Noutăți literare 15-21 mai 2017

Noutăți literare 15-21 mai 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 15-21 mai 2017.


Noutăți editoriale

ADENIUM

Lectura genurilor literare, de Elena Iuliana Horceag; Haz de hazard, de Ana Ionesei; Băutorul de ceață, de Romulus Andriescu; Frumusețea lucrurilor trecătoare, de Andrada Cooș; Copiii de pe strada mea, de Iustin Mihailov. 

 

AQUILA

Prima mea enciclopedie. Animale sălbatice; Biblia bucătarului, de Norma MacMillan; O vacanță fantastică. Atenție, pericol de aventură!, de Kele Kriszlina.

 

ART

Un bărbat pe nume Ove, de Fredrik Backman; Asasinul din umbră, de Brent Weeks; O serie de evenimente nefericite II. Refugiul Reptilelor, de Lemony Snicket; Harry Potter și Pocalul de Foc (#4), de J.K. Rowling; Dosarul unei vacanțe de groază, de Ana Rotea; Copacul cu 13 etaje, de Andy Griffiths; Bătrânul din lună, de Grace Lin; Aventurile lui Huckleberry Finn, de Mark Twain; A doua carte cu Apolodor, de Gellu Naum; Poveștile deosebiților, de Ransom Riggs.

 

CARTEA ROMÂNEASCĂ

Povestiri din Bucureşti, de Dana Fodor Mateescu; Cum mi-am distrus viaţa, de Dan Stanca; Mașina de cusut, de Hristina Doroftei; Număr de dresură, de Ofelia Prodan; Blister, de Gabriela Feceoru; Consemnări critice, de Andrei Moldovan; Poate noaptea a și-nceput, de Mihai Ignat; Club 70 (retro), de Miruna Runcan.

 

CARTIER

Drama Casei Timoteu, de Mircea Streinul; Ion Aluion. Lupul din Țara Huțulilor, de Mircea Streinul; Când bunicul era nepot..., de Aureliu Busuioc; Muzeul semințelor, de Victor Pânzaru.

 

CASA DE PARIURI LITERARE

Whole Lotta Love, de Maria Balabaș; top t Buzău – festivalul rezistenței rock.

 

CURTEA VECHE

Mindset. O nouă psihologie a succesului, de Carol S. Dweck; Călătorie spre soare-apune. Repovestire de Christine Suh, de Wu Cheng'en; Fericirea e un ac de siguranță, de Răzvan Exarhu; Spovedania unui preot ateu, de Ion Aion.

 

FRONTIERA

Sistemul nervos, sistemul bucuros, de Gabriel Achim.

 

HERALD

Trauma: 8 strategii de vindecare, de Babette Rothschild.

 

HERG BENET

Bășica Lumii și a ne’Lumii, de Flavius Ardelean; Regii timpului: Eroare, de Laura Nureldin.


HUMANITAS 

Despre inimă și alte eseuri, de Andrei Pleșu; Evanghelia pe scurt, de Lev Tolstoi; Istorie și mit în conștiința românească. Ediție aniversară adăugită și ilustrată, de Lucian Boia; „Îi urăsc, mă!”. O antologie a pamfletului. De la cronicarii munteni la Pamfil Șeicaru, ed. Magda Răduță; România. O iubire din care se poate muri, de Gabriel Liiceanu; Anii frigului, de Dan Stanca; Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu; Proștii Europei. Cum se sinucid civilizațiile, de Traian Ungureanu; Țiganii. Originile. migrația și prezența lor în Europa, de Angus Fraser; O zi din viața Deliei, așa cum le-a povestit-o trimișilor noștri speciali, de Delia Calancia; Pandora, de Victoria Turnbull; Secretul monstrului. O poveste cu povețe, trei pisici și o surpriză, de Otilia Mantelers; Mărturisiri şi anateme, de Emil Cioran; Silogismele amărăciunii, de Emil Cioran; Amurgul gândurilor, de Emil Cioran; Tratat de descompunere, de Emil Cioran; Cartea amăgirilor, de Emil Cioran; Demiurgul cel rău, de Emil Cioran; Despre neajunsul de a te fi născut, de Emil Cioran; Exerciții de admirație, de Emil Cioran; Îndreptar pătimaș, de Emil Cioran; Pe culmile disperării, de Emil Cioran; Lacrimi și sfinți, de Emil Cioran; Cel mai simpatic ghid de sarcină, de Vicki Iovine; Copiii învaţă ceea ce trăiesc. Educația care insuflă valori, de Dorothy Law Nolte, Rachel Harris; Ce le spunem copiilor şi adolescenţilor despre sex, de Meg Hickling; Mary, de Aris Fioretos; Fima, de Amos Oz; Metamorfoza. Integrala prozei antume, de Franz Kafka.

 

METEOR PRESS

Bunul nostru rege: Ferdinand, de Ion Bulei; Psihologia adolescentului de la 11 la 15 ani, de Pierre Galimard; Absolutul astăzi. Teologia şi filosofia lui Joseph Ratzinger, de Andrei Marga.


NEMIRA

Epoca Inocenței (Seria Terra XXI, partea I), de Adrian Mihălțianu; Soția plantatorului de ceai, de Dinah Jeffers; Fără îndurare (Trilogia Prima Lege, partea a II-a), de Joe Abercrombie; Spațiul Revelației (Trilogia Spațiul Revelației, partea I), de Alastair Reynolds; Aleasa Dragonului, de Naomi Novik.

 

PARALELA 45

Scrisori dintr-o piramidă, de Șerban Georgescu; Căutătorul de pokemoni, de Angi Melania Cristea; Benzinăria Whisky, de Andrei Velea; Viaţă şi text. Biobibliografie Marin Mincu, de  Bogdan Creţu; George Popescu; Opera poetică. Grigore Chiper, de Grigore Chiper.

 

POLIROM

Ultraviolenţă, de Bogdan Coșa; Copilăria lui Kaspar Hauser, de Bogdan-Alexandru Stănescu; Extraconjugal, de Mihai Radu; Mirii nemuririi, de Radu Aldulescu; Stînca lui Tanios, de Amin Maalouf; De ce este România astfel? Avatarurile excepţionalismului românesc, de Vintilă Mihăilescu; Cartea pisicii, de Cristian Teodorescu, Octavian Mardale. 


RAO

Grădina zoologică, de James Patterson, Michael Ledwidge; Nisipuri mișcătoare, de Conan Doyle, Malin Persson Giolito; Despre cultura de ieri și românii de azi, de Narcis Dorin Ion.

 

TREI

În ape adânci, de Paula Hawkins; Prințesa de hârtie, de Erin Watt; Amantul, de Jodi Ellen Malpas; Saga favoritelor, de Jean des Cars; Înapoi la normalitate. De ce copiii sănătoşi sunt greşit diagnosticaţi cu ADHD, autism şi tulburare bipolară, de Enrico Gnaulati; Terapia supraviețuitoarelor adulte ale abuzurilor sexuale din copilărie. O perspectivă psihanalitică, de Jody Messler Davies, Mary Gail Frawley; Anatomia iubirii. O istorie naturală a relațiilor de dragoste și a destrămării lor, de Helen Fisher; Ce să faci când ești foarte timid. Ghid pentru copiii care vorscape de anxietatea socială, de Dr. Claire A.B. Freeland, Dr. Jacqueline B. Toner; Povestea fetiței pierdute (Tetralogia Napolitană, vol. 4), de Elena Ferrante; Aventurile râmei Oli la ZOO, de Olga Gudynn; Micuța vrăjitoare, de Benjamin Lacombe, Sébastien Perez; Pentru Petrică, iepurașul meu cu ochii roșii, de Sînziana Popescu.

 

UNIVERS

Femei și poveștile lor, de José Régio; Trecătoarea de fier, de Ion Aramă. 

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”

Progresul în limbă. Scurtă istorie a limbajului, de Lucia Wald; Prețuri și producție, de Friedrich August von Hayek; Propaganda politică în România socialistă. Practici instituționale și tehnici de comunicare (1965-1974), de Cristina Preutu.

 

VELLANT

Povești din calendar, de Iulia Iordan.

 

VREMEA 

Constantin Bâzu Cantacuzino, prințul înălțimilor, de Alexandru Arma; Imagini și cuvinte. Scrieri alese, de Dan Er. Negropontes Grigorescu; Călătorie cu liftul. Cronica unei emigrări, de Monella Kaplan, Crisula Ștefănescu. 

 

Articole literare

• Adevărul – O teorie şi o practică a lipsei de speranţă. Vasile Ernu în discuţie cu Florin Poenaru; Confidențele unui ambasador sovietic la Washington, de Anatoli Dobrînin.

• Bookaholic – Bibliotecă de scriitor – Radu Pavel Gheo: „Aș recomanda oamenilor să citească literatură română”; Autori în casă, autori acasă – #8: Andrei Novac; Saloanele literare de la SAD 2017, elementul inedit al festivalului arădean; Florin Hălălău: „Obiectele din oglindă vor fi mereu cu un pas înaintea noastră” (interviu); Amintirile unei nonagenare, de Antoaneta Ralian; Poemul alb, poemul negru – Recitalul de poezie susținut de Mircea Dinescu; „Îi urăsc, mă!”. O antologie a pamfletului: De la cronicarii munteni la Pamfil Şeicaru, de Magda Răduţă (ed.) (Fragment); Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu (Fragment).

• Bookblog  Scris pe trup, de Jeanette Winterson; Pereţi subţiri, de Ana Maria Sandu (Fragment); Adevărul și alte minciuni, de Sascha Arango.

• Bookhub – 1984, de George Orwell; Wishlist pentru Bookfest 2017; România medicilor. Medici, țărani și igienă rurală în România de la 1860 la 1910, de Constantin Bărbulescu; „Singurele lecții pe care le luăm din istorie sunt lecțiile de etică” (Evgheni Vodolazkin în dialog cu Nona Rapotan); Evgheni Vodolazkin în dialog cu Horia-Roman Patapievici: „Soluția se află în om.”; Cel care cheamă câinii, de Lucian Dan Teodorovici; Lansarea cărții Diavoli fragili, de Radu Găvan; De magistro, de Sf. Augustin; Aviatorul, de Evgheni Volodazkin (fragment); Vânătorii de zmeie, de Khaled Hosseini; Jurnal, Ion Rațiu (fragment în avanpremieră); Potenţialul erotic al soţiei mele, de David Foenkinos; Aviatorul, de Evgheni Vodolazkin; Cugetările unui (ne)cunoscut, de Dorian Furtună.

• Bookish Style Lansarea cărţii Diavoli fragili, de Radu Găvan.

• Blog Cărturești – Raiul pe pământ, de Mariusz Szczygieł.

• Cărți și călătorii – Max Porter despre Durerea e o făptură înaripată – interviu.

• Cititori feroce – Cabaret Biarritz, de José C. Vales; Acolo unde femeile sunt regi, de Christie Watson.

• Constantin Piștea blog – Diavoli fragili, de Radu Găvan; Aleea Zorilor, de Andrei Crăciun.

• Cooltura Mall Radu Găvan: „Scrisul este declarația mea de dragoste pentru cititor, pentru lume în general.”

• Dilema Veche – Declinul lent al pieţei editoriale.

• DLite. Blog de literatură german-român – Caiet, de Cătălin Furtună (fragment); RESET - Lumea editorială românească (III. Ce zic traducătorii).

• Dromarland Câinii romantici, de Roberto Bolaño.

• Filosofiatis – Mă bucur şi mă veselesc. Mă bucur şi mă veselesc; De ce nu s-a sinucis Flaubert aruncîndu-se în Sena cu o piatră de gît?; Ce poți să-i ceri Teroristei, dacă îți propui cu tot dinadinsul s-o uimești (Cavalerul templier, de Jan Guillou).

• Hyperliteratura – 27 de pași, de Tibi Ușeriu; One minus one, de Colm Toibin.

• La Punkt – Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo; Ascuns în transparență, de Pavel Vereș și Robert Șerban.

• Literomania – Ereticul Culianu şi lumea de dincolo; Dumnezeu binecuvântează America, de Petre Barbu; „A fost Evul Mediu misogin?”. Misoginism şi feminism în Franţa; Am fost cândva femeie de onoare și alte povestiri, de Radu Paraschivescu (fragment); Ghid spre kulthură, de Ezra Pound (fragment); Golul cel bun. Despre scris și bucurie; Scrisori venețiene de dragoste (IV); Negarea inocenței; Cum arată filosoful scufiilor de noapte? Exact ca un neamț.

• Libris blog – Mic tratat de descreștere senină, de Serge Latouche.

• Observator cultural – Pupa russa în limba franceză; „Masacru“ la vîrful culturii instituţionale din Neamţ. Interviu cu Adrian ALUI GHEORGHE; „Este șocant că încă mai simțim teamă în fața Celuilalt“. Interviu cu Howard JACOBSON; Fenomenul Ferrante (II). Anularea trupului. Exerciţii de automutilare; Tata Dada. Adevărata viață și celestele aventuri ale lui Tristan Tzara, de Marius Hentea; Sorana Gurian. Un „angajament“ existenţial; Universul alcătuit din cărți. Lecturi în vremuri de austeritate; Luizienii, de Miloș Dumbraci.

• Pălărisme – Doamna de la Miezul Nopții (Uneltiri Întunecate #1), de Cassandra Clare.

• PressOne  Pisica. O poveste despre răscumpărarea femininului, de Marie-Louise von Franz; Cozonac. Transilvania. O călătorie, de Adina Kenereş; Scriitorul rus Evgheni Vodolazkin, la București: „Istoria generală nu e mai mult decât o parte a istoriei personale”.

• Scena 9 – Pagini LGBT în literatura română.; Avanpremieră: Dansând în întuneric, de Karl Ove Knausgård .

• Semne bune – Misterul mașinuțelor chinezești, de Florin Irimia; Cornel George Popa în dialog cu Semne Bune. Partea a III-a.

• Serial Readers blog Agnès Martin-Lugand: „Îmi țin pumnii strâșni că voi continua să scriu pentru mult timp”; 5 cărți ilustrate pentru copii: povești educative cu iepurașul Matei; 8 moduri în care lectura m-a influențat.

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books That Have Been Adapted for Movies and Television; 100 Must-Read Books by International Romance Authors.

            – Brain PickingsSeneca on True and False Friendship; Speech, Action, and the Human Condition: Hannah Arendt on How We Invent Ourselves and Reinvent the World.

            – For Reading AddictsNew Margaret Atwood Adaptation Coming to Netflix.

            – Literary Hub8 Great Books by LGBTQ Authors From Places Where It’s Illegal to Be Gay; Maurice Sendak on Art and Art-Making.

            – Locus Online: 2016 Nebula Awards Winners

            – The Guardian BooksMaggie Nelson: ‘There is no catharsis… the stories we tell ourselves don’t heal us’; Colm Tóibín: how I rewrote a Greek tragedy; Peter Ackroyd: A secret history – 2,000 years of gay life in London; Emma Cline: ‘It was exhausting, even in fiction, to remember being a teenager’; Historical fiction and ‘alternative facts’ … Mantel reveals all about retelling our past; George RR Martin says Game of Thrones spin-offs will all be prequels – and announces a fifth; Top 10 novels about Pakistan; Dragon’s Green review – this tale of a magical education is a cracker; Margaret Atwood: a high priestess of fiction who embraces the digital age.

            – The New YorkerA Cunning Adaptation of “The Handmaid’s Tale”.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter