• „Să trăiești pentru alții înseamnă să te minți pe tine însuți” - (Mona Lisa Smile)

Noutăți literare 17-23 august

Noutăți literare 17-23 august

Noutăți editoriale și articole literare interesante din săptămâna 17-23 august. 

 

Noutăți editoriale

 

CASA DE PARIURI LITERARE – Bătrânețea ucenicului alchimist, de Octavian Soviany; Cînd tatăl tău e mai în vîrstă decît tine exact de două ori, de Mihail Vakulovski; Save Point, de Dumitru Vlad.

 

CORINT – Evaluare finală clasa a II-a. Comunicare în limba română și matematică și explorarea mediului, de Aurelia Arghirescu, Floarea Ancuţă, Nicoleta Frumosu, Marilena-Liliana Nădrag, Alexandra-Mihaela Grosu.  

 

CURTEA-VECHE Sănătatea are gust. Ghid pentru slăbit, de Mihaela Bilic; Schimbă-ți afacerea prin NLP: Instrumente puternice pentru a îmbunătăți performanțele și rezultatele organizației tale, de Lindsey Agness; O minte cu totul nouă: De ce right-brainers vor guverna viitorul, de Daniel H. Pink.   

 

HUMANITAS – Hotelul de pe acoperișul lumii: Cinci ani în Tibet, de Alec Le Sueur; Press Pass: Interviuri și însemnări de jurnal de la Festivalul Internațional „George Enescu“ (edițiile 2011 și 2013), de Marius Constantinescu; Patimă și desfătare: Despre lucrurile mărunte ale vieții cotidiene în societatea românească (1750–1860), de Constanţa Vintilă-Ghiţulescu. 

 

INSTITUTUL EUROPEAN  Dreptatea ca libertate: Locke și problema dreptului natural, de Gabriela Rățulea; Thomas Chatterton: Universul magic, de Mihai A. Stroe.

 

METEOR PRESS – Cer de plumb: O poveste despre solidaritate, curaj și supraviețuire. Viata lui Neus Català, Carme Marti. 

 

POLIROM – În urmă nu mai e nimic, de Cosmin Perța; Casa scărilor, de Ion Pop; Pluta de piatră, de José Saramago; La cumpărături pentru vedete, de Sophie Kinsella; Croitoreasa de la Dachau, de Mary Chamberlain; Călătorii prin Europa, de Bill Bryson; Jurnal rusesc, de John Steinbeck; Patria locotenentului Schreiber, de Andreï Makine; Drumurile către Sata. 3.000 de kilometri pe jos prin Japonia, de Alan Booth.

 

RAO – Operațiunea Damocles, de Roger Howard; Jocuri de nenoroc, de Ștefan Mitroi; De unde vine iubirea, de Lorna Byrne; Decizie mortală, de Melvin Burgess; Ultimele patru lucruri, de Paul Hoffman; Să învățăm să numărăm cu Micul Prinț; O zi cu Micul Prinț; Puștiul cu căruciorul merge în tabără, de L.A. Campbell; Ai vrut vacanță Stilton?, Geronimo Stilton (vol.7); Jos labele de pe aurul meu, Geronimo Stilton (vol.8); 30 de rețete delicioase cu Nutella, ed. Larousse. 

 

TREI – Sănătatea mentală a elevului. Ghid pentru personalul didactic, de Dr. William Dikel; După ce ne-am certat, de Anna Todd. 

 

VREMEA –  Apocalipsa lui Ioan, traducere inedită și comentariu de Cristian Bădiliță.

 

Articole literare 

• Bookaholic – Lista lui Henry Miller – 100 de cărți care l-au influențat; Textele unui cititor despre poeziile unor autori – Laurențiu Ion, Nouăzeci și unuScriitorii și slujbele lor neobișnuite (infografic); Cartea potabilă, o idee care poate salva vieți

• Bookblog –  Un apartament la Paris, de Michelle Gable; Ali și Nino, de Kurban Said; Vama fantomă, de Norton Juster; Hoțul cuantic, de Hannu Rajaniemi; Jurnal de la șaisprezece ani. Adolescentul, de Yasunari Kawabata; Scurtături inteligente, de Shane Snow.

• Bookhub – Ce (mai) citesc scriitorii în vacanţă?; A thousand splendid suns, de Khaled Hosseini; Creaţia: un apel pentru salvarea vieţii pe Pamânt, de Edward O. Wilson; Interviu Dragoș Zămoșteanu: „E nevoie de multă pricepere și diplomație să promovezi actele culturale!”.

• Cărți cu suflet – Tangoul vechii gărzi, de Arturo Perez-Reverte. 

• Ce am mai citit Istoria Regelui Gogoşar, de Radu Aldulescu.

• Colț Firesc de Refugiu – Interviu Kim Leine; Beautiful You, de Chuck Palahniuk.

• Dilema veche – Şoseaua Virtuţii. Cartea Cîinelui, de Cristian Teodorescu. 

• Evantaiul memoriei Supunere, de Michel Houellebecq.  

• Filme-Cărți – Recolta, de Jim Crace; Femeile care au renunțat la bărbați, de Karine Lambert; Uriașul îngropat, de Kazuo Ishiguro; Mușcând din moarte ca din ciocolată, de Cela Varlam; Vara de neuitat. Plaja, de Cesare Pavese; Dicţionar de civilizaţie romană, de Jean-Claude Fredouille; Dacopatia și alte rătăciri românești, de Dan Alexe; Poezia, de Mircea Cărtărescu. 

• Filosofiatis – Post coitum, triste; Doar cine stă pe fese citește pe alese; Cum să recunoști un scriitor de la mare distanță fără să greșești.

• La Punkt – Povestirilor din Kolîma, de Varlaam Șalamov; Cum încărunţeşte o blondă. Povestiri, de Adriana Bittel; Constelația fenomenelor vitale, de Anthony Marra. 

• Lecturile Emei – Intermitențele morții, de José Saramago.

• Libris blog – Boala ca metaforă. SIDA și metaforele sale, de Susan Sontag. 

• Literatura pe tocuri – Exorcizat, de Radu Găvan. 

• Oamenii simpli tac cel mai tare – Interviu cu scriitorul Octavian Soviany: „Toate paradisurile sunt retrospective”; Sticletele, de Donna Tartt. 

• Observator cultural – Sfînta tinereţe legionară. Activismul fascist în România interbelică, de Roland Clark; Cum s-a românizat România, de Lucian Boia; Psihologia poporului român. Profilul psihologic al românilor într-o monografie cognitiv-experimentală, de Daniel David; Interviu cu Bogumił Luft, „Eu cred că România a avut noroc, ca şi Polonia“; Numărul zero, de Umberto Eco; Sticletele, de Donna Tartt; Patimile după G.H., de Clarice Lispector; Interviu cu Florina Pîrjol, „Nimeni nu mai ştie, astăzi, ce înseamnă autoficţiune“; Lecturi în vremuri de austeritate, de Cristina Manole; Varianta balcanică îmbunătăţită, de Gheorghe Săsărman, și Sindromul Quijote, de Mircea Opriţă

• Presa străină

            – The Guardian BooksThe 100 best novels written in English: the full list; Tristes Tropiques by Claude Lévi-Strauss – melancholy anthropology; David Mitchell: 'I have created my own Middle Earth'; The Perks of Being a Wallflower by Stephen Chbosky – review; Me, myself and I in an age of autobiographical fiction; Making a living from writing, writing from making a living; Top 10 long summer reads for children and teens; Jonathan Franzen interview: ‘There is no way to make myself not male'; Jane Austen's life to be turned into a big-screen romantic comedyThe Rest of Us Just Live Here by Patrick Ness – review; Alice Hoffman: ‘For me, reading and magic always went together’

            – Open Culture18 Stories & Novels by Neil Gaiman Online: Free Texts & Readings by Neil Himself.

            – The New York Times: Bedtime Stories for Young BrainsReview Essays on Spectacle and Society, by Mario Vargas Llosa.

            – FlavorwireBeautiful and Playful Bookcase Staircase Designs; Are Grown-Up Coloring Books the Future of Publishing?; More Than the Prototype: The Ineffable Short Fiction of Clarice Lispector; 25 Photos of Famous Authors in Uniform; Amazon Is Evil. So What Can We Do About It?.

           – The Hugo Awards2015 Hugo Award Winners

           – Electric Literature – 24 Books You Can Read In Under An Hour.

          – Bustle – 11 Frequently Banned Books By Female Writers That You Absolutely Cannot Miss

          – Le Magazine littéraire – Un projet à la mesure de la folie de Tolkien

          –  Literary Hub – On the intense power of literary friendship, Alexandra Kleeman and Kathleen Alcott in conversation

          – The Event Chronicle – Vatican Library Puts 4,000 Ancient Manuscripts Available Online For Free

         – Book Riot – 27 Patently Untrue Facts About Famous Writers

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți ale Grupului Humanitas la Bookfest 2015

Începând de miercuri, 20 mai, până duminică, 24 mai, Grupul Editorial Humanitas își așteaptă cititorii la Bookfest 2015 cu peste 1000 de titluri. La târg toate cărțile Humanitas vor avea 10% reducere, iar edițiile de colecție se vor bucura de prețuri speciale, valabile numai în cele cinci zile ale salonului de carte.

20 cele mai așteptate cărți Litera ale acestui an

Editura Litera anunță Top 20 de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gândire în 2020.

Cărți interesante decembrie 2022

Noutăți editoriale interesante ale lunii decembrie 2022.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu