• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

„Scene din inimă”, de Malena Ernman

„Scene din inimă”, de Malena Ernman

Publicată în Suedia în 2018 și de curând apărută în românește la Editura Seneca (traducere din suedeză de Ariadna Ponta), Scene din inimă este cartea semnată de Malena Ernman împreună cu soțul ei, Svante Thunberg, și fetele sale – cunoscuta activistă în domeniul climatic Greta Thunberg, respectiv Beata, sora ei mai mică.

Malena Ernman (n. 1970) este o cunoscută cântăreață de operă suedeză, iar soțul ei, Svante Thunberg, este actor și producător – iar volumul semnat de cei doi este o poveste de familie care surprinde perioada de dinaintea grevei climatice inițiate de Greta Thunberg (august 2018) în fața Parlamentului suedez. 

Cartea debutează cu câteva repere biografice: timp de doisprezece ani – până să apară problemele Gretei (simptomatologia clinică), și ulterior ale Beatei – Malena Ernman a locuit, împreună cu familia, în diverse orașe ale Europei (Berlin, Paris, Viena, Amsterdam, Barcelona) din motive profesionale (pentru a interpreta diverse roluri de operă). Bogata carieră personală se complică în momentul în care Greta refuză să mai meargă la școală și să mai mănânce, fiind diagnosticată cu sindromul Asperger, autism funcțional și OCD – tulburare obsesiv-compulsivă. Ulterior, și sora ei va avea un diagnostic ADHD, ba chiar și Malena Ernman va fi diagnosticată, la 45 de ani, cu ADHD, dar cântăreața de operă mărturisește că a avut parte de anturajul și „contextul adecvat” pentru a-și dezvolta talentul muzical ieșit din comun. Fiindcă pentru ea, în mediul socio-familial potrivit, un diagnostic de autism devine, de fapt, o „superputere”.

Experiența școlară a Gretei, în schimb, nu e una fericită, ocazie pentru Malena Ernman de a face o critică a sistemului de învățământ actual, care nu poate integra diferența și nu poate oferi înțelegere și condiții adecvate de dezvoltare copiilor cu autism și ADHD: „Cineva trebuie să povestească despre sistemul școlar în care unul din cinci elevi rămâne pe dinafară. (...) Copii cu autism, obligați să meargă la școli unde 82% dintre ei sunt supuși la bullying. Toate ședințele de criză de la școală și toți părinții și profesorii care suferă de epuizare. Toți cei care o duc mai rău decât noi. Relația dintre autism și depresie și copiii care ajung să-și ia viața. Cea mai neagră statistică. Fetele care suferă de anorexie”.

Mai mult decât atât, cartea surprinde o realitate incomodă – cu mărturii de specialitate –, și anume „deficiențele structurale legate de egalitatea de gen în interiorul domeniului psihiatriei pentru copii și tineri”, în sensul discriminării fetelor în raport cu băieții: „Căci cum ar putea o fată să se plieze pe șabloane și criterii care au fost gândite pentru băieți? Cu câțiva ani în urmă, fetele nici măcar nu puteau suferi de Asperger sau de ADHD. Așa cum toate aspectele care influențează diagnosticul se bazează în continuare pe băieți”. „Fete care nu de puține ori ajung fără voie la un absenteism școlar de durată care poate însemna începutul unei alienări pe viață. Fete care intră în zona de risc reprezentată de tulburările funcționale nediagnosticate, în care se înscriu, de pildă, sindromul Asperger și ADHD. O zonă de risc vecină cu tulburările de alimentație, tulburările compulsive și diverse tipuri de comportament distructiv.”

Scene din inimă nu este numai un manifest climatic (vorbește despre criza resurselor și a sustenabilității), ci și un manifest feminist, fiindcă mișcarea ecologistă – în care s-a angajat Greta Thunberg și care a făcut-o celebră în întreaga lume – pune în chestiune fundamentele societății occidentale actuale care au generat criza, și care sunt un construct în esență masculin.

Scene din inimă, de Malena Ernman, Svante Thunberg, Greta Thunberg, Beata Ernman, traducere din suedeză de Ariadna Ponta, Editura Seneca, București, 2020Articole asemănătoare

„Așteptări”, de Anna Hope (fragment)

„Așteptări”, de Anna Hope, roman publicat în 19 țări și în curs de ecranizare, abordează o tematică foarte actuală legată de condiția femeii moderne.

Un mariaj artistic, despre „Constance”, de Franny Moyle

Decadentism și dandysm, vicii și prejudecăți victoriene, feminism și homosexualitate, socialism și misticism, drepturi și obligații sociale, libertăți și interdicții… urmărind viața prea puțin cunoscută a lui Constance Wilde, Franny Moyle face o radiografie a societății britanice la finalul secolului XIX scoțând la iveală nu doar informații despre viața acesteia, ci și despre viața femeilor în epocă.

Cele trei vârste ale femeii – „Ochi-de-pisică” de Margaret Atwood

O poveste despre prietenie, despre feminitate și feminism, despre condiția artistului în lume, despre bărbați și despre femei, despre rătăcirile secolului XX și, mai presus de toate, despre dorința impetuoasă de a păstra clipa.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu