Noutăți literare 10-23 aprilie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 10-23 aprilie 2017.
Noutăți editoriale
ALL
Mercenarul. Pe viață și pe moarte, de Jean-Patrick Manchette; Yummi. 300 de rețete pentru bebeluși și copii, de Laura Adamache; Cele 12 pârghii ale succesului. Cum să obții excelența primară, de Stephen R. Covey.
AQUILA
Marea carte a copiilor mofturoși. Povești pentru evitarea istericalelor; Întâmplări din lumea mașinuțelor.
ART
Roboții I. Eu, Robotul, de Isaac Asimov; Substituirea, de Robert A. Heinlein; Străin într-o lume străină, de Robert A. Heinlein; Luna e o doamnă rea, de Robert A. Heinlein; Infanteria stelară, de Robert A. Heinlein.
BAROQUE BOOKS&ARTS
Fericirea trăieşte în spaţii mici, de Dominique Loreau; Arta lingușirii, de Richard Stengel; O mare de vin și un strop de filozofie, coord. Fritz Allhoff.
BLACK BUTTON BOOKS
Argonauții, de Maggie Nelson.
CARTEA COPIILOR
Tropote fermecate. Povești cu cai fantastici, de Josepha Sherman, cu ilustrații de Linda Wingerter; Păianjenul cel harnic, de Eric Carle.
CARTEA ROMÂNEASCĂ
Dușmanii societății sau Când pacienții pun Stăpânire pe ospiciu, de Cassian Maria Spiridon.
CASA CĂRȚII DE ȘTIINȚĂ
Cartea de Aur sau luptele politico-naţionale ale românilor de sub coroana ungară, vol. VI, de Teodor V. Păcăţian; Cartea de Aur sau luptele politico-naţionale ale românilor de sub coroana ungarî, vol. V, de Teodor V. Păcăţian; Omagiu adus poeziei, de Gabriela Mihaela Pop; Presimţirea Transilvaniei, de Dumitru Cerna.
CORINT
Martha Bibescu și vocile Europei, de Alina Pavelescu; Bondărel învață să zboare, de Britta Sabbag, Maite Kelly, Joelle Tourlonias; Împrietenește-l cu olița! Ghidurile Usborne pentru părinți, de Caroline Young; Primejdii în vârful lumii (vol.4 Vânătorii de comori), de James Patterson, Chris Grabenstein; Scooby-Doo! Comoara piratului; Scooby-Doo! Indicii în parcul de distracții.
CURTEA VECHE
Astăzi este despre astăzi, de Mirela Retegan; Mesaje de la îngeri. Carte de colorat, de Doreen Virtue; Mesaje de la unicorni. Carte de colorat, de Doreen Virtue; Mesaje de la zâne. Carte de colorat, de Doreen Virtue; Aventurile lui Robin Hood. Repovestire după versiunea lui Howard Pyle, de John Burrows; Infernul. Repovestire de Isabel Coe, de Dante Alighieri; Despre economie, cu și fără formule, de Lucian Croitoru.
HERALD
Leviatanul, de Thomas Hobbes; Esența doctrinei budiste, de Gonsar Rinpoche; Meditația și viața cotidiană, de Geshe Rabten.
HERG BENET
Acest cântec neîmblânzit, de Victoria Schwab; Anomalii, de Colette Freedman, Sadie Turner.
HUMANITAS
Statele Unite ale românilor. Cărţile călătoriilor româneşti în America în secolul XX, de Dorian Branea; Ikigai. Secrete japoneze pentru o viață lungă și fericită, de Francesc Miralles, Héctor García (Kirai); Ecuațiile emoționale. Câteva formule simple pentru o viață fericită și plină de succes, de Chip Conley; Fiul risipitor. Povestea unei întoarceri acasă, de Henri J.M. Nouwen; Pădurea nopții, de Djuna Barnes; Amurgul marinarului, de Yukio Mishima.
INSTITUTUL EUROPEAN
Îngerul rănit, de Bogdan C.S. Pârvu; Variație și varietăți în limba română. Studii de dialectologie și sociolingvistică, de Teodor Florin Olariu.
LITERA
Momentul cuantic, de Alfred Scharff Goldhaber, Robert P. Crease; Când înflorește liliacul, de Martha Hall Kelly; Marea Enciclopedie despre insecte, ed. National Geographic; Mașini. Biblioteca ilustrată, ed. Disney; Disney prințese. Frumoasa și Bestia - Învăț să citesc (nivelul 2), ed. Disney.
METEOR PRESS
Manipulatorul pervers narcisist. Cum ne eliberăm de sub influenţa lui, de Geneviève Schmit.
NEMIRA
Femei periculoase, vol. 2, de G.R.R. Martin & Gardner Dozois; Proscrisul, de Michael Morpurgo; Urzeala tronurilor, de G.R.R. Martin; Încleștarea regilor, de G.R.R. Martin; În spatele blocului, de Mara Wagner; Studii despre psihologia lui C.G. Jung, de Toni Wolff; Căsătorie de plăcere, de Tahar Ben Jelloun; Tăișul sabiei (Trilogia „Prima Lege”, partea I), de Joe Abercrombie; Destinul bufonului (Trilogia Omul Arămiu, partea a III-a), de Robin Hobb.
NICULESCU
Credinţa prin sabie. Scurtă istorie a conflictului dintre creştini şi musulmani, de Alan G. Jamieson.
PARALELA 45
Nimic nu se opune nopții, de Delphine de Vigan.
POLIROM
Bărbatul care nu voia să se dea jos din pat şi alte povestiri, de David Lodge; Umor şi satiră în literatura arabă clasică. al-Ğāḥiẓ, al-Hamaḏānī, al-Ḥarīrī. Antologie, de Grete Tartler; Sensibilitate şi istorie în secolul XVIII românesc, de Ștefan Lemny; Scurta şi minunata viaţă a lui Oscar Wao (ediţie de buzunar), de Junot Díaz; Irod, de Asko Sahlberg; Jurnal scoţian, de Ioan-Florin Florescu; Noapte bună, copii! (ediţie de buzunar), de Radu Pavel Gheo; Aleea Zorilor, de Andrei Crăciun; Palatul de la Miazănoapte, de Carlos Ruiz Zafón; Luminile din septembrie, de Carlos Ruiz Zafón; Losing My Religion, de Anna Erelle.
PUBLICA
Inconfundabil. De ce este mai bine să fii unicul în loc de cel mai bun, de Srinivas Rao; Bucurați-vă de fericirea voastră. Memorii, de Paul Brinkley-Rogers; Business Model Generation, de Alexander Osterwalder, Yves Pigneur.
RAO
Cerneală și stele, de Kiran Millwood Hargrave; Rețete cu carne de pui. 3 ingrediente, 15 minute, ed. Larousse.
TACT
Locuri comune. Clasă, anticomunism, stânga, de Florin Poenaru.
TREI
Cabaret Biarritz, de José C. Vales; Hoțul de oglinzi, de Martin Seay; Băiatul care voia să-și construiască lumea, de Keith Stuart; Febră în zori, de Péter Gárdos; Sezonul accidentelor, de Moïra Fowley-Doyle; Casa de vacanță, de Jørn Lier Horst; Sora pierdută, de Flynn Berry; Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter; Elanul ăsta e al meu, de Oliver Jeffers.
UNIVERS ENCICLOPEDIC
Mira și Dragonul alb, de Laurence Sartin; Eu și sentimentele mele, de Dagmar Geisler.
UNIVERSITATEA „AL.I. CUZA”
L’Affaire Dreyfus et ses conséquences, ed. Carol Iancu.
VELLANT
Elogiul inactivității, de Bertrand Russell; Domnișoara Brodie în floarea vârstei, de Muriel Spark.
VREMEA
Cum să rămâi concentrat într-o lume hiperactivă, de John Gray; Din Bucureștii de ieri. Domni, boieri, orășeni, de George Potra.
Articole literare
• Adevărul – Răzvan Mazilu- De la dans la musical, de Sanda Vișan; A murit scriitorul George Bălăiţă; Scriitorul Dinu Flămând: „Dictatura ne-a învăţat să fim subtili“; Masa puterilor noastre, de Petre Barbu, desemnată „Cea mai bună piesă românească a anului 2016“ la Gala Premiilor Uniter; Scriitorul Matei Vişniec, la Salonul Cărţii de la Paris: „Francezii, înainte de alegeri, sunt deprimaţi, nu le mai arde de cărţi“.
• Atelier LiterNet – Dulcele bar, de J.R. Moehringer.
• Blogul fanului Science Fiction – Kraken, de China Mieville; Dr. Bloodmoney, de Philip K. Dick; Un lung drum spre o planetă mică și furioasă, de Becky Chambers (fragment în avanpremieră); Arhitecții speranței, de Alexandru Lamba; Născută din fum și os, de Laini Taylor.
• Bookaholic – Vesna Goldsworthy: „Scrisul nu ține cont de genuri, e bun sau e prost” (interviu); Adrian Georgescu: „Rețeta tinereții veșnice e să te reinventezi continuu” (interviu); Bibliotecă de scriitor – Vlad Zografi: „Nicoară Potcoavă mi-a întunecat un an din copilărie”; Autori în casă, autori acasă – # 7: Andreea Răsuceanu; Nautilus, de Ioana Bâldea Constantinescu; Pierre Enckell şi cea mai bună carte de făcut cadou: Încă o zi infectă sau 365 de motive pentru a nu te ridica din pat; Aventurile iepurașului Matei – o serie de cărți încântătoare la Nemi; Existenţă şi idee, de Ştefan Vianu.
• Bookblog – Cărțile de colorat pentru adulți – modă sau utilitate?; Fragment, Poporul cărții de Geraldine Brooks; Doctorul Thorne, de Anthony Trollope; Sceptrul și Sângele. Regi și Regine în tumultul celor două războaie mondiale, de Jean Des Cars; Trilogia Jumătatea Rea, de Sally Green; Fragment: Viața dincolo de graniță de Dorit Rabinyan; Tetralogia Napolitană (primele trei romane), de Elena Ferrante; Cele mai vândute cărți SF& Fantasy la Final Frontier #6.
• Bookhub – În căutarea fericirii, de Bertrand Russell; „Abordarea cea mai potrivită este metoda care vine către nevoia ta și care ți se potrivește ție” (Valentin Vasile în dialog cu Nona Rapotan); Dodii, de Florin Dumitrescu; Casa de lângă lac, de Kate Morton; Călătorind prin Europa de Est, de Gabriel García Márquez; Ce este autoritatea?, de J.-M. Bochenski; În spatele blocului, de Mara Wagner – fragment; Cexina Catapuxina, de Matei Florian; Viața dincolo de graniță, de Dorit Rabinyan – fragment; Alcătuiri, de Ramona Băluţescu; Mistica rugăciunii și a revolverului. Viața lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu; Fragment din romanul Poporul cărții, de Geraldine Brooks; Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi; Incognito. Viețile secrete ale creierului, de David Eagleman; Fluturele negru, de Radu Paraschivescu.
• Cărturești blog – Confesiunile unei dependente de artă, de Peggy Guggenheim; Umilirea publică în epoca internetului, de Jon Ronson.
• Cărți și călătorii – Durerea e o făptură înaripată, de Max Porter; Efectele secundare ale vieții, de Vlad Zografi.
• Chestii livrești – Eveniment editorial: traducerea Leviatanului lui Hobbes; Friedrich Nietzsche, de Ivo Frenzel.
• Cititor fantasy – Știrile fantasy ale lunii martie 2017.
• Cititor SF – Best of 2016: Too Like the Lightning de Ada Palmer.
• Colț Firesc de Refugiu – Ding visează, de Yan Lianke.
• Constantin Piștea blog – În căutarea lui Audrey, de Sophie Kinsella; Viteza luminii, de Javier Cercas.
• DLite. Blog de literatură german-român – RESET: Lumea editorială românească (I. Ce zic scriitorii); RESET - Lumea editorială românească (II. Ce zic editorii).
• Dilema Veche – Mistica rugăciunii şi a revolverului. Viaţa lui Corneliu Zelea Codreanu, de Tatiana Niculescu; Mihai I, ultimul rege ale românilor, de Tatiana Niculescu; Arta fricii, de Ioan Es. Pop.
• Dromarland – Jurnal în piatră, de Carol Shields.
• Filme-Cărți – Manșonica, de Dumitru Gâtlan-Peța; Coach-ul, de Patrick Mouratoglou; Bucureștiul în locuințe și locuitori de la începuturi până mai ieri (1459-1989), de Bogdan Suditu; Dilema omnivorului, de Michael Pollan; Trei săptămâni în Himalaya, de Marius Chivu; Visul spulberat al armenilor. 1915, de Gaidz Minassian.
• Filosofiatis – Unde să-ți găsești plăcerile. Îndemnuri pentru un cititor gingaș, cu predispoziții masochiste; Trei indivizi infatuați care au urât cărțile; Ultimele 12 ore din viața celui mai deprimat dintre alcoolici; 5 reguli sfinte pentru a citi prost. Principiile oricărei lecturi greșite; Cele mai faine 5 cărți apărute în 2016 (și citite de mine în 2016, 2017 și 2018).
• Hyperliteratura – Anatomia melancoliei, de Robert Burton.
• Jurnalul unei cititoare – Jocul coroanei vs Trei coroane întunecate; Cărți contemporane românești; Arhitecții speranței, de Alexandru Lamba.
• La Punkt – Marele Gorsky, de Vesna Goldsworthy.
• Literomania – Straja dragonilor. Memorii 1921-1941, de I. Negoițescu; Despre Ioan P. Culianu şi Mircea Eliade: amintiri, lecturi, reflecţii, de Matei Călinescu; Fratricizii, de Nikos Kazantzakis (fragment); Ziua în care m-am hotărât să uit totul, de Raul Popescu (fragment); La capătul unei cărți; Cartea Milionarului, de Ștefan Bănulescu; „La commedia è finita!”. Despre moda citatelor; Cristul răstignit, la Velázquez şi Unamuno; Câinii romantici, de Roberto Bolaño (fragmente); Pessoa-Cioran, în căutarea patriei ideale (II); Nu voiam să fiu caraghios, ci năprasnic... Cele mai crude scene de sex din literatură.
• Libris blog – Creierul idiot, de Dean Burnett; Parada de Paște, de Richard Yates.
• Observator cultural – Cazemata, de Tudor Ganea; Apostolat social: pilde și îndemnuri pentru cler (1949), de Alexandru Racu, recenzie Paul Cernat, recenzie Valer Simion Cosma; Anatomia melancoliei, de Robert Burton; Eucronoza, de Sebastian A. Corn.
• Pălărisme – Johnny Depp - Omul din spatele măștilor, de Thomas Fuchs; Fangirl, de Rainbow Rowell; O mare de lacrimi, de Ruta Sepetys; #GIRLBOSS, de Sophia Amoruso.
• PressOne – De Profundis, de Oscar Wilde; Înalt este numele tău, de Ioana Bradea.
• Raisa Beicu blog – Sticletele, de Donna Tartt; Cartea despre hygge. Arta daneză de a trăi bine, de Louisa Thomsen Brits; Amor cortese, de Adrian Pârvu; Zgomotul timpului, de Julian Barnes.
• Scena 9 – 14 de citit/văzut de la Pulitzer; Un bărbat pe nume Ove, Fredrik Backman; Istoria ilustrată a omenirii, de Hendrik Willem Van Loon; Sergio Leone, de Vlad Drăgoi.
• Semne bune – Cei care mor și cei care vor muri. Aventurile unui bibliotecar, de Cornel George Popa; Salonul de Masaj, de Cornel George Popa
• Serial Readers blog – File de jurnal: Londra literară; 7 scriitori care ar trebui studiați la școală; 3 cărți care merg perfect cu ploaia; Iunie: propuneri într-un cuvânt; Greșeala fatală, de Sophie Hannah (fragment în avanpremieră); Împreună creștem cititori: Țineți un jurnal al lecturilor.
• Suplimentul de cultură – Interviu cu scriitoarea Simona Antonescu: „Caut personaje controversate, oameni care au plecat luând niște taine cu ei“; Coaja de nucă, de Ian McEwan; Jurnal scoțian, de Ioan-Florin Florescu; O femeie iubită, de Andreï Makine.
Presa străină
– Book Riot: 100 Must-Read Books About Witches; 10 Books for Library Lovers; Top Ten Most Challenged Books of 2016.
– Brain Pickings: Poetry as Protest and Sanctuary: Jane Hirshfield’s Magnificent Poem Against the Silencing of Science and the Assault on Nature; Gwendolyn Brooks on Vulnerability as Strength and Her Advice to Writers; The Founding Father of Neuroscience on Solitude, the Importance of Science in a Nation’s Greatness, and the Ideal Social Environment for Intellectual Achievement; How to Tell a True Tale: Neil Gaiman on What Makes a Great Personal Story; Ursula K. Le Guin on Redeeming the Imagination from the Commodification of Creativity and How Storytelling Teaches Us to Assemble Ourselves.
– Literary Hub: The Handmaid’s Tale adapts more than the novel: here is America; Sara Paretsky: from Joan of Arc to Little Women, a history of heroes; How many Shakespeares were there?.
– The Guardian Books: Anything Is Possible by Elizabeth Strout review – masterful chronicler of small-town America; Top 10 books about trees; Good Night Stories for Rebel Girls review – a real inspiration.
– The New York Times Books: Man Booker International Prize Announces Shortlist.

Laura Câlțea
Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.
Articole asemănătoare
Noutăți literare 13-19 noiembrie
Noutățile literare ale săptămânii 13-19 noiembrie.
Noutățile Publica la Bookfest 2017
Editura Publica își așteapă cititorii la Bookfest la standul A14 din pavilionul C1, cu noutăți și prețuri promoționale.
Noutăți editoriale Nemira pentru toamnă-iarnă 2023
Noutăți pregătite de Editura Nemira pentru sezonul literar toamnă-iarnă 2023: cărți care cu personaje de neuitat, lumi magice, thrillere, memorii, aventuri, povești de viață și romane de dragoste.
„Durerea e o făptură înaripată”, iată un titlu foarte inspirat ales de Max Porter.Pe de o parte e incitant, pe de alta sună minunat.Îți imaginezi c u ochii minții durerea, așa cum este ea personificată de Porter.:)Iată puterea și farmecul unui titlu bine ales!