Noutăți literare 20-26 iulie

Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 20-26 iulie 2015. A fost o săptămână agitată în lumea editorială românească: pe blogul său, Petronela Rotar a scris un articol (care, între timp, a fost șters) despre nedreptatea suferită de prietenă librar pentru că nu l-ar fi recunoscut pe Andrei Pleșu și nu i-ar fi acordat acestuia reducerea la cărți pe care o au toți colaboratorii Humanitas în lanțul de librării al editurii. Articolul a produs mare vâlvă, dar întâmplarea s-a dovedit a fi, până la urmă, falsă. Două dezmințiri au apărut vineri, una pe blogul lui Radu Vancu și cealaltă pe Hyperliteratura, iar apele s-au liniștit. O întâmplare demnă de Țara Miticilor, deși s-a petrecut în inima Ardealului, la Sibiu.
Update: între timp, Andrei Pleșu a publicat un articol despre evenimentele petrecute la Librăria Humanitas din Sibiu: O zi de vacanță.
Noutăți editoriale
CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ – Povestiri din Apuseni, de Valer Popa; Cimitirul din Nord-Vest, de Ioan Derşidan.
HERALD – Devino ceea ce ești, de Allan Watts; Eroul cu o mie de chipuri, de Joseph Campbell.
HUMANITAS – Jocul cu trecutul: Istoria între adevăr şi ficţiune, de Lucian Boia; Chipuri ascunse, de Salvador Dalí.
LITERA – Afacerea Edward Snowden. Cele mai şocante dezvăluiri despre spionajul global american, de Glenn Greenwald; Al Doilea Război Mondial. Normandia 1944, de Stephen Badsey; Doamna cu căţelul, de A.P. Cehov; Mica sirenă şi alte poveşti de H. Ch. Andersen, Hans Christian Andersen, Tony Wolf; Greierele şi furnica şi alte poveşti cu animale, Tony Wolf; Citeşti şi te joci. Jocuri din Arendelle, Disney; Citeşti şi te joci. Animaluţele prinţeselor, Disney; Violetta. Unde e dragostea?, Disney.
METEOR PRESS – Frunza de acacia, de Svetlana Preoteasa.
NEMIRA – Witcher: Ultima dorință, de Andrzej Sapkowski; Curgeți, lacrimile mele, zise polițistul, de Philip K. Dick.
POLIROM – Marea Neagră. O istorie, de Charles King; Femeia de pe scări, de Bernhard Schlink; Soții și concubine, de Tong Su; Convorbiri cu Zaharia Sângeorzan și Nicolae Băciuț, de N. Steinhardt; Doamna apelor, de Philippa Gregory; Incursiune în medicina naturistă. În amintirea lui Valeriu Popa, de Speranța Anton.
PUBLICA – Simţul ieşit din comun: Perspective economice, de la căsătorie la terorism, de Gary S. Becker, Richard Posner.
RAO – Inferno, de Dan Brown; Bani de hârtie, de Ken Follett; Șirul de platani, de John Grisham; A 9-a judecată, de James Patterson, Maxine Paetro; Invizibil, de James Patterson, David Ellis; Minionii - Trăiască regele Bob!, de Lucy Rosen; Minionii - Cine-i șeful?, de Lucy Rosen; Minionii - Povestea completă, de Brian Lynch.
TREI – Analfabeta care ştia să socotească și Bărbatul de 100 de ani care a sărit pe fereastră şi a dispărut, de Jonas Jonasson; Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline; Cum să te simţi mai bine, să te faci mai bine, să rămâi mai bine. Terapie profundă de autoajutorare pentru emoţiile tale, de Albert Ellis; Partea luminoasă a părţii întunecate. De ce să fii complet şi cu bune, şi cu rele, de Todd Kashdan, Robert Biswas-Diener; Evoluţia unei revoluţii. Bazele psihoterapiei raţional-emotive, de Albert Ellis, Editori: James McMahon, Ann Vernon.
Articole interesante
• Bookaholic – Poemele mele preferate din lecturile poeților străini invitați la poezia e la bistrița 2015; Războiul sexelor: ce cred ei, ce cred ele, în două cărți de Karine Lambert și Fernanda Torres; Terapia ca empatie, despre Efemeride și alte povești de psihoterapie, de Irvin Yalom; Călătoarea, de Diana Gabaldon – fragment în avanpremieră.
• Bookblog – Austerlitz, de W. G. Sebald; Michael Schumacher. Dincolo de măreție, de James Allen; Putin. Biografia interzisă, de Stanislav Belkovski; Istoria cruciadelor. Vol 1, de Steven Runciman; Confidentul, de Hélène Grémillon.
• Bookhub – Constelația fenomenelor vitale, de Anthony Marra; Iliotropion, de Sfântul Ioan Maximovici, mitropolit de Tobolsk şi Siberia; Mai de ieri, mai de departe... amintiri de călătorie, de Anamaria Smigelschi; Interviu, Anca Vieru: „Simt că am pornit pe un drum care este al meu”.
• Filme-Cărți – Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereș; Bucurați-vă de viață!, de Yan Lianke; Ușa secretă către succes, de Florence Scovel Shinn; Prizonier în URSS, de Vasile Gh. Baghiu; Rico și Oskar, de Andreas Steinhöfel; Morgennes, de David Camus; Moartea lui Siegfried, de Octavian Soviany.
• Filosofiatis – De ce citesc în loc să povățuiesc mulțimile?; Cititorul hypocritic; Cel fel de cititor ești? Un test științific; Mai mult de 20 de motive de a te opri din citit; recenzie Despre ce vorbim cînd vorbim despre iubire, de Raymond Carver.
• Miscellanea – Blog Cărturești, Noroc cu laptele, de Neil Gaiman; BookMag, Pe uscat sau cu paharul plin. Călătoriile unui băutor, de Lawrence Osborn; Bookish Style, Călătorie în jurul casei mele, de Adina Nanu; Lecturile Emei, Ciocârlia, de Dezső Kosztolányi, și Vara de neuitat • Plaja, de Cesare Pavese; Ce am mai citit, Patrie Română, ţară de eroi!, de Simona Preda; Blogul lui Constantin Piștea, Malad, de Alexandru Voicescu; Auschwitz: A New History, de Laurence Rees; Libris blog, Proorocii Ierusalimului, de Radu Aldulescu; Chestii livrești, Șoareci și oameni, de John Steinbeck; La Punkt, Astăzi mai bine nu m-aș fi întâlnit cu mine însămi, de Herta Müller; Colț Firesc de Refugiu, Holy Cow, de David Duchovny; The Martian, de Andy Weir; Dilema Veche, Alt nume, altă uşă, de Eduardo Caballero, și Ragtime funerar pentru Doctorow.
• Observator cultural – Portret de grup în mişcare (despre Festivalul de Poezie de la Bistrița), de Alina Purcaru; Interviu cu Merlich Saia: „Cînd scrii, corpul se face foarte mare“; Interviu cu Ionelia Cristea: „Nu vreau să fac o carieră din scris“; Jocul de-a vacanţa al scriitorilor (I): Un anotimp nesfîrşit, de Adela Greceanu, Vacanţa de vară, de Dan Coman, Sulaina cenăl, de Bogdan-Alexandru Stănescu, Vacanţa ca ritual estival, de George Banu; Lecturi în vremuri de austeritate: Varlam Şalamov şi I.V. Stalin; Numărătoare inversă, de Eugen Lenghel.
• Presa străină
– The Guardian Books: Best summer reads digested: The Girl on the Train, Napoleon, Go Set A Watchman and more; EL Doctorow: 'He showed how a great literary imagination can illuminate the present through the prism of the past'; EL Doctorow obituary; EL Doctorow: the great American novelist of the past 100 years; EL Doctorow's best advice from one writer to another: 'Perseverance is all'; My hero: EL Doctorow by Michael Schmidt; Bad days at the office: the novels that turn work into a private hell; Stephen Baxter interview: why science fiction is like therapy; Curiosity by Alberto Manguel review – the benefits and dangers of unbounded inquiry; Top 10 uncompromising women in fiction.
– Brain Pickings: The Most Beautiful Illustrations from 200 Years of Brothers Grimm Fairy Tales; Neuroscientist Sam Harris Selects 12 Books Every Intelligent Person Should Read.
– Book Riot: How to Start Reading Again; The Ultimate Guide to Books for Reluctant Readers Ages 14 to 15.
– Flavorwire: 8 Weird Facts From the History of the Library.
– Open Culture: A Master List of 1,150 Free Courses From Top Universities: 35,000 Hours of Audio/Video Lectures.
– The New Yorker: The Bravery of E. L. Doctorow.
– The New York Times: Oliver Sacks: My Periodic Table; Are There Literary Uses for Boredom?; ZeroZeroZero, by Roberto Saviano.
– The Paris Review: The Library of Babel as Seen from Within: Reproducing Borges’s imaginary library online.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Cărți în pregătire la Publica în 2018
Anul acesta editorii Publica au ales multe titluri de nonficțiune de neratat: titluri de business, de economie comportamentală, cărți de popularizare a științelor, și biografii și memorii de impact.
Cărțile lunii (septembrie 2019)
Noutățile literare interesante ale lunii septembrie 2019.
Noutățile Editurii Humanitas Fiction iarnă-primăvară 2022
În iarna și primăvara anului 2022, Editura Humanitas Fiction așază pe rafturile cititorilor săi peste 20 de titluri dintre cele mai frumoase ficțiuni din literaturile lumii.
Am fost plecata cateva zile la fiica mea. Am facut o pauza de PC si m-am delectat cu uimitorul meu nepotel. Azi am revenit acasa si dupa vreo doua pahare cu apa am deschis computerul. Noutatile semnalate de dumneavoastra erau pe primul loc. Si nu a fost degeaba. Pe langa alte bucurii literare, a aparut si asteptata creatie a domnului James Patterson & David Ellis INVIZIBIL tradusa cu mare drag de mine si fiul meu. Multumiri pentru atentie!
Mă bucur că v-am ajutat să vă puneți la punct cu noutățile literare :) Mulțumesc și eu pentru feed-back. Lecturi plăcute și zile cât mai răcoroase vă doresc!