• „Cine nu a găsit prilejul în sine nu găsește nici în jurul său marile prilejuri” - Constantin Noica

Noutăți literare 30 martie - 5 aprilie

Noutăți literare 30 martie - 5 aprilie

Săptămâna asta are loc în București ediția pilot a Emineschool, festival de literatură și film, o inițiativă frumoasă care sper să aibă succes. 

 

Noutăți editoriale

ALL – două romane pentru copii și adolescenți din seria Supraviețuitorii, de Erin Hunter: Orașul pustiu și Dușmanul ascuns; și un volum de Aurel Storin din seria Maeștrii teatrului românesc, Stela și Arșinel: O pereche fără pereche

 

CARTIER – o nouă apariție în colecția Cartier Istoric: Igor Cașu, Dușmanul de clasă

 

CORINT – primele două volume din noua colecție Istorie cu blazonIașii de odinioară, de Rudolf Șuțu, și Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi. 

 

CRUX PUBLISHING – o editură tânără, specializată pe cărți SF&F, cu cinci cărți noi la activ: Theoria, de Ștefan Bolea; Soldați ai terebentinei, de Răzvan T. Coloja; Povestiri de la marginea realității, de Dan Rădoiu; Ceasul fantasmelor, de Oliviu Crâznic; Anotimpul pumnalelor, de Șerban Andrei Mazilu.

 

CURTEA-VECHE – o carte nouă, Trezirea corpului subtil: Exerciții tibetane de respirație și mișcare, de Tenzin Wangyal Rinpoche, și o așteptată reeditare a albumului Locuri, de Ștefan Câlția. 

 

HUMANITAS – o nouă carte practică, Cum să ne creştem băieţii: De ce sunt băieţii diferiţi şi cum să-i ajutăm să devină bărbaţi fericiţi şi echilibraţi, de Steve Biddulph; o reeditare de mult așteptată, Memoriile lui Hadrian, de Marguerite Yourcenar, acum într-o ediție de colecție, cartonată; și un nou audiobook în lectura lui Victor Rebengiuc, Micul domn Friedemann, de Thomas Mann. 

LITERA – Modele de croşetat pentru casa ta (II): Proiecte simpatice care îți vor colora viața, de Brett Bara și Dorothy T. Ratigan; Dieta de detoxifiere în 14 zile: 90 de rețete pentru slăbire, sănătate și întinerire, Maggie Pannell; Uimitoarele călătorii ale baronului Münchhausen, de G.A. Bürger; Atlasul animalelor sălbatice: Uimitoarele animale ale planetei și unde trăiesc, o ediție National Geographic. 

 

NEMIRA Turnul întunecat, de Stephen King, al șaptelea volum al seriei Turnul întunecat și Xenocid, de Orson Scott Card, al treilea volum din seria Jocul lui Ender.

 

POLIROM Egipteanul, de Mika Waltari în colecția Top 10+; Cina, de Herman Koch, un nou roman în colecția Biblioteca Polirom. Actual; Scurtă istorie a României, de Keith Hitchins; Fotograful Curții Regale, de Simona Antonescu, volum câștigător al Concursului de Debut al Editurii Cartea Româneasca, ediția 2014; Securitatea și vânzarea evreilor: Istoria acordurilor secrete dintre România și Israel, ed. Radu Ioanid; Dragoste, familie și fericire: Spre o sociologie a seninatății, coord. Petru Iluț. 

 

RAO – 200 de alimente care ne vor binele, de Jean-Marie Delecroix.

 

TREI – Editura Trei deține recordul pentru cele mai multe cărți apărute în ultima săptămână: în sfârșit, a apărut ultimul volum din trilogia Grisha de Leigh Bardugo, Regatul luminilor, abia aștept să văd cum se termină; Autoritate, de Jeff VanderMeer, al doilea volum din seria Southern Reach, continuarea romanului Anihilare; Irène, un nou roman de Pierre Lemaitre, scriitorul care a câștigat Premiul Goncourt în 2013 pentru La revedere acolo sus și o reeditare a unui roman mai vechi, Alex; un nou roman în care „erotismul se împletește cu melancolia”, Final, de Fernanda Torres; Avertisment, de Renée Knight; Femeile care au renunţat la bărbaţi, de Karine Lambert; La răscruce de dresuri, de Louise Rennison; o nouă carte de psihologie practică: Sensurile ascunse ale vieţii, de Stephen Grosz; trei cărți pentru copii de dr. Dawn Huebner, cu ilustrații de Bonnie Matthews: Ce să faci... când îţi ieşi din fireCe să faci... când ţi-e frică să te bagi în pat, Ce să faci... să scapi de griji; o nouă carte de Lou Marinoff, Puterea lui Tao: Cum să-ţi găseşti liniştea în vremuri tulburi; și o nouă apariție la Editura LifeStyle: Combaterea cancerului cu vitamine şi antioxidanţi, de dr. Kedar N. Prasad și dr. K. Che Prasad. 

UNIVERS – două noi romane: Alint, de Romain Gary (Émile Ajar) și Cărări clandestine, de Emmanuel Kattan. 

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD – două cărți pentru copii: Lili, Prințesa florilor, de Daniela Drescher și antologia Cele mai frumoase povești ale lumii; și o nouă ediție a Dialogurilor lui Platon, sub îngrijirea lui Cezar Papacostea. 

 

EDITURA UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IAȘI – Interculturalitatea Banatului, de Victor Neumann; Florile din Tarbes sau Teroarea în Litere, de Jean Paulhan; Marea arhondologie a boierilor Moldovei (1835-1856), ed. Mihai Răzvan Ungureanu. 

 

VREMEA – romanul Laura, de Lucia Gargaletus. 

 

 

Articole interesante 

 

• Bookaholic – două interviuri, unul cu Marieta Seba, directoarea Companiei de Librării București, și unul cu ilustratorul Lică Sauciuc; un fragment în avanpremieră din Viața financiară a poeților de Jess Walter; și o recenzie pentru Regina Adevărată, de Erika Johansen. 

• Bookblog – Călina Matei a scris despre Portocaliul este noul negru, iar Răzvan Timar a făcut un maraton Robin Hobb (o autoare pe care-mi doresc de mult s-o citesc), a citit toată trilogia Farseer și a scris câte o recenzie pentru fiecare volum: Ucenicul asasinului, Asasinul regal și Răzbunarea asasinului.

• Bookhub –  recenzii despre Pedro Paramo, Juan Rulfo, Inimi cicatrizate, Max Blecher, și Femeia de hârtie, de Rabih Alameddine, și un interviu cu doamna Ioana Crupenschi, de la Editura Univers, cea care stă de vorbă cu plăcere cu toți cititorii la toate târgurile de carte.

•  Dilema veche – Cristina Hermeziu vorbește despre România la Salonul Cărţii de la Paris – plus şi minus; iar Ana Maria Sandu discută într-un interviu cu Ana Dragu

• Filme-Cărți – Jovi scrie cu entuziasm despre Numără stelele de Lois Lowry și Escadron Ghilotina de Guillermo Arriaga, iar Dan Gulea scrie un articol despre Irina Mavrodin și critica traducerii: Doamna Bovary și Roșu și negru.

• Hyperliteratura – Alexandra-Georgiana Andrei scrie o recenzie despre Femei albastre, de Gheorghe Crăciun, iar Patricia Lidia un articol despre starea actuală a școlii românești.

• LaPunkt – o selecție a prezentării făcute de Mircea Cărtărescu la lansarea antologiei sale Poezii, Ioana Șerban scrie despre despre Alternaștere de Gabriel Osmonde, iar Ioan Stanomir scrie două cronici pentru Nabokov, una  despre Lolita și cealaltă despre Glorie.

• Observator cultural – Cătălin Badea-Gheracostea scrie despre Vandalii, de Alexandru Ioan Despina; Oana Presecan despre Acasă, pe Câmpia Armaghedonului, de Marta Petreu; Cristina Manole analizează mai multe cărți despre comunism; de asemenea, puteți vedea, în caz că ați ratat-o, lista laureaților Premiilor Observator cultural 2015.

• Suplimentul de cultură – Cristian Teodorescu scrie despre Halebarde, Halebarde, de José Saramago, iar Eli Bădică îi ia un interviu Ancăi Vieru, autoarea volumului Felii de lămâie

• Miscellanea – Sebastian Mihail (de la Istorii imaginare) a debutat pe Atelier LiterNet cu o cronică la piesa Iona a lui Marin Sorescu jucată în Salina Turda, Setea muntelui de sare ostoită prin teatru; pe Ce am mai citit Wilkins vorbește despre o ameninţare la adresa cărţilor, aşa cum le ştim; pe Colț Firesc de Refugiu a apărut o cronică, nu tocmai favorabilă, despre două volume de istorie, Sissi și Copilărie regală; Dana Dumitru scrie pe Bookish Style despre Insula iubirilor nesfârşite, de Daína Chaviano; Constantin Piștea scrie pe blogul său, C.P., despre Căsnicie de Dan Coman și Flora și Ulise de Kate DiCamillo; pe Îmi dă cu virgulă, Georgiana scrie despre Identități secrete, de Monica Ramirez; Ema scrie pe Lecturile Emei despre Între cer și pământ, de Jón Kalman Stefánsson, și Luminile nordului de Philip Pullman; în Revista Galileo au apărut nominalizările pentru Premiile Hugo 2015; pe Jurnalul unei cititoare a apărut un articol foarte frumos despre aniversarea de doi ani a Clubului de Lectură Nemira (trebuie neapărat să-mi fac și eu timp să ajung odată și-odată).

• Presa străină BrainPickingsSusan Sontag on Storytelling, What It Means to Be a Moral Human Being, and Her Piercing Advice to Writers și Teenage James Joyce’s Beautiful Letter to Ibsen, His Great Hero; Huffington PostPicture Books Parents Will Actually Want to Read Over And Over; Reading RainbowOn Fairy Tales, Comfort Books, Raising Readers, & More: Reading Rainbow Interviews Neil Gaiman; LitReactorHarperCollins at War with Amazon; The GuardianJK Rowling's life advice: ten quotes on the lessons of failureWhy we need to hear from readers and writers with autismSteven Weinberg: the 13 best science books for the general reader.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutățile Editurii Baroque Books&Arts la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Baroque Books&Arts la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015.

Cele mai frumoase cărți citite în 2022

Un bilanț al lecturilor preferate (și nepreferate) din 2022, alături de o recapitulare subiectivă a aparițiilor editoriale de excepție.

Noutăți literare 23-29 ianuarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 23-29 ianuarie 2017.

5 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Yuki 13-04-2015 11:08

    De curând am auzit şi eu de Crux Publishing şi am fost curioasă de cărţile lor. În principiu, abia aştept să citesc ,,Ceasul fantasmelor'', datorită renumelui de mare amploare a autorului :D

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 14-04-2015 11:20

    Și mie mi se par interesante cărțile și abia aștept să le răsfoiesc :)

  3. irina 08-04-2015 11:20

    Daca la cate lnkuri ai pus si la cat de diverse sunt cartile si subiectele abordate, cineva nu gaseste ceva interesant, atunci are o problema :P

    Raspunde
  4. irina 07-04-2015 12:37

    Imi place foarte tare ideea asta de newsletter. Acopera o plaja foarte larga de recomandari.

    Raspunde
  5. Laura Câlțea 07-04-2015 22:49

    Mă bucur că îți place. Încerc să găsesc informații cât mai diverse, nu doar lucruri care mă interesează pe mine ;))