Noutăți literare 21-27 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 21-27 noiembrie 2016.
Noutăți editoriale
ALL
Exploratorii. Cartea a IV-a: Ultimul pas în sălbăticie, de Erin Hunter; Din Liverpool în Carpați, de Arabella McIntyre-Brown.
ART
Vegetariana, de Han Kang; Existență, de David Brin; Calea dragonului, de Daniel Abraham; Lavondyss, de Robert Holdstock; Metro 2033, de Dmitri Gluhovski; Talentatul domn Ripley, de Patricia Highsmith; 8 povestiri de pe Calea Moșilor, de Adina Popescu; Lumea lui Stanley: Prima aventură, lampa fermecată, de Jeff Brown.
CARTIER
Dreptul la nume. O antologie a poeziei șaizeciste din Basarabia, de Andrei Țurcanu; Fire de tort. Poeme alese de Ioan Pintea, de George Coșbuc; Portretul lui Dorian Gray, de de Oscar Wilde; Legende sau basmele românilor, de Petre Ispirescu; Maestrul și Margarita, de Mihail Bulgakov; Clopotnița, de Ion Druță.
CASA DE PARIURI LITERARE
Azi cînt jazz, de Mihaela Stanciu; ETALONUL MIZIL. Ficțiunile măsurătorilor, de Gheorghe Iova & Cosmin Manolache; Sunt cel mai bun poet din acest spital, de Lucian Vasilescu.
HERALD
Politica locului de joacă, de Stanley I. Greenspan; Cum gătim realitatea. Rețetar de spiritualitate pentru oameni sceptici, de Daniela Andreescu.
HUMANITAS
Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, de Marian Voicu; Pardon, scuzați, bonsoir, de Andrei Pleșu (lectură: Andrei Pleşu); Micul prinț, de Antoine de Saint-Exupéry (lectură: Oana Pellea); Change Management, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș); Practical Leadership, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș); Musai List, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș); Time Management, de Octavian Pantiș (lectură: Octavian Pantiș).
INSTITUTUL EUROPEAN
Povestiri și nuvele, de F.M. Dostoievski.
LITERA
Maestrul bucătar, de Martin Suter; Oameni sărmani, de F.M. Dostoievski; Gândurile trândave ale unui pierde-vară, de Jerome K. Jerome; Maidanul cu dragoste, de George Mihail Zamfirescu; Plante medicinale pentru frumusețe, de Rosemary Gladstar; Tony & Susan, de Austin Wright; Pe-un picior de plai. Carte de colorat despre satul românesc, de Ana-Maria Gordin Marinescu; Credință vs Știință, de Jerry A. Coyne; Soy Luna. Mâini de vedetă, ed. Disney; Pierre. Detectiv în labirint, de Chihiro Maruyama; Garda felină. Biblioteca ilustrată, ed. Disney; Elena din Avalor. Aventurile unei prințese, ed. Disney; Sofia Întâi. Primele mele 150 de cuvinte în limba engleză, ed. Disney.
METEOR PRESS
Francisc, un papă pentru toţi, de Isabelle de Gaulmyn; Sfântul Ioan Gură de Aur, de A. Pascu; Flacăra din zăpadă. Viața Sfântului Serafim de Sarov, de Julia de Beausobre; Cum să lucrezi pentru un Idiot, de John Hoover.
POLIROM
Scrisori către Vera, de Vladimir Nabokov; Summa theologica. Volumul III, de Toma de Aquino; Viața și Opera, de Cristian Tudor Popescu; Republica Populară a Amneziei. Tiananmen, 1989, de Louisa Lim; Gloria și decăderea Anei Pauker (ediția a II-a revăzută), de Robert Levy; Onoare, de Elif Shafak; Societate civilă, democrație și construcție instituțională, coord. Andrada Nimu, Cristian Pîrvulescu, Arpad Todor; Compunerile școlare pentru gimnaziu (ediția a VII-a revăzută și adăugită), de Elena Sandu; Limba maghiară pentru tine (ediția a II-a revăzută), de Andrei Gancz, Margareta Gancz.
RAO
Un spion printre prieteni, de Ben Macintyre; Taina președintelui, de Steve Berry; Materia întunecată, de Blake Crouch; Prețul demnității, de Laura Ganea; Invazia spionilor, de Adrian Eugen Cristea, Marius Marinescu, Mihai Mitran; Efectul migrației asupra securității României și a Europei, de Anghel Andreescu, Dan Bardas, Dan Andreescu; J, de Howard Jacobson; Trei femei, de Stelian Turlea; Rebel, de Eugen Mihaescu; Softul Ge, de Flaviu George Predescu; Trezirea, de Kate Chopin; Pantoful pe acoperiș, de Vincent Delecroix; Fantastica familie Whipple, de Matthew Ward; 13 blesteme (vol. 2 din seria 13 Comori), de Michelle Harrison; Descoperim 1000 de animale, ed. Larousse.
RATIO ET REVELATIO
Legendele din farfurie. Rețete celebre cu garnitură de povești, salată de mituri și tacîmuri istorice, de Marius Cristian; Justa, de Paul Goma.
TREI
Mara Dyer. Transformarea, de Michelle Hodkin; Am uitat să fim fericiți, de Liane Moriarty; Splendidul loc al fericirii supreme sau cum a găsit Feher Mongolia, Coreea și Japonia, de Raluca Feher; Jumătatea pierdută, de Sally Green; Lawrence în Arabia, de Scott Anderson; Aerul pasiunii, de Brittainy C. Cherry; Confesiuni PSY. Psihologii, psihiatrii și psihoterapeuții se destăinuie, coord. Christophe André; Cei care pleacă şi cei ce rămân, de Elena Ferrante; Vieţile artiştilor, vieţile arhitecţilor, de Hans Ulrich Obrist; Ce sunt Marile Piramide?, de Thomas Hoobler, Dorothy Hoobler.
UNIVERS
Amuleta, de Roberto Bolaño; Domnul și câinele, de Adriaan Van Dis; Sufleul, de Asli E. Perker; Palatul de gheață, de Tarjei Vesaas; Raif Badawi. Soțul meu, Povestea noastră, de Ensaf Haidar și Andreea C. Hofmann; Refuz, de Per Petterson; Hendrik de Mol și Planeta de Jad, de de K.J. Mecklenfeld; Tipul din filme nu există, de Bogdan Stoica; Miercuri, respirăm, de Ioana Chicet-Macoveiciuc.
UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”
Mahalaua Muntenimii. Iașii de la jumătatea secolului al XVII-lea până la 1831, de Iuliana Brătescu; Frontul invizibil. Viață cotidiană și stări de spirit ale populației din Moldova în vremea celui de-al Doilea Război Mondial, de Tamara Botez; Estetica fenomenologică după centenar. Perspective istorice și tendințe actuale, de Mădălina Diaconu, Christian Ferencz-Flatz; Efectele secularizării asupra relației părinți-copii. Studiu de caz: municipiul Iași, de Maria Sandu.
Articole literare
• Adevărul – Rusia. Un mileniu de istorie, de Martin Sixmith; Ileana Mălăncioiu: „Societatea noastră e dominată de mediocri“.
• Art7 – Tsundoku.
• Atelier LiterNet – Trado, de Svetlana Cârstean şi Athena Farrokhzad.
• Blogul fanului Science-Fiction – Avanpremieră Lavondyss, de Robert Holdstock; Avanpremieră Calea Dragonului, de Daniel Abraham; Avanpremieră Existență, de David Brin.
• Bookaholic – Enigma Rikyū, de Kenichi Yamamoto; Semne de carte din lemn pictat, de la Desfigura; Cele mai vândute cărți la Gaudeamus 2016 – topurile editurilor; 13 idei de biblioteci mari în spaţii mici şi foarte mici; Provocări pentru scriitori: Alex Tocilescu rescrie un fragment din Cincizeci de umbre ale lui Grey; Daniel Sur: „În România, DADA a fost sărbătorit cu colivă și momente scurte de reculegere”; Un tip solid și asudat, din mulțime.
• Bookblog – #24centimetri, de Adi Hădean; Umanii, de Matt Haig; Mireasa prințului, de William Goldman.
• Bookhub – Seri japoneze (II) Enigma Rikyū al lui Kenichi Yamamoto și ceremonie de ceai la Humanitas Cișmigiu; Superinteligența, de Nick Bostrom (fragment în avanpremieră); Punând (într-)O paranteză în timp Tarantula și Inimi cicatrizate în Comunism inc. (recomandările bookhub.ro în prag de iarnă – Editura Humanitas); În viață, de Yu Hua; Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald; Cum (n)-am fost la Gaudeamus anul acesta…; Statele Unite şi Noua Ordine Mondială, de Olavo de Carvalho & Alexandr Dughin; „N-avem nevoie de nume, avem nevoie doar de simțuri.” (Matei Florian în dialog cu Nona Rapotan).
• Bookish Style – The Vegetarian, de Han Kang.
• Cărturești blog – Iubire și obstacole, de Aleksandar Hemon; Bursa cititorilor: recomandări de noiembrie.
• Cărți și călătorii – Al doilea sex, de Simone de Beauvoir (citate).
• Chestii livrești – Domnii Golovliov, de M.E. Saltîkov - Scedrin.
• Cititori feroce – Zgomotul timpului, de Julian Barnes; Dă mai departe, de Catherine Ryan Hyde; Harry Potter și copilul blestemat, de John Tiffany, Jack Thorne.
• Cititor SF – Dark Horizons: An Anthology of Dark Science Fiction.
• Constantin Piștea blog – Radu Pavel Gheo – din manuscrisul romanului Disco Titanic; Aşa ceva nu ţi s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor.
• Dilema Veche – Ce-i lipseşte pieţei de carte.
• Dromarland – Muzici și faze, de Ovidiu Verdeș.
• Filme-Cărți – Roșcovanul, de J.P. Donleavy; a+b, de Ana Bănică; Așa a fost să fie, de Barbu Ollănescu-Orendi; Herina, de Marian Ilea; Spioana, de Paulo Coelho.
• Fructitza – Zbor în jurul soarelui, de Paula McLain.
• Filosofiatis – Coaja de nucă, de Ian McEwan; Din lipsă de pescari, peștișorul de aur a făcut o depresie; Iubirea durează doar trei zile, cînd durează patru e un abuz și o impertinență; În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca (1); În ce chip îți poți pierde vremea aiurea, chiar dacă te numești Petrarca (2).
• La Punkt – Inimi cicatrizate, de Max Blecher.
• Lecturile Emei – Republica, de Bogdan Suceavă, Nutshell, de Ian McEwan.
• Libris blog – Câinii negri, de Ian McEwan.
• Observator cultural – Familia din Rivoli 18; „Drama propriei lor confuzii“. România văzută de Emmanuel Carrère, în primăvara anului 1990; Gaudeamus 2016: vitrină și „piață de desfacere“; „Cititorii sînt văzuți în dubla lor calitate, de cetățeni și de consumatori“. Interviu cu Helge RØNNING; Recomandările Observator Cultural; „Marile tragedii nu au limbă maternă“. Interviu cu Varujan VOSGANIAN; Când nu mai e aer, de Radu Andriescu; Viaţa misterioasă şi terifiantă a unui ucigaş anonim, de Virgil Tănase; Ulysses, 732. Romanul romanului, de Mircea Mihăieș; Eseuri pe teme delicate, de Leon Volovici; Lecturi pentru iarna care vine. Lecturi în vremuri de austeritate; „Scrisul este spațiul meu de libertate, scutul și poarta mea de evadare“. Interviu cu Adélaïde DE CLERMONT-TONNERRE, Marele Premiu pentru Roman al Academiei Franceze; SFada cu literatura. Un tîrg de carte fantastic(ă) – Gaudeamus 2016.
• PressOne – Imago, de Ludmila Ulițkaia.
• Scena 9 – Spioana, de Paulo Coelho.
• Semne bune – Defalcare. Aproape nicio amintire, de Lydia Davis.
• Suplimentul de cultură – Gaudeamus 2016 – raport final; Printre arabii din sudul Irakului, de Wilfred Thesiger; Scrisoare către Irina Teodorescu.
• Ziarul Metropolis – TOP 10. Cele mai bune cărți din toate timpurile.
Presa străină
– BBC Culture: What Zadie Smith can teach us.
– Book Riot: 100 Must-Read Musician Memoirs and Biographies; 20 Books Recommended by Reese Witherspoon on Instagram; Reading Pathways: Salman Rushdie.
– Brain Pickings: In the Company of Women: Wisdom and Advice on the Creative Life from Beloved Women Artists, Makers, and Entrepreneurs.
– Huffington Post Books: Famous Things Four Famous Authors Never Said; Top 10 Literary Romances.
– Literary Hub: 10 contemporary novels about the immigrant experience in America; Zadie Smith on female friendship, conspiracy theories, and musicals.
– The Guardian Books: Matt Haig: ‘At times I am Philip K Dick, minus the amphetamines, bashing out 6,000 words a day’; Best books of 2016 – part one; Best books of 2016 – part two; David Grossman: ‘You have to act against the gravity of grief – to decide you won’t fall’; Will Self: Are humans evolving beyond the need to tell stories?; Top 10 books about women in the British empire; Children’s books roundup: the best new picture books and novels
– The New York Times Books: Amos Oz: By the Book; Notable Children’s Books of 2016.
– The New Yorker: „Frog and Toad”: An Amphibious Celebration of Same-Sex Love.
– The Paris Review: Karl Ove Knausgaard Remembers Writing His First Novel.
– Times Literary Supplement: Books of the Year 2016; Twenty Questions with Elif Shafak; The literary glamour of madness.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 15-21 ianuarie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 15-21 ianuarie 2018.
Noutăți ale Grupului Humanitas la Bookfest 2015
Începând de miercuri, 20 mai, până duminică, 24 mai, Grupul Editorial Humanitas își așteaptă cititorii la Bookfest 2015 cu peste 1000 de titluri. La târg toate cărțile Humanitas vor avea 10% reducere, iar edițiile de colecție se vor bucura de prețuri speciale, valabile numai în cele cinci zile ale salonului de carte.
Noutăți literare 15-21 octombrie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 15-21 octombrie 2018.