• „Asta înseamnă să fii om: să poți trăi, asumându-ți permanent propriile erori” - Alexandru Paleologu

Noutăți literare 4-10 mai

Noutăți literare 4-10 mai

Săptămâna asta aflăm care sunt laureații ediției a IV-a a Galei Bun de Tipar și facem economii ca să plecăm cu sacoșele pline de la Bookfest săptămâna viitoare.

 

Noutăți editoriale

ART – două cărți de Bohumil Hrabal: Trenuri cu prioritate și Lecții de dans pentru vârstnici și avansațiDe ce iubirea doare. O explicație sociologică, de Eva Illouz; două noi ediții din Vând kilometri de Mihai Barbu, una cu o copertă de Radu Florian Mihai și una cu copertă realizată de Octavian Catană; o reeditare pentru Iubire, de Toni Morrison; o ediție pentru tinerii cititori a volumului Eu sunt Malala, de Malala Yousafzai; un nou volum YoungArt, Castelul de sticlă, de Jeannette Walls; Noi aventuri cu Paddington, de Michael Bond; Cronicile familiei Kane (#2). Tronul de foc, de Rick Riordan; Cum să faci să NU citești în vacanța de vară. Ghidul lui Charlie Joe Jackson, de Tommy Greenwald.

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Origini comune hispano-române, de Gheorghe Vinţan, Jaime Gómez de Caso Zuriaga, Vasile Moga; Carnavalul florilor, de Maria Olteanu; Histoire de la langue française à travers les siècles, de Veronica Grecu; Căruţa luminoasă, de Mircea Ioan Casimcea.

 

CORINT – Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supravieţuitorilor, de Svetlana Aleksievici, și Roboţii din familia mea (Vol. 1 din seria Roboţii), de James Patterson.  

 

CURTEA VECHE – Atelierele de arte Veneția & New York. Vol. 1-3, O istorie trăită a artei, de Coriolan Babeți; Ghidul unui cuplu ocupat. Cum să împărtășiți și munca și bucuria, de Kathy Peel; și două romane noi în colecția Byblos, apărute cu ocazia Bookfest 2015, unde Cehia este invitata de onoare: Munții Roșii, de Petra Hůlová; Dumnezeițele din Moravia, de Kateřina Tučková.

 

HERALD – Istoria Diavolului, de Paul Carus.

 

HUMANITAS – O curiozitate fără margini. Cum am devenit om de știință, de Richard Dawkins; Ultima Thule. Cu desenele autorului şi texte însoţitoare de Ion Mureşan, Şerban Foarţă şi Ioan Es. Pop, de Sorin Vieru; Elizabeth Costello. Opt lecții, de J.M. Coetzee; Supunere, de Michel Houellebecq.

 

INSTITUTUL EUROPEAN – două cărți semnate de Laura Mesina: Uitarea Romei. Studii de arheologie a imaginarului și Imaginarul medieval. Forme și teorii, și un volum de C. John Hartsock: O istorie a jurnalismului. Nașterea formelor de narațiune modernă.  

 

LITERA – Citesc şi mă joc. Aventurile lui Rapunzel, o ediție Disney, și vol. 5 din seria Cavalerii Pardaillan, de Michel Zévaco, Fausta învinsă

 

METEOR PRESS – trei volume de Victor Țăruș pentru împătimiții pescuitului (că tot a venit căldura și începe sezonul): Pescuit la răpitori în ape de șes, Pescar începător și Pescuit din Deltă în Carpați.

 

NEMIRA Drumul prin poartă: Povestiri din universul Heechee, de Frederik Pohl. 

 

PARALELA 45 – trei cărți pentru copii semnate de Anamaria Smigelschi: Luna-Betiluna și Dora-Minodora în țara lui Pește-Mămăligă-Prăpădește, Luna-Betiluna și Dora-Minodora într-un gâz-album cu păsărele și Luna-Betiluna, Dora-Minodora și grădina.

 

POLIROM – trei cărți semnate de autori români: Colonia fabricii, de Moni Stănilă, Cronicile genocidului, de Radu Aldulescu, reeditat în colecția Top 10+, Sectanții, de Vasile Ernu, și un volum mult-așteptat: Numărul zero, de Umberto Eco. 

 

PUBLICA – un nou volum în colecția Antreprenoriat: Scurtături inteligente. Cum reuşesc hackerii, inovatorii şi figurile emblematice să accelereze succesul, de Shane Snow, și unul în Colecția Narator: Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborne. 

 

TREI – un volum de referință: Corespondenţa Freud – Jung, după o ediție germană publicată în 1974 la Fischer Verlag, și două noi apariții Lifestyle Publishing: Viitorul lui Dumnezeu. O abordare practică a spiritualităţii pentru vremurile noastre, de Deepak Chopra, și Întinerire. Metoda revoluţionară antiîmbătrânire, pentru o piele strălucitoare, de Dr. Harold Lancer.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD – Viitorul omenirii și al Pământului în viziunea lui Rudolf Steiner, de Richard Seddon. 

 

VELLANT – A opta povestire fără titlu, de Silvia Marinescu, cu ilustrații de Loreta Isac.

 

VREMEA – Amintiri fără culoare, de Martin Vopenka, și Cugetări, Reflecţii, Maxime. Volumul III, de Ovidiu Ioniță.

 

Articole interesante 

• Bookaholic – două interviuri, unul cu Grigore Erizanu, directorul Editurii Cartier, „Provocări există permanent”, și unul cu poeta Denisa Duran, „Mi-aş dori ca cititorii să se vadă pe ei înşişi în carte, şi să-nţeleagă că asta e poezia”;  un fragment în avanpremieră din Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany; un articol despre noua carte pe care Salman Rushdie o va publica în septembrie și unul despre cinci cărți pentru adolescenți mai profunde decât te-ai fi așteptat.

• Bookblog – Iulia Dromereschi scrie despre Fotograful Curții Regale și-i ia și un interviu autoarei, Simona Antonescu; alte recenzii pentru: Dublă expunere, coord. de Roxana Gamarț, Luminile Nordului, de Philip Pullman, The Silkworm, de Robert Galbraith/J.K.Rowling, Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei, Ce (mai) înseamnă succesul la școală, de Ştefan Alexandrescu, Regele Carol al României, de Mite Kremnitz; și un fragment în avanpremieră din Prinţesa statornică de Philippa Gregory.

• Bookhub – recenzii pentru: Logodnica. Schiţe şi povestiri, de A.P. Cehov, Bizaroproze, Flavius Ardelean, România medicilor. Medici, țărani și igienă rurală în România de la 1860 la 1910, de Constantin Bărbulescu; un fragment în avanpremieră din Viaţa, jocul şi moartea lui Lul Mazrek, de Ismail Kadare (volum aflat în pregătire la Editura Univers); și două articole: În căutarea cărţii perfecte și Cărți de citit și recitit.

• Colț Firesc de Refugiu – Răzvan scrie într-un articol despre mai multe cărți pe care le-a citit într-un week-end, trei care nu i-au plăcut: Facebook, de Teodor Baconschi, Despre iubire și moarte, de Patrick Süskind, Max, de Sarah Cohen-Scali, și una care i-a plăcut: Partida neterminată, de Keith Devlin; și recenzii pentru: Furnicile (Saga furnicilor #1), de Bernard Werber, Cina, de Herman Koch, Dușmanca. Balul, de Irene Némirovsky, Vă place Brahms? de Françoise Sagan.

• Filme-Cărți – recenzii pentru: N-ai decât să mă citezi, de Aubrey Malone, Războiul redescoperit 1914-1918, de Stephane Audoin-Rouzeau şi Annette Becker, Lumea era toată a mea. Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi, Podul Mogoșoaiei. Povestea unei străzi, de Gheorghe Crutzescu, Timmy Fiasco 2. Uite ce-ai făcut!, de Stephen Pastis, Al cincilea val, de Rick Tancey, și un articol: 5 cărți preferate ale lui Haruki Murakami.

• Filosofiatis – Valeriu Gherghel face o recenzie, nu tocmai favorabilă, romanului lui Anthony Burgess, Ochii doamnei mele, și scrie două articole: A fost Shakespeare gay? și Cartea din buzunarul de la piept, despre ce înseamnă o carte bună.

• LaPunkt – recenzii pentru Lolita de Vladimir Nabokov și Sărbătoarea neînsemnătății de Milan Kundera și mai multe fragmente din noul volum de eseuri al lui Ion Vianu, Frumusețea va mântui lumea.

• Miscellanea – pe Ce am mai citit, o recenzie despre Amintirile unui uituc. Exerciţii de memorialistică, de Barbu Cioculescu; Dana Dumitru scrie pe Bookish Style o recenzie pentru Incredibilul pelerinaj al  lui Harold Fry; Simona Husaru scrie pe blogul ei o recenzie pentru Vei fi acolo? de Guillaume Musso; Lavinia scrie pe Roșu Vertical un articol-sinteză Cărți cu muzici (și faze); Costi Piștea scrie pe blogul său despre Bucureștiul din Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști; Ema scrie pe blog despre O delicatesă, de Muriel Barbery; o recenzie pentru Vremea moroiului, pe Revista Cultura și un inteviu cu autoarea, Viorica Răduță, în Ziarul Financiar„Nu cred că proza trebuie să fie o naraţie mai explicită decât viaţa cea de toate zilele” și, tot în Ziarul Financiar, o cronică a romanului Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu.

• Observator cultural – două articole critice referitoare la numirea lui Radu Boroianu la conducerea ICR: Radu Boroianu, început cu stîngul la ICR, de Ovidiu Șimonica, și O poveste halucinantă, de Jan Cornelius; recenzii pentru Totul trebuie tradus. Noua paradigmă (un manifest), de Bogdan Ghiu; Căsnicie, de Dan Coman; Foc palid, de Vladimir Nabokov; în lipsa unor lucruri importante, de Victor Țvetov; Cărturarii provinciei. Intelectuali și cultură locală în nordul Moldovei interbelice, de Anca Filipovici; Iubire şi moarte pentru totdeauna, de Liviu Surugiu; Marin Sorescu. Singur printre canonici, de Cosmin Borza; și un articol-sinteză al Cristinei Manolescu, Lecturi în vreme de austeritate, unde vorbește despre: Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereş; Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei; Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști; Petru și Pavel, de Mircea Danieluc.

• Presa străină: Brain PickingsMay 8, 1923: Young Vladimir Nabokov Meets the Love of His Life and Wins Her Over with a Poem; Ray Bradbury on Storytelling, Friendship, and Why He Never Learned to Drive: A Lost Vintage Interview, Found and Animated;  Open Culture – The 10 Greatest Films of All Time According to 358 FilmmakersMichael Moore’s 13 Rules for Making Documentaries — Really Powerful & Entertaining Documentaries The Guardian – Why are YA books about politics always dystopian?; Arthur C Clarke award goes to 'elegy for the hyper-globalised present'; What are the best children's books on the second world war?; Post-apocalyse picks: your favourite end-of-the-world reading; Invented language lessons from George RR Martin and other writers; și recenzii pentru: On the Move: A Life by Oliver Sacks și A God in Ruins by Kate Atkinson.

• BookFun – Produse ciudate care mi-ar complica lecturile, pe BookaholicTemples of literature: writers' houses – in pictures, pe The Guardian8 Series to Start After You Finish the Fifty Shades Trilogy, pe Media Book Hub.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți ale Grupului Humanitas la Bookfest 2015

Începând de miercuri, 20 mai, până duminică, 24 mai, Grupul Editorial Humanitas își așteaptă cititorii la Bookfest 2015 cu peste 1000 de titluri. La târg toate cărțile Humanitas vor avea 10% reducere, iar edițiile de colecție se vor bucura de prețuri speciale, valabile numai în cele cinci zile ale salonului de carte.

„Roșcovanul”, de J.P. Donleavy, în premieră în România, la Editura Litera

O nouă apariție în premieră în colecția Clasici Moderni Litera: “Roșcovanul”, de J.P. Donleavy, a fost inclus de Modern Library printre cele mai bune 100 de romane ale secolului XX.

Noutățile Editurii Univers la Bookfest 2015

Printre noutățile editurii Univers la Bookfest 2015 se numără volume noi de Gabriel Osmonde, Alberto Mussa sau Clarice Lispector, precum și o serie de evenimente intitluate Scriitori spanioli în România și prilejuite de vizita lui Valerie Miles, cercetătoare, editoare, traducătoare și profesoară spaniolă de origine americană, specialistă în literatura de limbă spaniolă.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu