• „Nu posedăm cu adevărat decât ceea ce putem aștepta” - Anna de Noailles

Noutățile Editurii Nemira la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Nemira la Gaudeamus 2015

 

Noutățile Editurii Nemira la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015

 

Editura Nemira participă la cel mai important târg de carte al anului, Gaudeamus, cu noutăţi din literatura universală, fantasy, science-fiction, young adult, dar şi titluri din colecţiile de teatru, psihologie şi poezie.
Târgul Internaţional GAUDEAMUS - Carte de învăţătură Gaudeamus are loc de miercuri, 18 noiembrie până duminică, 22 noiembrie, în pavilionul central Romexpo, iar standul Nemira vă așteaptă cu peste 700 de titluri cu o reducere generală de 25% la titlurile individuale și 40% la pachete.

Printre noutățile pe care le veți găsi la târg se numără antologia 111 cele mai frumoase poezii ale generației 80, ce cuprinde poeme semnate de Mircea Cărtărescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru și mulți alții, jurnalul de creație al lui Andrei Tarkovski, Sculptând în timp, apărut în colecția Yorick sau Viața elfilor, primul roman al autoarei franceze Muriel Barbery după bestsellerul Eleganța ariciului.

Pentru fanii SF&F am pregătit în colecția Nautilus cel mai recent volum semnat de George R.R. Martin, volumul de povestiri Cavalerul celor șapte regateprequel la faimoasa serie Urzeala Tronurilor, precum și antologia de urban fantasy Străzi întunecate, coordonată de același George R.R. Martin și Gardner Dozois.
Tot în această colecție, cititorii pot descoperi un sfâșietor SF despre Războiul etern, de Joe Haldeman, o minunată reinterpretare a faimosului basm al lui Hans Christian Andersen - Regina zăpezilor, de Joan D. Vinge și o nouă trilogie semnată de Joe Abercrombie, Marea sfărâmată: Jumătate de rege, poveste de inspirație nordică, despre onoare și răzbunare.

 

Războiul etern, de Joe Haldeman
Traducător: Mihai Dan Pavelescu

Câştigător al premiilor Hugo, Nebula şi Locus, romanul Războiul etern, de Joe Haldeman, este cea mai recentă apariţie în prestigioasa colecţie Nautilus a editurii Nemira. Iar în ce priveşte acţiunea, aceasta poate fi rezumată în felul următor: soldatul William Mandella este trimis în spaţiu pentru a lupta într-un război în care nu crede şi care pare a nu se mai termina. Tot ce trebuie să facă este să supravieţuiască şi să-şi facă datoria faţă de Pământ pentru a se întoarce acasă. Dar întoarcerea „acasă“ se va dovedi şi mai dificilă decât lupta. Dilatarea timpului cauzată de călătoriile în spaţiu a făcut ca Mandella să îmbătrânească doar luni, pe când pe Pământ s-au scurs secole de la plecarea lui… În cuvintele lui Junot Diaz, „Războiul etern este genial – fără îndoială una dintre cele mai influente cărţi despre război ale timpului nostru.“

 

Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski 
Traducător: Raluca Rădulescu

Căutând răspunsuri la întrebări despre film şi artă în general, despre creator şi public, despre valori şi nonvalori, unul dintre cei mai importanţi cineaşti din secolul XX priveşte adânc în sine şi spre lumea din jur. Lumea lui se dezvăluie în Sculptând în timp, carte fundamentală pentru orice artist, astfel încât să stârneasca şi mai multe întrebări. Un volum de excepţie apărut în colecţia Yorick, în care veţi descoperi, în vorbele lui Tarkovski, nu doar că „Absolutul poate fi atins numai pe calea Credinţei şi a Creaţiei, ci şi că „Scopul artei este acela de a-l pregăti pe om pentru moarte, de a-i curăţa şi de a-i afâna sufletul, de a-l face capabil să devină mai bun.“ Poate nu întâmplător, într-o perioadă în care mişcarea culturală românească pare să se îndrepte către o schimbare profundă împreună cu întreaga societate din care face parte, iată că un proiect editorial de excepţie vine în întâmpinarea tuturor acelora pentru care căutările artiştilor dăruiţi cu har sunt, de multe ori, mai importante decât sloganurile seci pe care le enunţă puternicii zilei. 

 

Străzi întunecate, vol. 1, de Gardner Dozois şi George R.R. Martin 
Traducător: Laura Ciobanu 

Dacă numele autorului George R.R. Martin nu mai poate reprezenta o necunoscută, cel mai probabil nici asocierea sa cu un alt mare antologator pe numele său Gardner Dozois, lasă la fel de puţine semne de întrebare. De data aceasta însă, iată că ei revin cu un volum plin de autori care de care mai interesanţi, de la Charlaine Harris şi Steven Saylor până la Carrie Vaughn şi Glen Cook. Dar iată şi o scurtă descriere de atmoferă a ceea ce vă aşteaptă în curpinsul acestuia: cu Dahlia, femeia-vampir, facem cunoştinţă la un ospăţ ţinut în cinstea creaturilor nopţii. Cu anumite farmece periculoase pătrundem în „locuri unde nimeni n-ar trebui să se aventureze“. Detectivul John Taylor, obişnuit cu fantomele, are de rezolvat cel mai straniu caz: o vrăjitoare şi-a pierdut inima şi o vrea inapoi. Iar un vânător de stafii descoperă că unele năluci sunt mai greu de vânat decât altele... În aceste Străzi Întunecate, enigmele, primejdiile şi ameninţările pândesc la fiecare pagina. George R.R. Martin şi Gardner Dozois au realizat o antologie de citit pe nerăsuflate, care a cucerit milioane de cititori. 

 

Regina zăpezilor, de Joan D. Vinge
Traducător: Diana Pădurariu

Această minunată reinterpretare a basmului lui Hans Christian Andersen, Craiasa Zăpezii, a fost recompensat cu premiul Hugo şi este semnat de Joan D. Vinge, autoarea unui alt bestseller publicat de editura Nemira, Cei 47 de ronini. Dar iată şi descrierea, pe scurt: după 150 de ani de domnie, timpul Reginei Zăpezilor se apropie de sfârşit. În curand, poarta galactica ce leagă planeta Tiamat de alte lumi se va închide şi vremea Iernii se va termina odată cu venirea la putere a Verii. Dar nu este totul pierdut dacă planul lui Arianrhod, Regina Iernii cea coruptă şi veşnic tânără, se va împlini. De cealaltă parte a lumii, Moon, unul dintre oamenii Verii, este prinsă în mrejele urzelilor Reginei şi va trebui să lupte cu toate forţele pentru a împiedica un viitor sumbru. 

 

Delirium: Requiem, de Lauren Oliver
Traducător: Dorina Tataran

Lena, acum o membră activă a rezistenţei, trăieste din nou în sălbăticie, alaturi de grupul ei, în vreme ce Hana se află în Portland, este vindecată şi va fi noua soţie a viitorului primar. Cât despre rebeliunea incipientă din Pandemonium, ei bine, aceasta s-a transformat într-o revoluţie în toată regula în Requiem, ultimul volum al trilogiei Delirium. Nu este niciun dubiu: un război e pe cale să înceapă, iar întrebarea care se pune este dacă merită sacrificiul câtorva oameni pentru ca restul să trăiască în pace. Conflictul cărţii este descries cel mai bine însă de cuvintele unuia dintre personajele principale: Poate că o luăm razna din cauza sentimentelor noastre. Poate că dragostea chiar e o boală şi ne-ar fi mai bine fără ea. Dar am ales un alt drum. Şi, în fond, acesta e rostul evitării operaţiei: să fim liberi să alegem. Liberi să alegem inclusiv ce e greşit. 

 

Magicienii: Regele magician, de David Grossman
Traducător: Oana Chiţu.

Doi ani după întâmplările din Magicienii, Quentin și prietenii lui au ajuns regi și regine în Fillory, dar viața lor magică nu este paradisul care pare a fi. Zilele și nopțile de bucurii regale încep să își piardă gustul, iar într-o dimineață, când o vânătoare ia o turnură tragică, Quentin și Julia sunt nevoiți să se îmbarce pe o barcă fermecată cu vele care îi va duce într-o călătorie departe de regatul lor.

 

Marea sfărâmată: Jumătate de rege, de Joe Abercrombie
Traducător:Liviu Szoke

Prințul Yarvi a jurat să recâștige tronul pe care nu și l-a dorit vreodată. Dar mai întâi trebuie să supraviețuiască cruzimilor, lanțurilor și apelor dure ale Mării Sfărâmate. Și toate acestea cu o singură mână bună. Înșelatul ajunge înșelător. Mic și slab în ochii tatălui său, Yarvi rămâne singur într-o lume în care nu contează decât forța brută și sângele rece. El nu poate mânui o sabie sau ține un scut, așa că trebuie să își ascută mintea că pe o armă. Tradatul ajunge trădător. În jurul lui Yarvi se strânge o frăție care îl va ajuta să devină omul care trebuie să fie pentru a înfrunta toate intrigile și a răzbi în misiunea lui. Uzurpatul va ajunge, la rândul lui, uzurpator?

 

A cincea cupă, de Dan Simmons
Traducător: Ruxandra Toma

De ce și-a înscenat Sherlock Holmes propria moarte la Cascada Reichenbach? Povestea începe la Paris, unde Henry James vrea să se arunce în Sena. Destinul vrea însă altceva și salvarea vine de la… Sherlock Holmes, obsedat de ideea că poate e doar o plăsmuire, nu o ființă în carne și oase. În A cincea cupă, celebrul detectiv se întoarce și elucidează încă un mister. Dispariția lui Clover Adams, soția unui istoric de seamă, are implicații greu de descalcit… Călătorie în timp, roman polițist și deopotrivă roman de atmosferă, cartea lui Dan Simmons pune tot rafinamentul literaturii în slujba unei povești ca un puzzle cu nenumărate piese. Depinde de cititor să descopere locul fiecăruia într-o imagine spectaculoasă. 

 

Viața elfilor, de Muriel Barbery
Traducător: Adrian Pătrușcă

Micuța Maria locuiește într-un sat retras din Franța. Clara, cealaltă micuță, a crescut la Abruzzo, în Italia, și datorită harului pentru muzica ajunge la Roma. Ce au ele în comun? O legătură secretă: lumea elfilor, guvernată de artă și mister. Dar amenințarea vine tocmai de la un elf... După Eleganța ariciului, Muriel Barbery se întoarce cu un roman care ne poartă într-o țară a minunilor, alta decât cea închipuită de Lewis Carroll. 
„O inspirație multiplă străbate aceste pagini, de la Jules Verne la J.K. Rowling, dar și de la Jean Giono la Sylvie Germain, căci în poveste se îmbină natura, arta și magia.“ (Le Figaro)

 

Răbdarea păianjenului, de Andrea Calogero Camilleri
Traducător: Emanuel Botezatu

Andrea Camilleri surprinde din nou și se reinventează pe sine într-un roman trepidant. Răbdarea păianjenului nu are pare parte nici de „delict”, nici de sânge împroșcat peste tot. Cu excepția cazului în care în care considerăm un delict faptul că numeroase vieți în plină splendoare se văd obligate să se stingă și să se irosească într-o mare de ură. Când „pânza de păianjen” țesută răbdător dintr-un adânc sentiment de ură și-a epuizat rolul strategic de „minciună”, adevăratul vinovat va ieși la lumină.

 

Mineral, de Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă

Nemurirea? Sublimarea sufletului? O umanitate absolvită de păcate? Sunt promisiunile unei tehnologii revoluţionare, pe care eroii romanului Mineral, continuarea volumului de succes Vegetal, semnat de autorii Dănuţ Ungureanu şi Marian Truţă, le urmează ca pe singurele speranţe ce le-au mai rămas într-o societate împotmolită la limita neputinţelor sale. Ceva se întâmplă însă pe calea către contopirea cu perfecţiunea universului, ameninţând să spulbere ultimele şanse de supravieţuire a speciei. Şi, pas cu pas, personajele din Mineral înţeleg că oamenii trebuie să găsească mai întâi în sine soluţiile pentru a merge mai departe... Cât despre soluţiile pe care le-au găsit chiar cei doi autori de a scrie această fabuloasă continuare a romanului Vegetal, le vom afla de la ei înşişi cu ocazia Târgului de carte Gaudeamus 2015! 

 

Almanah Anticipatia 2016, coordonator Marian Truţă 

Personajele din Almanahul Anticipatia ne poartă pe planete depărtate şi exotice, pe Pământ, în trecut şi în viitor, căutând şi descoperind pretutindeni, indiferent de întâmplările extraordinare prin care trec, esenţa spiritului uman. Altfel spus, Almanahul Anticipaţia oferă cititorilor săi o colecţie de Imaginar de cea mai bună calitate şi care are darul magic de a rezona cu tot ce avem mai bun în noi. Cât despre textele pe care le veţi găsi în interior, trebuie să vă spunem că acestea sunt semnate de autori recunoscuţi la nivel naţional şi internaţional, dintre care amintim doar câteva nume: Alastair Reynolds, Matthew Kressel, Sarah Pinsker, Gray Rinehart, Ursula Vernon, Dănuţ Ungureanu, Eugen Cadaru, Alexandru Lamba, dar şi mulţi, mulţi alţii. Almanahul Anticipaţia este, de asemenea, o altă apariţie editorială ce se lansează în cadrul Târgului de carte Gaudeamus 2015. 

 

Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ, de col. Chris Hadfield
Traducător: Cora Radulian

„În egală măsură autobiografică și educativă, cartea nu seamănă cu tomurile dedicate poveștilor și oamenilor de succes. Hadfield spune că povestea vieții sale pare o linie dreaptă spre succes, dar, de fapt, nici vorbă de așa ceva. În realitate, el și-a petrecut întreaga viață urmărind un țel ce părea imposibil de atins: să devii astronaut, deși ești canadian. (Abia când  Hadfield a împlinit 24 de ani, Canada a început să facă recrutări pentru programe spațiale.) Cartea este o analiză fugară și foarte umană a unui destin. Uniți de pasiunea pentru explorare și descoperiri, încercați de catastrofe și de greutăți zilnice, bărbații și femeile prezentate de Hadfield în cartea sa sunt oameni reali: ei greșesc, au succes, se îngrijorează, le este dor de familiile lor, ajung în spațiu și fac lucruri pe care nimeni nu le-a mai făcut înainte. Vidul din spațiu este neiertător și brutal. Viața pe Pământ nu este nici ea ușoară. Hadfield ne ajută să înțelegem cum să ne descurcăm mai bine în ambele locuri.” (Wall Street Journal)
„Popularitatea nu-i un scop în sine. Este un mijloc de a lua contact cu oamenii și de a le transmite cunoștințe despre explorarea universului. Mă consider extrem de privilegiat, de aceea simt responsabilitatea de a-mi împărtăși experiența.” (Chris Hadfiel)  
Lui Cris Hadfield îi plac romanele lui Arthur C. Clarke, crede că Odiseea spațială 2001 este cel mai realist film SF făcut vreodată, pentru că reușește să redea singurătatea astronautului în spațiu, dar consideră că, dacă vrei să înțelegi ce înseamnă să fii astronaut, nu există film mai potrivit decât Apollo 13. Însă unul dintre filmele sale favorite este Galaxy Quest (Bătălia galactică), pentru că nu se ia în serios și are replici amuzante. 

 

111 cele mai frumoase poezii ale generaţiei ’80, coord. Cosmin Ciotloș
„Sunt reunite aici multe poeme de dragoste (atingând toate tonurile și subtonurile sentimentale), multe poeme a căror nonșalanţă interzice salturile metafizice, multe poeme care n-au altă ambiţie decât pe aceea de a se reprezenta pe sine la un nivel de excelenţă. Frecvent, sub pelicula emailată a lor se poate detecta un grund cultural (încercaţi cu Liviu Antonesei și veţi prinde gustul acestor investigaţii) sau câte-o apocalipsă personală (ori colectivă) camuflată sub culori ţipătoare, de carnaval. Iar dacă destule dintre secvenţele de aici sunt dedicatorii, e semn că ele vorbesc, mai mult ca oricând în literatura română, despre o solidaritate nobilă care-ar putea constitui, ea singură, substanţa unei poezii prea adeseori și prea pe nedrept suspectată de a nu avea densitate.” Cosmin Ciotloş despre o antologie care cuprinde nume sonore precum Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Traian T. Coșovei, Denisa Comănescu, Bogdan Ghiu, Florin Iaru, Ion Bogdan Lefter, Ion Mureșan, Alexandru Mușina, Mariana Marin și mulți alții, cu Mircea Ivănescu ca guest star.

 

Istoria Lumii, de Andrew Marr
Traducători: Cora Radulian, Dan Lazăr

Din preistorie și până în zilele noastre, istoria mare se împletește cu istoria mică. Noile descoperiri dezvăluie într-o altă lumină poveștile lumii, a cărei istorie se schimbă odată cu noi. Andrew Marr, realizator al unor fascinante documentare BBC, călătorește înapoi în timp și descoperă legăturile dintre epoci, locuri, oameni și întâmplări. Evenimentele care au schimbat omenirea se reașază într-un puzzle uriaș. Povești nespuse se descoperă în premieră, imagini nevăzute se arată, personaje nevăzute ies din umbră.

 

Visele şi viaţa, de Étienne Perrot
Traducător: Sanda Rosescu

Fantome, măşti, chipuri fără contur, fiinţe fără trup, creaturi ale nopţii sau făpturi ale zilei. Ele toate ne populează visele, mistere aducătoare de nelinişte. Carte importantă în istoria spiritului contemporan, Visele şi viaţa reprezintă o incursiune dialogată în străfundurile fiinţei umane. Acolo unde se ascund întrebări şi enigme ce trebuie elucidate pătrunde Étienne Perrot cu rigoarea şi fineţea iniţiatului ce caută răspunsuri pentru toţi cei care întreabă. Pornind de la visele mărturisite ale ascultătorilor la radio, specialistul revizitează „alchimia tradiţionala“ apelând la psihanaliză. Călătoria sa echivalează cu o întoarcere la adevărata origine: profunzimea sufletului, izvor al „vieţii veşnice“.

 

Adam, zeul roșu, de Robert Ambelain
Traducător: Vlad Sauciuc

Două vechi doctrine occidentale, ambele izvorâte din tradiția religioasă iudeo-creștină sunt analizate, în esența și în detaliile lor, într-o carte bine cunoscută tuturor celor pasionați de ezoterism. Adam, zeul roșu dezvăluie doctrina atribuită Rozi-Crucienilor medievali și doctrina luciferiană. 
„Ocultist și gnostic la începutul vieții, ocultist și gnostic în felul său, până la ultima suflare, în ciuda a numeroase rectificări, Robert Ambelain a fost omul unei permanente experiențe spirituale, de-a lungul căreia nu s-a despărțit niciodată de rugăciune.“ (Serge Caillet)

 

Lansările Nemira la Gaudeamus 2015


Programul evenimentelor de la standul editurii Nemira:
Vineri, 20 noiembrie:
19.00 – Lansare de carte Mileniul bizantin, de Hans-Georg Beck. Invitați: Lidia Rus, Remus Rus, Dorina Matei, acad. Răzvan Theodorescu și Adrian Carabă, coord. colecției Byzantvm.
 

Sâmbătă, 21 noiembrie:
12.00 - Lansare de carte Adam, zeul roșu, din colecția Porta Magica. Participă traducătorul Vlad Sauciuc.
13.00 – Lansare de carte Visele și viața, de Etienne Perrot. Invitați: Lavinia Bârlogeanu, coord. colecției Philemon, Sanda Rosescu și Simona Sora.
14.00 – Lansare de carte și sesiune de autografe Mineral, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță. Participă autorii și Cătălin Badea Gheracostea.
14.30 – Lansarea Almanahului Anticipația 2016. Participă Alexandru Mironov
15.00 – Discuție despre colecția Nautilus SF și cele mai noi titluri din cadrul acesteia. Participă Ana Nicolau, Marian Truță, Alexandru Mironov.
15.30 – Lansarea celor mai noi titluri din colecția Babel. Invitați: Dana Ionescu, coord. Colecției, Cezar-Paul Bădescu și Carmen Mușat. Invitat special: Maia Morgenstern – lectură din romanul Charlotte, de David Foenkinos.
17.00 – Lansarea antologiei Cele mai frumoase 111 poezii ale generației 80. Invitați: Cosmin Ciotloș, coord. antologiei și poeții Mircea Cărtărescu, Magda Cârneci, Bogdan Ghiu, Ion Bogdan Lefter, Denisa Comănescu, Ion Mureșan, Florin Iaru, Daniel Pișcu, Eugen Suciu, Doru Mareș, Călin Vlasie.

Duminică, 22 noiembrie:
13.00 – Lansare de carte și sesiune de autografe a romanului Marte de Foc, de Antoinette Wornik . Invitat: scriitorul Marian Truță
13.30 – Lansare de carte și sesiune de autografe a volumului Zahăr și miere, de Gabriel Gafița. Invitat: Alex Ștefănescu
14.00 – Lansare de carte Ghidul astronautului pentru viața pe Pământ, de Chris Hadfield. Invitați Alexandru Mironov și Marc Uleriu.
15.00 – Lansare de carte Răbdarea păianjenului, de Andrea Camilleri. Invitați: Smaranda Elian, Laura Câlțea și Stelian Țurlea.
15.30 – Lansare de carte Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski. Invitați: Oana Pellea, Alice Barb, Monica Andronescu, coord. Colecției Yorick, Dana Ionescu și Cezar Gheorghe.

 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăţile editurii Cartea Copiilor la Bookfest 2018

Editura Cartea Copiilor îşi așteaptă cu drag cititorii și prietenii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest, ediţia a XIII-a (30 mai - 3 iunie), în noul pavilion B2 al Romexpo

Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Nemira

„Basmania” de Valentin Nicolau, „Misiunea bufonului”, de Robin Hobb, „Magicienii”, de Lev Grossman, „Almanahul Anticipația 2015”, „Scrisori nedesfăcute”, de Nicu Alifantis sau „Spațiul gol”, al lui Peter Brook, sunt câteva dintre noutățile pregătite de Editura Nemira pentru toamna literară 2014.

Noutăți literare 21-27 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 21-27 noiembrie 2016.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu