• „Cine fuge de suferință, matematic ratează fericirea” - Alexandru Paleologu

Noutățile editurilor la Bookfest 2017 (sinteză)

Noutățile editurilor la Bookfest 2017 (sinteză)

Între 24-28 mai va avea loc Salonul Internațional de Carte Bookfest, ediția a XII-a. Evenimentul are loc la Romexpo, în pavilioanele C1, C2, C4, C5, iar intrarea este liberă. Suedia este oaspetele de onoare al ediţiei din acest an, standul țării invitate fiind amplasat în Pavilionul C4. 

Cele peste 200 de edituri își așteaptă cititorii cu prețuri promoționale și cu multe noutăți. Câteva dintre aceste noutăți le puteți găsi mai jos, într-un articol de sinteză. Zilele următoare voi posta și articole dedicate fiecărei edituri în parte cu mai multe informații legate de cărțile noi ce vor apărea. 

Mai e o săptămână până la Bookfest, așa că aveți timp suficient, zic eu, să vă bucurați de noutăți, să faceți și să refaceți liste, după ce vă mai temperați entuziasmul și verificați contul din bancă sau banii din portofel, după care puteți merge să cumpărați toate cărțile pe care nu le-ați pus pe liste. Pentru că, deh, știm cu toții cum e cu socoteala de acasă și cu cea din târg.  

 

ALL

Fata din Brooklyn, de Guillaume Musso; Mercenarul, de Jean-Patrick Manchette; Cele 12 pârghii ale succesului, de Stephen R. Covey; Harrison. Gastroenterologie și hepatologie, de Dan L. Longo și Anthony S. Fauci; Harrison. Pneumologie și terapie intensivă, de Joseph Loscalzo. 

 

ARAMIS

Albumul exploratorului naturii, de Caz Buckingham, Andrea Pinnington; Mică enciclopedie. Păsări din grădină și cântecele lor (carte cu sunete reale, înregistrate în mijlocul naturii); Mică enciclopedie. Păsări din pădure și cântecele lor (carte cu sunete reale, înregistrate în mijlocul naturii); MISS EDISON. profesoara noastră genială. AIURITĂ, de Irene Zimmermann; MONSTRUOS DE HAIOS! Tort lipicios pentru toată lumea, de Jochen Till; Hotelul Lăbuța Fermecată. Atenție, vecini răi!, de Feline Lang; Profesorul Miracol. Atelierul dorințelor secrete, de Susan Niessen. 

 

ART

Art: Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman; Un proiect sângeros, de Graeme Macrae Burnet; Viața secretă a marilor scriitori, de Robert Schnakenberg; Lumină în august, de William Faulkner; Pogoară-te, Moise, de William Faulkner; Primăvara la Roma a doamnei Stone, de Tennessee Williams; În căutarea timpului pierdut 6. Timpul regăsit, de Marcel Proust; Oryx și Crake, de Margaret Atwood; Lenin Dada, de Dominique Nogouet; Alegerea Sofiei, de William Styron; Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov; Beznă vizibilă, de William Styron; Jurnal trist, de Katherine Mansfield.

YoungArtAbsolut tot (ediție tie-in), de Nicola Yoon; Gașca pofticioșilor, de David Arnold; Poveștile deosebiților, de Ransom Riggs. 

Arthur: A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum (cu ilustrații de Dan Ungureanu); Asterix, viteazul gal, de Rene Goscinny și Albert Uderzo; Rostogol păzește pepenii, de Lavinia Braniște (cu ilustrații de Andrei Măceșanu); Dosarul unei vacanțe de groază, de Ana Rotea; Lupul jucător de poker, de Irina Dobrescu; Stelaluna, de Janell Cannon; Domnișoara învățătoare e un monstru, de Peter Brown; Nu lăsa porumbelul la volan, de Mo Willems; Prietenul meu e trist, de Mo Willems; Regele Arthur I. Sabia din stâncă, de T.H. White; Harry Potter și Pocalul de foc, de J.K. Rowling; Eroii Olimpului I. Eroul pierdut, de Rick Riordan; Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffiths; O serie de întâmplări nefericite. Refugiul reptilelor, de Lemony Snicket; Stuart Little, de E.B. White. 

Paladin: Răzbunare ancilară, de Ann Leckie; Roboții I. Eu, robotul, de Isaac Asimov; Asasinul din umbră, de Brent Weeks; Ripley sub pământ, de Patricia Highsmith; Sindicatul polițiștilor idiș, de Michael Chabon; Zorii Fundației, de Isaac Asimov; Assassin’s Creed. Frăția, de Oliver Bowden; Nova, de Samuel R. Delany.

 

BAROQUE BOOKS&ARTS

Culorile şi viaţa lor secretă, de Kassia St Clair; Istoria vinului, de Ian Tattersall & Rob DeSalle; O mare de vin și un strop de filozofie, coord. Fritz Allhoff; Arta lingușirii, de Richard Stengel; Fericirea trăieşte în spaţii mici, de Dominique Loreau; Diamante şi foc, de Rachelle Bergstein.

 

CARTEA COPIILOR 

De ce plângem?, de Andreea Constantin, cu ilustrații de Maria Constantinescu; O cunoşti pe Pippi Şoseţica?, de Astrid Lindgren, cu ilustrații de Ingrid Nyman; Lupul cel Mare și Lupul cel Mic, de Nadine Brun-Cosme, cu ilustrații de Olivier Tallec; Sub semnul Capricornului, de Hugo Pratt; Păianjenul cel harnic, de Eric Carle; În adâncul oceanului,al treilea volum din seria „Autobuzul magic”; Tropote fermecate – antologie de povești cu cai fantastici.

 

CORINT 

Corint JuniorPrada (Arena 13 #2) de Joseph Delaney; Lupii din Brandenburg (Berlin #4), de Marco Magnone și Fabio Geda; Tronul secret (Regina viselor #1) de Peter F. Hamilton; Enciclopedia Larousse pentru copii.  

Leda EdgeCronicile lui Magnus Bane, de Cassandra Clare, Sarah Rees Brennan și Maureen Johnson.

Corint Istorie: Jurnal - volumul I, de Ion Rațiu; Însemnări, de Nicolae Polizu-Micșunești, de Nicolae Filipescu; Conversații cu Molotov, de Feliks Ciuev și Viaceslav M. Molotov; Istoria terorismului, de Randall D. Law. 

Istorie cu blazonDin istoria familiei Ghika, de Mihai Sorin Rădulescu; Martha Bibescu și vocile Europei, ed. Alina Paveslescu.

Corint Books: Kreuztanne, de Fate Velaj.

 

CRIME SCENE PRESS

Adevărul absolut, de James Rayburn; Moarte în clan (vol. 2 din seria „Jack Taylor), de Ken Bruen; Trucaj (seria „Andrei Mladin”), de George Arion; Negru de corb (primul volum din seria „Shetland”), de Ann Cleeves. 

 

CURTEA VECHE 

Paltonul cu gaică. Proză scurtă, eseuri, de Mihail Șișkin; Povestea Castelului Peleș, de ASR Principele Radu al României; Castelul Bran, de Diana Mandache; Nopţile salamandrelor, de Márton Evelin; Teze şi antiteze la Washington, de Vladimir Tismăneanu; Fete şi feciori de împăraţi, basme româneşti repovestite de Răzvan Năstase; Psihologie pentru oameni obișnuiți, de Ramona şi Radu F. Constantinescu; Iacării Acrobaţi. Aripi românești, de Maria Cristina Țilică; Fericirea e un ac de siguranţă, de Răzvan Exarhu; Astăzi este despre astăzi, de Mirela Retegan; Spovedania unui preot ateu, de Ion Aion.

 

FRONTIERA

A dispărut tortul, de Thé Tjong Khing; Sistemul nervos, sistemul bucuros, de Gabriel Achim; Eu sunt cel mai puternic, de Mario Ramos.

 

GAMA

Challenger Deep, de Neal Schusterman; Șapte zile, de Eve Ainsworth; Cum să trăiești veșnic, de Sally Nicholls; O insulă numai a noastră, de Sally Nicholls.

 

HERALD

Leviatanul, de Thomas Hobbes; În apărarea drepturilor femeii, de Mary Wollstonecraft; Lumea interioară a traumei, de Donald Kalsched; Piatra filosofală, de Israel; Istoria filosofiei hermetice, de Nicolas Lenglet du Fresnoy; Originea speciilor, de Charles Darwin; Mahatma Gandhi - O viață legendară (Biografia), de Romain Rolland; Mark Twain – Capitole din autobiografia mea, de Samuel Langhorne Clemens; Memorii, de William Butler Yeats; Cosmologia voioasă, de Alan Watts; Pe calea mea, de Alan Watts; Fenomenul bullying: 8 strategii pentru a-i pune capăt, de Signe Whitson; Trauma: 8 strategii de vindecare, de Babette Rothschild; Stresul: 8 strategii de gestionare, de Elisabeth Anne; Acționează cu dragoste. Pune capăt conflictelor, rezolvă neînțelegerile și întărește-ți relația prin terapia acceptarii și angajamentului, de Russ Harris; Cum să ne simțim bine împreună. Secretul funcționării relațiilor, de David Burns; Jocul atașamentului, de Aletha Solter; Bebelușul meu înțelege tot, de Aletha Solter; Cum gătim realitatea. Rețetar de spiritualitate pentru oameni sceptici, de Daniela Andreescu; Caravana vieții, de Omar Khayyam; Misticii islamului, de Reynold A. Nicholson; Scrieri pentru Regnabit, de René Guénon; Învățăturile șamanilor Peyotl. Cele cinci puncte ale atenției, de James Endredy. 

 

HERG BENET 

LITERATURĂ STRĂINĂ
Cărțile ArvenAcest cântec neîmblânzit, de Victoria Schwab; Anomalii, de Colette Freedman și Sadie Turner; Un drum lung spre o planetă mică și furioasă, de Becky Chambers.

PassportFata cea bună, de Mary Kubica; Inima mea și alte găuri negre, de Jasmine Warga.

LITERATURĂ ROMÂNĂ
Radical din 7Felinarium, de Andrei Crisant Duran; Confuz, de Alex Andronic; Divorțurile amanților (vol. 4 din seria Amanții), de Corina Ozon; Maria Magdalena, de Ioana Duda .

Radical din 5Îndurabile, de Andrei Crăciun.

Cărțile ArvenContesa Aneke, primul volum din trilogia Ultima vrăjitoare din Transilvania (ed. 2, cartonată), de Cristina Nemerovschi; Regii timpului: Eroare (continuarea romanului Regii timpului), de Laura Nureldin; Ultimul avanpost. Vol.3: Renașterea, de Lavinia Călina; Bășica Lumii și a ne’Lumii, de Flavius Ardelean.

 

HUMANITAS

Autori străini: Evanghelia pe scurt, de Lev Tolstoi; Principele, de Niccoló Machiavelli; Infinitezimal. Cum a contribuit la făurirea lumii moderne o teorie matematică periculoasă, de Amir Alexander; Lumea explicată. Descoperirea științei moderne, de Steven Weinberg; 

Autori români: Despre inimă şi alte eseuri, de Andrei Pleșu; România, o iubire din care se poate muri, de Gabriel Liiceanu; Am fost cândva femeie de onoare, de Radu Paraschivescu; Lanțul de aur, de Andrei Cornea; Zodia Cancerului. Jurnal, de Radu Vancu; Anii frigului, de Dan Stanca; Istorie şi mit în conştiinţa românească, de Lucian Boia (ediţie aniversară adăugită și ilustrată); Proştii Europei. Cum se sinucid civilizaţiile, de Traian Ungureanu; Noaptea, ca hoţii, de Ramona Ursu; Fabrica de doctorate sau Cum se surpă fundamentele unei nații, de Emilia Şercan; Conceptul modern de poezie. De la romantism la avangardă și A citi, a reciti. Către o poetică a (re)lecturii, de Matei Călinescu; „Îi urăsc, mă!“ O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru, de Magda Răduță. 

Humanitas Fiction: Iată-mă, de Jonathan Safran Foer; Creșterea şi decăderea marilor puteri, de Tom Rachman; Vanessa şi sora ei, de Priya Parmar; Amurgul marinarului, de Yukio Mishima; Fratricizii, de Nikos Kazantzakis; Fima, de Amos Oz; Voi, cuvinte. 101 poeme antume și postume, de Ingeborg Bachmann; Mary, de Aris Fioretos; Metamorfoza. Integrala prozei antume, de Franz Kafka; Aviatorul, de Evgheni Vodolazkin.

Humanitas Junior: Val și Cetatea Sufletelor, de Ana Alfianu; Secretul monstrului. O poveste cu poveţe, trei pisici şi o surpriză, de Otilia Mantelers; Grădinarul nopții, de Frații Fan; Micul prinț, de  Antoine de Saint-Exupéry (cu ilustrații de Mihai Coșulețu); Pandora, de Victoria Turnbull; O zi din viața Deliei, cu ilustrații de Delia Calancia.

 

LITERA 

Io contra Statele Unite ale Americii, de Paul Beatty; Dansând în întuneric, vol. IV din seria „Lupta mea”, de Karl Ove Knausgård; Numele meu e Lucy Barton, de Elizabeth Strout; Un bărbat și o femeie, de Jojo Moyes; Un ghid al detoxifierii în 15 zile, de Ligia Pop; Unde nu-i cap, vai de popoare, de Dragoș Pătraru; Drumul spre iad. Europa 1914–1949, de Ian Kershaw.

Litera Mică
DISNEY. Mickey și piloții de curse; DISNEY. Frumoasa și Bestia; 100 de idei geniale care au schimbat lumea; Cum adoarme puiul meu?.

 

NEMIRA

În afara colecțiilor: Supraviețuitorii, de Bear Grylls.

Nautilus SF&F: Povestea vieții tale, de Ted Chiang; Luna nouă, de Ian McDonald (primul volum din seria „Luna”); ediții revizuite ale seriei „Cântec de gheață și foc”, de George R.R. Martin; trilogia „Farseer”, de Robin Hobb; Epoca inocenței, de Adrian Mihălțianu (primul volum din seria „Terra XXI”); Aleasa Dragonului, de Naomi Novik.

Young Adult: Replica, de Lauren Oliver; Cruzimea, de Scott Bergstrom; Vassa și noaptea, de Sarah Porter.

Babel: Sentimentul unui sfârșit, de Julian Barnes; Căsătorie de plăcere, de Tahar Ben Jelloun; Așteptându-l pe Bojangles, de Olivier Bourdeaut.

Damen Tango: Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jefferies.

Literatură română
Cuaternar: În spatele blocului, de Mara Wagner. 

Vorpal: Cele mai mici proze, de Doina Ioanid; Beatitudine. Un eseu politic, de Cosmina Moroșan. 

Nemi: Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat, de Iulian Tănase & ilustrații de Alexia Udriște; Enescu și hora razelor de soare, din seria „Povești în pădurea muzicală”, de Cristina Andone, ilustrații Adriana Gheorghe, Sebastian Oprița și Thea Olteanu; Vraja Dorințelor (vol. 1 din seria „Tărâmul poveștilor”), de Chris Colfer; Proscrisul. Povestea lui Robin Hood, de Michael Morpurgo.

 

POLIROM

Autori străiniViață, de Keith Richards; Povestea lui Genji, de Murasaki Shikibu; Losing My Religion, de Anna Erelle; Femeia cu Părul Roșu, de Orhan Pamuk; Fiica Estului, de Clara Usón; Contraviața, de Philip Roth; Augustus, de John Williams; Arhipelagul altei vieți, de Andreï Makine; Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat și alte povestiri, de David Lodge; Umor şi satiră în literatura arabă clasică. al-Ğāḥiẓ, al-Hamaḏānī, al-Ḥarīrī, antologie de Grete Tartler.

Autori români. Ficțiune: Provizorat, de Gabriela Adameșteanu (ediţia a IV-a, definitivă); Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu, Mardale; Viața mea, de Nicolae Breban; Hanul lui Manuc, de Simona Antonescu; Sînii verzi, de Florin Iaru; Neasemuita istorie a Imperiului Român de Răsărit (Continuarea romanului Turma păstorului mut), de Marius Oprea; Pereţi subţiri, de Ana Maria Sandu; Transfer, de Liviu Ioan Stoiciu; Numele tău şi alte erezii, de llinca Bernea; Ultraviolenţă, de Bogdan Coşa; Aleea Zorilor, de Andrei Crăciun; Miere, de Tudor Ganea; Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu; Imperiul Pisicilor, de Alex Tocilescu; Downshifting, de Alexandru Done.

Autori români: Non-Ficțiune: Cinci feţe ale modernităţii. Modernism, avangardă, decadenţă, kitsch, postmodernism, de Matei Călinescu (ediție aniversară); Profetul şi oglinda fermecată. Despre imaginaţie şi profeţie în Călăuza rătăciţilor de Moise Maimonide (ediţia a II‑a), de Madeea Axinciuc; Bătălia lor. Femeile din România în Primul Război Mondial, de Alin Ciupală; Cum citesc bărbații cărțile femeilor, volum coordonat de Lia Faur şi Șerban Axinte; De ce este România astfel? Avatarurile excepționalismului românesc, volum coordonat de Vintilă Mihăilescu; Despre bolile filosofilor. Cioran (ediția a III-a revăzută și adăugită), de Marta Petreu; Madlena, de Aurora Liiceanu.

 

PUBLICA 

10 materiale minune și poveștile lor incredibile, de Mark Miodownik; Coaching zi de zi. Spune mai puțin, întreabă mai mult și schimbă pentru totdeauna felul în care conduci, de Michael Bungay Stanier; Dezordonat. Puterea dezordinii de a ne transforma viața, de Tim Hartford; Afaceri în ritm de punk. Încalcă toate regulile după metoda BrewDog, de James Watt; Wonderland. Cum a creat jocul lumea modernă, de Steven Johnson.

Victoria Books: Driblingul meu. Autobiografia lui Johan Cruyff; Autobiografia, Rod Laver.

Narator: Bucurați-vă de fericirea voastră, de Paul Brinkley-Rogers.

 

TREI 

Young Fiction Connection: Răzbunarea ciorilor, de Leigh Bardugo; Înainte de noi, de Anna Todd; Prințesa de hârtie, de Erin Watt.

Fiction Connection: În ape adânci, de Paula Hawkins; Cuplul din vecini, de Shari Lapena; Ultima scăpare, de Feredico Axat; Vremea plecării, de Jodi Picoult; Îmi pare rău, sunt așteptată, de Agnès Martin Lugand; Școala de noapte, de Lee Child.

În afara colecțiilor: Înțelepciunea banilor, de Pascal Bruckner; Oprește-te puțin și privește în jur. Cum să fii calm și atent într-o lume grăbită, de Haemin Sunim; ATLAS OBSCURA. Ghidul exploratorului minunilor ascunse ale lumii, de Joshua Foer, Dylan Thuras & Ella Morton.

EroscopAmantul, de Jodi Ellen Malpas.

Acum pentru viitorMoartea într-o gaură neagră și alte dileme cosmice, de Neil deGrasse Tyson.

IstorieIstanbul, de John Freely; Saga favoritelor, de Jean Des Cars.

Pandora M: Povestea fetiței pierdute, vol. IV al „Tetralogiei napolitane”, de Elena Ferrante; Anul gândirii magice, de Joan Didion; Puterea tăcută, de Susan Cain; Diavoli fragili, de Radu Găvan; Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter.

PanDa: Micuța vrăjitoare, de Benjamin Lacombe și Sébastien Perez; Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii, de Sînziana Popescu, ilustrații de Iulia Ignat; Micul constructor, de Ross Montgomery & David Litchfield; Aventura lui Oli la Zoo, de Olga Gudynn.

Literati: Ordinul Iepurilor Regali din Londra, de Simon & Sara Montefiore.

StART: Mă cheamă Charles Saachi și sunt un artoholic, de Charles Saachi.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC 

Tafiti și comoara stră-stră-stră-stră-stră-străbunicului, de Julia Boehme; Micul Păianjen Firicel. Vacanța la fermă, de Diana Amft; Iepurica Dragălașă, de Charles Ghigna; Ursulețul Bobby, de Charles Ghigna; Primele mele povești de noapte bună; Unde locuiesc animalele?.

 

VELLANT 

Eroul din mansardă, de Alvaro Pombo; Laura și Julio, de Juan José Millás; Pornographia, de Jean-Baptiste Del Amo; Un impuls bizar, de Lydia Davis; Elogiul inactivității, de Bertrand Russell. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Humanitas și Humanitas Fiction la Gaudeamus 2017

Humanitas și Humanitas Fiction vă așteaptă la Gaudeamus 2017, în perioada 22–26 noiembrie, cu evenimentele editoriale ale toamnei publicate în celebrele sale colecții.

Cărți interesante aprilie 2022

Noutățile literare ale lunii aprilie 2022, alături de câteva recomandări de cărți.

Noutăți literare 17-23 august

Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 17-23 august.

6 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Catalina 19-05-2017 21:31

    Multumim

    Raspunde
  2. Ionel Balan 17-05-2017 15:05

    Vad ca trebuie sa-l recitesc din cand in cand, intre timp a aparut in articol si Crime Scene Press (una dintre editurile dragi mie) !

    Raspunde
  3. denisa1999 17-05-2017 11:24

    Iti multumesc si eu pt munca de adunat minunatiile de carticele de la toate editurile.

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 17-05-2017 12:47

    Cu drag! :)

  5. Ionel Balan 17-05-2017 09:50

    Sa tot incepi ziua de lucru citind asemenea articole :) ! Multumesc si o zi buna!

    Raspunde
  6. Laura Câlțea 17-05-2017 12:47

    Un articol numai bun pentru liste, nu? :)) Mulțumesc și eu, asemenea :)