Noutăți literare 14-20 noiembrie 2016

Noutăți literare 14-20 noiembrie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 14-20 noiembrie 2016.

 

Noutăți editoriale

ALL 

Fragmente, de Bujor Nedelcovici; Stabilit în România, de Nigel Shakespear; Colți-lungi. Uniunea triburilor, de Alex Cuc; Supraviețuitorii. Cartea a IV-a. Un drum primejdios, de Erin Hunter; Fumatul interzis, de Lucian Zup; Dragă, mă duc la Charlie, de Maryse Wolinski; Rețete pentru micile gospodine, de Laura Adamache; Culori și tradiții în folclorul românesc, de Devis Grebu.

 

ART

Cenușa Angelei. O copilărie irlandeză, de Frank McCourt; Adolescentul, de F.M. Dostoievski; Unchiul Oswald, de Roald Dahl; Magnus Chase și zeii din Asgard (#1). Sabia Verii, de Rick Riordan; Domnul Fox, vulpoi fantastic, de Roald Dahl; Crenshaw, de Katherine Applegate; Dragă domnule Henshaw, de Beverly Cleary; Cartea cu Apolodor, de Gellu Naum; Doctorul De Soto, de William Steig.

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ

Călăreţul polonez, de Antonio Muñoz Molina; Culoarea mea preferată eşti tu, de Pilar Eyre; Legenda cavalerului Dalian şi a prinţesei Loresia, de Ramona Maria Bochie; W sau amintirea copilăriei, de Georges Perec; Paşii pierduţi, de Étienne Verhasselt; Cartea de Aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară volumul III, de Teodor V. Păcăţian; Cartea de Aur sau luptele politice-naţionale ale românilor de sub coroana ungară volumul IV, de Teodor V. Păcăţian; Arta şi viaţa cotidiană. Explorări actuale în estetică, de Dan Eugen Raţiu.

 

CORINT

Doamna de la Miezul Nopţii (cartea întâi a seriei „Uneltiri întunecate”), de Cassandra Clare; ISIS. Negustorii de oameni, de Loretta Napoleoni; Un cântec de lebădă, de Filip-Lucian Iorga; Marele Gatsby, de F. Scott Fitzgerald. 

 

HERG BENET

Abisa, de Iulian Tănase; Antidotul, de Cristina Boncea; Fata de la nord de ziuă, de Alexandru Voicescu; Jurnalul primei mele morți, de Ioana Duda; Moştenirea babei Stoltz, de Alina Pavelescu; Pădurea lui Joaquin Phoenix, de Celestin Cheran; Poezii pentru văduve, de Marcica Belearta; Sfîrșitul nopții, de Petronela Rotar; Zilele noastre care nu vor mai fi niciodată, de Cristina Nemerovschi; Camere de hotel, de Anda Docea.


HUMANITAS 

Inocenții, de Ioana Pârvulescu; Am ales România. Povestea mea, de Clotilde Armand; Tezaurul României de la Moscova. Inventarul unei istorii de o sută de ani, de Marian Voicu; Aştept să crăpi (de astăzi, în prime-time), de Radu Paraschivescu; Statele Unite și Noua Ordine Mondială. O dezbatere între Olavo de Carvalho și Aleksandr Dughin, de Aleksandr Dughin, Olavo de Carvalho; Ocolul Mării Negre în 90 de zile. Şapte ţări, opt graniţe şi o lovitură de stat în prime-time, de Sabina Fati; Un joc fără reguli. Despre imprevizibilitatea istoriei, de Lucian Boia; Elogiul vanității. În versiunea românească a autorului, de Andrei Vieru; Sentimentul primar al nevinovăției, de Dana Grigorcea; Trei săptămâni în Anzi. Cu fotografiile autorului, de Marius Chivu; Amintiri din rai. 55 de poezii inedite, de Emil Brumaru; Spre România (2000–2002). Jurnal inedit, de Matei Călinescu; Amintiri în dialog. Memorii, de Ion Vianu, Matei Călinescu; Trântind ușa. Cristian Pătrășconiu în dialog cu Tia Șerbănescu, de Tia Șerbănescu, Cristian Pătrăşconiu; Eu, Dracula și John Lennon. Povestirile unui trăitor și uluit observator în România comunistă și în mirificul Occident, de Jan Cornelius; Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi; Jurnal de război. Misiune în România. Noiembrie 1916–aprilie 1918, de Marcel Fontaine; Pe câmpul de onoare. O istorie a duelului la români, de Mihai Chiper; Memorie italiane/Memorii italiene, de Carlo Goldoni; Pervazul lui Dumnezeu, de Ana Barton; Marea șansă a existenței. Evoluția și dezvoltarea omului, de Alice Roberts; Oare peștișorul meu știe cine sunt? Și multe alte întrebări mari de la cei mici la care răspund specialiştii, coord. Gemma Elwin Harris; Bucuria de a nu fi perfectă. Memorii. București/Tel Aviv 1941–2015, de Riri Sylvia Manor; Întâlnire cu un necunoscut, de Gabriel Liiceanu; Case, trenuri și andrele, de Ariana Rosser Macarie.

 

HUMANITAS FICTION

Shylock este numele meu, de Howard Jacobson; În viață, de Yu Hua; Cinci Colțuri, de Mario Vargas Llosa; Patria mea era un sâmbure de măr. O discuție cu Angelika Klammer, de Herta Müller; Enigma Rikyū, de Kenichi Yamamoto.

 

LITERA

Scurtă istorie a șapte crime, de Marlon James; Privighetoarea, de Kristin Hannah; Cu tine în depărtare, de Carla Guelfenbein; Restul e tăcere, de Carla Guelfenbein; Văduva, de Fiona Barton; Crăciunul Johannei. Carte de colorat de sărbători, de Johanna Basford; 15 lucruri la care trebuie să renunți pentru a fi fericit, de Luminița D. Saviuc; Obsesia cafelei, ed. DK; Singur acasă. Povestea ilustrată a filmului; Soy Luna. Mâini de vedetă, Disney; Elefănțelul care voia să adoarmă, de Carl-Johan Forssén Ehrlin; Elena din Avalor. O prințesă pentru Avalor. 32 de planșe de colorat, Disney; Star Wars. Academia Jedi. Întoarcerea ucenicului Padawan, de Jeffrey Brown. 

 

METEOR PRESS

Genocidul împotriva armenilor, de Michael Hesemann; Confidenţele unui ambasador, de Anatoli Dobrînin.

 

NEMIRA

Scrisori nedesfăcute (audiobook), de Nicu Alifantis; Dodii, de Florin Dumitrescu; Sisteme de fixare și prindere, de Ștefania Mihalache; Trado, de Svetlana Cârstean și Athena Farrokhzad; Vrăjitoarea adevărului (seria „Tărâmul vrăjitorilor”, partea I), de Susan Dennard; Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig; Crăciun fericit, Matei!, de Brigitte Weninger și Eve Tharlet. 

 

PARALELA 45

Ochi de lup, de Daniel Pennac; Oneiron. Fantezie despre primele secunde de după moarte, de Laura Lindstedt; Înțelepciune indiană. Antologie, de Vasile Andru; Apusul misticii populare, de Vasile Andru; Cele o mie una de fantome, de Alexandre Dumas; Evanghelia după Toma, de Vasile Andru; Psihoterapie isihastă. Practici și modele filocalice pentru restabilirea sănătății, de Vasile Andru; Neoisihasmul. Controverse, de Vasile Andru; Aikido psihologic. Manual elementar, de Mihail Litvak; Opere V. Femeia în roșu, de Mircea Nedelciu, Adriana Babeți, Mircea Mihăeș; Sentimentul de acasă, de Anselm Grun; Basmele românilor; Copiii și ecranele luminoase. Ce îi înstrăinează pe copii și cum să rupem această stare de hipnoză, de Nicholas Kardaras; Deutsche Marchen. Basme germane, vol. III; Tu ești o binecuvântare, de Anselm Grun; Crăciunul micului camion albastru, de Alice Schertle; Mulțumesc!, de Anselm Grun; Frumusețea, de Anselm Grun; Ghidul celor mai bune proiecte științifice școlare, de Janice VanCleave; Împotriva uitării, de Liviu Georgescu; Ana și lupul. Scufița Roșie pentru cititorii profesioniști, de Francisca Stoenescu; Grădinile ascunse, de Vasile Andru; Zece povestiri antume, de Vasile Andru; Copilul independent sau cum să fii o mamă „leneșă”, de Anna Bikova; După o poveste adevărată, de Delphine de Vigan; Strategia de a moșteni nebuni cinstiți sau ridicarea la putere, de Călin Vlasie; Cum să satisfaci un bărbat. Ghidul femeilor puternice, de Ian Kerner; Trustul patriotismului și alte grotești, de Paul von Ostaijen; Opera poetică, de Ioan Moldovan; Opera poetică, de Elena Ștefoi; Opera poetică, vol. II, de Liviu Ioan Stoiciu; Uneori trebuie să te aștepți la mai mult, de Isabela Nicoară; Urbis, de Călin Dengel; Apocalipsa după un înger mort, de Carmen Ștefania Luca; Jucăm Lenin, de Camelia Iuliana Radu; Pisica. Început de dragoste, de Ștefan Ciobanu; Regula timidității, de Andrei Novac; Ilustrate cu flori de câmp, de Brîndușa Doca; Vis cu sandale roșii, de Ioana Burghel; Pâinea lui Bragi, de Dorina Stoica; Senkiu fo yo friendship, de Macrina Lazăr. 

 

POLIROM

Copiii războiului, de Varujan Vosganian; Turma păstorului mut, de Marius Oprea; Învierea, de Lev Tolstoi.

 

PUBLICA

Shoe Dog. Memoriile creatorului Nike, de Paul Knight; Dincolo de frumuseţea perenă. Viaţă, moarte şi speranţă în oraşul de jos din Mumbai, de Katherine Boo; TED Talks. Ghidul oficial TED pentru vorbit în public, de Chris Anderson; Peak. Secretele performanţei de top şi noua ştiinţă a expertizei, de Anders Ericsson, Robert Pool; Arta interviului. Lecţii de la un „maestru al meseriei”, de Lawrence Grobel. 

 

TREI

Filosofia inconștientului, de Vasile Dem. Zamfirescu; Îți scriu din Mont i Real, de Mihnea Urs; Tratat de psihologie jungiană. Teorie, practică și aplicații, coord. Renos K. Papadopoulos; Ghid de lectură la Cartea Roșie de C.G. Jung, de Sanford L. Drob; Cel mai bun tată, de Alex Zamfir.

 

UNIVERS ENCICLOPEDIC GOLD

Îngerul zăpezii, de Christine Leeson, Jane Chapman; Minunata lume a păsărilor, de Susanne Riha; Un an în grădina mea, de Susanne Riha; Prințesa Rozmarin, de Betina Gotzen-Beek; Măgărușul și îngerașul, de Christiane Hansen și Otfried Preussler; Krabat, de Otfried Preussler; Soarele însuflețit din om, de Peter Selg; Privește partea bună a lucrurilor, de Hans-Joachim Funke și Julia Westermann; Inelul de sânge, de Gerd Ruebenstrunk; Cât timp petrecem în fața calculatorului?, de Edmond Schoorel; Istoria românilor, vol. VIII, ed. Academia Română.

 

UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA” 

Oratorie politică românească (1847-1899), vol. I, ed. Roxana Patraş; Oratorie politică românească (1847-1899), vol. II, ed. Roxana Patraş; Oratorie politică românească (1847-1899), vol. III, ed. Roxana Patraş.


Articole literare

• AdevărulCartea secretă a Fridei Kahlo, de F.G. Haghenbeck; Mică trilogie a bandiților, de Vasile Ernu. 

• Art7 – Mecca cititorilor de cărți.

• Bookaholic – Artiștii și cărțile: Anca Maria Ciofîrlă – „Cărțile schimbă direcții”; Îmblînzirea; Anchetă FILIT cu tineri Logos: Ce cărți le recomandă celor care nu citesc de obicei; Cărţile care îi plac pisicii mele sau ce preferă un cititor care toarce; The Literary Tea Collection – invitaţie la ceai; Alice în Ţara Minunilor – ilustraţii create de Alvaro León Rodriguez; Johnny Cash despre Johnny Cash, în propriile poeme; Familia mea şi alte animale, de Gerald Durrell; Trecutul e întotdeauna cu un pas înaintea ta, de Ciprian Măceșaru.

• Bookblog Sfânta Alianţă, de A.J. Kazinski; Interviu Ludmila Ulițkaia: „Forța de educare a literaturii se pare că nu mai funcționează”; Ready Player One, de Ernest Cline

• Bookhub – Nona Rapotan în dialog cu Yu Hua, autorul romanului În viață; Gândire rapidă, gândire lentă, de Daniel Kahneman; Lansare de carte: Viva Regina Maria!; Uimitoarea istorie a lui Şabbatai Mesia, de Andrei Cornea; Adepții fanatici. Reflecții asupra naturii mișcărilor de masă, de Eric Hoffer (fragmente); Secolul Roșu. De la Revoluția Bolșevică la Putin, de Vladimir Fedorovski, Alexandre Adler; În viaţă, de Yu Hua (fragment în avanpremieră); Lansare de carte Epicur și epicureismul antic.

• Bookish Style Casa de pe colină, de Carlos de Oliveira.

• Cărturești blog – New York-ul de altădată, de Edith Wharton. 

• Cititori feroceUmanii, de Matt Haig. 

 Cititor SF – Premiile Goodreads 2016 – Finala

• Colț Firesc de Refugiu – Războiul etern, de Joe Haldeman; Witcher #2. Sabia destinului, de Andrzej Sapkowski; Puncte de presiune, de George Friedman; Ready Player One, de Ernest Cline; Fata cu toate darurile, de M. R. Carey. 

• Dilema Veche  Scriitori la poliție, ed. Robert Șerban. 

• Dromarland  Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez.

• Filme-Cărți – Naționalismul: identitatea etnoculturală și proiectul elitelor, de Dragoș Dragoman; Torționarele lui Hitler. Femei germane pe câmpurile naziste ale morții, de Wendy Lower. 

• Lecturile Emei – Ghid literar al Lisabonei & listă de lectură

• La Punkt 33 de lecţii de filozofie de şi pentru băieţii răi, de Alain Guyard; Revolutionary Russia, de Orlando Figes.

• Libris blog Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan.

• Observator cultural – Serile Italiene: ediția Giacomo Leopardi; Republica, de Bogdan Suceavă; Arta fricii, de Ioan Es. Pop; Salutări lui Troțki, de Dumitru Crudu; Spre văi de jad și sălbăție, de Veronica D. Niculescu; 10.000 de semne. 20 de prozatori români aleg paginile preferate din opera lor/ 10.000 characters. 20 Romanian writers choose their favourite pages from their work, coord. Simona Sora; Fugarii, de Ruxandra Cesereanu; Strania istorie a comunismului românesc, de Lucian Boia; Generația 27 între Holocaust și Gulag, de Marta Petreu; URSS şi Rusia în cuvinte, cifre și imagini. Lecturi în vremuri de austeritate; Scrieri despre gândirea medievală, de Umberto Eco; SFada cu literatura. Ce înseamnă să fii „No. 1“? Răspunde Dănuț Ungureanu

• PressOne Disco Titanic, de Radu Pavel Gheo. 

Roșu Vertical – The Luminaries versus The Goldfinch

• Semne bune – Ursul polar interactiv [interviu din Lumea lui Fram]; Calitatea luminii, de Mircea Pricăjan.

• Suplimentul de cultură – Republica populară a amneziei, de Louisa Lim; Când cărțile învârt lumea. O călătorie.

• Ziarul Metropolis – Mircea Cărtărescu: Nobelul din acest an e oarecum scandalos, deși Bob Dylan e un om de geniu

 

Presa străină

            – Book Riot100 Must-Read Books about Space; Leonard Cohen’s Last Album: A Reading List; 10 of Our Favorite Literary Ted Talks from 2016.

            – Brain PickingsMaya Angelou on How a Library Saved Her Life; A Sponge, Not a Fountain: Boris Pasternak on Art, the Source of Its Miraculousness, and Its Ultimate Function in Human Life.

            – FlavorwireOxford Dictionaries Announce Their 2016 Word of the Year: “Post-Truth”.

            – Huffington Post BooksThese Are The Winners Of The 2016 National Book Awards.

            – Literary Hub: 50 Necessary Books for Your Anger and Your Action; On Writing Darkness and Violence in the Lives of Teenagers; The Literary Is PoliticalThe Words and Work of Leonard Cohen; The Bolaño Effect: Latin American Literature in Translation; 10 Contemporary Novels by and about Muslims You Should Read.

            – The Guardian BooksBrian Selznick: 'I wanted my story to exist between pictures and words'; Top 10 books about the hostile ocean; Book clubs rebooted: Emma Watson, Florence Welch and the best new online reading groups; Oneworld: the tiny publisher behind the last two Man Booker winners.

           – The New York Times Books: Amos Oz on His Novel ‘Judas,’ Which Challenges Views of a Traitor; Zadie Smith: By the Book.

           – The New Yorker: Zadie Smith’s Memory Tricks.

           – The Paris ReviewWhat Our Contributors Are Reading This Month.

           – The Washington Post: The Best Books of 2016.

           – Times Literary Supplement: Elena Ferrante: Game of clothes.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter