Noutăți literare 23-29 octombrie

Noutățile literare ale săptămânii 23-29 octombrie.
Noutăți editoriale
ARAMIS
Animale marine și sunetele lor; Povești cu puzzle - Vrăjitorul din Oz; Povești cu puzzle - Ocolul Pământului în 80 de zile; Povești cu puzzle - Aventurile lui Pinocchio; Povești cu puzzle - Hänsel și Gretel.
BLACK BUTTON BOOKS
Rock Springs, de Richard Ford.
CARTIER
Un veac de istorie in imagini. Ciuciuleni, de Mariana Pagu; Lumea lui Zaharia, de Zaharia Cușnir.
CASA DE PARIURI LITERARE
Schimbare de altitudine, de Virgil Botnaru; Stau jos și tac, de Iulian Leonard; Numele altora. Povestiri (în principiu) scurte, de Cosmin Leucuța.
DIDACTICA PUBLISHING HOUSE
Detox, de Cinzia Trenchi; Grădina secretă, de Frances Hodgson Burnett; Povești cu delfini, de Marliese Arold; Povești cu dragoni, de Anna Taube, Elke Broska; Aventurile pisoiului Pufi, de Ann-Katrin Heger, Silke Voigt.
HUMANITAS
Jurnale intime, de Charles Baudelaire; Churchill, de Paul Johnson; Recunoștință, de Oliver Sacks; Teatru V. Improvizație la Alma. Ucigaș fără simbrie, de Eugène Ionesco; Regele se-nclină și ucide, de Herta Müller.
LITERA
Bel-Ami, de Guy de Maupassant; Mergi unde te poartă inima, de Susanna Tamaro; Marea carte de enigme. Hercule Poirot, de Tim Dedopulos; Iubindu-l pe Pablo, urându-l pe Escobar, de Virginia Vallejo; Antrenament pentru creier. Program vizual complet, de James Harrison și Mike Hobbs; Ce ne spune creierul, de V.S. Ramachandran; A fost odată. 24 de povești terapeutice, de Gilles Diederichs; Vântul din lună, de Eric Linklater; Animale sălbatice. Enciclopedie ilustrată, ed. DK; Hex Hall. Secretul, de Rachel Hawkins; Cartea de vrăli a lui Mal. Descendenții 2, ed. Disney; Bunele maniere pentru copii.
NEMIRA
Războiul la lumina zilei (Seria Demon, partea a III-a, paperback), de Peter V. Brett; Îngerul cauzalității (Seria Jean le Flambeur, partea a III-a), de Hannu Rajaniemi; Creștinismul bizantin, de Olivier Clement.
PARALELA 45
Capcane în junglă. Portalul Magic nr. 19, de Mary Pope Osborne; Salvarea cangurilor. Portalul Magic nr. 20, de Mary Pope Osborne.
POLIROM
Nocturne. Cinci poveşti despre muzică şi amurg, de Kazuo Ishiguro; Amintirea palidă a munţilor, de Kazuo Ishiguro; Contează pe mine, de Serge Joncour; Asistenţa socială. Compendiu de istorie, teorie şi practică, de Doru Buzducea; Oricine este un artist. Cum te ajută creativitatea să fii cel mai bun în tot ceea ce faci, de Ron Tite, Scott Kavanagh, Christopher Novais.
PUBLICA
Scurtă istorie a tuturor. Ce povești spun genele noastre, de Adam Rutherford.
RAO
Maro, de Hakon Ovreas; Cele mai frumoase 10 minuni ale lumii povestite copiilor, ed. Larousse; Cele mai frumoase 10 tablouri din lume povestite copiilor, ed. Larousse.
UNIVERS
Despre iubire, cu instrucțiuni de folosire, de Corina Ozon; Calendar girl, vol 3, de Audrey Carlan.
UNIVERS ENCICLOPEDIC
O floare în zăpadă, de Tracey Corderoy, Sophie Allsopp.
VREMEA
Zozo și alte povestiri, de Tatiana Mărgescu.
Articole literare
• Scena9: Scara universală a domnului Chirculescu (despre Greva păcătoșilor, de Florin Chirculescu) (de Mihai Iovănel)
• Scena9: Bagajul de FILIT: 4 cărți, un muzeu, poezie (de Ioana Pelehatăi)
• Bookaholic: Simona Antonescu: „Mi se părea atât de frumos subiectul vieții lui Manuc încât eram convinsă că altcineva îl va descoperi înainte să prind eu suficientă putere ca să-l scriu” (interviu cu Florina Pîrjol)
• Suplimentul de cultură: Scriitorul Jeff Lindsay: „Dexter a devenit un icon cultural“ (interviu cu Eli Bădică)
• Observator cultural: Între amintire și proiecție (despre O istorie intimă a omenirii, de Theodore Zeldin) (Cristina Bogdan)
• Observator cultural: Interviu cu Ion Vianu: „Trebuie să mulțumești celor care vor să-ți facă rău“ (Ovidiu Șimonca)
• Bookhub: Scânteia care a incendiat lumea (despre Scânteia creativă, de Agustín Fuentes) (Doru Căstăian)
• Vice.ro: Cum predai Baltagul și celelalte opere literare care conțin idei misogine (Mihaela Ursa în dialog cu Sidonia Bogdan)
• Cațavencii: Lucian Dan Teodorovici: „De vreo doi ani e un interes sporit pentru literatura română, ceea ce-ți permite măcar să fii mai optimist” (interviu cu Cristian Teodorescu)
• Life.ro: Mircea Cărtărescu: „Dacă un copil nu-şi vede niciodată părinţii citind, nici el n-o va face” (interviu cu Stela Nadoleanu)
• Filosofiatis: Cum s-a făcut de n-am citit pînă acum Mîndrie și prejudecată?
• The Guardian Books: From The Second Sex to The Beauty Myth: 10 of the best feminist texts

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 19-25 februarie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 19-25 februarie 2018.
Curtea Veche Publishing, titluri în pregătire pentru Gaudeamus 2016
Noutățile Curtea Veche Publishing pentru târgul de carte Gaudeamus 2016.
Noutăți literare 16-22 aprilie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 16-22 aprilie 2018.