• „...noi siamo tutta la storia, non solo quel personaggio” - Alessandro Baricco

Noutăți literare 15-21 mai 2017

Noutăți literare 15-21 mai 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 15-21 mai 2017.


Noutăți editoriale

ADENIUM

Lectura genurilor literare, de Elena Iuliana Horceag; Haz de hazard, de Ana Ionesei; Băutorul de ceață, de Romulus Andriescu; Frumusețea lucrurilor trecătoare, de Andrada Cooș; Copiii de pe strada mea, de Iustin Mihailov. 

 

AQUILA

Prima mea enciclopedie. Animale sălbatice; Biblia bucătarului, de Norma MacMillan; O vacanță fantastică. Atenție, pericol de aventură!, de Kele Kriszlina.

 

ART

Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman; Asasinul din umbră, de Brent Weeks; O serie de evenimente nefericite II. Refugiul Reptilelor, de Lemony Snicket; Harry Potter și Pocalul de Foc (#4), de J.K. Rowling; Dosarul unei vacanțe de groază, de Ana Rotea; Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffiths; Bătrânul din lună, de Grace Lin; Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain; A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum; Poveștile deosebiților, de Ransom Riggs.

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Povestiri din Bucureşti, de Dana Fodor Mateescu; Cum mi-am distrus viaţa, de Dan Stanca; Mașina de cusut, de Hristina Doroftei; Număr de dresură, de Ofelia Prodan; Blister, de Gabriela Feceoru; Consemnări critice, de Andrei Moldovan; Poate noaptea a și-nceput, de Mihai Ignat; Club 70 (retro), de Miruna Runcan.

 

CARTIER

Drama Casei Timoteu, de Mircea Streinul; Ion Aluion. Lupul din Țara Huțulilor, de Mircea Streinul; Când bunicul era nepot..., de Aureliu Busuioc; Muzeul semințelor, de Victor Pânzaru.

 

CASA DE PARIURI LITERARE

Whole Lotta Love, de Maria Balabaș; top t Buzău – festivalul rezistenței rock.

 

CURTEA VECHE

Mindset. O nouă psihologie a succesului, de Carol S. Dweck; Călătorie spre soare-apune. Repovestire de Christine Suh, de Wu Cheng'en; Fericirea e un ac de siguranță, de Răzvan Exarhu; Spovedania unui preot ateu, de Ion Aion.

 

FRONTIERA

Sistemul nervos, sistemul bucuros, de Gabriel Achim.

 

HERALD

Trauma: 8 strategii de vindecare, de Babette Rothschild.

 

HERG BENET

Bășica Lumii și a ne’Lumii, de Flavius Ardelean; Regii timpului: Eroare, de Laura Nureldin.


HUMANITAS 

Despre inimă și alte eseuri, de Andrei Pleșu; Evanghelia pe scurt, de Lev Tolstoi; Istorie și mit în conștiința românească. Ediție aniversară adăugită și ilustrată, de Lucian Boia; „Îi urăsc, mă!”. O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Șeicaru, ed. Magda Răduță; România. O iubire din care se poate muri, de Gabriel Liiceanu; Anii frigului, de Dan Stanca; Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu; Proștii Europei. Cum se sinucid civilizațiile, de Traian Ungureanu; Țiganii. Originile. migrația și prezența lor în Europa, de Angus Fraser; O zi din viața Deliei, așa cum le-a povestit-o trimișilor noștri speciali, de Delia Calancia; Pandora, de Victoria Turnbull; Secretul monstrului. O poveste cu povețe, trei pisici și o surpriză, de Otilia Mantelers; Mărturisiri şi anateme, de Emil Cioran; Silogismele amărăciunii, de Emil Cioran; Amurgul gândurilor, de Emil Cioran; Tratat de descompunere, de Emil Cioran; Cartea amăgirilor, de Emil Cioran; Demiurgul cel rău, de Emil Cioran; Despre neajunsul de a te fi născut, de Emil Cioran; Exerciții de admirație, de Emil Cioran; Îndreptar pătimaș, de Emil Cioran; Pe culmile disperării, de Emil Cioran; Lacrimi și sfinți, de Emil Cioran; Cel mai simpatic ghid de sarcină, de Vicki Iovine; Copiii învaţă ceea ce trăiesc. Educația care insuflă valori, de Dorothy Law Nolte, Rachel Harris; Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex, de Meg Hickling; Mary, de Aris Fioretos; Fima, de Amos Oz; Metamorfoza. Integrala prozei antume, de Franz Kafka.

 

METEOR PRESS

Bunul nostru rege: Ferdinand, de Ion Bulei; Psihologia adolescentului de la 11 la 15 ani, de Pierre Galimard; Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger, de Andrei Marga.


NEMIRA

Epoca Inocenței (Seria Terra XXI, partea I), de Adrian Mihălțianu; Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jeffers; Fără îndurare (Trilogia Prima Lege, partea a II-a), de Joe Abercrombie; Spațiul Revelației (Trilogia Spațiul Revelației, partea I), de Alastair Reynolds; Aleasa Dragonului, de Naomi Novik.

 

PARALELA 45

Scrisori dintr-o piramidă, de Șerban Georgescu; Căutătorul de pokemoni, de Angi Melania Cristea; Benzinăria Whisky, de Andrei Velea; Viaţă şi text. Biobibliografie Marin Mincu, de  Bogdan Creţu; George Popescu; Opera poetică. Grigore Chiper, de Grigore Chiper.

 

POLIROM

Ultraviolenţă, de Bogdan Coșa; Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu; Extraconjugal, de Mihai Radu; Mirii nemuririi, de Radu Aldulescu; Stînca lui Tanios, de Amin Maalouf; De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc, de Vintilă Mihăilescu; Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu, Octavian Mardale. 


RAO

Grădina zoologică, de James Patterson, Michael Ledwidge; Nisipuri mișcătoare, de Conan Doyle, Malin Persson Giolito; Despre cultura de ieri și românii de azi, de Narcis Dorin Ion.

 

TREI

În ape adânci, de Paula Hawkins; Prințesa de hârtie, de Erin Watt; Amantul, de Jodi Ellen Malpas; Saga favoritelor, de Jean des Cars; Înapoi la normalitate. De ce copiii sănătoşi sunt greşit diagnosticaţi cu ADHD, autism şi tulburare bipolară, de Enrico Gnaulati; Terapia supraviețuitoarelor adulte ale abuzurilor sexuale din copilărie. O perspectivă psihanalitică, de Jody Messler Davies, Mary Gail Frawley; Anatomia iubirii. O istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor, de Helen Fisher; Ce să faci când ești foarte timid. Ghid pentru copiii care vorscape de anxietatea socială, de Dr. Claire A.B. Freeland, Dr. Jacqueline B. Toner; Povestea fetiței pierdute (Tetralogia Napolitană, vol. 4), de Elena Ferrante; Aventurile râmei Oli la ZOO, de Olga Gudynn; Micuța vrăjitoare, de Benjamin Lacombe, Sébastien Perez; Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii, de Sînziana Popescu.

 

UNIVERS

Femei și poveștile lor, de José Régio; Trecătoarea de fier, de Ion Aramă. 

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Progresul în limbă. Scurtă istorie a limbajului, de Lucia Wald; Prețuri și producție, de Friedrich August von Hayek; Propaganda politică în România socialistă. Practici instituționale și tehnici de comunicare (1965-1974), de Cristina Preutu.

 

VELLANT

Povești din calendar, de Iulia Iordan.

 

VREMEA 

Constantin Bâzu Cantacuzino, prințul înălțimilor, de Alexandru Arma; Imagini și cuvinte. Scrieri alese, de Dan Er. Negropontes Grigorescu; Călătorie cu liftul. Cronica unei emigrări, de Monella Kaplan, Crisula Ștefănescu. 

 

Articole literare

• Adevărul – O teorie şi o practică a lipsei de speranţă. Vasile Ernu în discuţie cu Florin Poenaru; Confidențele unui ambasador sovietic la Washington, de Anatoli Dobrînin.

• Bookaholic – Bibliotecă de scriitor – Radu Pavel Gheo: „Aș recomanda oamenilor să citească literatură română”; Autori în casă, autori acasă – #8: Andrei Novac; Saloanele literare de la SAD 2017, elementul inedit al festivalului arădean; Florin Hălălău: „Obiectele din oglindă vor fi mereu cu un pas înaintea noastră” (interviu); Amintirile unei nonagenare, de Antoaneta Ralian; Poemul alb, poemul negru – Recitalul de poezie susținut de Mircea Dinescu; „Îi urăsc, mă!”. O antologie a pamfletului: De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru, de Magda Răduţă (ed.) (Fragment); Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu (Fragment).

• Bookblog  Scris pe trup, de Jeanette Winterson; Pereţi subţiri, de Ana Maria Sandu (Fragment); Adevărul și alte minciuni, de Sascha Arango.

• Bookhub – 1984, de George Orwell; Wishlist pentru Bookfest 2017; România medicilor. Medici, țărani și igienă rurală în România de la 1860 la 1910, de Constantin Bărbulescu; „Singurele lecții pe care le luăm din istorie sunt lecțiile de etică” (Evgheni Vodolazkin în dialog cu Nona Rapotan); Evgheni Vodolazkin în dialog cu Horia-Roman Patapievici: „Soluția se află în om.”; Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici; Lansarea cărții Diavoli fragili, de Radu Găvan; De magistro, de Sf. Augustin; Aviatorul, de Evgheni Volodazkin (fragment); Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini; Jurnal, Ion Rațiu (fragment în avanpremieră); Potenţialul erotic al soţiei mele, de David Foenkinos; Aviatorul, de Evgheni Vodolazkin; Cugetările unui (ne)cunoscut, de Dorian Furtună.

• Bookish Style Lansarea cărţii Diavoli fragili, de Radu Găvan.

• Blog Cărturești – Raiul pe pământ, de Mariusz Szczygieł.

• Cărți și călătorii – Max Porter despre Durerea e o făptură înaripată – interviu.

• Cititori feroce – Cabaret Biarritz, de José C. Vales; Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson.

• Constantin Piștea blog – Diavoli fragili, de Radu Găvan; Aleea Zorilor, de Andrei Crăciun.

• Cooltura Mall Radu Găvan: „Scrisul este declarația mea de dragoste pentru cititor, pentru lume în general.”

• Dilema Veche – Declinul lent al pieţei editoriale.

• DLite. Blog de literatură german-român – Caiet, de Cătălin Furtună (fragment); RESET - Lumea editorială românească (III. Ce zic traducătorii).

• Dromarland Câinii romantici, de Roberto Bolaño.

• Filosofiatis – Mă bucur şi mă veselesc. Mă bucur şi mă veselesc; De ce nu s-a sinucis Flaubert aruncîndu-se în Sena cu o piatră de gît?; Ce poți să-i ceri Teroristei, dacă îți propui cu tot dinadinsul s-o uimești (Cavalerul templier, de Jan Guillou).

• Hyperliteratura – 27 de pași, de Tibi Ușeriu; One minus one, de Colm Toibin.

• La Punkt – Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo; Ascuns în transparență, de Pavel Vereș și Robert Șerban.

• Literomania – Ereticul Culianu şi lumea de dincolo; Dumnezeu binecuvântează America, de Petre Barbu; „A fost Evul Mediu misogin?”. Misoginism şi feminism în Franţa; Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu (fragment); Ghid spre kulthură, de Ezra Pound (fragment); Golul cel bun. Despre scris și bucurie; Scrisori venețiene de dragoste (IV); Negarea inocenței; Cum arată filosoful scufiilor de noapte? Exact ca un neamț.

• Libris blog – Mic tratat de descreștere senină, de Serge Latouche.

• Observator cultural – Pupa russa în limba franceză; „Masacru“ la vîrful culturii instituţionale din Neamţ. Interviu cu Adrian ALUI GHEORGHE; „Este șocant că încă mai simțim teamă în fața Celuilalt“. Interviu cu Howard JACOBSON; Fenomenul Ferrante (II). Anularea trupului. Exerciţii de automutilare; Tata Dada. Adevărata viață și celestele aventuri ale lui Tristan Tzara, de Marius Hentea; Sorana Gurian. Un „angajament“ existenţial; Universul alcătuit din cărți. Lecturi în vremuri de austeritate; Luizienii, de Miloș Dumbraci.

• Pălărisme – Doamna de la Miezul Nopții (Uneltiri Întunecate #1), de Cassandra Clare.

• PressOne  Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, de Marie-Louise von Franz; Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereş; Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin, la București: „Istoria generală nu e mai mult decât o parte a istoriei personale”.

• Scena 9 – Pagini LGBT în literatura română.; Avanpremieră: Dansând în întuneric, de Karl Ove Knausgård .

• Semne bune – Misterul mașinuțelor chinezești, de Florin Irimia; Cornel George Popa în dialog cu Semne Bune. Partea a III-a.

• Serial Readers blog Agnès Martin-Lugand: „Îmi țin pumnii strâșni că voi continua să scriu pentru mult timp”; 5 cărți ilustrate pentru copii: povești educative cu iepurașul Matei; 8 moduri în care lectura m-a influențat.

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books That Have Been Adapted for Movies and Television; 100 Must-Read Books by International Romance Authors.

            – Brain PickingsSeneca on True and False Friendship; Speech, Action, and the Human Condition: Hannah Arendt on How We Invent Ourselves and Reinvent the World.

            – For Reading AddictsNew Margaret Atwood Adaptation Coming to Netflix.

            – Literary Hub8 Great Books by LGBTQ Authors From Places Where It’s Illegal to Be Gay; Maurice Sendak on Art and Art-Making.

            – Locus Online: 2016 Nebula Awards Winners

            – The Guardian BooksMaggie Nelson: ‘There is no catharsis… the stories we tell ourselves don’t heal us’; Colm Tóibín: how I rewrote a Greek tragedy; Peter Ackroyd: A secret history – 2,000 years of gay life in London; Emma Cline: ‘It was exhausting, even in fiction, to remember being a teenager’; Historical fiction and ‘alternative facts’ … Mantel reveals all about retelling our past; George RR Martin says Game of Thrones spin-offs will all be prequels – and announces a fifth; Top 10 novels about Pakistan; Dragon’s Green review – this tale of a magical education is a cracker; Margaret Atwood: a high priestess of fiction who embraces the digital age.

            – The New YorkerA Cunning Adaptation of “The Handmaid’s Tale”.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 30 martie - 5 aprilie

Cărți noi pe piața editorială românească și articole interesante (din presa românească și străină) din săptămâna 30 martie-5 aprilie. În plus, săptămâna asta are loc în București ediția pilot a Emineschool, festival de literatură și film, o inițiativă frumoasă care sper să aibă succes.

Grupul editorial ART la Gaudeamus 2017

În perioada 22 – 26 noiembrie 2017, Grupul Editorial ART vă dă întâlnire la Târgul Internațional Gaudeamus la standurile sale din pavilionul central Romexpo unde peste 1000 de titluri își așteaptă cititorii de toate vârstele.

Noutăți literare 22 aprilie-6 mai 2019

Noutățile literare ale perioadei 22 aprilie-6 mai 2019.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu