Noutăți literare 27 aprilie-3 mai

Noutăți literare 27 aprilie-3 mai

Săptămâna trecută am aflat două vești mari: după 22 mai ne putem bucura de Grădina de Citit de la Grădina Botanică din București și FILIT lansează programul de rezidențe pentru scriitori români. Și, nu uitați: în week-end avem Comic-Con la București

Noutăți editoriale 

 

ART – Pianul mecanic, de Kurt Vonnegut; În tandem, de Jacqueline Wilson; Noroc cu laptele..., de Neil Gaiman, Eleanor și Park, de Rainbow Rowell; și două reeditări: Povestiri cu final schimbat (ediție adăugită), de Florin Iaru; Gândeşte fix pe dos!, de Paul Arden.

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Vânzătorul de apă colorată, de Cornel Nistea, și Cluj-Napoca – Imaginile unei capitale europene. 3 trasee turistice, ed. Casa Cărții de Știință. 

 

CORINT – două noi apariții în colecția Istorie cu blazon: Carol al II-lea al României. Regele trădat, de Lilly Marcou, și De pe Valea Motrului. Poveşti cu boieri, panduri şi mirese codane, de Sarmiza Cretzianu; cărți noi de istorie: Conversații cu Stalin, de Milovan Djilas; Războiul arabo-israelian (1948), de Efraim Karsh; Războaiele Ruso-Cecene (1994-2009), de Mark Galeotti; Războiul Crimeii (1854–1856), de John Sweetman; Războiul sovieto-afgan (1979-1989), de Gregory Fremont-Barnes.

 

EPICA – Isla și Fericirea până la adânci bătrâneți, de Stephanie Perkins.

 

EUROPRESS – DonQuijotisme AntropoLexice, de Mircea Băduț.

 

HERALD – Creștem împreună, de Naomi Aldort.

 

HUMANITASCum s-a românizat România, de Lucian Boia; Arta fericirii. Manual de viață, de Dalai Lama, Howard C. Cutler; Cuvânt cu cuvânt, de Lilianna Lunghina; O mie de cocori, de Yasunari Kawabata.

 

INSTITUTUL EUROPEAN – Fețele monedei. O dezbatere despre universalitatea banului, de Dumitru Dorel Chirițescu. 

 

LITERA – primele trei volume din seria Cavalerii Pardaillan, de Michel Zévaco: Cavalerii Pardaillan vol. I, Cavalerii Pardaillan vol. II, Epopeea dragostei; Alergare şi maraton. Ghid pentru începători şi sportivi de performanţă; Antrenează-ţi creierul. Peste 300 de tehnici şi exerciţii de memorie, inteligenţă şi creativitate, Joel Levy; Curs de programare pentru copii. De la limbajele Scratch şi Python la conceperea de jocuri, Carol Vorderman; Îmi place să pictez. 33 de tehnici plastice; Odiseea, de Homer.  

 

NEMIRA – Lacrimile diavolului, de Ștefana Czeller; o nouă apariție în colecția PhilemonVisele și moartea, de Marie-Louise von Franz; și un nou roman în colecția Young Adult: Cei 100, de Kass Morgan.

De asemenea, un volum mult așteptat de fanii seriei „Cântec de gheață și foc” poate fi precomandat de pe site-ul Nemira: Lumea de gheață și foc, de George R.R. Martin, Elio M. García jr. și Linda Antonsson. Mai multe detalii despre acest volum puteți afla și într-un articol de pe Blogul Nemira: 10 lucruri incredibile pe care le aflăm din „Lumea de gheaţă şi foc”.

 

POLIROM – un roman nou în colecția Biblioteca Polirom. ActualZgomotul lucrurilor în cădere, de Juan Gabriel Vásquez; o reeditare în colecția Top10+Șuncă pe pâine, de Charles Bukowski; două cărți de non-ficțiune: un jurnal de călătorie, Vraja misterului. Fapte neobișnuite și personaje ciudate pe care le-am întâlnit în călătoriile mele prin Orient și Occident, de Alexandra David-Neel, și un nou volul de eseuri semnat de Ion Vianu: Frumusețea va mântui lumea și alte eseuri; și două cărți noi de literatură română contemporană, o carte de poezie: Dmitri: genul cinic, de Dmitri Miticov, și un roman: Mierla neagră, de Radu Țuculescu.

 

PUBLICA – a fost reeditat bestsellerul Musai-List, de Octavian Pantiș, în varianta necartonată.

 

RAO – Lennon, de David Foenkinos.

 

TREI – două cărți scrise de autoare române: Vina, de Carmen Camelia Cavadia, și America dezgolită de la brâu în jos (2), de Raluca Feher; două romane polițiste: Lupul Roșu, de Liza Marklund, și Personal, de Lee Child; un nou roman în colecția Fiction Connection: Marile minciuni nevinovate, de Liane Moriarty; Despre arta fericirii. 25 de lecții pentru a învăța cum să trăiești fericit, de Christophe André; La terapie în fustiță de balerină și alte povestiri de psihoterapie, de Kerry L. Malawista, Anne J. Adelman, Catherine L. Anderson; și o nouă apariție la Pandora-M: Cazul Eduard Einstein, de Laurent Seksik.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD – Mica zână nu poate dormi, de Daniela Drescher, și Constantin Mavrocordat, de Florin Constantiniu.

 

VREMEA – Celebrități cu origini în România, de Mihai Rogai.

 

 

Articole interesante

 

• Bookaholic – un fragment în avanpremieră din Profeţii din Fiordul Veşniciei, de Kim Leine; o recenzie pentru Cizme, robă, cămașă de noapte, de Jorge Amado; și un articol despre momentele când „urăști” cărțile.

• Bookblog –  un fragment în avanpremieră din Revoltă în deşert, de T.E. Lawrence; un articol despre 10 filme despre care (probabil) nu știai că sunt bazate pe cărți; și recenzii pentru:  Numele meu este Nimeni. Întoarcerea, de Valerio Massimo Manfredi; Călăul lui Hitler. Viața lui Heydrich, de Robert Gerwarth; Mătura Sistemului, de David Foster Wallace; Regii blestemaţi. Otrăvurile coroanei, de Maurice Druon.

• Bookhub – un fragment în avanpremieră din Se numește pasiune, de Alawiya Sobh; un interviu cu Florin Bican: „Am văzut pe viu cum se manifestă foamea de cărţi. Este un spectacol fermecător”; și recenzii pentru: Păpădiile, de Yasunari Kawabata, Prospect de femeie, Ana Barton, și Oameni de treabă, de Mugur Burcescu.

• Bookish Style – Dana scrie recenzii despre Drumul înfometat, de Ben Okri, și Grădina uitată, de Kate Morton. 

• Colț Firesc de Refugiu – Răzvan scrie despre Robopocalipsa, de Daniel H. Wilson, și Noroc cu laptele, din seria de autor Neil Gaiman.

• C.P. – Costi Piștea scrie pe blogul său despre Viața financiară a poeților, de Jess Walter, și Care-i faza cu cititul, volumul coordonat de Liviu Papadima.

• Filme-Cărți – un fragment în avanpremieră din Prinţesa statornică, de Philippa Gregory; recenzii despre Poeme cinematografice, de Dominique Brezianu; O plimbare în pădure. Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, de Bill Bryson; 860 de zile pe Amazon. O călătorie incredibilă, de Ed Stafford, și Eroul cu o mie de chipuri, de Joseph Campbell.

• Filosofiatis – Valeriu Gherghel scrie despre un roman din colecția Globus a Editurii Univers, unul din selecția LucieiT, Aproape de inima vijelioasă a lumii, de Clarice Lispector, și despre cartea unui autor medieval, la vremea apariției, un bestseller, Despre iubire, de  Andreas Capellanus.

• LaPunkt – recenzii despre: Mayday, de Constantin Costache; Pnin, de Vladimir Nabokov; și ultimul volum semnat de Lucian Boia, Cum s-a românizat România.

• Lecturile Emei – Ema scrie mai multe recenzii: Dincolo de portocali, de Ioana Bâldea Constantinescu; Tristeți de lămâie, de Julian Barnes, Nostalgia: Ruletistul, Mendebilul, Gemenii, de Mircea Cărtărescu, și Geamantanul Hanei, de Karen Levine.

• Libris blog – Sever Gulea îi ia un interviu Tatianei Niculescu-Bran, „Cine nu e preocupat să afle din cărți despre viață, despre societate, se expune la ceea ce aș numi colectivizarea mințtii”, și scrie o recenzie pentru cartea cu cel mai scandalos titlu din literatura română, Suge-o, Ramona, de Andrei Ciobanu. 

• Miscellanea – pe Ce am mai citit o recenzie despre Mirajul utopiei. Călătoriile în URSS: control şi propagandă, de Codruţ Constantinescu; Marius Chivu scrie în Dilema veche despre Cum să NU scrii un roman, de Howard Mittelmark şi Sandra Newman; pe blogul său, Vlad Bogos a făcut o listă a cărților sale esențiale (31 la număr); pe Cititor SF a apărut o recenzie despre Spaime, de Liviu Radu; tot din zona SF, a apărut și nr. 11 al Revistei ArgosSebastian Mihail scrie pe blogul său, Istorii imaginare, o recenzie pentru Noi, de Evgheni Zamiatin. 

• Observator cultural – Vasile Ernu în dialog cu Gheorghe Erizanu, „Nu aveam altă opţiune decît cărţile; recenzii despre Şoseaua Virtuţii. Calea Cîinelui, de Cristian Teodorescu, Vară-Primăvară, de Gabriela Adameșteanu, Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști, Religie, politică și mit, de Andrei Oișteanu, Cărturarii provinciei, de Anca Filipovici,; iar Cristina Manole scrie despre câteva Cărţi foarte bune cu puţini cititori.

Presa străină

• Brain Pickings The Workhorse and the Butterfly: Ann Patchett on Writing and Why Self-Forgiveness Is the Most Important Ingredient of Great Art; What Makes a Hero: Joseph Campbell’s Seminal Monomyth Model for the Eleven Stages of the Hero’s Journey, Animated; Delacroix’s Rare Illustrations for Goethe’s Faust; Where the Wild Things Really Are: Maurice Sendak Illustrates the Fairy Tales of the Brothers Grimm; JFK on Poetry, Power, and the Artist’s Role in Society: His Eulogy for Robert Frost, One of the Greatest Speeches of All Time

• Open Culture – 110 Drawings and Paintings by J.R.R. Tolkien: Of Middle-Earth and Beyond.

• The Guardian – recenzii pentru: The Curious Incident of the Dog in the Night-Time by Mark Haddon, Paper Towns by John Green, The Land Where Lemons Grow by Helena Attlee,și un volum încă netradus al lui Julian Barnes, Keeping an Eye Open: Essays on Art; iar Daniel Hahn, autorul noului Oxford Companion to Children’s Literature face o listă cu 10 cărți pentru copii cărora li s-a acordat mai puțină importanță decât merită: Daniel Hahn's top 10 underrated or forgotten children's classics.

• The New York Times – recenzii pentru noua carte a lui Kate Atkinson, A God in Ruins, și volumul de memorii al neurologului Oliver Sacks, On the Move.

Comentarii

Ai fost la Comic Con ? Daca da, sunt curioasa daca l-ai vazut pe Osric si cum a fost experienta per total ?

irina

5 mai 2015

Păi e sâmbătă, bre :) Dacă nu intervine ceva, mă duc măcar o zi ;))

aveam impresia ca a fost sambata care tocmai ce a trecut. duuuuuuu-te :)

irina

5 mai 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter