surse clasici ai istoriografiei (de la Herodot la Tucidide), ai gîndirii strategice (de la Sun Tzu la Clausewitz) și ai gîndirii politice (de la Machiavelli la Isaiah Berlin), dar și scrierile Sfîntului Augustin sau nemuritorul roman Război și pace al lui Tolstoi. Ca să fii învingător, trebuie să ai o viziune strategică flexibilă, care ține seama de conjunctură și de particularitățile terenului de acțiune, și să nu uiți că imperativ este să-ți atingi prin orice mijloace obiectivul stabilit.

Vă mai recomandăm: Keith Lowe, Frica și libertatea. Cum ne-a schimbat viețile al Doilea Război Mondial

 

Eric R. Kandel, unul dintre pionierii ştiinţei cognitive moderne și laureatul Premiului Nobel pentru Fiziologie sau Medicină 2000, în portofoliul Polirom 

Mintea tulburată. Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine • Traducere de Lucia Popovici

Eric R. Kandel, unul dintre cei mai importanţi specialişti în neuroştiinţe din lume, face o neobişnuită incursiune în universul enigmatic al creierului, arătînd ce ne dezvăluie tulburările mintale despre natura umană. Pe baza cercetărilor sale inovatoare şi a lucrărilor altor experţi, el încearcă să răspundă la una dintre cele mai dificile întrebări cu care ne confruntăm: cum apare mintea din materia fizică a creierului?

Vă mai recomandăm: Shane O’Mara, Elogiului mersului

 

Mărturia cunoscutului scriitor italian Paolo Giordano, o lectură obligatorie despre pandemia de Covid-19

În vremea contaminării, de Paolo Giordano • Traducere și note de Anamaria Gebăilă • Volum apărut (sau în curs de apariție) în 28 de țări

Locuind în Italia, una dintre țările cele mai afectate de Covid-19, Paolo Giordano ne arată cum se răspîndește această boală în lumea noastră interconectată, ce impact are asupra noastră și ce trebuie să facem. El pune în discuție și alte forme de contaminare – de la criza ecologică pînă la știrile false și xenofobie – pentru a ne ajuta să înțelegem nu doar cum am ajuns aici, ci și cum, împreună, putem face o schimbare.

 

Plural: Domni și Doamne, Marta Petreu

„Ce-i unește pe Domnii și Doamnele despre care scriu?, m-am întrebat, în timp ce, cu siguranța gesturilor inconștiente, îmi adunam textele și le puneam unul după altul. Căci printre ei și prin ei toți trece firul rău, rana mare a secolului XX. Ce ar avea în comun Doti Stanca, căreia regimul totalitar comunist i-a atins însăși iubirea pentru Radu, cu lumea nălucitoare a Sarei din romanul omonim al lui Agopian? Dar Mircea Cărtărescu și, să zicem, aceeași Doti Stanca? Secolul XX a trecut prin viața fiecăruia din «personajele» mele, lăsînd o rană nu mică. Și a trecut printre ele, făcînd din ele singularități reciproc impenetrabile, monade incomunicante. ” (Marta Petreu)

În pregătire, în aceeași colecție: Mirel Bănică, Prin România. Carnete de drum

 

„O pledoarie pentru gîndirea vie, pentru gîndirea critică, un curajos exerciţiu de gîndire liberă” (Bogdan Crețu)

O. Nimigean, O ureche de om pe o spinare de șoarece

O ureche de om pe o spinare de şoarece se întreabă în ce măsură postulatul estetic al literaturii îl implică pe cel ontologic, în ce măsură literatura îşi mai poate apăra miza existenţială şi cum anume – astăzi, cînd distanţa faţă de activismele de toate culorile devine atît de greu de păstrat, iar infatigabilele fabrici de consens lucrează la o turaţie accelerată.

Vă mai recomandăm, de același autor: Rădăcina de bucsău

 

Centenar Paul Celan, unul dintre spiritele care au marcat gîndirea poetică europeană a secolului XX

Meridianul și alte proze, volum apărut cu prilejul centenarului Paul Celan • Colecția „ Biblioteca Polirom” • Traducere din limba germană și note de Andrei Corbea • Ediţie revizuită

„Am încercat să ținem seama în această întreprindere de transpunere în limba română a prozei lui Paul Celan de întreaga experiență acumulată de traducătorii care, în alte limbi și culturi, au inițiat-o cu mult înaintea noastră. Ne-am confruntat cu aceleași dificultăți și dileme în a găsi un echivalent adecvat «densității» textelor, cumulată în paleta de registre ce glisează de la ceremonios la ironic și de la emfatic la patetic, în reverberația intertextuală, în alternanța dintre «spus» și «nespus», în preaplinul semantic ce emerge din travaliul de remodelare a materiei lexicale, și nu numai...” (Andrei Corbea)

Vă mai recomandăm: Opera poetică I și Opera poetică II, traducere din limba germană de George State

 

Ultimul roman al scriitorului Albert Camus: Primul om

Colecția „Biblioteca Polirom. Seria de autor Albert Camus” • Premiul Nobel pentru Literatură 1957

Traducere din limba franceză de Ileana Cantuniari

În 4 ianuarie 1960, pe drumul de întoarcere la Paris dinspre casa din Lourmarin, maşina în care se afla Albert Camus se izbeşte de un platan, iar scriitorul moare pe loc. Pe scaunul din spate al automobilului este găsită o geantă cu un manuscris intitulat Primul om. Ultimul roman al scriitorului: o probă originală a geniului său, care permite cititorului să se apropie de personalitatea lui şi să-i savureze din plin scriitura, mai exaltată şi pasionantă aici decît în alte cărţi. 

Din aceeași serie de autor: Actuale, Moartea fericită

 

Joan Silber, una dintre cele mai prestigioase prozatoare americane contemporane, în colecția „Biblioteca Polirom. Seria Actual”

Îmbunătățire este considerată „o capodoperă a vieții cotidiene” (Newsday) • National Book Critics Circle Award in Fiction în 2017 • Traducere din limba engleză și note de Mihaela Ghiță

Romanul Îmbunătățire a fost elogiat – și pe bună dreptate – pentru căldura umană a poveștilor care îl construiesc, pentru umorul subtil și construcția rafinată. „O cronică provocatoare a lumii contemporane.” (BBC Culture)

 

Primul roman al celebrului actor american Sean Penn, dublu laureat Oscar: Bob Honey care face și drege

Colecția „Biblioteca Polirom. Seria Actual” • Traducere din limba engleză și note de Vlad Pojoga

Dincolo de intriga trăsnită şi plină de întorsături neaşteptate, Bob Honey care face şi drege este o acută satiră socială, Sean Penn descriind societatea americană contemporană într-o cheie distopică. Romanul său este încărcat de aluzii politice şi diatribe la adresa unei lumi distorsionate ficţional tocmai pentru a dezvălui o realitate profund îngrijorătoare.

În pregătire, în Seria Actual: Paolo Giordano, Devorarea cerului

 

Scriitori români contemporani, în cele mai îndrăgite colecții dedicate literaturii autohtone:  „Opere”, „Fiction Ltd”, „Ego. Proză”

• Opera postumă a unuia dintre cei mai îndrăgiți poeți români contemporani: Emil Brumaru

Opere VI. Ne-ndepărtăm din ce în ce de viață... Opera postumă, ediție îngrijită și prefață de criticul literar Bogdan Crețu

„Veți găsi aici unele dintre cele mai frumoase poeme ale lui Emil Brumaru! Nu exagerez, e un Brumaru la cel mai înalt nivel, conștient de ce poate, jucându-se cu temele propriei poezii, dar păstrându-și candoarea.” (Bogdan Crețu)

În curînd: Opere VII. La ruinurile galanteriei. Opera postumă, de asemenea îngrijit de Bogdan Crețu. 

 

Nicolae Breban, unul dintre cei mai importanţi şi prolifici prozatori români contemporani, în colecția „Fiction Ltd”

Deja disponibil în format digital, volumul Act gratuit de Nicolae Breban va putea fi găsit în curînd și în librăriile fizice, în ediție tipărită. Universul nuvelelor care compun volumul Act gratuit este populat de personaje paradoxale, contradictorii, căci, preocupate uneori pînă la obsesie de împlinirea destinului personal, ele sînt totodată chinuite de întrebări, ezitante, nehotărîte. Versiunea digitală, aici.

 

• Colegi de breaslă, colegi de viață, acum și colegi de colecție: Moni Stănilă & Alexandru Vakulovski 

Țipă cît poți de Moni Stănilă & Pizdeț de Alexandru Vakulovski sînt cele mai recente apariții din colecția „Ego. Proză” a Editurii Polirom, cel mai puternic proiect editorial autohton dedicat literaturii române contemporane. 

În curînd, în aceeași colecție: Eugen Cadaru, Cișmigienii; Dragoș Ghițulete, Despre iubire și alte ispite

 

Biografii romanțate: Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu

După biografiile romanțate ale unora dintre cele mai îndrăgite personalități culturale române – Constantin Brâncuși (Brâncuși sau cum a învățat țestoasa să zboare de Moni Stănilă), George Enescu (Enescu. Caiete de repetiții de Dan Coman), I.L. Caragiale (Caragiale. Scrisoarea pierdută de Bogdan-Alexandru Stănescu), Maria Tănase (Maria Tănase. O fîntînă pe un drum secetos de Simona Antonescu și Eugen Ionescu (Ionesco. Elegii pentru noul rinocer de Liliana Corobca) – , Polirom le propune fanilor colecției „Biografii romanțate” volumul Steinhardt. Bughi mambo rag de Lavinia Bălulescu

În curînd, în aceeași colecție: Andrei Crăciun, Cioran. Ultimul om; Veronica D. Niculescu, Luchian. Ochii, sufletul, mîna

 

Povești minunate pentru copiii de toate vîrstele, în colecția „Junior”

Massimo Vacchetta, Inimă de arici. Povestea unei mici călăuze care m-a învățat ce înseamnă curajul • Traducere din limba italiană de Anamaria Gebăilă

Massimo Vacchetta  este autorul bestsellerului 25 de grame de fericire. Cum îţi poate schimba un pui de arici viaţa (Polirom, 2018, în colaborare cu Antonella Tomaselli)

O carte educativă, ce încurajează respectul pentru natură, făcîndu-ne să reflectăm la frumusețea firii și la responsabilitatea pe care toți o avem în menținerea echilibrului fragil prin care, răbdătoare, lumea noastră ne ocrotește zi de zi, chiar dacă, adesea, noi uităm s-o admirăm și s-o prețuim.

 

Jennifer Chambliss Bertman, Vânătorii de cărți. Codul perfect

Cu ilustrații de Sarah Watts • Traducere din limba engleză și note de Irina Iacob • Vîrsta recomandată: 12+

Al doilea volum din seria Vînătorii de cărți (Polirom, 2017), în care Emily şi James, eroii din primul volum, trec prin noi aventuri pline de suspans.

Un nou mister irezistibil şi doi prieteni care se lansează într-o cursă contracronometru ca să-l dezlege, o poveste în care lucrurile iau o întorsătură periculoasă și care se citește pe nerăsuflate.

În curînd, în aceeași colecție: Veronica D. Niculescu, Iarna lui Isidor



Articole asemănătoare

„Lumea în flăcări”, de Siri Hustvedt (fragment)

„Lumea în flăcări”, de Siri Hustvedt, a fost nominalizat la Man Booker Prize și e considerat „cel mai bun roman de până acum al lui Siri Hustvedt” (The Washington Post).

Noutățile Editurii Nemira la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Nemira la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015: literatura universală, fantasy, science-fiction, young adult, dar şi titluri din colecţiile de teatru, psihologie şi poezie.

Un veritabil festival de culori şi emoţii: „Pascal desenează corăbii” de Radu Niciporuc (fragment)

Radu Niciporuc, un autentic lup de mare, deschide în Pascal desenează corăbii orizonturile unor minunate voiaje exotice între cer şi pământ. Lumea lui vieţuieşte legănată de ritmul tangajului.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu