Noutăți literare 27 februarie-5 martie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 27 februarie-5 martie 2017.
Noutăți editoriale
ADENIUM
Liberalismul: pro şi contra. O idee ce refuză să moară, deși nu știe ce o ține în viață, de Sorin Adam Matei; Caius Dobrescu; Emanuel Copilaş.
ART
Orion va răsări, de Poul Anderson; Dragonul tatălui meu, de Ruth Stiles Gannett; Când mă vei întâlni, de Rebecca Stead; Artemis Fowl, de Eoin Colfer; 35 mai sau Konrad pornește călare spre Mările Sudului, de Erich Kästner; Aventurile lui Arik. Arik și mercenarii, de Ioana Nicolaie; Cartea verii, de Tove Jansson; Jocul lui Westing, de Ellen Raskin; Catherine cea îndărătnică, de Karen Cushman; Pasăre cântătoare, de Kathryn Erskine.
BAROQUE BOOKS&ARTS
Arta de a vinde artă, de S.N. Behrman.
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Cenaclul de Luni – 40, ed. Ion Bogdan Lefter; Călin Vlasie; Ploaia de trei sute de zile, de Gabriel Chifu.
CARTIER
Dialogurile dragostei. Arii și romanțe pe versuri de Mihai Eminescu și Veronica Micle, de Eugen Doga; Tradiții la supraofertă. Între socoteala din agenție și cea de la raft, de Florin Dumitrescu; Acolo unde curg râuri de lapte și miere, de Vladimir Lorcenkov.
CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ
Cuarţ fumuriu, de Ioan Derşidan; Sub semnul pulsiunii. Eros şi Thanatos în literatură. Vol. I, de Călin-Horia Bârleanu.
CORINT
Dulce-amar. Povestea unui refugiat din Cernăuți, de Sergiu Flondor; Osișor își caută un prieten, de Pawel Pawlak; Povești minunate cu lucruri fermecate, de Italo Calvino; Dosarele Scarlet. Spărgătoare la înălțime, de Tamsin Cooke; Hrănește-l sănătos! Ghidurile Usborne pentru părinţi, de Henny Fordham.
CURTEA VECHE
#rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017; Ce înseamnă să fii un lider bun. De ce este importantă inteligența emoțională, de Daniel Goleman; E-un mister, așa se pare... Ghicitori, de Vasile Groza.
HUMANITAS
Sabia și imperiul. Militari la cârma statului, de Ştefan Cazimir; Sacrul şi profanul, de Mircea Eliade; Patanjali și Yoga, de Mircea Eliade; Comèdii la porțile Orientului, de Andrei Pleșu; Amintiri, vise, reflecții. Consemnate și editate de Aniela Jaffe, de C.G. Jung; Două secole de mitologie naţională, de Lucian Boia; Occidentul. O interpretare istorică, de Lucian Boia; Patimă și desfătare. Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească (1750–1860), de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu; Beau, deci exist. O călătorie filozofică în lumea vinurilor, de Roger Scruton; Muzicofilia. Povestiri despre muzică şi creier, de Oliver Sacks; Moştenirea Kremlinului. Rolul spionajului în sistemul comunist de guvernare, de Ion Mihai Pacepa; Jurnalul Annei Frank, de Anne Frank; Marele Gorsky, de Vesna Goldsworthy; Cel mai frumos loc din lume e chiar aici, de Care Santos, Francesc Miralles; Scris pe trup, de Jeanette Winterson.
LITERA
Mica enciclopedie Hygge. Rețeta daneză a fericirii, de Meik Wiking; Rețete de sucuri și smoothies pentru superenergie, de Christine Bailey; Ce-am mai râs! O poveste serioasă, de William Saroyan; Fata dinainte, de J.P. Delaney; Crăciunul lui Poirot, de Agatha Christie; Elefanții nu uită niciodată, de Agatha Christie; Jocuri de oglinzi, de Agatha Christie; Gramatica limbii engleze pentru gimnaziu și liceu; Clubul micilor genii. Testează-ți agerimea minții. 84 de exerciții; Clubul micilor genii. Pune-ți neuronii la treabă. 84 de exerciții; Prima mea enciclopedie cu autocolante. Spațiul. Pământul, ed. Disney; Prima mea enciclopedie cu autocolante. Animale. Plante, ed. Disney; Soy Luna. Albumul prieteniei, ed. Disney.
NEMIRA
Pete Motanul. Ador tenișii albi, de James Dean, Eric Litwin; Răzvan Mazilu. De la dans la musical, de Sanda Vișan; Monte Cassino, de Sven Hassel; Lichidați Parisul!, de Sven Hassel.
POLIROM
„Corpul politic” în cultura europeană. Din Evul Mediu până în epoca modernă, de Alexandru-Florin Platon; Iocari serio. Stiință și artă în gândirea Renașterii, de Ioan Petru Culianu; Exitus, de Adrian Georgescu; Viața dincolo de graniță, de Dorit Rabinyan; Secretele prințesei de Cadignan și alte studii de femei, de Honoré de Balzac.
RAO
Scary Harry, vol. 1, de Sonja Kaiblinger.
TREI
Vrăji în Savannah 1. Bariera, de J.D. Horn; Rosy & John, de Pierre Lemaitre; Ce a rămas din mine, de Alison Gaylin.
UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”
Boli, epidemii şi asistenţă medicală în Moldova (1700-1831), de Sorin Grigoruță; Elemente de pedagogie universitară, de Camelia Onu; Conflicte – metode alternative de administrare și soluționare, de Corneliu I. Loghin; Evoluția biostratigrafică a palinomorfelor din Precambrian și Predevonian cu aplicații la metamorfitele din Carpații Orientali și la unele formațiuni sedimentare din România, vol. I, de Leonard Olaru; Artele și învățarea școlară, de Mihaela Mitescu Manea.
VREMEA
Capitala sub ocupația dușmanului 1916 –1918, de Constantin Bacalbașa.
Articole literare
• Art7 – Farewell, Anthony Frost.
• Blogul fanului Science Fiction – Viitoare apariții SF & Fantasy XI: Interviu cu Mihai-Dan Pavelescu, coordonatorul editurii Paladin.
• Bookaholic – Librăria Anthony Frost. Amintiri de cititor; O paranteză în timp, de Jeanette Winterson.
• Bookblog – Fragment: Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuţitaru; Cinci recomandări pentru un Mărțisor literar; Fragment: Caiet de cenzor, de Liliana Corobca; Alb ca zăpada, de Salla Simuka.
• Bookhub – Fantastica și trista poveste a Candidei Eréndira și a nesăbuitei sale bunici, de Gabriel García Márquez; Cum devenim scriitori; Misterul mașinuțelor chinezești, de Florin Irimia; O vară ce nu mai apune, de Radu Sergiu Ruba; „Descurajez vanitatea de la început” (Bogdan Coșa în dialog cu Nona Rapotan); Cartea oglinzilor, de Eugen Ovidiu Chirovici.
• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii februarie 2017.
• Cititori feroce – Dilema omnivorului, de Michael Pollan.
• Cititor SF – Sea of Ghosts (The Gravedigger Chronicles #1), de Alan Campbell.
• Constantin Piștea blog – Scurtă istorie a şapte crime, de Marlon James; Ce are asta de-a face cu mine?, de Sacha Batthyany.
• Dilema Veche – Freeman’s. Cele mai bune texte noi despre familie, editat de John Freeman.
• Dromarland – 2084. Sfârșitul lumii, de Boualem Sansal.
• Filme Cărți – Epopeea arheologiei. Savanți și aventurieri, de Jean-Claude Simoën; Omar și diavolii, de Dan Ciupureanu.
• Fructitza – Cinci colțuri, de Mario Vargas Llosa.
• Filosofiatis – O frumusețe fulgerătoare: Geirþrúður; Gratuitate.
• Hyperliteratura – Linked. Noua știinţă a rețelelor, de Albert-László Barabási; 5 lucruri teribile pe care le-am aflat din Istoria violului.
• Jurnalul unei cititoare – Misterul gemenelor, de Adi Rule; Despre cărți: 7 motive să participi la un club de lectură.
• La Punkt – Moștenirea Babei Stoltz, de Alina Pavelescu; Vrem să înțelegem ce se petrece. Ce să citim?.
• Literomania – Ferestrele zidite, de Alexandru Vona; Fragment L’ amitié de Roland Barthes, de Philippe Sollers; Vilnius – capitala unui popor de cititori; Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici (fragment); Scrisori către Doti, de Radu Stanca; Peripețiile lui Tristan și ale Isoldei sau iubirea reprimată.
• Lecturile Emei – Valurile, de Virginia Woolf.
• Libris blog – O viață mai bună, de Anna Gavalda.
• Observator cultural – Vechea ordine literară și criticii demisionari; Arta fricii, de Ioan Es. Pop; Înainte de neant, de Mihai Alexandru Dincă; Însoțitorul lui Iisus, de George Arion; Restanțe la citit; SFada cu literatura. Traiectorii între activism, BD și roman – Alexandru Lamba (II).
• Pălărisme – Love & Gelato, de Jenna Evans Welch.
• PressOne – Amintiri în dialog, de Matei Călinescu; 27 de pași, de Tibi Ușeriu.
• Raisa Beicu blog – Amintiri, vise, reflecții, de C.G. Jung; Cexina Catapuxina, de Matei Florian.
• Scena 9 – Luminița, mon amour, de Cezar Paul-Bădescu.
• Semne bune – Vremurile bune de altădată, de Bohumil Hrabal; Interviu Doina Ruști.
• Serial Readers blog – Adun citate preferate în suflet și-n notepad; Portretul lui Karl Ove Knausgard, autorul care scrie despre nimic; My Dilemma is You.
• Suplimentul de cultură – Meseria de romancier, de Haruki Murakami; Orhan Pamuk, cenzurat în Turcia; Exitus, de Adrian Georgescu (fragment).
Presa străină
– BBC Cultrure: Ten books you should read in March.
– Flavorwire: 15 Must-Read Books for March.
– Literary Hub: 10 great works of New Orleans lit to read this Fat Tuesday; 5 crime must-reads to devour coming this March.
– The Guardian Books: Barack and Michelle Obama sign record book deals with Penguin Random House; George Saunders: what writers really do when they write; Printing money: 10 of the richest book deals of all time; Elizabeth Strout: ‘I have never written anything from beginning to end’; Top 10 books about adopted children.
– The New York Times Books: Richard Holmes: By the Book; Carson McCullers at 100; How Emmanuel Carrère Reinvented Nonfiction; Ta-Nehisi Coates on Creating Black Superheroes; Obamas Make Book Deal With Penguin Random House.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 6-12 noiembrie
Noutățile literare ale săptămânii 6-12 noiembrie.
Noutăți ale Grupului Editorial Trei la Bookfest 2015
Grupul Editorial Trei își aşteaptă cititorii la Salonul Internaţional de Carte Bookfest 2015 (pavilionul C1, standul A15) în perioada 20–24 mai 2015, cu lansări de carte şi noutăţi editoriale. Cărţile editurilor Trei, Pandora M şi Lifestyle Publishing au reducere de până la 50%.
Noutăți literare 14-20 martie 2016
Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 14-20 martie 2016.