• „Teama de ridicol determină în noi cele mai mari laşităţi” - André Gide

Noutăți literare 16-22 noiembrie

Noutăți literare 16-22 noiembrie

Noutățile editoriale și articolele literare interesante dintre 16-22 noiembrie. S-a încheiat și cea de-a XXII-a ediție a Târgului Internațional de Carte Gaudeamus și, odată cu ea, și majoritatea noutăților pregătite de edituri pentru anul acesta. 

Noutăți editoriale

ALL – Prăjituri rapide: 24 de rețete delicioase și ușor de preparat, de Laura Adamache; Educația regală, de David Cohen; Reglarea emoțională, de Radu Vrasti; Eminescu, poem cu poem. Luceafărul, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Călin (File din poveste), de Alex Ștefănescu; Pisicile războinice III. Pădurea secretelor, de Erin Hunter.

 

ART – Miss Peregrine 2. Orașul pustiu, de Ransom Riggs; Uite cine vorbeşte. Juniorii; Ordinul Povestitorilor #2.

 

CARTIER – Ștefan-vodă și aprodul Purice, de Ion Neculce; Povestea lui Harap-Alb, de Ion Creangă; Tradiții la superofertă. Între socoteala din agenție și cea de la raft, de Florin Dumitrescu.

 

CORINT – Misterul din hanul pungaşilor, de Kate Milford; Berlin: Focurile din Tegel, de Fabio Geda și Marco Magnone; Uluitorul Broccoli Boy, de Frank Cottrell Boyce; Mănuşa de aramă (vol.2 din seria Magisterium), de Holly Black și Cassandra Clare; Craii de Curtea-Veche şi alte proze, de Mateiu Caragiale; Adolescentul, de F.M. Dostoievski; Oameni sărmani. Dublul, de F.M. Dostoievski; Fraţii corsicani, de Alexandre Dumas; Mituri şi legende din Olimp; Artişti de geniu. Enciclopedie cu autocolante, de Megan Cullis; Picturi celebre. Enciclopedie cu autocolante, de Megn Cullis; Secretele magice ale lui Moş Crăciun, de Emmanuelle Lepetit; Desene magice. Culori, simboluri şi fructe, il. de Isabelle Nicolle; Desene magice. Culori, simboluri şi poveşti, il. de Isabelle Nicolle; Destin în bătaia vântului. Jurnal, de Evghenia Ghinzbur; În inima mării. Tragedia vasului Essex, Nathaniel Philbrick; Turcia şi fantoma armeană. Pe urmele genocidului, de Laure Marchand şi Guillaume Perrier; Siria. De ce s-a înşelat Occidentul, de Frédéric Pichon; Singur în Damasc. Viaţa şi moartea spionului israelian Eli Cohen, de Samuel Segev.

CURTEA VECHE Unde s-a dus Baba?, de Suresh Rattan; Singuri pe lume?, de Wentzel van Huyssteen. 

 

HERALD Ramana Maharshi. Calea cunoașterii supreme, de Arthur Osborne; Sfârșitul credinței: religie, teroare și viitorul rațiunii, de Sam Harris; Hesse pentru dezorientați. 66 lecții de spiritualitate cotidiană cu Hermann Hesse, de Allan Percy; Isus (roman). Noi lumini asupra dimensiunii Sale mesianice în relația cu omul și omenirea, de Corin Bianu. 

 

HUMANITAS –  Solenoid, de Mircea Cărtărescu; Cartea simțurilor, ed. Dan C. Mihăilescu; Prietenii noștri imaginari, Volum inițiat și coordonat de Nadine Vlădescu; Și eu am trăit în comunism, ed. Ioana Pârvulescu; Dialoguri de duminică: O introducere în categoriile vieții, Andrei Pleşu, Gabriel Liiceanu; România în 7 gesturi, de Radu Paraschivescu; Marea carte a inumanității: O istorie a ororilor în 100 de episoade, de Matthew White; Craii de Curtea-Veche. Cu ilustrații de Răzvan Luscov, de Mateiu Caragiale; Jurnalul unei fete greu de mulţumit. Ediție integrală, de Jeni Acterian; O istorie a Orientului Mijlociu. Revizuită și actualizată de Nicolas Pelham, de Peter Mansfield; Oyibo. 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa, de Ana Hogaș, Ionuț Florea; Pisicoteca practică a lu' Moș Pârșu. Răsădită în sol autohton de Florin Bican, de T.S. Eliot; Mic tratat de pisicologie, de Şerban Foarţă; Despărţirea de Bucureşti. O povestire, de Victor Ieronim Stoichiţă; Omul de ianuarie, de David Mitchell; Moartea la Deptford, de Anthony Burgess; Cronica vieții mele. Volumul întâi, de Bob Dylan; Țara zăpezilor, de Yasunari Kawabata.

 

INSTITUTUL EUROPEAN Exil în propria țară, coord. Constantin Ilaș.

 

LITERA – Noi, de David Nicholls; Hocus Pocus, de Kurt Vonnegut.

 

METEOR PRESS – Geopolitica, de Silviu Neguț; Sub o stea crudă. O viaţă în Praga, 1941-1968, de Heda Margolius Kovály; A fost Hitler bolnav? Diagnostic final, de Hans-Joachim Neumann, Henrik Eberle; Tatăl meu, Beria. În inima puterii staliniste, de Sergo Beria; Instrumentele terorii lui Stalin, de Rupert Butler; Am supraviețuit. Amintirile unei foste deținute de la Auschwitz (1945) prezentate si adnotate de Jean-Marc Dreyfus, de Yvonne Redgis-Klug.

 

NEMIRA –  Furnicile: Revoluția furnicilor, de Bernard Weber; Războiul etern, de Joe Haldeman; Străzi întunecate (antologie de urban fantasy), vol. 1, ed. Gardner Dozois și George R.R. Martin; Mineral, de Dănuț Ungureanu și Marian Truță; Marte de foc (vol. II din seria „Lumi la răspântie”), de Antoinette Wornik; Almanah Anticipația 2016; Delirium: Requiem, de Lauren Oliver; Mileniul bizantin, de Hans-Georg Beck.

 

POLIROM – Ucenicul arhitectului, de Elif Shafak; Fără tine, noi nu existăm. Viața mea secretă ca profesoară a copiilor elitei nord-coreene, de Suki Kim; Memorii din închisoare, de Shahrnush Parsipur; Villa Margareta, de Doina Jela; La răsărit de Eden, de John Steinbeck; Scriitorul și Puterea sau despre puterea scriitorului, de Gheorghe Crăciun; Lîna de aur. Călătorii și călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu; obiecte umane, de Teodor Dună. 

 

PUBLICA –  Al dumneavoastră, iraţional. Despre ciorapi rătăciți, formule de agățat gagici și alte încurcături existențiale, de Dan Ariely; Eric Clapton. Copilul nimănui. Biografia completă, de Eric Clapton; Ronnie. Autobiografia lui Ronnie O'Sullivan, de Ronnie O'Sullivan și Simon Hattenstone; Contagios. Cum se răspândesc ideile, de Jonah Berger; Dincolo de linii. Colorează 119 lucrări de artă contemporană, de Souris Hong. 

 

RAO – Bâlciul de argint, de Ștefan Mitroi; Pinkabella - carte de activități.

 

TREI – Prizonieră în pânza de păianjen. Millennium 4, de David Lagercrantz; Cheia Maestrului, de Kevin Sands; Sfânta alianţă, de A. J. Kazinski; Altfel...şi totuşi Alice, de Lisa Genova; P.S. Te mai iubesc şi-acum, de Jenny Han; Saga dinastiei de Habsburg. De la Sfântul Imperiu la Uniunea Europeană, de Jean des Cars; Optimismul Inteligent, de Alain Braconnier; Experienţa psihanalizei, de Stephen A. Mitchell, Margaret J. Black; Anatomia distructivităţii umane, de Erich Fromm. 

 

UNIVERSHendrik de Mol și Planeta de Aur, de K.J. Mecklenfeld.

 

UNIVERSITATEA „AL. I. CUZA”, IAȘI – Un comic vede lumea. Note de călătorie 1931-1932, de Charlie Chaplin; Cum să citeşti un poem şi să te îndrăgosteşti de poezie, de Edward Hirsch; Elitele din principatele române în prima jumătate a secolului al XIX-lea. Sociabilitate și divertisment, de Dan Dumitru Iacob; De la gustul pentru trecut la cercetarea istoriei. Vestigii, călătorii și colecționari în România celei de-a doua jumătăți a secolului XIX, de Alexandru Istrate.

 

VELLANT Training creativ. Sociodrama şi consolidarea echipei, de Ron Wiener. 

 

VREMEA Anii pierduți. Amintirile unui arhitect deportat în URSS, de Jean Schafhütl; Străzi din București și numele lor. Vol IV. Domnitori și dregători, de Aurel Ionescu; În zodia exilului. Întrezăriri. Fragmente de jurnal, de Nicolae Stroescu-Stînișoară; Povestea Europei Libere, de Nicolae Stroescu-Stînișoară; Tânăra generație interbelică, de Miruna Lepuș; Copilul în familie, de Maria Montessori; Memoriile unui fost Săgetător, de Horia Vintilă; Am crezut până la capăt, de Nicolae Ionescu.   

 


Articole literare

• Blogul fanului Science-Fiction – Dincolo de Orizont. Povestiri Science Fiction, ed. Michael Hăulică; O istorie secretă a Țării Vampirilor I: Cartea Pricoliciului, de Adina Popescu; Interviu cu Andreea Sterea – Crux Publishing.

• Bookaholic – În pielea unei jihadiste, Anna Erelle sau cum te poți mărita cu un luptător ISIS; Gaudeamus 2015: 10 cărți musai de luat acasă; Instantanee de Gaudeamus 2015 – la pas prin târg; 15 ani de Cărturești – o poveste ce continuă frumos; Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului, de Gheorghe Crăciun – fragmente; Doi ani, opt luni şi douăzeci şi opt de nopţi, de Salman Rushdie – fragment în avanpremieră.

• Bookblog – Turnul din Basel, de Adam Lebor; X(y), de Alex Pițigoi; Cum să citești un romancier, de John Freeman; Oaza de la asfințit, de Baha Tahir; Arta rețelelor sociale: Sfaturi pentru utilizatori experimentați, de Guy Kawasaki și Peg Fitzpatrick.

• Bookhub – O editură nouă: frACTalia; Eseuri sceptice, de Bertrand Russell; „Întâlnirile de la «Tudor Vladimirescu»” – invitat: Theodor Paleologu; Lectură la finalul atelierului de poezie; Lîna de aur. Călătorii şi călătoriile în literatura română, de Mircea Anghelescu – fragment; David Grossman: „I just love to tell stories!”; În fugă. Autobiografia, de Ronnie O´Sullivan (împreună cu Simon Hattestone); Care sunt noutăţile editurilor la Gaudeamus 2015.

• Cărți și călătorii – David Grossman.

• Cărturești blog – Superscrieri – Drumul generației noastre.

• Ce am mai citit – Fericire sub limite, de Vasile Baghiu.

• Chestii livrești – Orașul iluziilor, de Ursula K. le Guin.

• Cititor SF – Pasărea Domnului (The Sparrow), de Mary Doria Russell.

• Colț Firesc de Refugiu – Sulița deșertului, de Peter V. Brett; Chemarea monstrului, de Patrick Ness. 

• COOLturaMall – 10 scriitori „privați” de Nobel; 7 întrebări - Anda Docea; José Saramago ar fi împlinit astăzi 93 de ani.

• Dilema Veche – Supunere, de Michel Houellebecq.

• Dromarland – Căței pierduți și oameni singuri, de Lucy Dillon; Silja, de Frans Eemil Sillanpaa.

• Filme-Cărți – Dezastrul de la Cernobîl. Mărturii ale supraviețuitorilor, de Svetlana Aleksievici; M J C, de Ion Iovan.

• La Punkt – 1945, de Ian Buruma; Mihai Eminescu, românul absolut, de Lucian Boia.

• Lecturile Emei – Lupta mea: Moartea unui tată, de Karl Ove Knausgård; Un blestem cu domiciliu stabil, de Rodica Ojog-Braşoveanu.

• Libris – Stresul dintre orgasme, de Ana Mănescu.

• Observator cultural LECTURI ÎN VREMURI DE AUSTERITATE. Noi apariţii la Tîrgul de carte Gaudeamus; Mierla neagră, de Radu Țuculescu; Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu (recenzie Doina Ioanid); Celălalt Simion, de Petru Cimpoeșu (recenzie Paul Cernat); Autorul, un personaj, de Simona Popescu; Amintiri de la Viaţa românească, de Mihail Sevastos; Ontologia politică a lui Martin Heidegger, de Pierre Bourdieu. 

• Timpul – Războiul Mondial al Fumătorilor, de Marin Mălaicu-Hondrari.

• Presa străină
            – Book RiotWhat to Read After Seeing Suffragette; Imitation is Flattery: In Defense of Fanfiction; An Analysis of Book Rules: Should We Write in our Books?; Book-Inspired Paintings, Sculptures, and Gallery Shows; Reading Pathway: Ford Madox Ford10 Of Our Favorite Literary TED Talks From 2015.

            – Flavorwire: 25 Books Guaranteed to Make You a Better Writer.     

            – HuffingtonPost Books23 Books By Latinos That Might Just Change Your Life; These Are The Winners Of the 2015 National Book Awards; Here's What Kurt Vonnegut Can Teach You About Life; Rising Literary Stars Dress Up As Their Favorite Book Characters; 10 Stories You Must Read If You Want To Understand ISIS; Best Practices for Selling Your Book to Agents and Editors (or How to Avoid Being Delusional About Getting Published)

            – The Guardian BooksRainbow Rowell: 'We need fantasy because it frees us from our own existence'; Top 10 wilderness adventures; National Book Award winner Adam Johnson: 'Storytelling isn't a game to me'; The best recent science fiction and horror – review roundup; Literature vs genre is a battle where both sides lose; David Almond wins Guardian children's fiction prize; Wonder follows wonder as British Library celebrates Alice’s 150th birthday; David Eagleman: ‘Humans are real storytelling animals’; Go Set a Watchman by Harper Lee - review.

            – The New York Review of BooksA Hemingway Surprise, by David Bromwich; The Refugees & the New War, by Michael Ignatieff.

            – The New York TimesBattling the Gods: Atheism in the Ancient World,’ by Tim Whitmarsh; Mary Gaitskill: By the Book; Umberto Eco’s ‘Numero Zero’, reviewed by Tom Rachmann; Kurt Vonnegut’s ‘Breakfast of Champions,’ Read by John Malkovich.

            – The New Yorker: The Vanishing Point of Humanity, by Karl Ove Knausgård; The Ten Best Wather Events in Fiction, by Kathryn Schulz; The Running Novelist, by Haruki Murkami; What Kind of Novels Did Shakespeare Write?, by Daniel Pollack-Pelzner.

            – The TelegraphTruman Capote's early stories show a young genius at work; Bazaar of Bad Dreams by Stephen King, review: 'closer to philosophy than horror'; Best 100 books for ChristmasDon DeLillo gets National Book Award lifetime achievement medal

            – The Washington PostThe 10 best books of 2015.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutățile Grupului Editorial Trei pentru toamna literară 2018

Toamna aceasta este în mod clar una bogată în noutăți literare TREI, Pandora M și Lifestyle Publishing: Jo Nesbø, Joël Dicker, Leïla Slimani, Elena Ferrante și multe alte noutăți.

20 cele mai așteptate cărți Litera ale acestui an

Editura Litera anunță Top 20 de titluri pentru cititorii pasionați de ficțiune și non-ficțiune, o listă-reper care ne poate influența modul de gândire în 2020.

Noutăți literare 7-13 septembrie

Săptămâna asta au fost anunțați invitații ediției restrânse a FILIT 2015 și s-a dat startul unei noi ediții a unui eveniment ce a avut mare succes anul trecut, Uită o carte undeva. Mai jos, noutățile editoriale și articolele literare interesante din săptămâna 7-13 septembrie.

4 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. irina 24-11-2015 22:18

    M-am bucurat pt articolele : Literature vs genre is a battle where both sides lose si Imitation is Flattery: In Defense of Fanfiction. Sunt niste subiecte care mi se par interesante si viziunea articolelor mi s-a parut de bun simt.

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 24-11-2015 22:29

    Și mie mi s-au părut interesante din titlu, dar nu le-am citit. Acum m-ai făcut și mai curioasă, mersi că mi le-ai recomandat :D

  3. IB 22-11-2015 23:17

    Sunteti neobosita, un adevarat tur de forta: Gaudeamus, lansari, plus rubrica de "Noutati literare", inainte de a se termina ziua!

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 23-11-2015 10:34

    De data asta chiar a fost un tur de forță :)) Sper să intru în curând într-o dulce rutină și să am timp și de citit și scris pe lângă toate noutățile literare :)