Noutăți literare 16-22 octombrie

Noutățile literare ale săptămânii 16-22 octombrie.
Noutăți editoriale
ALL
Iubim o viață întreagă? – Ce ține cuplurile împreună, de Eva Wunderer , Klaus A. Schneewind.
ARAMIS
55 de povești cu dragoni; 55 de povești cu aventuri; Povești cu puzzle - Albă-ca-zăpada și cei șapte pitici.
ART
Copacul dorințelor / The Wishing Tree, de William Faulkner; Femeia de Fier / The Iron Woman, de Ted Hughes; Bărbatul de Fier / The Iron Man, de Ted Hughes; Insula lui Abel, de William Steig; Cometă în Momilandia, de Tove Jansson; Casa Secretelor, de Ned Vizzini și Chris Columbus; Tom Gates este pur și simplu fantastic (la unele lucruri) (vol. 5), de Liz Pichon; Jurnalul complet adevărat al unui indian cu jumătate de normă, de Sherman Alexie.
BLACK BUTTON BOOKS
Care-i treaba cu homarul?, de David Foster Wallace.
CARTEA COPIILOR
Ziua în care a fugit Somnul, de Victoria Pătrașcu, cu ilustrații de Ágnes Keszeg.
CORINT
Turcia între nebunie și melancolie, de Ece Temelkuran; Asasinarea arhiducelui, de Greg King, Sue Woolmans.
DIDACTICA PUBLISHIG HOUSE
Noua ta viață începe când înțelegi că nu ai decât una, de Raphaëlle Giordano; Cartea micului biolog, de Anita van Saan; Surprizele din bradul de Crăciun, de Christian și Fabian Jeremies; Andrei și luminițele de Crăciun, de Katharina E. Volk; Ne pregătim de Crăciun, de Sandra Grimm, Annette Moser; Cocktailuri cu vin, de Gianfranco Di Niso.
HUMANITAS
Clara Haskil, de Jérôme Spycket; Căutarea intermitentă, de Eugène Ionesco; Jurnalul de la Păltiniş, de Gabriel Liiceanu; Favorita, de Yasushi Inoue; Muza, de Jessie Burton.
LITERA
Moartea unei călăuze pe râu, de Richard Flanagan; Acasă, de Marilynne Robinson; Prea multă fericire, de Alice Munro; Testamentul lui Abraham, de Igor Bergler; Arta. O istorie ilustrată; Politică. Idei fundamentale; Copiii uitați ai lui Hitler. Povestea adevărată a programului Lebensborn și a unei femei aflate în căutarea identității sale, de Ingrid von Oelhafen, Tim Tate; Stasiland, de Anna Funder.
NEMIRA
Primele ființe, de Olivia Brookes; Viețuitoare din oceane, de Olivia Brookes; Furnici și alte insecte, de Olivia Brookes; Tigri și alte carnivore, de Olivia Brookes; Lama lama în pijama, de Anna Dewdney; Festinul ciorilor (Saga „Cântec de gheață și foc”, partea a IV-a, ed. 2017), de G.R.R. Martin; Bacalaureat, de Ovidiu Eftimie; Funcția terapeutică a simbolurilor, de Georges Colleuil.
PARALELA 45
Știinţa în 5 minute: peste 100 de experimente rapide pentru copii, de Jean Potter; Școala de negociere Kremlin, de Igor Rîzov.
POLIROM
Nerăbdarea inimii, de Stefan Zweig; Pe frontul de vest nimic nou, de Erich Maria Remarque; Rămăşiţele zilei, de Kazuo Ishiguro; Să nu mă părăseşti, de Kazuo Ishiguro; Iluziile literaturii române, de Eugen Negrici.
PUBLICA
Juniper. Fetița născută prea devreme, de Kelley Behham French, Thomas French.
RAO
Scânteia vine de la Moscova, de Vartan Arachelian; Peter Camenzind, de Herman Hesse; Jane Eyre, de Charlotte Brontë.
TREI
În spatele ușilor închise, de B.A. Paris; Merită să mori, de Lee Child; SPQR. O istorie a Romei antice, de Mary Beard; Psihologia copilului, de Emil Verza, Florin Emil Verza; În apărarea femeii cavernelor. Povestiri de neurologie evoluționistă, de Harold Klawans; Cântec lin, de Leïla Slimani; Rosie Revere, fetița inginer, de Andrea Beaty; Pom Pom e super, de Sophy Henn; Și eu te iubesc!, de Michael Foreman; Elmer și bunicul Eldo, de David McKee.
UNIVERS ENCICLOPEDIC
Cel mai iubit tătic din lume!, de Eleni Livanios și Susanne Lütje; Micul păianjen Firicel are o surioară, de Diana Amft și Martina Matos; Zâna Căpșunica. În lumina soarelui, de Stefanie Dahle; Cea mai iubită mămică din lume!, de Eleni Livanios și Susanne Lütje; Măgărușul și îngerașul, de Otfried Preußler; Un strop de magie, de Alison Edgson și Julia Hubery; Noapte bună, micuță Stea!, de Eleni Livanios și Susanne Lütje.
VELLANT
Organizația reinventată, de Frederic Laloux.
Articole literare
• Bookaholic: Gao Xingjian: „Literatura ne ajută să trezim conștiința” (interviu cu Eli Bădică)
• Bookaholic: Jeff Lindsay: „I-am lăsat loc lui Dexter să se întoarcă, dacă va vrea” (interviu cu Eli Bădică)
• Bookaholic: Bibliotecă de scriitor – Ana Maria Sandu: „Ana, ție chiar îți place să citești!” (Ema Cojocaru)
• Dilema veche: După melc, despre Melciclopedia, de Iulian Tănase (Marius Chivu)
• Art7: Rămășițele Nobelului (Marius Chivu)
• Suplimentul de cultură: FILIT, adio, deci pe curând. Festivalul de care Iașul are nevoie (Radu Cucuteanu)
• Observator cultural: „Bunica îmi povestea numai mie, mă folosea pe post de duhovnic“ (Interviu cu Simona ANTONESCU) (Florina Pîrjol)
• Observator cultural: Între amintire și proiecție (despre O istorie intimă a omenirii, de Theodore Zeldin) (Cristina Bogdan)
• PressOne: „Familia e fericită când părinții se bucură de copiii lor în loc să-și imagineze alții” (interviu cu Andrew Solomon, de Codruța Simina)
• Filosofiatis: Nebunia scrisului
• Filosofiatis: Strîngeți-i de gît pe critici și, în final, dați-le și cu o strachină în cap
• Filosofiatis: Cum poți elogia un ilustru defunct chiar dacă nu ai catadicsit să-i citești opera
• The Man Booker Prize: Lincoln in the Bardo, de George Saunders
• The New York Times Books: George Saunders Wins the Man Booker Prize for ‘Lincoln in the Bardo’

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 29 octombrie-4 noiembrie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 29 octombrie-4 noiembrie 2018.
Noutăți literare 22-28 ianuarie 2018
Noutățile literare ale săptămânii 22-28 ianuarie 2018.
Noutăți literare 2-8 ianuarie 2017
Noutăți editoriale și articole literare din perioada 2-8 ianuarie 2017.