• „Arta de a conduce nu constă în a gândi și a decide în locul tuturor subalternilor” - Anonim

Noutăți literare 7-13 noiembrie 2016

Noutăți literare 7-13 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 7-13 noiembrie. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Necuratul, 2 vol., de Valentin Pikul; Bebeluș, extremă urgență!, de Lawrence E. Shapiro, Richard L. Jablow; Empatia în parenting, de Chris White, Shauna Shapiro.

 

ART

Lecția pinguinului. O poveste adevărată, de Tom Michell. 

 

CARTIER

Marea Înfățișare. Poeme alese de Lucian Vasiliu, de Mihai Ursachi. 

 

CASA DE PARIURI LITERARE

30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj, de Liliana Nicolae; acumva (poem, deci roman), de George Geacăr. 

 

CORINT

Întâmplări în irealitatea imediată. Inimi cicatrizate, de Max Blecher; Din Moldova. Tablouri și schițe din 1850, de Wilhelm de Kotzebue; Lindbergh. Povestea unui şoricel zburător, de Torben Kuhlmann; Cheia de bronz (vol.3 din seria Magisterium), de Holly Black și Cassandra Clare; Lars, ursuleţul polar. Unde pleci tu, Lars?, de Hans de Beer; Poate într-o altă viaţă, de Taylor Jenkins Reid; Povestea lui Slither, de Joseph Delaney; Bătălia din Gropius (vol.3 din seria BERLIN), de Fabio Geda și Marco Magnone; Misterul gemenelor, de Adi Rule. 

 

EPICA

O minciună nevinovată, de K.A. Tucker. 

 

HERALD

Viața mea (Autobiografia), de Charles Darwin. 

 

HERG BENET

Sfîrșitul nopții, de Petronela Rotar.


HUMANITAS 

O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciții de gândire, antologie de Gabriel Liiceanu; Povestiri fantastice, de Ana Blandiana; Șapte scurte lecții de fizică, de Carlo Rovelli; Alteță regală, de Thomas Mann; Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri, de Mo Yan.

 

INSTITUTUL EUROPEAN 

Norul mesager și alte poeme, de Kalisada; Le genre dans la structuration de la migration, de Ionela Vlase.

 

LITERA

Ce nu știa Darwin, de Andreas Wagner; Siajul morții. Ultima călătorie a navei Lusitania, de Erik Larson; Arta românească. De la origini până în prezent, de Vasile Florea; A treia fată, de Agatha Christie; Ultimele cazuri ale lui Miss Marple, de Agatha Christie; Cei patru mari, de Agatha Christie; Super animale; Recorduri de viață; Miles în spațiu. Aventurile lui Miles.Citesc și mă joc, ed. Disney; Jurnalul meu secret cu lacăt și cheie; Colorăm de Crăciun

 

METEOR PRESS

Lapidarea Sorayei, de Freidoune Sahebjam; Cum să ne purtăm cu oamenii dificili, de Roy Lilley.

 

NEMIRA

Sarea în bucate, de Petre Ispirescu; Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, de Petre Ispirescu; Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm; Aladin și lampa fermecată, basm oriental; Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă; Ajutor, Matei! O fantomă!, de Brigitte Weininger, Eve Tharlet; Numărul de aur, de Matila C. Ghyka.

 

NICULESCU

Limbajul corpului. Atenţie, gesturile vorbesc pentru noi, de Isabelle Duvernois.

 

PARALELA 45

Cum să satisfaci o femeie. Ghidul bărbaților care gândesc, de Ian Kerner; Deviant, de Alexandra Negru; Viață, de Magda Cârneci; Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez, de Nicolas Malebranche; Jurnal fantasmatic, de Tudor Crețu; Lecții de la Madame Chic. 20 de secrete ale stilului, descoperite de mine pe când locuiam la Paris, de Jennifer L. Scott; Femeia perfectă este o fițoasă! 2. Întoarcerea. Pentru că fițoasa nu moare niciodată, de Anne-Sophie Girard și Marie-Aldine Girard.

 

POLIROM

Coaja de nucă, de Ian McEwan; Imagini, litere și documente de călătorie, de Gheorghe Crăciun; Cult, magie, erezii. Articole din enciclopedii ale religiilor (ediția a II-a), de Ioan Petru Culianu; Lampa cu căciulă, de Florin Lăzărescu. 

 

RAO 

Crăciun la New York: Povești și rețete, de Lisa Nieschlag și Lars Wentrup; Din nou în Corsica, de Peter Mayle.

 

RATIO ET REVELATIO

Odată toamna, coord. Antoaneta Olteanu; Fără închisoare, aș fi fost nimic. Neculai Popa în dialog cu Flori Bălănescu; Lumea ticăloșilor, de Gabriel Klimowicz; Autoportretul unui îndărătnic. Convorbiri cu Aleksander Fiut, de Czesław Miłosz.

 

TREI

61 de ore, de Lee Child; Te las să pleci, de Claire Mackintosh; Misterul de la London Eye, de Siobhan Dowd; Cea mai norocoasă fată, de Jessica Knoll; Depășirea de sine. Invidia și gelozia ca șanse pentru dezvoltarea personală, de Verena Kast; Ce este nebunia?, de Darian Leader; Cum să-ți controlezi anxietatea. Ia tot ce e mai bun din griji, stres și temeri, de Bret A. Moore; Mindfulness în psihoterapie, coord. Christopher K. Germer, Ronald D. Siegel, Paul R. Fulton. 

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Idee şi expresie. Călătorie în lumea formulelor filosofice, de Constantin Sălăvăstru; Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, de Doris Mironescu. 

 

VREMEA

Cifre în delir. Casa Poporului / House of the People. When Big is not Beautiful, de Ioana Ieronim; What Strange Fate. J. Breckinridge Bayne, an American Doctor on the Romanian Front (1916 – 1919)/Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc (1916-1919), de Ernest Latham; Dantele, dantele…, de Tatiana Mărgescu; Dumnezeu s-a născut în exil, de Vintilă Horia; Turnul de veghe. Jurnal de exil. 2008-2010, de Constantin Eretescu; Devoratorii de chipuri, de Cora C. White; Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial, de Valeriu Avram; Poezie şi ştiinţă. O antologie de autori contemporani din România / Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, de Peter Forbes, Grete Tartler; Iubire cuantică, de Gabriela Andronovici; Leul în amurg, de Lucia Gargaletus; Cazul Mariei Navarova, de Lustig Arnošt; Generalul aviator ing. Gheorghe Negrescu, precursorul politicii aeriene românești, de Valeriu Avram; Jurnalul unui țăran de la Dunăre, de Vintilă Horia; Întoarcerea lui Vintilă Horia, de Marilena Rotaru; Jurnalul roșu. Ansamblul „Doina” al Armatei R.S.R. în China revoluției culturale și în Coreea de Nord, de Gheorghe Ghiulamila.


Articole literare

• Adevărul Dan Alexe despre poveştile picante din În punctul lui rebbe G.; Parisul personal, de George Banu; Vine iarna!, de Garry Kasparov. 

• Art7 – Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Simțul stilului, de Steven Pinker.

• Blogul fanului Science-Fiction Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie; Lansări Gaudeamus 2016: Editura Crux Publishing; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) VII – Toamnă-Iarnă 2016; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) VIII + Lansări Gaudeamus 2016 – Toamnă-Iarnă 2016: Editura Tritonic; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) IX: Toamnă-Iarnă 2016 – Grupul Editorial Art; Editura Paladin la Gaudeamus 2016.

• Bookaholic Listă de bookaholic: 5 povești de viață; Ipostazele zilnice ale bookaholicului – Episodul 1: lectura, câinele și plimbarea; Interviu colectiv cu ilustratorii colecției „Basmul din buzunar”; Scriitori la poliție – interviu-surpriză cu Robert Șerban; Portret de scriitor: William Faulkner; Book, o sofa pe gustul cititorilor; Munții Înalți ai Portugaliei, de Yann Martel; Colecţie de ceasuri inspirată de romanele lui Jules Verne.

• Bookblog  Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming; Cortul roșu, de Anita Diamant; Dragostea modernă, de Aziz Ansari și Eric Klinenberg; Gaudeamus 2016: ce noutăți ne pregătesc editurile.

• Bookhub – „Ca să cucereşti, mai întîi cîştigi bunăvoinţa publicului şi după aceea mai vedem pe unde scoatem cămaşa.” (Radu Pavel Gheo în dialog cu Nona Rapotan); Glorie târzie, de Arthur Schnitzler; Noapte bună, copii!, de Radu Pavel Gheo; Editura frACTalia lansează noi titluri la Gaudeamus 2016; Cum crezi că ar arăta literatura lumii, dacă oamenii ar fi nemuritori? O anchetă bookhub.ro.; Cum iubim, coordonator Genevieve Fieraru; Filosofia științei, de Peter Godfrey-Smith; Luna Zadar, de Adrian Alui Gheorghe; Cum a fost „în direct” cu Jeanette Winterson (lansarea volumului O paranteză în timp – proiectul Hogarth Shakespeare).

• Bookish Style  Crowd publishing în lumea literară românească.

• Cărturești blog Interior zero, de Lavinia Braniște.

• Cititor fantasy – Senlin Ascends, de Josiah Bancroft.

• Cititori feroce – Înainte de cădere, de Noah Hawley.

• Colț Firesc de Refugiu Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici.

• Constantin Piștea blogMuzica perfectă a amintirilor – despre volumul III din Lupta mea, de Karl Ove Knausgård; Matei Florian – fragment olograf din Cexina Catapuxina.

• Cooltura Mall – Anca Vieru: eroul meu este bunicul.

• Dilema Veche – Aşa ceva nu ţi s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor.

• Dromarland – Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr.

• Filme-Cărți – Atlase geografice școlare de la Editura All; Tot ea… Becoming Meryl Streep, de Michael Schulman; La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine, de Tudor Vișan-Miu; O hologramă pentru rege, de Dave Eggers; Totemul lupului, de Jiang Rong.

• Filosofiatis Puneți-vă în scris...; Căutarea lui Averroes în Poetica lui Aristotel; Numai Dylan, săracul, știe ce este în sufletul lui...

• HyperliteraturaImago, de Ludmila Ulițkaia.

• La Punkt – Arta fricii, Ioan. Es. Pop. 

• Libris blogMortalitate, de Christopher Hitchens.

• Observator cultural – „Dacă adaugi ideologiei pe Dumnezeu, oamenii vor adera mult mai uşor la ea“, Interviu cu scriitorul şi etnopsihiatrul Tobie NATHAN; „Opoziţia este o condiţie obligatorie pentru sănătatea statului“, Interviu cu Ludmila ULIŢKAIA; Imago, de Ludmila Ulițkaia; Interior zero, de Lavinia Braniște, recenzie de Alina Purcaru, recenzie de Bianca Burța-Cernat; Îngeriada, de Judith Mészáros; Strania istorie a comunismului românesc, de Lucian Boia; 25 de ani după. Alternative şi provocări, de Paul Cernat și Alexandru Matei; Poveşti din exilul românesc. Lecturi în vremuri de austeritate; Trustul patriotismului şi alte groteşti, de Paul van Ostaijen (fragment în avanpremieră); Turma păstorului mut, de Marius Oprea (fragment în avanpremieră); Premiul Goncourt 2016: Chanson douce de Leïla Slimani.

• PressOne – Orașul, ed. Cristian Fulaș și Ovidiu Șimonca.

• Raisa Beicu blogCe cărți mai citim în 2016? 

• Scena9  Iocan 2.

• Suplimentul de cultură – PRIMA SEARĂ FILIT: Despre dificultatea de a scrie (astăzi și după Goncourt); A DOUA SEARĂ FILIT: Povestitorii care povestesc povești nepovestite; A TREIA SEARĂ FILIT: Istoria ca ficțiune – Lucian Boia în fața publicului ieșean; Întâlnirile „Alecart“ din cadrul FILIT 2016; Ne pasă de proza scurtă!...; Între generații: scriitori și liceeni; În căutarea identității; O campanie națională de încurajare a lecturii; Aici, de Richard McGuire.

• Ziarul Metropolis Top 10 romane de dragoste de citit într-o viață.

 

Presa străină

            – Book Riot: 100 Must-Read Works of Noir; 10 Of Our Favorite Literary TED Talks From 2016.

            – Brain Pickings: Elena Ferrante on the Myth of Inspiration, Writing on Demand, and the Central Truth of the Creative Process

            – Flavorwire: 10 Beautifully Written Books

            – Literary HubThe Words and Work of Leonard Cohen; 10 Japanese Books by Women We’d Love to See in English; A Book doesn’t Have to Be Long to Win an Award; This Could Happen to Us: 10 Literary Apocalypses; 8 Australian Writers You Should Know; 10 Diverting Reads for Difficult Days.

            – The Guardian BooksSwing Time by Zadie Smith review – a classic story of betterment; Howard Jacobson: Is American Pastoral Philip Roth at his best?; Top 10 books about the Himalayas; The Girl Who Saved Christmas by Matt Haig – warmth and wonder in a seasonal caper

           – The New York Times Books: Zadie Smith's New Novel Takes on Dance, Fame and Friendship

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 1 august-15 septembrie 2018

Noutățile literare ale perioadei 1 august-15 septembrie 2018

Noutăți literare 14-20 martie 2016

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 14-20 martie 2016.

Noutăți literare 16-22 martie

La Salonul de Carte de la Paris Brazilia a fost invitata de onoare, iar România a fost prezentă cu un program intitulat „La litérature féminine, le féminin de la littérature”, la Brașov a avut loc a XII ediție a Târgului de Carte și Muzică Libris, Barometrul Cultural 2014 spune că aproximativ 14% dintre români merg lunar în mall, doar 1,7% merg la bibliotecă...

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu