Caută în blog

Noutăți literare 16-22-mai 2016

 Noutăți literare 16-22-mai 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 16-22 mai. Evenimentele săptămânii aici.

Noutăți editoriale

 

ADENIUM

România vertebrată, de Radu Vancu; Anul Regal. Jurnalul Jubileului de 150 de ani de la fondarea Casei Regale a României, de Alexandru Muraru, Daniel Șandru; Calea europeană a Republicii Moldova, coord. Radu Carp, Sorin Bocancea. 

 

ALL

Mesaje. Ghid practic pentru dezvoltarea abilităților de comunicare; Cele 5 alegeri. Calea către o productivitate extraordinară, de Kory Kogon, Adam Merrill, Leena Rinne; Eminescu, poem cu poem. Doina, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Scrisoarea a III-a, de Alex. Ștefănescu; Eminescu, poem cu poem. Venere și Madonă, de Alex. Ștefănescu; Ghidul femeii de succes, de Mary Hartley; Așa ceva nu ți s-ar putea întâmpla niciodată, de Jon McGregor; Cei șapte ani de acasă.

 

ART

Pasăre cântătoare, de Kathryn Erskine; Fabuloasa poveste a lui Joshua Perle, de Timothée de Fombele; Un tramvai numit Dorință. Trandafirul tatuat. Noaptea iguanei, de Tennessee Williams; Dragă Theo, de Vincent van Gogh; L-am servit pe regele Angliei, de Bohumil Hrabal.

 

BAROQUE BOOKS&ARTS

Comand la fel, de Rebecca Harrington.

 

CURTEA VECHE

Dosar Lenin. Vraja nihilismului, de Marius Stan, Vladimir Tismăneanu; Dosar Stalin. Genialissimul genialissim, de Marius Stan, Vladimir Tismăneanu; Revelații despre îmbătrânire. Dezvăluiri medicale surprinzătoare, ce redefinesc vârsta, de Suzanne Somers.

 

EPICA

Născută din fum și os, de Laini Taylor.


HERALD

Bushido, codul samurailor, de Inazo Nitobe; Tratat despre toleranță, de Voltaire.

 

HERG BENET

Miasma. Tratat de rezistența materialelor, de Flavius Ardelean, il. Ecaterina Boricean; Ani cu alcool și sex (ediția a 3-a), de Cristina Nemerovschi.

 

LITERA

Elizabeth a dispărut, de Emma Healey; Un yankeu la curtea regelui Arthur, de Mark Twain; Enciclopedii vizuale. Grecia Antică, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Roma Antică, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Ştiinţa, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Animale, ed. DK; Enciclopedii vizuale. Cristale şi Geme, ed. DK; Misterele Fizicii, de Richard Hammond. 

 

METEOR PRESS

Floarea deşertului. Călătoria extraordinară a unei nomade din deşert, de Waris Dirie și Cathleen Miller; Torţionarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morţii, de Wendy Lower; Enigmă și miracol, de dr. Ion Buzatu; Vechiul Testament - izvor spiritual al limbii române, de pr. prof. univ. dr. Emilian Cornițescu.

 

NICULESCU

Viaţă fără griji. 9 căi de a trăi mai bine şi a iubi mai mult, de Rachel Macy Stafford; Tehnici de relaxare. Ghid practic pentru creştere personală, împlinire durabilă şi pace sufletească, de Davidji.

 

PARALELA 45

Babel, de Vasile Tudor; Jurnalul unor cuvinte ingrate, de Emilia Ajule; Opera poetică, de Aurel Pantea; Poeme carnivore, de Costel Suditu; Deasupra lui Hans, de Liviu Mățăoanu; Devorarea maestrului, de Mihail Gălățanu; Ea e Matilda, de Teodor Sinezis; Exerciții de spart coada muzei, de Viktor Latunski; Fata de la oraș, de Gabriela Schuster; Sedativ, de Adi Filimon; Magnolia din Padova, de Dumitru Andreca; Nimeni, el singur, de Mihai Amaradia; Orașul alb, de Ioan Barb; Și moartea scrie uneori poeme, de Adela Efrim; Totul e să mergi până la capăt, de Ottilia Ardeleanu.


POLIROM

Istanbul Istanbul, de Burhan Sonmez; O viață trăită pe înălțimi. Scott Fischer și Everestul, de Robert Birkby; Arhiva trădării și a mâniei, de Ion Vianu; Strada Sardinelor, de John Steinbeck; Ultima țigară a lui Fondane, de Cătălin Mihuleac; Instalația, de Alex Vasies; Architectures of memory / Arhitecturi ale memoriei, de Felix Aftene.

 

RAO

Catharsis (seria „Slăbiciunea Victoriei Bergman”, partea a III-a), de Erik Axl Sund.


TREI

Banda celor șase ciori, de Leigh Bardugo; Convinge-mă!, de Lee Child; Pervertirea, de S.L. Jennings; Cine a fost Galileo?, de Patricia Brennan Demuth; Cine a fost regina Elisabeta?, de June Eding; Sunt timid (Emoțiile tale), de Karen Bryant Mole; Mă simt trist (Emoțiile tale), de Brian Moses; Elmer şi prietenii lui, de David McKee.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Școala animalelor magice, de Margit Auer; Taina sfintei treimi, de Rudolf Steiner; Christos și sufletul uman, de Rudolf Steiner; Cum îl poate regăsi omenirea pe Hristos, de Rudolf Steiner; Ființele spirituale din natură, de Rudolf Steiner; Evanghelia a cincea, de Rudolf Steiner; Karma și reîncarnare, de Rudolf Steiner; Noua spiritualitate și trăirea lui Christos, de Rudolf Steiner; Cercetări oculte referitoare la viața dintre moarte și o nouă naștere, de Rudolf Steiner; Misterii. Evoluție și cunoaștere, de Rudolf Steiner; Apocalipsa lui Ioan, de Rudolf Steiner; Isis Maria Sophia, de Rudolf Steiner; Teosofie, de Rudolf Steiner; Viața dintre moarte și o nouă naștere, de Rudolf Steiner.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” IAȘI

Conflictul dintre Știință și Religie. Asupra liberei cugetări, de Constantin Thiron; Chintesențe narative. Antologie de micropovestiri spaniole/ Quintaesencias narrativas. Antología del microrrelato español, ed. Dario Hernandez.

 

VELLANT 

Cartea săruturilor, de Iv cel Naiv, il. Vali Petridean.

 

VREMEA

Ateneul Român și constructorii săi, de Nicolae Șt. Noica; Marea frescă a Ateneului Român, de Nicolae Șt. Noica.

Articole literare

• Blogul fanului Science-Fiction – Noutăți Editoriale 8 -Editura Nemira (Aprilie – Mai 2016).

• Bookaholic – Alessandro Baricco la București: „A scrie o carte înseamnă a dansa cu cititorul”; Matei Vișniec la FIPB: „Dacă rămânem o țară care crede în poezie, nimic nu este pierdut”; Tudor Crețu: „Am încercat să nu lăsăm cartea singură” (interviu); Firida rușinii, de Ismail Kadare; Viața mea, de Charlie Chaplin – fragment în avanpremieră; Mireasa tânără, de Alessandro Baricco – fragment în avanpremieră.

• Bookblog – De neînvins, de Laura Hillenbrand; Eleanor și Park, de Rainbow Rowell.

• Bookhub – Din zbuciumul captivității. De la 3 noiembrie 1916 până la 30 iunie 1918, de Maior Gheorghe Caracaș; Quaresma, descifrator, de Fernando Pessoa; Expresul urban, de Kjell Nordström şi Per Schlingmann; Jurnal, de Mircea Cărtărescu; Cristian Presură: omul de știință-poet care ne-a povestit fizica.

• Bookish Style – Cum îşi petrece timpul liber un cititor împătimit?

• Camera mea – Knausgaard îndrăgostit sau viața ca formă de artă.

• Cărturești blog – Andrea Camilleri – Colecția Comisarul Montalbano.

• Cărți și călătorii – On Writing, A Memoir of the Craft, de Stephen King. 

• Chestii livrești – Valetul de pică, de Joyce Carol Oates; Manualul, de Epictet.

• Cititori feroce – Plânset de copil, de David Jackson; Un fel de basm, de Graham Joyce.

• Colț Firesc de Refugiu – Viitorul declasificat. Megatendințele care ne-ar putea distruge lumea, de Mathew Burrows; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici; Acolo unde nu mai e trotuar/Where de Sidewalks Ends, de Shel Silverstein; Daredevil Neînfricatul, de Frank Miller și John Romita jr.

• Diana Solomon – Minimalism. Mindfulness. Zen

• Dilema Veche – Where I’m Reading From, de Tim Parks.

• Dromarland  Marea nu e niciodată singură, de Robert Saladrigas; Despre eroi și morminte, de Ernesto Sábato; Tulpina de bambus, de Saud al-Sanousi.

• Filme-Cărți – Arta conversației cu Ileana & Romulus Vulpescu. Dialoguri peste timp, de Ion Jianu; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici; Frumoasa adormită și fusul, de Neil Gaiman; Sfârșitul a fost aproape, de Bogdan Costin; Baligă de mânz, de Jean Velicy; Cer de plumb, de Carme Martí.

• Filosofiatis – Ce-i poate trece prin cap unui biet păcătos; Nu fi prost, nu te lăsa ucis, ia și citește!; Te-apucă milele...

• La Punkt – Demonul amiezii. O anatomie a depresiei, de Andrew Solomon; Cu Tudor Crețu nu e de glumit.

• Lecturile Emei – Marea, marea, de Iris Murdoch.

• Libris  Câteva lucruri despre tine, de Florin Irimia; Războiul nu are chip de femeie, de Svetlana Aleksievici.

• Observator cultural – Cristian Mungiu — Premiul pentru Cel mai bun Regizor la Cannes 2016; Criticii noului val şi provocările actualităţii (I) (dosar); Viața ficțiunii după o revoluție, de Radu Cosașu; Proza românească şi „marea petrecere“ postcomunistă. Petre Barbu (II); Sub semnul lui Dylan, de Enrique Vila-Matas; Prietena mea genială, de Elena Ferrante; Literatura în slujba revoluției, de Ovidiu Morar; Lecturi în vremuri de austeritate: Rusia. Din nou. Mereu. Tot timpul.

• Scena9 – Ce face Mihail Sebastian în Marea Britanie; Cristian Mungiu: Suntem o țară de oameni de treabă care ocolesc legea.

• Suplimentul de cultură  Norman Manea, despre sesiunea aniversară de la Biblioteca Academiei Române: „Un binevenit prilej de introspecție și retrospectivă“; Uitați pe nedrept de arendașii literaturii române; Lumea în Si bemol, de Dan Grigore și Lia Radu (fragment).

Presa străină

            – Brain PickingsThe Art of Medicine: W.H. Auden on What Makes a Great Physician and How He Influenced Oliver Sacks.

            – FlavorwireHan Kang’s ‘The Vegetarian’ Deserves Its 2016 Man Booker International Prize for Fiction; 25 Fascinating Female Friendships in Literature; 20 Beautiful Reading Nook Designs for Cozy Bookishness.

            – HuffPost BooksWomen Sci-Fi Writers Are Reaching New Heights, In Spite Of Prejudice; 22 Summer 2016 Books You Won’t Want To Miss.

            – The Guardian BooksThe 100 best nonfiction books: No 17 – Ariel by Sylvia Plath (1965); Top 10 refugees' stories; Top 10 shapeshifters in fiction; Han Kang, winner of the Man Booker International 2016 - podcast interview; Lena Dunham's surprise book sells out in 24 hours.

            – The New York Review of BooksZero k, de Don Dellilo; For Two Thousand Years, de Mihail Sebastian.

            – The New York TimesThe Romanovs: 1613-1918, by Simon Sebag Montefiore.

            – The New Yorker„Writing is an act of pride”: A conversation with Elena Ferrante

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter