• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

Noutăți literare 11-17 iulie 2016

 Noutăți literare 11-17 iulie 2016

Noutăți editoriale și articole literare ale săptămânii 11-17 iulie. 


Noutăți editoriale

 

CARTIER

Herța și alte priveliști, Poeme alese de Dan Coman, de Benjamin Fundoianu; Oameni obosiți, Poeme alese de Claudiu Komartin, de Andrei Bodiu; Regele dimineții, Poeme alese de Radu Vancu, de Alexandru Mușina; Cantosuri domestice. Poeme alese, de Radu Vancu 

 

CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ

Biografiile marilor dragomani (interpreţi) greci din Imperiul Otoman, de Epanomida I. Stamatiade; Evadarea din Timp, de Cerasela Libeg; Călătorii prin timp, de Radu Ilea.

 

CORINT

La răscruce de vânturi, de Emily Brontë.


HERALD

Primește iubirea pe care o dorești. Ghid pentru cupluri, de Harville Hendrix; Dăruiește iubirea care vindecă. Ghid pentru părinți, de Harville Hendrix și Helen LaKelly Hunt.


LITERA

Alimentație pentru un creier sănătos, de David Perlmutter; Cum să mergi, de Thich Nhat Hanh; Descătușarea, de Sylvia Day; În căutarea lui Nemo. Învăț să citesc (nivelul 3), ed. Disney; În căutarea lui Dory. Aventurile lui Dory. Citesc și mă joc, ed. Disney; Marea carte de întrebări și răspunsuri; Jurnalul unui tocilar, de Philip Osbourne; O călătorie spre centrul Pământului, de Jules Verne; Heidi, de Johanna Spyri; Ivanhoe, de Walter Scott; Cei trei muschetari, de Alexandre Dumas; Alice în Țara Oglinzilor, ed. Disney.

             

 

NEMIRA

Jucătorul total (Seria „Cultura”, partea a II-a), de Iain M. Banks; Donbas, de Jacques Săndulescu; Gorila care voia să se facă mare, de Jill Tomlinson.

 

POLIROM

Spre văi de jad și sălbăție, de Veronica D. Niculescu; Stoner, de John Williams; Voi folosi întunericul drept călăuză, de Andrei Mocuța; Experiențe ale extazului, de Ioan Petru Culianu; Mic tratat de manipulare pentru uzul oamenilor cinstiți, de Robert-Vincent Joule, Jean-Leon Beauvois.

 

PUBLICA

Cine i-a gătit cina lui Adam Smith? O poveste despre femei şi economie, de Katrine Marçal.

 

TREI

Vreau să câștig! O poveste din seria Mica Prințesă, de Tony Ross; Ce sunt Jocurile Olimpice de vară?, de Gail Herman.

 

Articole literare

• Adevărul  Scriitorul Peter Esterhazy, a murit; INTERVIU Zeruya Shalev, scriitoare: „După atentat, am simţit o înstrăinare de cuvinte“; Oamenii Bucureştiului de odinioară şi mofturile lor. Arghezi ţinea cură cu salam de Sibiu, iar Caragiale se temea de „proştii răi“.

• Art7 – Un bărbat la singular, de Christopher Isherwood.

• Bookaholic Despre subiectivitate. Corectarea lucrărilor de limba și literatura română; 1913. Vara secolului, de Florian Illies; Semnul de carte care-ți luminează lecturile: Bookmark Light; Definiţia artistului în proza scurtă a lui Beckett. Cu ce se confruntă un scriitor?; Cărți de legendă: Aici, de Richard McGuire; Spre văi de jad şi sălbăţie, de Veronica D. Niculescu – fragment.

• Bookblog – Am fost sclava Daesh, de Jinan împreună cu Thierry Oberle; Un bob de grâu, de Ngũgĩ wa Thiong’o, fragment; 5 noutăți literare pentru bagajul de vacanță; Aventuri din lumea afacerilor, de John Brooks.

• Bookhub Relatarea unui naufragiat, de Gabriel García Márquez; Dragostea modernă, de Aziz Ansari și Eric Klinenberg; Nouă povești muzicale, de Tiberiu Soare; Autistul, de Alexandru Păduraru; Jucătorul de șah, de Stefan Zweig; Dialogul religiilor în Europa unită, coord. Iulia Badea-Guéritée, Alexandru Ojică; Cinci cărţi – cinci ecranizări – cinci opere de neuitat; Umbra Vântului, de Carlos Ruiz Zafón; Raport către Patrick Modiano; Mesele de odinioară. De la Palatul Regal la Târgul Moșilor, de Filip-Lucian Iorga și Ana Iorga; Nebunia de a gândi cu mintea ta, de Gabriel Liiceanu.

• Cititori feroce Viața de poveste a lui A. J. Fikry, de Gabrielle Zevin; O noapte, Marcovici, de Ayelet Gundar-Goshen.

• Constantin Piștea blog Elizabeth a dispărut, de Emma Healey.

• Dilema Veche – Integrala prozei scurte, de Truman Capote; „Cînd eram copil, citeam cărţi în faţa televizorului“ - interviu cu David Nicholls

• Filme-Cărți – Răspunsuri la toate întrebările copiilor.

• Hyperliteratura – 2084, de Boualem Sansal; Eleganța ariciului, de Muriel Barbery, și Despre arta fericirii, de Christophe André.

• La Punkt Un altfel de jurnal, de Matei Călinescu.

• Lecturile Emei  Luna literaturii mioritice.

• Observator cultural – Scriitorul ungar Péter Esterházy a murit la vârsta de 66 de ani; Septembrie, de Jean Mattern; Toată lumina pe care nu o putem vedea, de Anthony Doerr; Roman rusesc, de Meir Shalev; Istanbul Istanbul, de Burhan Sönmez; „Cioran a devenit pentru mine o referinţă permanentă“, Interviu cu scriitorul şi traducătorul Nicolas Cavaillès; „Trăind în Statele Unite, am devenit mai european“, Interviu cu Antonio Muñoz Molina; Mirajul francez,de Geo Şerban; Cărţi şi cafele. Lecturi în vremuri de austeritate.

• PressOne – Profesorul de imaginație

• Roșu Vertical iocan.

• Scena9 – Viața mea, de Charlie Chaplin; Un altfel de jurnal, de Matei Călinescu.

• Suplimentul de cultură – Alegeri dificile, de Ioana Crețoiu; Spre văi de jad și sălbăție, de Veronica D. Niculescu, fragment; Interviu cu poeta Adisa Basic: „Îmi place să văd lumea prin ochii poeziei“.

Presa străină

            – Bored Panda: 100-Year-Old Theatre Converted Into Stunning Bookstore

            – Brain PickingsNeuroscientist Sam Harris Selects 12 Books Everyone Should Read; Hermann Hesse on the Three Types of Readers and Why the Most Transcendent Form of Reading Is Non-reading.

            – Flavorwire25 Inspiring Alice Munro Quotes on Writing.

            – Literary HubBuilding a better definition of Science Fiction. Ann and Jeff Vandermeer on the history and future of the genre; If Nabokov wrote thrillers… the tale of Gaito Gazdanov, lost white russian writer of genius; Six reasons why you must read ProustOn sexism in literary prize culture. Men’s writing is just writing and everything else is a sub-classification.

            – The Guardian BooksUrsula K Le Guin to publish Earthsea story in print for first time; Top 10 books about the Iraq war; The best books for summer 2016; David Mitchell: 'Ghost stories tap into something ancient and primal'; Sebastian Faulks: ‘​I used to pull the curtains and put in earplugs, but what kind of life is that?'.

            – The New YorkerPablo Neruda wrote me a poem.

            – The Telegraph BooksSummer reading: 76 books to pack for your holiday.

            – Times Literary SupplementPortrait of two artists; Many aspects of Goethe; Into the Wilde.

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 9-15 ianuarie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 9-15 ianuarie 2017.

Noutăți literare 29 iunie-5 iulie

Noutățile literare ale săptămânii 29 iunie-5 iulie și articole interesante din blogosfera literară.

Noutățile editurilor Nemira și Nemi în toamna 2018

Toamna 2018 aduce la editurile Nemira și Nemi multe noutăți în colecțiile consacrate, de la cele mai interesante voci din literatura străină contemporană și până la cele mai îndrăgite serii pentru copii.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu