• „Fii fericit când poţi şi suferă când trebuie” - J.W. Goethe

Noutăți literare 28 decembrie 2015-3 ianuarie 2016

Noutăți literare 28 decembrie 2015-3 ianuarie 2016

Noutățile editoriale și articolele literare interesante din săptămâna 28 decembrie 2015-3 ianuarie 2016. Cum era de așteptat săptămâna asta cărți noi nu au mai apărut pe site-urile editurilor, dar câteva au anunțat noutățile pe care le pregătesc în 2016. Am strâns și eu ce am găsit și am încropit un mic articol de cu cărți în pregătire ca să începem anul cu spor. 

Noutăți editoriale

BAROQUE BOOKS&ARTS

Arta de a vinde arta, de S.N. Behrman; Promisiune de lux, de Åsa Hellberg; O mare de vin și un strop de filozofie, de Fritz Allhoff & Paul Draper; Curioasa lume a vinului: Vin și istorie, spirit și esență, de Richard Vine; Enciclopedia vinului. O nebunie de vin, de Madeline Puckette & Justin Hammack.

HUMANITAS

Amintirile colonelului Lăcusteanu (Text integral, editat după manuscris, cu o introducere de Ion Filitti, note de Radu Crutzescu şi un comentariu istoric de Ioan C. Filitti), de Grigore Lăcusteanu; În mișcare. O viață, de Oliver Sacks; Versuri din manuscrise, de Mihai Eminescu; Ce a fost înainte de Big Bang? O istorie întreagă a universului, de Martin Bojowald; Firida Rușinii, de Ismail Kadare; Amantul japonez, de Isabel Allende; Poftă de ciocolată, de Care Santos.

LITERA (Comunicat preluat de pe pagina de FB Editura Litera)

Anul 2016 aduce noutăți editoriale de excepție la Editura Litera, dar și consolidarea unor colecții deja existente. 
Un eveniment editorial important al anului 2016 îl reprezintă publicarea câștigătorilor premiilor Nobel 2015 - Svetlana Alexievici - și Man Booker 2015 - Marlon James.
Pe lângă acești mari autori, colecția de ficțiune va continua în 2016 cu câteva dintre cele mai mari bestselleruri internaționale, printre care Everything I Never Told You de Celeste Ng, și cu serii de mari autori, precum Alice Munro, Richard Flanagan sau Karl Ove Knausgard.
Vom continua colecția de cărți de colorat pentru adulți, o colecție care și-a modificat statutul din hobby în terapie și obișnuință, cu două noi titluri Johanna Basford, cu alte titluri fascinante - Alice în Țara Minunilor, mandale și obiective turistice, dar și o carte de colorat dedicată fanilor Game of Thrones
În domeniul gastronomiei, poate unul dintre cele mai în trend hobby-uri ale momentului, vom completa colecția cu două mari nume: Yotam Ottolenghi și Martha Stewart.
Colecția Kronika, lansată în 2015, va continua prin publicarea unor autori de prestigiu internațional, dintre care menționăm Boris Johnson și Erik Larson, iar colecția CEO Must Read va continua cu titluri dedicate specialiștilor din domeniul afacerilor: The Great Escape de Angus Deaton și Superforecasting de Philip Tetlock și Dan Gardner.
Și în domeniul limbilor străine, anul 2016 va fi marcat de o nouă serie de cărți aflate sub garanția internațională a numelui Pons. 
Litera va publica și o serie de albume de călătorii și enciclopedii de la edituri de prestigiu, precum National Geographic sau Dorling Kindersley.
În domeniul cărților pentru copii, îndrăgitele personaje Disney își vor continua aventurile și vor apărea mai multe cărți de activități cu formate interactive, enciclopedii și licențe noi. 

NEMIRA

Viața mea, de Charlie Chaplin; Un cântec pentru Lya, de George R. R. Martin; Trilogia balcanică (1.Marea șansă, 2.Orașul decăzut, 3.Prieteni și eroi), de Olivia Manning; Floarea albastră, Penelope Fitzgerald; Prințul fractal, de Hannu Rajanemi; Picnic la marginea drumului, de Boris și Arkadi Strugațki; Libelula în chihlimbar (continuarea romanului Călătoarea), de Diana Gabaldon; Sabia destinului (continuarea seriei Witcher), de Andrei Sapkovski; Istoria ilustrată a teatrului universal, ediția Oxford, John Russell Brown (coord.); Istoria secretă a visului, de Robert Moss. Mai multe detalii despre fiecare titlu în parte găsiți pe blogul Nemira: 10 titluri Nemira ce vor vedea lumina tiparului în 2016.

POLIROM

Romanul, de Mika Waltari; Durere. Răni și minuni, de Zeruya Shalev; Inventeaza ceva, de Chuck Palahniuk; Cartea de la Uppsala, de Gellu Dorian; Scandalul, de Shusaku Endo; Lebada cu două intrări, de Nora Iuga; Un erou al zilelor noastre, de Mihail Lermontov; Cumpătarea, de Maria Dueñas; Insulele lui Thomas Hudson, de Ernest Hemingway; Ridicat de la pământ, de José Saramago; Scrieri despre gândirea medievală, de Umberto Eco.

UNIVERS

2666, de Roberto Bolaño.

Articole literare

• Blogul fanului Science-Fiction  Mireasma Nopții, de Andrea Camilleri.

• Bookaholic – Femeia în fața oglinzii, de Éric-Emmanuel Schmitt; Recomandările librarilor din Strand; Lumio – Cartea care luminează.

• Bookblog – 5 cărți în 5 minute; Scurtă istorie a vieții mele, de Stephen W. Hawking; O lume secretă. Mari spioane din secolul al XX-lea, de Vladimir Fedorovski; Top 5 cărți YA fantasy care îți depășesc așteptările; Malad, de Alexandru Voicescu.

• Bookhub – Construiește viitorul copiilor din Costești, carte cu carte!; Lumea şi demonii ei, de Carl Sagan; Cele mai bune cărți citite în 2015 de redactorii Bookhub.ro; Regina Maria a României. Capitole târzii din viața mea. Memorii redescoperite, ediție îngrijită de Diana Mandache.

• Bookish Style – Soțul meu, Mihael, de Amos Oz.

• Cărți și călătorii Detectiv fără voie.

• Ce am mai citit – Tradiţii la superofertă. Între socoteala din agenţie şi cea de la raft, de Florin Dumitrescu. 

• Cititor Fantasy – Știrile fantasy ale lunii decembrie; The Fifth Season, de N. K. Nemisin; Haiganu. Fluviul Șoaptelor, de Marian Coman. 

• Colț Firesc de Refugiu Instrumentele terorii lui Stalin, de Rupert Butler; O cale îngustă spre nordul îndepărtat, de Richard Flanagan; Retrospectiva 2015!; Istoria lui Răzvan, de Horia Corcheș; Micuțul Nicolas în recreație, de René Goscinny, Jean-Jacques Sempé; De trei ori în zori, de Alessandro Baricco; Marțianul, de Andy Weir.

• Constantin Piștea blog – Cele mai frumoase cărţi citite în 2015.

• Cooltura Mall 7 întrebări: Raluca Feher. 

• Filme-Cărți – Oameni de treabă, de Mugur Burcescu; Din nou despre Cotul Donului: Memoriile Căpitanului Dumitru Păsat, 1941-1945; Fără tine, noi nu existăm, de Suki Kim; Drumul către libertate, de Yeonmi Park.

• La PunktȚara cu un singur gras, de Adelin Petrișor; Solenoid, de Mircea Cărtărescu; 10 (zece) punkte: Emil Brumaru; 10 (zece) punkte: Ioan Petru Culianu.

• Lecturile Emei – Statistica lecturilor din 2015; O listă cu cărți la finalul anului (2015).

• Mediafax  Volume ale laureaţilor premiilor Nobel şi Man Booker, printre noutăţile editoriale din 2016.

• PressOne De ce să fii fericită când poți fi normală?, de Jeannette Winterson; Scrisorile portugheze, de Mariana Alcoforado; Pisicoteca practică a lu' Moș Pârșu, de T.S. Eliot; Căsnicie, de Dan Coman.

• Presa străină

            – BBC CultureThe 10 Best Books of 2015; 10 Books to Read in 2016; The 25 Greatest British Novels; Are Britain Best Writers Women?

            – Book Riot5 Completed Series to Read While You Wait for WINDS OF WINTER; 7 Literary Murals on Bookstores and Libraries; A Bookish Guide to Loving Winter; 15 Books Out in 2016 You Should Mark Down Now: YA Edition.

            – Brain PickingsThe Best of Brain Pickings 2015.

            – Bustle12 Book-To-Movie Adaptations To Look Forward To This Year; 7 Reading New Year's Resolutions for Book Nerds; 12 True Crime And Thriller Books You Should Read With The Lights On.

            – HuffingtonPost Books32 New Books To Add To Your Shelf In 2016; After 70 Years, Germany Is Printing 'Mein Kampf.' Should It?.

            – G.R.R.M. Live JournalLast Year (Winds of Winter).

            – Le Magazine Littéraire« Ils ont tous deux été méprisés par l'élite de leur temps », entretien avec l'écrivain espagnol Javier Cercas; L'éternelle chasse aux sorcières; L'Amérique irréparable.

            – Literary Hub: Top 5 Literary Stories of the Year; Literary Hub's 10 Most Read Stories of the Year.

            – The Guardian BooksGame of Thrones author George RR Martin misses last TV deadline for new book; Top 10 modern medieval tales; Julian Barnes: master of fiction with whole worlds living in his prose.

            – The New York TimesTessa Hadley: By the Book; The Latest in Science Fiction and Fantasy; ‘Black Box Thinking’ and ‘Failure: Why Science Is So Successful’; ‘The Blizzard’, by Vladimir Sorokin; Bill Gates: The Billionaire Book Critic; The Year Ahead for Readers.

            – The TelegraphThe best young adult books of 2015; The best young adult books of 2016; Best crime fiction books for 2015.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 22-28 februarie 2016

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 22-28 februarie 2016.

Gaudeamus 2016, listă și recomandări

O listă cu recomandările mele (cărți noi pe care le-am citit – unele integral, altele parțial – și mi-au plăcut) și o alta cu cărțile pe care mi-ar plăcea să le iau de la târg și să le citesc (și care sper să-mi și placă).

Noutăți literare 13-19 iunie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 13-19 iunie.

4 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Tudor 03-01-2016 23:25

    În sfârşit! De când îţi tot citesc articolele despre noutăţi şi aştept să vad scris 2666 :) Iar acum scrie mare şi lat!

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 04-01-2016 10:06

    :))) eh, deocamdată e anunțat doar ca apariție viitoare (nu știu de ce întârzie atât, l-au anunțat de la începutul lui septembrie 2015...)

  3. Tudor 04-01-2016 10:40

    I-am intrebat de fapt in decembrie si mi-au spus ca in ianuarie apare :) Sper doar sa apara si in format electronic pentru ca are peste 1100 de pagini!

  4. Laura Câlțea 04-01-2016 10:44

    Atunci se înțelege de ce a durat atât :)) De obicei scot și ebook. Oricum la ce ritm de lectură ai avut anul trecut 1100 de pagini pare un fleac pentru tine :)