• „Cine gândește puțin, se înșală mult” - Leonardo da Vinci

Noutăți literare 7-13 noiembrie 2016

Noutăți literare 7-13 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 7-13 noiembrie. Evenimentele săptămânii aici.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Necuratul, 2 vol., de Valentin Pikul; Bebeluș, extremă urgență!, de Lawrence E. Shapiro, Richard L. Jablow; Empatia în parenting, de Chris White, Shauna Shapiro.

 

ART

Lecția pinguinului. O poveste adevărată, de Tom Michell. 

 

CARTIER

Marea Înfățișare. Poeme alese de Lucian Vasiliu, de Mihai Ursachi. 

 

CASA DE PARIURI LITERARE

30 de povestiri adevărate. Carte de reportaj, de Liliana Nicolae; acumva (poem, deci roman), de George Geacăr. 

 

CORINT

Întâmplări în irealitatea imediată. Inimi cicatrizate, de Max Blecher; Din Moldova. Tablouri și schițe din 1850, de Wilhelm de Kotzebue; Lindbergh. Povestea unui şoricel zburător, de Torben Kuhlmann; Cheia de bronz (vol.3 din seria Magisterium), de Holly Black și Cassandra Clare; Lars, ursuleţul polar. Unde pleci tu, Lars?, de Hans de Beer; Poate într-o altă viaţă, de Taylor Jenkins Reid; Povestea lui Slither, de Joseph Delaney; Bătălia din Gropius (vol.3 din seria BERLIN), de Fabio Geda și Marco Magnone; Misterul gemenelor, de Adi Rule. 

 

EPICA

O minciună nevinovată, de K.A. Tucker. 

 

HERALD

Viața mea (Autobiografia), de Charles Darwin. 

 

HERG BENET

Sfîrșitul nopții, de Petronela Rotar.


HUMANITAS 

O teză de doctorat la Dumnezeu. Exerciții de gândire, antologie de Gabriel Liiceanu; Povestiri fantastice, de Ana Blandiana; Șapte scurte lecții de fizică, de Carlo Rovelli; Alteță regală, de Thomas Mann; Femeia cu buchetul de flori și alte povestiri, de Mo Yan.

 

INSTITUTUL EUROPEAN 

Norul mesager și alte poeme, de Kalisada; Le genre dans la structuration de la migration, de Ionela Vlase.

 

LITERA

Ce nu știa Darwin, de Andreas Wagner; Siajul morții. Ultima călătorie a navei Lusitania, de Erik Larson; Arta românească. De la origini până în prezent, de Vasile Florea; A treia fată, de Agatha Christie; Ultimele cazuri ale lui Miss Marple, de Agatha Christie; Cei patru mari, de Agatha Christie; Super animale; Recorduri de viață; Miles în spațiu. Aventurile lui Miles.Citesc și mă joc, ed. Disney; Jurnalul meu secret cu lacăt și cheie; Colorăm de Crăciun

 

METEOR PRESS

Lapidarea Sorayei, de Freidoune Sahebjam; Cum să ne purtăm cu oamenii dificili, de Roy Lilley.

 

NEMIRA

Sarea în bucate, de Petre Ispirescu; Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, de Petre Ispirescu; Muzicanții din Bremen, de Frații Grimm; Aladin și lampa fermecată, basm oriental; Ursul păcălit de vulpe, de Ion Creangă; Ajutor, Matei! O fantomă!, de Brigitte Weininger, Eve Tharlet; Numărul de aur, de Matila C. Ghyka.

 

NICULESCU

Limbajul corpului. Atenţie, gesturile vorbesc pentru noi, de Isabelle Duvernois.

 

PARALELA 45

Cum să satisfaci o femeie. Ghidul bărbaților care gândesc, de Ian Kerner; Deviant, de Alexandra Negru; Viață, de Magda Cârneci; Convorbirea unui filosof creștin cu un filosof chinez, de Nicolas Malebranche; Jurnal fantasmatic, de Tudor Crețu; Lecții de la Madame Chic. 20 de secrete ale stilului, descoperite de mine pe când locuiam la Paris, de Jennifer L. Scott; Femeia perfectă este o fițoasă! 2. Întoarcerea. Pentru că fițoasa nu moare niciodată, de Anne-Sophie Girard și Marie-Aldine Girard.

 

POLIROM

Coaja de nucă, de Ian McEwan; Imagini, litere și documente de călătorie, de Gheorghe Crăciun; Cult, magie, erezii. Articole din enciclopedii ale religiilor (ediția a II-a), de Ioan Petru Culianu; Lampa cu căciulă, de Florin Lăzărescu. 

 

RAO 

Crăciun la New York: Povești și rețete, de Lisa Nieschlag și Lars Wentrup; Din nou în Corsica, de Peter Mayle.

 

RATIO ET REVELATIO

Odată toamna, coord. Antoaneta Olteanu; Fără închisoare, aș fi fost nimic. Neculai Popa în dialog cu Flori Bălănescu; Lumea ticăloșilor, de Gabriel Klimowicz; Autoportretul unui îndărătnic. Convorbiri cu Aleksander Fiut, de Czesław Miłosz.

 

TREI

61 de ore, de Lee Child; Te las să pleci, de Claire Mackintosh; Misterul de la London Eye, de Siobhan Dowd; Cea mai norocoasă fată, de Jessica Knoll; Depășirea de sine. Invidia și gelozia ca șanse pentru dezvoltarea personală, de Verena Kast; Ce este nebunia?, de Darian Leader; Cum să-ți controlezi anxietatea. Ia tot ce e mai bun din griji, stres și temeri, de Bret A. Moore; Mindfulness în psihoterapie, coord. Christopher K. Germer, Ronald D. Siegel, Paul R. Fulton. 

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Idee şi expresie. Călătorie în lumea formulelor filosofice, de Constantin Sălăvăstru; Un secol al memoriei. Literatură și conștiință comunitară în epoca romantică, de Doris Mironescu. 

 

VREMEA

Cifre în delir. Casa Poporului / House of the People. When Big is not Beautiful, de Ioana Ieronim; What Strange Fate. J. Breckinridge Bayne, an American Doctor on the Romanian Front (1916 – 1919)/Un destin ciudat. J. Breckinridge Bayne, un doctor american pe frontul românesc (1916-1919), de Ernest Latham; Dantele, dantele…, de Tatiana Mărgescu; Dumnezeu s-a născut în exil, de Vintilă Horia; Turnul de veghe. Jurnal de exil. 2008-2010, de Constantin Eretescu; Devoratorii de chipuri, de Cora C. White; Am zburat pentru România Mare. Memoriile unor aviatori care au luptat în anii Primului Război Mondial, de Valeriu Avram; Poezie şi ştiinţă. O antologie de autori contemporani din România / Poetry and Science. An Anthology of Contemporary Authors from Romania, de Peter Forbes, Grete Tartler; Iubire cuantică, de Gabriela Andronovici; Leul în amurg, de Lucia Gargaletus; Cazul Mariei Navarova, de Lustig Arnošt; Generalul aviator ing. Gheorghe Negrescu, precursorul politicii aeriene românești, de Valeriu Avram; Jurnalul unui țăran de la Dunăre, de Vintilă Horia; Întoarcerea lui Vintilă Horia, de Marilena Rotaru; Jurnalul roșu. Ansamblul „Doina” al Armatei R.S.R. în China revoluției culturale și în Coreea de Nord, de Gheorghe Ghiulamila.


Articole literare

• Adevărul Dan Alexe despre poveştile picante din În punctul lui rebbe G.; Parisul personal, de George Banu; Vine iarna!, de Garry Kasparov. 

• Art7 – Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Simțul stilului, de Steven Pinker.

• Blogul fanului Science-Fiction Arhanghelul Raul, de Ovidiu Eftimie; Lansări Gaudeamus 2016: Editura Crux Publishing; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) VII – Toamnă-Iarnă 2016; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) VIII + Lansări Gaudeamus 2016 – Toamnă-Iarnă 2016: Editura Tritonic; Viitoare apariții SF & Fantasy (și nu numai) IX: Toamnă-Iarnă 2016 – Grupul Editorial Art; Editura Paladin la Gaudeamus 2016.

• Bookaholic Listă de bookaholic: 5 povești de viață; Ipostazele zilnice ale bookaholicului – Episodul 1: lectura, câinele și plimbarea; Interviu colectiv cu ilustratorii colecției „Basmul din buzunar”; Scriitori la poliție – interviu-surpriză cu Robert Șerban; Portret de scriitor: William Faulkner; Book, o sofa pe gustul cititorilor; Munții Înalți ai Portugaliei, de Yann Martel; Colecţie de ceasuri inspirată de romanele lui Jules Verne.

• Bookblog  Jacqueline Bouvier Kennedy Onassis. Povestea nespusă, de Barbara Leaming; Cortul roșu, de Anita Diamant; Dragostea modernă, de Aziz Ansari și Eric Klinenberg; Gaudeamus 2016: ce noutăți ne pregătesc editurile.

• Bookhub – „Ca să cucereşti, mai întîi cîştigi bunăvoinţa publicului şi după aceea mai vedem pe unde scoatem cămaşa.” (Radu Pavel Gheo în dialog cu Nona Rapotan); Glorie târzie, de Arthur Schnitzler; Noapte bună, copii!, de Radu Pavel Gheo; Editura frACTalia lansează noi titluri la Gaudeamus 2016; Cum crezi că ar arăta literatura lumii, dacă oamenii ar fi nemuritori? O anchetă bookhub.ro.; Cum iubim, coordonator Genevieve Fieraru; Filosofia științei, de Peter Godfrey-Smith; Luna Zadar, de Adrian Alui Gheorghe; Cum a fost „în direct” cu Jeanette Winterson (lansarea volumului O paranteză în timp – proiectul Hogarth Shakespeare).

• Bookish Style  Crowd publishing în lumea literară românească.

• Cărturești blog Interior zero, de Lavinia Braniște.

• Cititor fantasy – Senlin Ascends, de Josiah Bancroft.

• Cititori feroce – Înainte de cădere, de Noah Hawley.

• Colț Firesc de Refugiu Vremuri second-hand, de Svetlana Aleksievici.

• Constantin Piștea blogMuzica perfectă a amintirilor – despre volumul III din Lupta mea, de Karl Ove Knausgård; Matei Florian – fragment olograf din Cexina Catapuxina.

• Cooltura Mall – Anca Vieru: eroul meu este bunicul.

• Dilema Veche – Aşa ceva nu ţi s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor.

• Dromarland – Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr.

• Filme-Cărți – Atlase geografice școlare de la Editura All; Tot ea… Becoming Meryl Streep, de Michael Schulman; La școală cu Regele Mihai. Povestea Clasei Palatine, de Tudor Vișan-Miu; O hologramă pentru rege, de Dave Eggers; Totemul lupului, de Jiang Rong.

• Filosofiatis Puneți-vă în scris...; Căutarea lui Averroes în Poetica lui Aristotel; Numai Dylan, săracul, știe ce este în sufletul lui...

• HyperliteraturaImago, de Ludmila Ulițkaia.

• La Punkt – Arta fricii, Ioan. Es. Pop. 

• Libris blogMortalitate, de Christopher Hitchens.

• Observator cultural – „Dacă adaugi ideologiei pe Dumnezeu, oamenii vor adera mult mai uşor la ea“, Interviu cu scriitorul şi etnopsihiatrul Tobie NATHAN; „Opoziţia este o condiţie obligatorie pentru sănătatea statului“, Interviu cu Ludmila ULIŢKAIA; Imago, de Ludmila Ulițkaia; Interior zero, de Lavinia Braniște, recenzie de Alina Purcaru, recenzie de Bianca Burța-Cernat; Îngeriada, de Judith Mészáros; Strania istorie a comunismului românesc, de Lucian Boia; 25 de ani după. Alternative şi provocări, de Paul Cernat și Alexandru Matei; Poveşti din exilul românesc. Lecturi în vremuri de austeritate; Trustul patriotismului şi alte groteşti, de Paul van Ostaijen (fragment în avanpremieră); Turma păstorului mut, de Marius Oprea (fragment în avanpremieră); Premiul Goncourt 2016: Chanson douce de Leïla Slimani.

• PressOne – Orașul, ed. Cristian Fulaș și Ovidiu Șimonca.

• Raisa Beicu blogCe cărți mai citim în 2016? 

• Scena9  Iocan 2.

• Suplimentul de cultură – PRIMA SEARĂ FILIT: Despre dificultatea de a scrie (astăzi și după Goncourt); A DOUA SEARĂ FILIT: Povestitorii care povestesc povești nepovestite; A TREIA SEARĂ FILIT: Istoria ca ficțiune – Lucian Boia în fața publicului ieșean; Întâlnirile „Alecart“ din cadrul FILIT 2016; Ne pasă de proza scurtă!...; Între generații: scriitori și liceeni; În căutarea identității; O campanie națională de încurajare a lecturii; Aici, de Richard McGuire.

• Ziarul Metropolis Top 10 romane de dragoste de citit într-o viață.

 

Presa străină

            – Book Riot: 100 Must-Read Works of Noir; 10 Of Our Favorite Literary TED Talks From 2016.

            – Brain Pickings: Elena Ferrante on the Myth of Inspiration, Writing on Demand, and the Central Truth of the Creative Process

            – Flavorwire: 10 Beautifully Written Books

            – Literary HubThe Words and Work of Leonard Cohen; 10 Japanese Books by Women We’d Love to See in English; A Book doesn’t Have to Be Long to Win an Award; This Could Happen to Us: 10 Literary Apocalypses; 8 Australian Writers You Should Know; 10 Diverting Reads for Difficult Days.

            – The Guardian BooksSwing Time by Zadie Smith review – a classic story of betterment; Howard Jacobson: Is American Pastoral Philip Roth at his best?; Top 10 books about the Himalayas; The Girl Who Saved Christmas by Matt Haig – warmth and wonder in a seasonal caper

           – The New York Times Books: Zadie Smith's New Novel Takes on Dance, Fame and Friendship

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cărți interesante august 2022

Început de toamnă literară, cu cărți noi, premii și festivaluri literare.

Grupul Editorial Corint la Bookfest 2015

Editurile Corint, Leda și Corint Junior vă așteaptă în perioada 20-24 mai în Pavilionul C1 din complexul expozițional Romexpo cu reduceri de minimum 25% sau prețuri speciale de la 3 la 25 lei! De asemenea, Editura Corint publică în premieră „Tărâmul viselor, o aventură în culori cu animale și mii de flori”, ilustrată de Millie Marotta.

Curtea Veche Publishing, titluri în pregătire pentru Gaudeamus 2016

Noutățile Curtea Veche Publishing pentru târgul de carte Gaudeamus 2016.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu