• „To speak about everything, to say everything, is the act of a silent man” - Anonim

Noutăți literare 23-29 martie

Noutăți literare 23-29 martie

Cărți noi pe piața editorială românească și articole interesante (din presa românească și străină) din săptămâna 23-29 martie. 

Noutăți editoriale 

 

CURTEA-VECHE – Cartea mistică de bucate: alchimia secretă a mâncării, DE Denise Linn ȘI Meadow Linn, un volum ce-și propune să-ți deschidă „mintea către conexiunea dintre hrană şi conştiinţa spirituală”

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Mirabilia: Estetică şi civilizaţie europeană, de Niadi-Corina Cernica; Zborul unui suflet gol, de Iulian Franco Petrea; Evul Mediu postmodern, de Ileana Vesa; Casă de zi, casă de noapte, de Olga Tokarczuk; Ceremonial nocturn. Antologie de proză fantastică, de Thomas Owen.

 

CORINT  Onix (cartea a doua din seria „Lux” ),de Jennifer L. Armentrout; un volum de istorie Retragerea lui Napoleon din Rusia, de  Louis Joseph Vionnet; și mai multe cărți clasice, din bibliografia școlară: Testamentul incașului, de Karl May; Povestea vorbii, de Anton Pann, Poezii, de Șt. O. Iosif. De asemenea, cei de la Editura Corint au anunțat lansarea unei noi colecții de memorialistică intitulată „Istorie cu blazon”. Primele două volume, Iașii de odinioară, de Rudolf Șuțu și Lumea era toată a mea: Amintirile unei prințese, de Ana-Maria Callimachi, vor apărea în aprilie. 

HUMANITAS – o antologie Poezia, Mircea Cărtărescu; Cum se savurează un tablou și alte studii de istoria artei, de Victor Ieronim Stoichiţă; România medicilor: Medici. țărani și igienă rurală în România de la 1860 la 1910, de Constantin Bărbulescu; O mai scurtă istorie a timpului, de Leonard Mlodinow și Stephen Hawking; o reeditare, Despre îngeri, Andrei Pleşu; și două noi romane în colecția „Raftul Denisei”, Maestrul din Petersburg, de J.M. Coetzee și Foamea, de Knut Hamsun.

METEOR PRESS – mai multe cărți de istorie contemporană: Hitler a fost șeful meu: Mărturiile secretarei lui Adolf Hitler, Christa Schroeder; Medicii nazişti: Exterminarea medicală şi psihologia genocidului, de Robert Jay Lifton; Lenin: O viață de revolutionar, de Christopher Read; și o apariție nouă în colecția „Eficiența în business”: Cum să vinzi gheață eschimoșilor: Cum să promovezi un produs pe care nu-l dorește nimeni, de Jon Spoelstra. 

 

NEMIRA – două noi apariții din colecția „Nautilus SF”:  Silozul. Începuturile, de Hugh Howey și Furnicile, de BERNARD WERBER; și numărul 28 al publicației Colecția de Povestiri Științifico-Fantastice (CPSF) Anticipația.

 

PARALELA 45 – Spălarea creierului: Științta manipulării, de Kathleen Taylor; Vorbește! Codul secret al anilor de liceu, de Laurie Halse Anderson; Cele mai frumoase basme, Charles Perrault; Povești și legende din Grecia Antică, de Edgar Parin  D`Aulaire și Ingri D`Aulaire; Poeme pentru Ivan Gogh, de Maria Pilchin; Jurnal: Ediție integrală, de Radu Petrescu; Calculatorul criminal, de Christian Grenier; Opere. Vol. I, de Mircea Nedelciu; Modernitatea românească, de Lazăr Vlăsceanu și Marian Gabriel Hăncean; Teoria și practica analizei gramaticale: Distincții și... distincții, de G.G. Neamțu. 

 

POLIROM – două romane străine în „Biblioteca Polirom”: Esențial, André Gide, Întoarcerea fiului risipitor, și Actual, Jess Walter, Viața financiară a poeților, și două cărți semnate de autori români: o reeditare, Fraier de București, de Florin Iaru, și Fericirea obligatorie, de Norman Manea. 

 

RAO – Agatha Christie. Crime în devenire, de John Curran; Transatlantic, de Colum McCann; Păsări de pradă (vol. 9 din saga familiei Courtney), de Wilbur Smith; Motanul meu este un ipocrit, de Hélène Lasserre și Gilles Bonotaux; Înotătorul, de Joakim Zander; Îngerul pierdut, de Javier Sierra; Ținta: Președintele, de Dan Smith; Ziua zero, de David Baldacci; Trauma (seria Slăbiciunea Victoriei Bergman, partea a II-a), de Erik Axl Sund; Max, de Sarah Cohen-Scali; Al Treilea Reich vol.III, de Richard Evans; Private. Agenția de investigații, de James Patterson Maxine Paetro.

 

EDITURA UNIVERSITĂȚII „ALEXANDRU IOAN CUZA”, IAȘI –  Anul viitor, acasă: Studiu asupra migraţiilor economice internaţionale ale populaţiei din Depresiunea Neamţului, de Radu Dimitriu, Alexandru Ungureanu; Comunitățile cucuteniene din zona Târgului Frumos: Cercetări interdisciplinare în siturile de la Costești și Giurgești, de Dumitru Boghian, Sergiu-Constantin Enea, Sorin Ignătescu, Luminița Bejenaru, Simina Margareta Stanc; Studiu lingvistic asupra Paliei de la Orăștie, de Roxana Vieru; Viaţa cuvintelor studiată în semnificaţiile lor, de Arsène Darmesteter; Individualism şi ordine economică și Studii despre abuzul şi declinul raţiunii. Scrieri şi corespondenţă, de Friedrich August von Hayek.

 

VREMEA – două noi apariții în colecția „Planeta București”: A zecea carte cu povești din București, de Victoria Dragu-Dimitriu, și Măcelărirea bucureştenilor pe vremea lui Chehaia bei şi alte minunate povestiri din Bucureştii de la începutul veacului al 19-lea, de Domenico Caselli.

 

VELLANT – albumul Thailanda: taină, tihnă & taifas, „o poveste scrisă și fotografiată de Anca Ciuciulin”.

 

Articole interesante

• Bookblog – recenzii despre Scrisori către Mihai, de Răzvan Petrescu; Dragul meu ticălos, de Daria Donțova; Portretul lui Dorian Gray, de Oscar Wilde; Fiicele tatălui, fiii mamei: Căi de ieşire din complexele paterne şi materne, de Verna Kast; Elixirul dragostei, de Eric-Emmanuel Schmitt; și fragmente în avanpremieră din Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști.           

• Bookaholic – două interviuri: unul cu Ioana Bâldea-Constantinescu, „Cred că de multe ori trebuie să-ţi inventezi grădina interioară”, și unul cu Nava Semel despre tragedia Holocaustului și păstrarea memoriei; recenzii despre Frumoasele ruine, de Jess Walter, Prozac 2 de Adriana Babeţi și Borges la 80 de ani: Conversații. Cărțile și noaptea.

• Bookhub – pe noua platformă literară, Bookhub, au apărut deja mai multe articole interesante: un interviu cu Cristina Nemerovski, „La public nu se mai ajunge prin criticul literar”; recenzii despre: Cizme, robă, cămașa de noapte, de Jorge Amado; Dincolo de portocali, de Ioana Bâldea Constantinescu; Sfârșit de sezon, de Marius Chivu; Folie à trois, de Florin Ardelean; Căsnicie, de Dan Coman și Podul Mogoșoaiei. Povestea unei străzi, de Gheorghe Crutzescu; dar și un fragment în avanpremieră din Întoarcerea fiului risipitor, de André Gide.

• Bookia – Angelo Mitchievici scrie despre Fiesta, de Ernest Hemingway; Bogdan-Alexandru Stănescu, scrie despre Femeile lui Lazăr, de Maria Stepnova, iar Andreea Răsuceanu despre Podul cu trei arce, de Ismail Kadare. 

• Filme-Cărți – recenzii despre Poezia trubadurilor provensali, italieni, portughezi, a truverilor și a minnesängerilor și Opere (vol. III), Teatru, de Gellu Naum.

• Lecturile Emei – Ema scrie o recenzie despre Olive Kitteridge, de Elizabeth Strout, și stă de vorbă într-un interviu cu Marius Dobrescu, traducătorul lui Ismail Kadare în română. 

• Libris blog – un interviu cu Doru Munteanu ce face parte din proiectul Libris „Lumea cărților din perspectiva scriitorului”, și o recenzie despre La sud de graniță, la vest de soare.

• Miscellanea – pe Jurnalul unei cititoare a apărut un articol în care se vorbește despre relația dintre scriitori și cititori pornind de la o întâlnire organizată în București sub denumirea Terapie pentru crimă; Wilkins Micawber scrie pe Ce am mai citit despre Stalin. Curtea ţarului roşu, de Simon Sebag Montefiore; Mihaela Buruiană de la Cărți și călătorii a fost s-o vadă pe Aurora Liiceanu librar pentru o zi la Librăria Bizantină; pe SerialRedears am găsit un articol în care se vorbește despre Asociația Curtea Veche care promoveaza lectura printr-un tur ciclist caritabil; British Council a dat startul unor sesiunilor lunare de storytelling (până pe 26 iunie); pe LaPunkt Ioana Pârvulescu semnează un articol intitulat De ce o iubim pe Monica Lovinescu; în Observator cultural Paul Cernat vorbește despre prezența României la Salon du Livre Paris 2015, iar Antoaneta Olteanu despre un nou roman de Mihail Șișkin, în curs de apariție la Editura Curtea-Veche, Lumea Ismailului; în Adevărul a apărut un articol despre noua reformă de învățământ din Finlanda; pe Descopera.ro, scriitorul Oliviu Crâznic ne spune Ce cărţi nu trebuie să lipsească din biblioteca unui pasionat al genului SF, iar pe Contributors, Solomon Marcus vorbește într-un articol pertinent despre nevoia tinerilor de a fi ascultați și încurajați și despre obtuzitatea sistemului de învățământ românesc: Acești adolescenți care strigă, dar nimeni nu stă să-i asculte.

• Presa străină  – Flavorwire10 Nonfiction Books That Will Define the Conversation in 2015; The Washington PostLiterary Hub wants to bring together everything literary on the InternetBrain PickingsUmberto Eco’s Antilibrary: Why Unread Books Are More Valuable to Our Lives than Read Ones și Jane Goodall Tells Her Remarkable Life-Story, Animated; The Telegraph, un interviu cu Mario Vargas Llosa, „The novels we read now are purely entertainment”; River City ReadingTen Books for Readers Who Like Wes Anderson; BookRiot: 10 Great Bookish Hotels; ListChallenges50 Books to Read Before You Die; Grammarly blog10 Quotes that Will Make You A Better Writer Instantly; Livres Hebdo32 prescriptions littéraires... et la vôtre?; The Guardian: Man Booker International prize 2015 shortlist announcedThe eight best young adult books – and why grownups should read them, too

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Editura Litera la Bookfest 2018 - Noutăți și reduceri

Anul acesta, la Salonul Internațional de Carte Bookfest – ediția a XIII, Editura Litera vine în întâmpinarea preferințelor de lectură ale cititorilor cu titluri din toate domeniile și pentru toate vârstele. La standul Editurii Litera, Pavilionul B2, vor fi disponibile peste 1000 de titluri din care 400 noi.

Nou în colecția Nautilus SF&F – „Șaman” de Kim Stanley Robinson, un roman despre viața în Epoca de gheață

„Șaman”, de Kim Stanley Robinson este o poveste fascinantă despre viața unui trib din Epoca de gheață și lupta zilnică pentru supraviețuire, apoi drumul spre maturitate al unui băiat de 12 ani care trebuie să devină șamanul comunității sale.

Noutăți literare 23-29 octombrie

Noutățile literare ale săptămânii 23-29 octombrie.

2 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Iordana Ferent 30-03-2015 17:58

    Multumesc pentru o noua bucurie. Multumesc pentru faptul ca m-am regasit intr-un titlu la RAO la care am lucrat cu fiul meu (Private de James Patterson si Maxine Paetro. Sper sa reusesc sa-mi achizitionez volumul Thailanda: taina, tihna & taifas, o carte care te ispiteste incepand cu titlul ca un profiterol cu crema de zmeura si multa, multa ciocolata!

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 30-03-2015 18:39

    Pentru puțin, cei de la RAO au actualizat, în cele din urmă site-ul, așa că am putut posta și noutățile lor. Sper că vă dați seama că mă acum mă gândesc doar la un profiterol cu cremă de zmeură și cu multă, multă ciocolată :D Nu am încercat niciodată varianta asta, dar sunt înnebunită după zmeură și cremă de ciocolata :)