Caută în blog

Noutăți literare 16-22 martie

Noutăți literare 16-22 martie

La Salonul de Carte de la Paris Brazilia a fost invitata de onoare, iar România a fost prezentă cu un program intitulat „La litérature féminine, le féminin de la littérature”, la Brașov a avut loc a XII ediție a Târgului de Carte și Muzică Libris, Barometrul Cultural 2014 spune că aproximativ 14% dintre români merg lunar în mall, doar 1,7% merg la bibliotecăiar directorul Grupului Humanitas, Gabriel Liiceanu, și-a dat demisia din Uniunea Scriitorilor în semn de protest față de Legea Timbrului Cultural. 

Scurt reminder, miercuri începe în București ediția de primăvară a târgului de carte cu discount, Kilipirim (Evenimente).

 

Noutăți editoriale

 

ALL Riko și Oscar, de Andreas Steinhöfel; o nouă apariție pe „Strada Ficțiunii”, Cele șapte biserici, de Miloš Urban; Jurnalul expediției spre Polul Nord, de Fridtjof Nansen; și o carte practică: Ajută-te singur în caz de atac de panică, de Radu Vrasti. 

 

 

CARTIER – o nouă ediție din clasicul Roșu și negru, de Stendhal (în traducerea Argentinei Cupcea-Josu); iar în colecția „Cartier Istoric” (unde se pot găsi multe cărți interesante), un volum despre care auzisem mai demult, dar nu m-am învrednicit să-l citesc în original: Era extremelor: O istorie a secolului XX (1914-1991), de Eric Hobsbawm. 

 

 

 

CORINT – un nou roman Young-Adult, Anna în veşmânt de sânge (vol. I din seria „Anna în Veşmânt de Sânge”), de Kendare Blake, și o carte de istorie, Stalingradul de pe Yangtze. Bătălia pentru Shanghai (1937), de Peter Harmsen.       

       

 

 

CURTEA-VECHE: O nouă apariție în colecția „Cărți-Regale”: Margareta. Mărturia unui sfert de veac regal (1990-2015), de Sandra Gătejeanu Gheorghe.

 

 

 

EPICA – două noi apariții Young-Adult: Îndrăznește să iubești, de Katie McGarry, și Începutul tuturor lucrurilor, de Robyn Schneider. 

 

 

HERALD – două noi apariții în colecția „Cărți fundamentale”: Zoharul: Cartea Splendorii și Corpus Hermeticum, de Hermes Trismegistos.

 

HERG BENETOra de medicament, de Radu Cîrstea Ratzone; Octopussy, de Cristina Boncea; Quasar, de Ana Mănescu; Teoria tăcerii, de Iulian Tănase. 

 

 

 

HUMANITAS: Regina Maria a României, Jurnal de război (II). 1917–1918, Ediţie integrală, necenzurată; Călugărul şi filozoful: Budismul astăzi, de Matthieu Ricard și Jean-François Revel; Lettere dal manicomio/Scrisori din casa de nebuni, de Torquato Tasso; Scurtă istorie a timpului: De la Big Bang la găurile negre, Stephen Hawking (ediția a VII-a); Partida neterminată, de Keith Devlin; și un nou roman în „Raftul Denisei”, Păpădiile, de Yasunari Kawabata.

 

INSTITUTUL EUROPEAN – Cărturarii provinciei: Intelectuali și cultură locală în nordul Moldovei interbelice, de Anca Filipovici; Transilvania reîntoarsă (1940-1944),de Ablonczy Balazs; România la răscruce: Anul 1866, Liviu Brătescu; Așa ne-am petrecut Revoluția, de Sorin Bocancea și Mircea Mureșan.

 

LITERA – două noi enciclopedii pentru copii: Cum funcționează lumea și Enciclopedia copilului deștept, și o reeditare binevenită: seria Cavalerii Pardaillan, 11 volume ce vor apărea în fiecare joi, împreună cu ziarul Libertatea

 

 

 

 

NEMIRA: două apariții noi Colecția „Nautilus SF”: Robocalipsa, de Daniel H. Wilson, și a doua parte din „Trilogia golului”, de Peter F. Hamilton, Golul temporal; și o nouă carte de Muriel Barbery, O delicatesă, un roman apărut înainte de bine-cunoscutul Eleganța ariciului

 

 

POLIROM – două cărți noi din literatura română contemporană, Șoseaua Virtuții: Cartea Câinelui, de Cristian Teodorescu, și Manuscrisul fanariot de Doina Ruști; două cărți noi din literatura străină contemporană, Ultimul tuareg, de Alberto Vazquez-Figueroa, și Fetița cu ochi albaștri, de Michel Bussi, precum și prima ediție necenzurată a romanului lui Truman Capote, Alte glasuri, alte încăperi, într-o nouă traducere de George Volceanov.

 

RAO – pentru că Editura Rao și-a actualizat noutățile pe site după foarte mult timp voi prezenta doar jumătate acum și cealaltă jumătate săptămâna viitoare: Avioane de hârtie, de Dawn O'Porter; Vrăjitoare la ananghie, de Brittany Geragotelis; Zbor frânt, de Crystal Chan; Fluturi striviți, de M. Anjelais; Prințesa lupilor, de Cathryn Constable; Fata care a atins cerul, de Luca Di Fulvio; Sub luna de șofran, de Nicole C. Vosseler; Straniile și minunatele amărăciuni ale Avei Lavender, de Leslye Walton; Cartea lui Iona, de Joshua Max Feldman; Casa de chihlimbar, de Kelly Moore. 

 

PUBLICA – Inovatorii: Cum a creat revoluţia digitală un grup de hackeri, genii şi tocilari, de Walter Isaacson. 

 

 

 

 

TREI – Primul volum din seria „After”: După ce ne-am întâlnit, de Anna Todd. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Articole interesante

Bookblog: Ovidiu Leonte scrie despre cel de-al treilea volum de memorii al lui Günter Grass, Cuvintele Fraților Grimm și despre dialogul între Jorge Bergoglio și Abraham Skorka, Despre cer și pământ, iar Roxana Rosebud, despre Poveste de iarnă, de Mark Helprin. De asemenea, a mai apărut în avanpremieră un fragment din noul volum în pregătire al Adinei Rossetti, De zece ori pe buze.

• Bookaholic: Dana Jenaru scrie despre Pasiune pură, romanul mult-premiat al scriitoarei suedeze Lena Andersson și despre prietenia dintre Mihail Sebastian și Max Blecher; Eli Bădică a făcut două articole de sinteză: 10 personaje feminine faine din literatura română contemporană și Anchetă: 10 scriitori români despre cele mai memorabile personaje feminine din cărți; Oana Borviz a scris o recenzie despre Călătorie de nuntă, de Patrick Modiano, iar eu una pentru Felii de lămâie, de Anca Vieru. Pe site mai găsiți și un fragment în avanpremieră din Alte glasuri, alte încăperi, de Truman Capote, prima ediţie necenzurată.

• Colț Firesc de Refugiu: Răzvan van Firescu se ocupă intens de cărțile lui Neil Gaiman și a scris despre Pulbere de stele, Oceanul de la capătul aleii și Nicăieri, dar și despre un altfel de roman SF&F, unul mai de categoria grea, Neuromantul de William Gibson.

• Filme-Cărți: Jovi Ene scrie despre Jurnalul unui puști de Jeff Kinney și despre o biografie mai veche a lui Humprey Bogart (apărută în 1972, la Ed. Meridiane); Alartes despre Într-o noapte de iarnă de Simon Sebag Montefiore; Andreea despre Fiica negustorului de sake, de Kido Okamoto; iar Dan Gulea despre Kazim (contemporani cu primăvara arabă), de Andrei Zbîrnea, Oglinda orașului: Imaginea orașului în avangarda românească, de Mădălina Lascu și Solaris, de Stanislaw Lem.

• Filosofiatis: Valeriu Gherghel scrie două recenzii, una pentru Generalul armatei moarte, de Ismail Kadare, și alta pentru Preaiubita, de Toni Morrison, și un articol interesant despre Cinci scriitori bibliofobi, „care au renunțat cu totul la citit (ori nu s-au omorât cu cititul)”: Peter Ackroyd, Julien Green, Ernest Hemingway, William Faulkner, Georges Simenon.

• LaPunkt: Cristian Pătrășconiu scrie despre Și dacă dragostea ar dăinui, de Alain Finkielkraut și biografia lui Mozart făcută de Paul Johnson, Dana Jenaru despre Emanciparea privirii, de Eugen Negrici, iar Ioan Stanomir despre Darul de Vladimir Nabokov.

• Miscellanea: Sever Gulea scrie pe Libris blog despre Jocul lui Gerald, de Stephen King; Cosmin Lazăr despre Percy Jackson și Olimpienii(#4). Bătalia din labirint, de Rick Riordan; Wilkins Micawber scrie pe Ce am mai citit despre Exorcizat, de Radu Găvan; Diana Țara Mea Inventată m-a convins să citesc Open: O autobiografie, de André Agassi; LuciaT a scris pe Terorism de cititoare despre o carte a Dianei Adamek pe care nu o știam, Vasco da Gama navighează (mai demult tot ea m-a convins să-mi iau Dulcea poveste a tristului elefant, pe care nu am citit-o încă); Mihaela Buruiană a scris pe Cărți și călătorii câteva rânduri despre ce cărți a mai citit (Reflections in a Golden Eye, de Carson McCullers, Era să fiu eu, de Ali Smith, Cărarea cuiburilor de păianjen, de Italo Calvino); Dana Dumitru, pe Bookish Style, a făcut o recenzie pentru Olive Kitteridge, de Elizabeth Strout; pe Îmi dă cu virgulă, Georgiana, a scris despre Asasin la feminin, de Monica Ramirez, iar Ema a scris pe Lecturile Emei despre Tabăra (Holes), de Louis Sachar.

Pe Blog de cărți am găsit un articol interesant intitulat Tinerii de astăzi citesc, trebuie doar să știi unde să-i cauți (articolul face parte dintr-o campanie mai mare organizată de cei de la Libris.ro), Librarul de poveste a stat de vorbă cu Andreea Popescu, de la Librăria Bizantină din Bucureşti, în Adevărul Mircea Vasilescu a scris un scurt și cuprinzător articol despre recentul premiu primit de Mircea Cărtărescu la Leipzig, iar Horia Ghibuțiu și-a lansat pe blog o carte intitulată Aici era cândva un titlu.

Marius Chivu a adus un omagiu scriitorului Alexandru Vlad în două articole din Dilema veche: o recenzie pentru ultima lui carte, Cenușă în buzunare, și două răspunsuri mai vechi la anchetele Dilematecii, iar revista Observator cultural i-a dedicat un dosar special aceluiași scriitor.

• Interviuri: Dan Lungu a dat două interviuri, unul pe Bookmag, Romanul poate fi văzut și ca o sofisticată cutie muzicală, pe multe voci, celălalt în Suplimentul de culturăAm o slăbiciune pentru marginali, minoritari excluși, pentru categoriile defavorizate, vulnerabile și fragile; tot în Suplimentul de cultură am găsit un interviu și cu Bogdan-Alexandru Stănescu, scriitor, traducător și coordonator al colecției „Biblioteca Polirom”, Știu, atunci când citesc prezentarea unei cărți prost scrise, că va prinde la acest popor cult și inteligent; Matei Vișniec a fost intervievat în Dilema Veche de Mădălina Raicu, Citiţi acest roman, poate că veţi începe să scrieţi; Constantin Piștea i-a luat un interviu lui Cezar Pârlog: Măcar un text va fi pe gustul oricărui cititor; un interviu puțin mai vechi al Gabrielei Adameșteanu, apărut în Capital Cultural: Trăim într-o lume în care există turism cultural și există nevoia lecturii; iar pe The Guardian, am găsit un interviu cu Lauren Oliver, autoarea seriei Young-Adult, DeliriumWriting is compulsive for me.

• Presa străină: un articol-sinteză despre cele mai bune 50 romane despre nebunie pe Flavorwire; previziunile despre viitor ale lui Philip K. Dick în Open Culture și tot aici testul de angajare cu 146 de întrebări realizat de Thomas Edison; pe Brain Pickings Nadine Gordimer vorbește despre libertate; în The New Yorker Andrew Solomon dă sfaturi tinerilor scriitori, iar Stephen King scrie într-un articol din Aerogramme Studio tot ce trebuie să știi pentru a fi un scriitor de succes în 10 minute.

The Guardian: George R.R. Martin spune că s-ar putea să termine anul ăsta cartea a șasea din Urzeala Tronurilor (siiigur că da); Stephen King va scoate o colecție de povestiri în care oferă sfaturi despre scris; câțiva cercetători au anunțat că au găsit rămășițele pământești ale lui Miguel de Cervantes; o distopie feministă, Only Ever Yours, de Louise O’Neill a câștigat Bookseller YA book prize; iar noua carte ce se dezbate în clubul de carte al lui Mark Zuckerberg este The Structure of Scientific Revolutions de Thomas Kuhn.

În presa franceză, s-a făcut un clasament al primelor 400 de librării din Hexagon, iar concluzia studiului a fost că librăriile independente încep să-și revină; alte studii au stabilit că 26 de milioane de francezi au cumpărat cel puțin o carte în 2014, că 9 din 10 francezi au citit cel puțin o carte anul trecut și că Marc Levy și Victor Hugo sunt scriitorii preferați ai francezilor

Comentarii

Toata viata am iubit cartile si am asteptat cu nerabdare noutatile editoriale, dar un mod de abordare ca acesta n-am intalnit niciodata. Complet, foarte consistent si extrem de bine organizat. Sunt foarte incantata, va admir si va multumesc!

Iordana

23 mar. 2015

Mulțumesc mult pentru apreciere și mă bucur că vă place modul în care am conceput articolul. Evident, nu este exhaustiv, dar încerc să acopăr cât mai multe domenii. Îmi ia și destul de mult timp, strâng informații toată săptămâna, apoi stau o zi întreagă să le pun cap la cap. Dar mă bucur să aflu că merită :) Toate cele bune!

Laura Câlțea

23 mar. 2015

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter