Noutăți literare 16-22-mai 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 16-22 mai. Evenimentele săptămânii aici.
Noutăți editoriale
ADENIUM
România vertebrată, de Radu Vancu; Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, de Alexandru Muraru, Daniel Șandru; Calea europeană a Republicii Moldova, coord. Radu Carp, Sorin Bocancea.
ALL
Mesaje. Ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare; Cele 5 alegeri. Calea către o productivitate extraordinară, de Kory Kogon, Adam Merrill, Leena Rinne; Eminescu, poem cu poem. Doina, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Scrisoarea a III-a, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Venere și Madonă, de Alex. Ștefănescu; Ghidul femeii de succes, de Mary Hartley; Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor; Cei șapte ani de acasă.
ART
Pasăre cântătoare, de Kathryn Erskine; Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle, de Timothée de Fombele; Un tramvai numit Dorință. Trandafirul tatuat. Noaptea iguanei, de Tennessee Williams; Dragă Theo, de Vincent van Gogh; L-am servit pe regele Angliei, de Bohumil Hrabal.
BAROQUE BOOKS&ARTS
Comand la fel, de Rebecca Harrington.
CURTEA VECHE
Dosar Lenin. Vraja nihilismului, de Marius Stan, Vladimir Tismăneanu; Dosar Stalin. Genialissimul genialissim, de Marius Stan, Vladimir Tismăneanu; Revelații despre îmbătrânire. Dezvăluiri medicale surprinzătoare, ce redefinesc vârsta, de Suzanne Somers.
EPICA
Născută din fum și os, de Laini Taylor.
HERALD
Bushido, codul samurailor, de Inazo Nitobe; Tratat despre toleranță, de Voltaire.
HERG BENET
Miasma. Tratat de rezistența materialelor, de Flavius Ardelean, il. Ecaterina Boricean; Ani cu alcool și sex (ediția a 3-a), de Cristina Nemerovschi.
LITERA
Elizabeth a dispărut, de Emma Healey; Un yankeu la curtea regelui Arthur, de Mark Twain; Enciclopedii vizuale. Grecia Antică, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Roma Antică, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Ştiinţa, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Animale, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Cristale şi Geme, ed. DK; Misterele Fizicii, de Richard Hammond.
METEOR PRESS
Floarea deşertului. Călătoria extraordinară a unei nomade din deşert, de Waris Dirie și Cathleen Miller; Torţionarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morţii, de Wendy Lower; Enigmă și miracol, de dr. Ion Buzatu; Vechiul Testament - izvor spiritual al limbii române, de pr. prof. univ. dr. Emilian Cornițescu.
NICULESCU
Viaţă fără griji. 9 căi de a trăi mai bine şi a iubi mai mult, de Rachel Macy Stafford; Tehnici de relaxare. Ghid practic pentru creştere personală, împlinire durabilă şi pace sufletească, de Davidji.
PARALELA 45
Babel, de Vasile Tudor; Jurnalul unor cuvinte ingrate, de Emilia Ajule; Opera poetică, de Aurel Pantea; Poeme carnivore, de Costel Suditu; Deasupra lui Hans, de Liviu Mățăoanu; Devorarea maestrului, de Mihail Gălățanu; Ea e Matilda, de Teodor Sinezis; Exerciții de spart coada muzei, de Viktor Latunski; Fata de la oraș, de Gabriela Schuster; Sedativ, de Adi Filimon; Magnolia din Padova, de Dumitru Andreca; Nimeni, el singur, de Mihai Amaradia; Orașul alb, de Ioan Barb; Și moartea scrie uneori poeme, de Adela Efrim; Totul e să mergi până la capăt, de Ottilia Ardeleanu.
POLIROM
Istanbul Istanbul, de Burhan Sonmez; O viață trăită pe înălțimi. Scott Fischer și Everestul, de Robert Birkby; Arhiva trădării și a mâniei, de Ion Vianu; Strada Sardinelor, de John Steinbeck; Ultima țigară a lui Fondane, de Cătălin Mihuleac; Instalația, de Alex Vasies; Architectures of memory / Arhitecturi ale memoriei, de Felix Aftene.
RAO
Catharsis (seria „Slăbiciunea Victoriei Bergman”, partea a III-a), de Erik Axl Sund.
TREI
Banda celor șase ciori, de Leigh Bardugo; Convinge-mă!, de Lee Child; Pervertirea, de S.L. Jennings; Cine a fost Galileo?, de Patricia Brennan Demuth; Cine a fost regina Elisabeta?, de June Eding; Sunt timid (Emoțiile tale), de Karen Bryant Mole; Mă simt trist (Emoțiile tale), de Brian Moses; Elmer şi prietenii lui, de David McKee.
UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD
Școala animalelor magice, de Margit Auer; Taina sfintei treimi, de Rudolf Steiner; Christos și sufletul uman, de Rudolf Steiner; Cum îl poate regăsi omenirea pe Hristos, de Rudolf Steiner; Ființele spirituale din natură, de Rudolf Steiner; Evanghelia a cincea, de Rudolf Steiner; Karma și reîncarnare, de Rudolf Steiner; Noua spiritualitate și trăirea lui Christos, de Rudolf Steiner; Cercetări oculte referitoare la viața dintre moarte și o nouă naștere, de Rudolf Steiner; Misterii. Evoluție și cunoaștere, de Rudolf Steiner; Apocalipsa lui Ioan, de Rudolf Steiner; Isis Maria Sophia, de Rudolf Steiner; Teosofie, de Rudolf Steiner; Viața dintre moarte și o nouă naștere, de Rudolf Steiner.
UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI
Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări, de Constantin Thiron; Chintesențe narative. Antologie de micropovestiri spaniole/ Quintaesencias narrativas. Antología del microrrelato español, ed. Dario Hernandez.
VELLANT
Cartea săruturilor, de Iv cel Naiv, il. Vali Petridean.
VREMEA
Ateneul Român și constructorii săi, de Nicolae Șt. Noica; Marea frescă a Ateneului Român, de Nicolae Șt. Noica.
Articole literare
• Blogul fanului Science-Fiction – Noutăți Editoriale 8 -Editura Nemira (Aprilie – Mai 2016).
• Bookaholic – Alessandro Baricco la București: „A scrie o carte înseamnă a dansa cu cititorul”; Matei Vișniec la FIPB: „Dacă rămânem o țară care crede în poezie, nimic nu este pierdut”; Tudor Crețu: „Am încercat să nu lăsăm cartea singură” (interviu); Firida rușinii, de Ismail Kadare; Viața mea, de Charlie Chaplin – fragment în avanpremieră; Mireasa tânără, de Alessandro Baricco – fragment în avanpremieră.
• Bookblog – De neînvins, de Laura Hillenbrand; Eleanor și Park, de Rainbow Rowell.
• Bookhub – Din zbuciumul captivității. De la 3 noiembrie 1916 până la 30 iunie 1918, de Maior Gheorghe Caracaș; Quaresma, descifrator, de Fernando Pessoa; Expresul urban, de Kjell Nordström şi Per Schlingmann; Jurnal, de Mircea Cărtărescu; Cristian Presură: omul de știință-poet care ne-a povestit fizica.
• Bookish Style – Cum îşi petrece timpul liber un cititor împătimit?
• Camera mea – Knausgaard îndrăgostit sau viața ca formă de artă.
• Cărturești blog – Andrea Camilleri – Colecția Comisarul Montalbano.
• Cărți și călătorii – On Writing, A Memoir of the Craft, de Stephen King.
• Chestii livrești – Valetul de pică, de Joyce Carol Oates; Manualul, de Epictet.
• Cititori feroce – Plânset de copil, de David Jackson; Un fel de basm, de Graham Joyce.
• Colț Firesc de Refugiu – Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea, de Mathew Burrows; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici; Acolo unde nu mai e trotuar/Where de Sidewalks Ends, de Shel Silverstein; Daredevil Neînfricatul, de Frank Miller și John Romita jr.
• Diana Solomon – Minimalism. Mindfulness. Zen.
• Dilema Veche – Where I’m Reading From, de Tim Parks.
• Dromarland – Marea nu e niciodată singură, de Robert Saladrigas; Despre eroi și morminte, de Ernesto Sábato; Tulpina de bambus, de Saud al-Sanousi.
• Filme-Cărți – Arta conversației cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp, de Ion Jianu; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici; Frumoasa adormită și fusul, de Neil Gaiman; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin; Baligă de mânz, de Jean Velicy; Cer de plumb, de Carme Martí.
• Filosofiatis – Ce-i poate trece prin cap unui biet păcătos; Nu fi prost, nu te lăsa ucis, ia și citește!; Te-apucă milele...
• La Punkt – Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, de Andrew Solomon; Cu Tudor Crețu nu e de glumit.
• Lecturile Emei – Marea, marea, de Iris Murdoch.
• Libris – Câteva lucruri despre tine, de Florin Irimia; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici.
• Observator cultural – Cristian Mungiu — Premiul pentru Cel mai bun Regizor la Cannes 2016; Criticii noului val şi provocările actualităţii (I) (dosar); Viața ficțiunii după o revoluție, de Radu Cosașu; Proza românească şi „marea petrecere“ postcomunistă. Petre Barbu (II); Sub semnul lui Dylan, de Enrique Vila-Matas; Prietena mea genială, de Elena Ferrante; Literatura în slujba revoluției, de Ovidiu Morar; Lecturi în vremuri de austeritate: Rusia. Din nou. Mereu. Tot timpul.
• Scena9 – Ce face Mihail Sebastian în Marea Britanie; Cristian Mungiu: Suntem o țară de oameni de treabă care ocolesc legea.
• Suplimentul de cultură – Norman Manea, despre sesiunea aniversară de la Biblioteca Academiei Române: „Un binevenit prilej de introspecție și retrospectivă“; Uitați pe nedrept de arendașii literaturii române; Lumea în Si bemol, de Dan Grigore și Lia Radu (fragment).
Presa străină
– Brain Pickings: The Art of Medicine: W.H. Auden on What Makes a Great Physician and How He Influenced Oliver Sacks.
– Flavorwire: Han Kang’s ‘The Vegetarian’ Deserves Its 2016 Man Booker International Prize for Fiction; 25 Fascinating Female Friendships in Literature; 20 Beautiful Reading Nook Designs for Cozy Bookishness.
– HuffPost Books: Women Sci-Fi Writers Are Reaching New Heights, In Spite Of Prejudice; 22 Summer 2016 Books You Won’t Want To Miss.
– The Guardian Books: The 100 best nonfiction books: No 17 – Ariel by Sylvia Plath (1965); Top 10 refugees' stories; Top 10 shapeshifters in fiction; Han Kang, winner of the Man Booker International 2016 - podcast interview; Lena Dunham's surprise book sells out in 24 hours.
– The New York Review of Books: Zero k, de Don Dellilo; For Two Thousand Years, de Mihail Sebastian.
– The New York Times: The Romanovs: 1613-1918, by Simon Sebag Montefiore.
– The New Yorker: „Writing is an act of pride”: A conversation with Elena Ferrante.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Editurile Nemira și Nemi la Salonul Internațional de carte Bookfest 2018
Editurile Nemira și Nemi participă la cea de-a 13-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care are loc între 30 mai și 3 iunie, în cel mai mare spațiu expozițional de la Romexpo, pavilionul B2.
Noutățile Editurii Litera la Gaudeamus 2015
Noutățile Editurii Litera la Târgul Internaţional Gaudeamus, 18–22 noiembrie 2015.
Cărți interesante februarie 2021
Cărți noi apărute în februarie 2021: „Casa Olandeză”, de Ann Patchett, „Corpul”, de Bill Bryson și multe altele.