• „Eşti încă tânăr atâta timp cât admiri şi în măsura în care admiri” - Lucian Blaga

Noutăți literare 9-15 ianuarie 2017

Noutăți literare 9-15 ianuarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 9-15 ianuarie 2017. 

 

Noutăți editoriale

ART

Heidi, fetiţa munţilor, de Johanna Spyri; Doamna Doubtfire, de Anne Fine; Poveste de Crăciun - carte de colorat; Un vrăjitor din Pământșimare, de Ursula K. Le Guin; Steelheart, de Brandon Sanderson; Fangirl, de Rainbow Rowell; Elias și spioana cărturarilor (paperpack), de Sabaa Tahir; Jurnalul secret al lui Adrian Mole (paperback), de Sue Townsend.

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Cu mintea mea de femeie, de Mihaela Miroiu; Calea de urmat, de Gellu Dorian; Grăsane făcând baie cu ușile larg deschise, de Marian Ilea; Delacroix este tabu: suita romînească, de Medeea Iancu; Opera dramatică 1, de Matei Vișniec; Opera dramatică 2, de Matei Vișniec; Cățărarea în cer, de Petre Barbu; Expresivitatea involuntară, de Eugen Negrici.


CARTIER

Păsările tinereții noastre, de Ion Druță. 

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ 

Frăţia paradoxală. Evrei şi egipteni. O abordare istorică şi teologică, de Ligia Istrate; Dicţionar francez-român. Termeni de cultură religioasă, de Sofia Dima; Teatru – vol. IV, de Viorel Cacoveanu.

 

CORINT

Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming; La „Paradisul femeilor, de Émile Zola; Lars, ursulețtul polar. Lars și cățelușul husky, de Hans de Beer.

 

HUMANITAS 

Lettere/Scrisori, de Niccolò Machiavelli. 

 

LITERA

Superinteligența, de Nick Bostrom; Toamnă timpurie, de Louis Bromfield; Iluzii pierdute (vol. 1), de Honoré De Balzac; Fracurile negre. Inimă de oțel (vol. 2), de Paul Feval; Fracurile negre. Strada Jérusalem (vol. 3), de Paul Feval; Fracurile negre. Arma nevazută (vol. 4), de Paul Feval; Fracurile negre. Mama Léo (vol. 5), de Paul Feval; Fracurile negre. Înghițitorul de săbii (vol. 6), de Paul Feval; Recorduri din lumea animalelor, ed. National Geographic; Antrenează-ți mintea, de Julie K. Cohen, Stephanie Warren Drimmer; Nera, o pisicuță fără stăpân, de Holly Webb; Un cămin pentru Kuki, de Holly Webb; Soy Luna. Concurs pe role, ed. Disney

 

MILLENIUM 

Instincte umane, de Ioana Vișan; Narcopunk sau Fear and loathing in L2, de Mihai Alexandru Dincă; Fără zei, fără stăpîni, de Emil Duhnea; Luizienii, de Miloş Dumbraci. 

 

NEMIRA

Lunea începe sâmbăta, de Arkadi și Boris Strugațki; Hărțile prevestitoare (Trilogia „Marile Descoperiri”, partea a II-a), de Michael A. Stackpole; Cercul de piatră vol. 1 (Seria „Outlander”, partea a III-a), de Diana Gabaldon; Cartea pietrelor vol. 2, de Robert Simmons, Naisha Ahsian.

 

POLIROM

Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă; Sufletele, îngerii și ce ne ascunde știința, de Florin Gheorghiță; Teologia ca dispoziție științifică. Prolog la Comentariu la Cartea Sentințelor. Ediție critică, de Godescalc de Nepomuk.

 

PUBLICA

Euro. Cum amenință moneda comună viitorul Europei, de Joseph E. Stiglitz; Nu așa procedăm noi aici! O poveste despre cum cresc, decad și cresc din nou organizațiile, de John Kotter, Holger Rathgeber.

 

TREI

Părinte în era digitală. Învață-ți copilul cum să folosească adecvat rețelele sociale și aparatele digitale, de Jodi Gold; Psihopatologie evoluționistă, de Cezar Giosan; Povestea ta a început demult. Cum să vindeci traumele familiale moștenite, de Mark Wolynn; Cincizeci de umbre întunecate, de E.L. James; Cine a fost Marie Curie?, de Megan Stine.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Spărgătorul de nuci, de An Leysen; Un strop de magie, de Julia Hubery, Alison Edgson; Povestește-mi despre dragoni, de Jackie Morris; Micul prinț, de Anna Taube, Antoine de Saint-Exupéry; Micul Panda Pai, de Kerstin Schoene, Saskia Hula; Vino cu mine, elefănțelule!, Paloma Wensell, Ulises Wensell; Îmi ești foarte drag, ursulețule!, de Ulises Wensell; Povești cu animale drăgălașe, de Paloma Wensell, Ulises Wensell; Fii curajos, pisoiașule!, de Paloma Wensell, Ulises Wensell; Povești care te facvisezi frumos, de Isabel Abedi; Epopeea arheologiei. Savanți și aventurieri, de Jean-Claude Simeon.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Les relations Israel – Diaspora à travers l’histoire, ed. Carol Iancu, Michaël Iancu; Cultura scrisă în limba română în Moldova la mijlocul secolului al XVII-lea. Contribuții,  de Cătălina Chelcu; Calendare şi almanahuri româneşti din Bucovina (1811–1918). Contribuţia lor la propăşirea cultural-naţională a românilor bucovineni, de Vasile I. Schipor; Literatura din exil, de Briscan Zara; Auditul intern, de la teorie la practică, de Ionela-Corina Chersan, Cristina-Ionela Precob.

 

UNIVERSITATEA DIN TIMIȘOARA

La Tolce Vita, Robert Șerban în dialog cu Marcel Tolcea; Trilogie imperială, de Dan Negrescu; Un ev enorm și delicat. Poeți ai veacului de mijloc și ai Prerenașterii franceze, tălmaciri și glose de Șerban Foarță; Rădăcinile libertății, de Basarab Nicolescu, Michel Camus; Basme din Banat, de Otilia Hedeșan; Heloïse și Abélard dincolo de epistole, introducere, traducere din limba latină și note de Dan Negrescu.

 

Articole literare

• Adevărul – Mircea Cărtărescu este laureatul din acest an al Premiului Opera Omnia de la Botoşani, dedicat lui Mihai Eminescu; Mihai Şora despre Eminescu: „Cel mai trist lucru pentru un scriitor ar fi să devină ingredient în zacusca naţională“; Excluderi cu scandal din Uniunea Scriitorilor. Manolescu e numit „Niki Întâiul, regele spumelor“; Noi excluderi din Uniunea Scriitorilor. Printre excluşi: celebrii Radu Aldulescu şi Adrian Lustig, precum şi tânărul scriitor Mugur Grosu.

• Atelier LiterNet  – Vegetariana, de Han Kang.

• Blogul fanului Science-Fiction – Colți-Lungi. Uniunea Triburilor, de Alex Cuc.

• Bookaholic Listă de bookaholic: 5 cărți de dezvoltare personală; Cele mai citite articole de pe Bookaholic în 2016; Prizonieră în Teheran. Cum am supravieţuit într-o închisoare iraniană, de Marina Nemat – fragment. 

• Bookblog – A șasea extincție, de Elizabeth Kolbert; Privighetoarea, de Kristin Hannah; Duduia. Scrisori din exil ale Elenei Lupescu, de Diana Mandache. 

• Bookhub – Michael Jordan. Viața, de Roland Lazenby; Carol I al României. Un monarh devotat, de Sorin Liviu Damean (lansare de carte); Mici schimbări în viață, de Adrian G. Romila; Ma part de Gaulois, de Magyd Cherfi; Binevoitoarele, de Jonathan Littell; Homo Aggressivus. De ce nu se opresc războaiele și violența, de Dorian Furtună; ISIS: Armata Jihadului, de Michael Weiss, Hassan Hassan; Citind Lolita în Teheran, de Azar Nafisi; Antropologie și o sută de alte povestiri, Dan Rhodes; O paranteză în timp, de Jeanette Winterson. 

• Bookish StyleÎmpreună, de Anna Gavalda.

• Cărți și călătorii – Interior zero, de Lavinia Braniște; Cititorul ideal

• Chestii livrești – O dramă la marginea mării. Gambara, de Honoré de Balzac.

• Cititor fantasy  Cele mai bune cărți fantasy ale anului 2016.

• Cititori feroce – Chemarea cucului, de Robert Galbraith; Ce are asta de-a face cu mine? Povestea familiei mele, de Sacha Batthyany; Cei care pleacă și cei ce rămân, de Elena Ferrante.

• Cititor SF – The Black Company (Chronicles of the Black Company), de Glen Cook. 

• Constantin Piștea blog Interior zero, de Lavinia Branişte; Tătănuş Pipăruş. Câinele-fantomă, de Claire Barker (ilustraţii de Ross Collins); Chimista, de Stephenie Meyer.

• Cooltura Mall Noul roman al lui Murakami se numește „Killing Commendatore”; Debbie Reynolds și Carrie Fisher, actrițe și scriitoare.

• Dilema Veche – Inocenții, de Ioana Pârvulescu.

• Diana Solomon blog – Cartea despre hygge, de Louisa Thomsen Brits. 

• Dromarland Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Cinci colțuri, de Mario Vargas Llosa; Domnii Golovliov, de M. E. Saltikov-Scedrin.

• Filme Cărți – Toate focurile. Focul, de Julio Cortázar; Dincolo de frumusețea perenă. Viață, moarte și speranță în orașul de jos din Mumbai, de Katherine Boo; Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii București | Tel Aviv 1941-2015, de Riri Sylvia Manor; În punctul lui rebbe G., de Dan Alexe. 

• Filosofiatis – În ce chip s-a aurit măgarul lui Apuleius, deși era cît se poate de sur, iar Comedia lui Dante a devenit divină; Cînd ai impresia că nu mai ești cel de ieri, și nici cel de alaltăieri, s-ar putea să trăiești o experiență încercată și de Montaigne.

• Hyperliteratura Lupta mea. Cartea 1: Moartea unui tată, de Karl Ove Knausgård; Confesiunile unei dependente de artă, de Peggy Guggenheim.

• Jurnalul unei cititoare – Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick; Colți-Lungi, de Alex Cuc. 

• La Punkt – Calea Idei Brown, de Ricardo Piglia; Un castel cu vinuri vechi, de Ovidiu Forai; Faces of moderation, de Aurelian Crăiuţu; Mile End, de Ciprian Popescu; Cum alegem? Un portret al democraţiei pe înţelesul tuturor, de Cătălin Avramescu. 

• Literomania In memoriam Gheorghe Crăciun; Viața și faptele lui Ilie Cazane, de Răzvan Rădulescu; Părți de cărți; Poezia este arta ultimelor cuvinte; Soții Woolf și cărțile proaste

• Lecturile Emei – Câteva cărți despre iarnă (neapărat cu zăpadă); Tristețea îngerilor, de Jón Kalman Stefánsson. 

• Libris blogMeseria de romancier, de Haruki Murakami.

• Observator cultural – Scrisoare deschisă către Conducerea Uniunii Scriitorilor din România; Mică retrospectivă literară 2016; Discontinuități salvatoare; Privind în urmă… printre traduceri; S-a stins o stea: Romulus Rusan; Eu, Dracula și John Lennon, de Jan Cornelius; Sentimentul primar al nevinovăției, de Dana Grigorcea; Jocul și fuga, de Nicolae Breban; Acumva, de George Geacăr; Trustul patriotismului și alte grotești, de Paul van Ostaijen; Ultimul Barthes românesc: postmodernul anilor ’90; Lecturi la început de an; Chanson douce, de Leïla Slimani; „Cînd am început să-mi pun întrebări, am devenit mult mai tînără“. Interviu cu Riri Sylvia MANOR; SFada cu literatura. Despre nerecunoașterea unei revoluții: Ovidiu Bufnilă (I).

• Pălărisme Orașul oaselor (Instrumente Mortale #1), de Cassandra Clare; Cu el pentru totdeauna (Destine la limită #3), de Katie McGarry. 

• PressOne  Fiica Papei, de Dario Fo.

• Scena 9 2016 în 10 shoturi literare; Ce mai zice Eminescu în 2017; Și ție îți place Elena Ferrante?

• Semne bune – „Casa de Editură Max Blecher are și-n 2017 planuri mari” – Interviu cu Claudiu Komartin.

• Suplimentul de cultură – Război și pace, de Lev Tolstoi; Poezie: ca de obicei, înghesuială. Una bună; Citind în urmă

• Yorick Inocenții, de Ioana Pârvulescu. 

• Ziarul Metropolis – Cele mai bune 10 cărți apărute în 2016; Dragoste la 17.50$, de Charles Bukowski.

Presa străină

            – BBC CultureThe racy side of Jane Austen.

            – Book Riot100 Recommended Books by Arab Women for Your 2017 Reading Resolutions; Most Anticipated Books of 2017; Books to Get You Writing

            – Flavorwire: Marlon James’ Follow-Up to ‘A Brief History of Seven Killings’ Is an African Mythology-Inspired Fantasy Trilogy

            – Literary HubA brief survey of the great american novel(s); Classic literary obituaries, from Virginia Woolf to Marcel Proust; The Murakami effect; 12 contemporary writers on how they revise.

            – Open Culture: The American Novel Since 1945: A Free Yale Course on Novels by Nabokov, Kerouac, Morrison, Pynchon & More.

            – The Guardian BooksBooks in 2017: a literary calendar; Top 10 books about wild women; Nobel prize winner Svetlana Alexievich quits 'shameful' Russian PEN; 'I fell out of bed laughing': writers on their favourite funny book

           – The New York Review of BooksPaul Auster: By the BookThe Author of ‘The Vegetarian’ Takes On Korea’s Violent Past; 11 New Books We Recommend This Week

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 7-13 mai 2018

Noutățile literare ale săptămânii 7-13 mai 2018.

Noutăți literare 1-15-august 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânilor 1-15-august 2016.

„Leonardo da Vinci”, de Walter Isaacson (fragment în avanpremieră)

În mod cert, una dintre cele mai importante apariții ale acestei veri pe piața editorială românească este biografia marelui artist renascentist Leonardo da Vinci, realizată de Walter Isaacson.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Horia Nicola Ursu 16-01-2017 11:19

    Mulţumim pentru semnalare!

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 17-01-2017 09:33

    Cu plăcere, Horia! Mult spor în continuare!