Noutăți literare 20-26 februarie 2017

Noutăți literare 20-26 februarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 20-26 februarie 2017.

 

Noutăți editoriale

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Calea de urmat, de Gellu Dorian.

 

CORINT

Sultana Kösem, de Alsî Eke; Turcia lui Erdogan, de Ahmet Insel; Nemuritoarea Starling (vol.1 „Emblema eternității”), de Angela Corbett.

 

EPICA

Simon și Planul Homo Sapiens, de Becky Albertalli.

 

HUMANITAS 

Ricordi/Cugetări, de Francesco Guicciardini; Ghepardul, de Giuseppe Tomasi di Lampedusa. 

 

INSTITUTUL EUROPEAN

Poe and Psychoanalytic Criticism. Whose Unconscious is It Anyway?, de Lorelei Caraman.

 

LITERA

Damnare, de Lauren Kate; Aripi, de Aprilynne Pike; Tânărul Sherlock Holmes. Norul morții, de Andrew Lane; Curs de programare pentru copii. De la limbajele Scratch și Python la conceperea de jocuri, de Carol Vorderman.

 

NEMIRA

Asasinul Regal (Trilogia „Farseer”, partea a II-a), de Robin Hobb; Renegatul (Seria „Rebeliunea”, partea a II-a), de Robyn Young.

 

POLIROM

Copacul minciunilor, de Frances Hardinge; Poporul cărții, de Geraldine Brooks; Poșta (ediție de buzunar), de Charles Bukowski; Memorialul mînăstirii, de José Saramago; Tehnologie farmaceutică. Volumul I (ediția 2017), de Dumitru Lupuleasa, Iuliana Popovici.

 

RAO

Iarna la Paris, de Imogen Robertson; 1001 de cărți de citit într-o viață, Peter Boxall; Societăți secrete. Mit, putere și adevăr, de Klaus Rudiger Mai.

 

TREI

Delirurile vieții cotidiene, de Leonard Shengold; Călătoria copilului tău spre autodisciplină. Metoda Brazelton, de T. Berry Brazelton, Joshua Sparrow; Vânătoarea de vulpi, de Sven Nordqvist.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Magnus și leul nopții, de Sanne Dufft; Moș Ene, ia-mă cu tine, de Daniela Drescher; Frumoasa și Bestia, de An Leysen; Spiridușul apelor, de Otfried Preußler.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Tratat de metodologie a cercetării în psihologie, de Aurel Stan; Puterea cuvântului, a exemplului și a simbolului. Actele colocviului naţional din 29 octombrie 2015, Iaşi, ed. Maria Magdalena Székely, Nelu Zugravu; Anuar diplomatic și consular al Regatului României, 1946. Din istoria Ministerului Afacerilor Străine, ed. Adrian Vițalaru.

 

Articole literare

• Adevărul  Cele mai aşteptate thrillere din 2017, traduse în limba română; Al cincilea roman din seria „Millennium“ se va intitula Bărbatul care îşi căuta umbra şi va fi lansat pe 7 septembrie; Dan Mircea Cipariu a pierdut procesul prin care contesta alegerea preşedintelui şi a conducerii Uniunii Scriitorilor; Cartea oglinzilor, de E.O. Chirovici; Interviu. Claire Barker, scriitor: „Copiii au nevoie să vadă adulţi care citesc şi atunci lectura li se va părea ceva firesc”

• Atelier LiterNet – The First Lady of Literature.

• Art7 – Love, dragoste, amor.

• Blogul fanului Science Fiction – Pecetea Morții, de Veronica Roth; Tărâmul Magicianului, de Lev Grossman; Insula Diavolului și Față în față, de Ciprian Mitoceanu.

• Bookaholic – Bibliotecă de scriitor – Alexandra Rusu: „Pentru mine, cititul n-a fost niciodată o pasiune”; Votează cea mai bună carte românească din 2016! #citescliteraturaromana; Perspective feline, perspective canine – #5: Laura Dan; Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuţitaru – fragment; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca – fragment; Ce pot face bibliotecile pentru a nu mai fi pe cale de dispariţie?

• BookblogChimista, de Stephenie Meyer; Fragment: Mâța Vinerii, de Doina Ruşti; Cartea Oglinzilor, de E.O. Chirovici.

• Bookhub – Cel mai frumos loc din lume este aici, de Care Santos – fragment în avanpremieră; Miruna, o poveste, de Bogdan Suceavă; Consilierea filosofică sau veșnica reîntoarcere la Platon: o cale veche în adaptare nouă; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca – fragment; Viața secretă a albinelor, de Sue Monk Kidd; Scriptor sau Cartea transformărilor admirabile, de Codrin Liviu Cuţitaru – fragment; Senilitate, de Italo Svevo; Mâța Vinerii, de Doina Ruști – fragment în avanpremieră; Firmanul orb, de Ismail Kadare (cum să vorbești despre frică și teroare făcând literatură). 

• Bookish Style Premii literare (mai puţin cunoscute).

• Cărturești blog – Bursa cititorilor – recomandări din februarie; A șasea extincție, de Elizabeth Kolbert.

• Cărți și călătorii – Ușa, de Magda Szabó.

• Cititori feroce – Dincolo de ferestre, de Irina Georgescu Groza; 50 cele mai frumoase scrisori de dragoste din toate timpurile, ed. David H. Lowenherz; Influență invizibilă. Forțele ascunse care ne modelează comportamentul, de Jonah Berger.

• Constantin Piștea blog – Vasile Ernu: „Cel mai greu mi-a fost să lucrez cu cerşetorii”; Charles Bukowski, despre una dintre problemele scriitorilor; Perspective, de Anda Gabriela Doliș.

• Dilema Veche Călătorind prin Europa de Est, de Gabriel García Márquez.

Filme Cărți – Corzi întinse-Björn Borg, John McEnroe și povestea nespusă a celei mai aprige rivalități din tenis, de Stephen Tignor; Misterul mașinuțelor chinezești și alte povestiri, de Florin Irimia; Hocus Pocus, de Kurt Vonnegut; Puncte de presiune. Despre viitoarea criză din Europa, de George Friedman; Alteță regală, de Thomas Mann.

• Filosofiatis – Te iubesc, domniță, pînă peste poate, deși n-am nici un motiv...

• Jurnalul unei cititoare Tot timpul din lume, de Teodora Matei. 

• Literomania – La Planète Proust. Esquisses d’un journal de lecture, de Alex Leo Șerban; Autorii canonici şi dragostea (II). Pasiune şi vină; Ultimul interviu cu Ioan Petru Culianu; Caiet de cenzor, de Liliana Corobca (fragment); Amintiri dintr-o casă bucureșteană; Trei versiuni ale lui Barbă Albastră; Trei săptămâni în Anzi, de Marius Chivu.

• Lecturile Emei Cavalerul și moartea, de Leonardo Sciascia. 

• Libris blog Ce se întâmplă în iubire, de Alain de Botton.

• Observator cultural – „Să lucrezi la o enciclopedie e o experiență de-o viață“. Interviu cu Vlad POPA, fondatorul Editurii Univers Enciclopedic; Strania istorie a comunismului românesc (și nefericitele ei consecințe), de Lucian Boia; „Caragiale ar merita în fiecare zi un munte de flori, în chip de premiu etern pentru luciditate“. Interviu cu Bogdan Suceavă; Republica, de Bogdan Suceavă; Lupta mea, de Karl Ove Knausgård; Lecturi pentru iarna vrajbei noastre; SFada cu literatura. Traiectorii între activism, BD și roman – Alexandru Lamba (I).

• Pălărisme  Am supraviețuit - Scufundării Titanicului,1912 și Invaziei naziste, 1944.

• Raisa Beicu blog – Romancierul naiv și sentimental, de Orhan Pamuk; Cu ultima suflare, de Paul Kalanithi; The History of Love, de Nicole Krauss.

• Semne bune – Compunere cu paralele inegale, de Gheorghe Crăciun; „Literatură română este vie şi valoroasă” – Jan Cornelius [interviu].

• Serial Readers blog – Panama Papers, de Bastian Obermayer, Frederik Obermaier; Sertarul cu ură, de Anca Zaharia; Înconjurul lumii prin semne de carte; 10 lucruri pe care le-am învățat din Spada adevărului, de Terry Goodkind; Împreună creștem cititori: Să fim un exemplu pentru copiii noștri!

• Suplimentul de cultură Interviu cu scriitorul Matei Florian; Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James; Mâța Vinerii, de Doina Ruști (fragment în avanpremieră); Platforma, de Michel Houellbecq.

Presa străină

            – Book Riot8 Books Featuring Endangered, Threatened, or Extinct Animals; 27 Bookish Goods For Cat Lovers; First Trailer for THE IMMORTAL LIFE OF HENRIETTA LACKS.

            – The Guardian Books: Three Daughters of Eve by Elif Shafak review – a rich journey into romance and religion; Top 10 Hollywood novels.

            – The New York Times BooksMy 10 Favorite Books: Isabelle Huppert; Hygge Is Where the Heart Is.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter