• „Trebuie să devenim tari fără să ne pierdem tandreţea” - Che Guevara

Noutățile editurii Hecate la Gaudeamus 2015

Noutățile editurii Hecate la Gaudeamus 2015

Noutățile Editurii Hecate la Gaudeamus 2015

Anul acesta, noua Editură Hecate va participa pentru prima dată la cel mai important târg de carte al anului, Gaudeamus. Venim echipați cu volume de care suntem tare mândri, care ne susțin principiile de bază, de egalitate și solidaritate și pregătim evenimente prin care vă invităm să ne cunoașteți mai bine!

Colecția de albume a Hecate este inaugurată de Trupuri subversive, realizat de Margot Mifflin (traducerea: Ana-Maria Datcu), prima istorie a artei tatuajului feminin occidental. Cartea, apărută inițial în 1997, este editată de Hecate într-o versiune revizuită și adăugită, care include 50 de imagini noi.
Furnizând o incursiune fascinantă într-o subcultură care îşi are originile în secolul al XIX-lea, cartea de faţă rămâne singura lucrare ce relatează atât istoria a femeilor tatuate, cât şi cea a artistelor care au realizat tatuaje. Noua ediţie conţine repere istorice inedite şi un capitol suplimentar despre noul mileniu, prezentând zeci de artiste, inclusiv pe faimoasa Kat Von D. Cartea expune și impactul pe care emisiunile de tip reality-show l-au avut asupra femeilor şi culturii tatuajului, felul în care supraviețuitoare ale cancerului de sân au ales tatuajul pentru a-şi ascunde cicatricile rezultate în urma mastectomiei, precum şi utilizările terapeutice ale tatuajului pentru femeile care lasă în urmă bandele de cartier, închisoarea sau situaţiile de abuz conjugal. Cu aproape 200 de fotografii, Trupuri subversive este un ghid esenţial pentru cultura femeii tatuate.

Lansarea Trupuri subversive la Gaudeamus va avea loc pe 19 noiembrie, de la ora 18.30, în prezența a trei artiști tatuatori: Iona de la Pisica Grasă Tattoo, Cristina de la SPUNK Tattoo și T’bor Szente de la T’INK Twice.

 

Cel de-al doilea volum al colecției de albume este Graffiti la feminin de Nicholas Ganz (traducere: Andra Matzal), o radiografie a artei de stradă internațională realizată de artiste. Albumul foto le omagiază pe creatoarele remarcabile de graffiti și artă stradală, prezentând opera a peste 125 de femei, incluzând deopotrivă nume consacrate, precum Lady Pink din New York și Mickey din Amsterdam, și o galaxie de stele în plină ascensiune. Declarațiile fruste ale artistelor se împletesc cu comentariile renumitei artiste americance Swoon și ale cercetătoarei Nancy MacDonald, astfel încât volumul de față este un reper inevitabil pentru toți aceia care se simt atrași de arta imprimată de stradă.

 

Colecția Hecate cuprinde volume de non-ficțiune, care încurajează gândirea critică și dau voce comunităților minoritare. Colecția este inaugurată de Împărtășirea lumii de Luce Irigaray (traducere: Ovidu Anemțoaicei), un volum în care una dintre marile personalităţi ale gândirii critice europene vorbește despre cum să ne reorganizăm coexistența cu celălalt, în condițiile în care nu se mai poate trăi înăuntrul și prin intermediul unei singure lumi.

Evenimentul de lansare va avea loc pe 21 noiembrie, de la ora 11, și va cuprinde o discuție despre diversitate și teritorii comune cu prof. univ. dr. Mihaela Miroiu (Facultatea de Științe Politice, S.N.S.P.A.) și lect. univ. dr. Theodora-Eliza Văcărescu (Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării, Universitatea din București), în compania traducătorului ediției în limba română, Ovidiu Anemțoaicei (co-fondator Editura Hecate).

Pentru a-l întâlni pe celălalt, pentru a avea un schimb cu cine locuiește într-o lume diferită de a noastră, trebuie să ne întoarcem la identitatea noastră globală în loc să ne limităm la o construcție culturală care dorește să ne surmonteze ființa vie și sensibilă. Celălalt ne obligă și să ne asumăm negativul, adică să ne dăm limite pentru a-l lăsa pe celălalt să fie în calitate de celălalt. Iar celălalt ne deschide posibilitatea unei alte epoci pentru devenirea noastră subiectivă și pentru cultura noastră. Celălalt ne introduce unei alte logici, în care sunt luate în considerare și cultivate și valorile relaționale, în special de coexistență în diferență, nu doar valorile controlului și ale competenței, cu a lor extindere-expansiune, care sunt în mod necesar acompaniate de competiții, conflictuale și războinice, între semeni. Și este necesar să ne reamintim că celălalt, în tradiția noastră, este mai întâi femeia, începând cu femeia din mamă. (Fragment din prefața pentru limba română, semnată de Luce Irigaray)  

 

Cel de-al doilea volum al colecției Hecate este 50 de nuanțe ale feminismului, o colecție de texte editate de Lisa Appiganensi, Rachel Holmes și Susie Orbach (traducerea: Ioana Pelehatăi). 

În acest volum, 50 de femei reflectează asupra naunțelor care le inspiră, precum și asupra a ceea ce înseamnă pentru ele și pentru cei din jurul lor să fii femeie în ziua de azi. Nu există un singur tip de feminism și un singur tip de feminist(ă). Și niciuna dintre noi, cele prezente în antologia de față, n-are timpul sau energia să se autoflageleze ori să pedepsească alte femei cu –iste și –isme punitive. Acest concert de nuanțe e un cor pe mai multe voci, e adesea dizarmonic, dar ține un ison, iar acest ison este contagios. (Lisa Appiganensi, Rachel Holmes și Susie Orbach)

 

Colecția SF/F este deschisă de Pilda semănătorului de Octavia E. Butler (traducerea: Toma Ritner), roman nominalizat la prestigiosul premiu Nebula în 1994. Când crize economice și ecologice neglijate duc la haos social, nici chiar comunitățile protejate de ziduri nu mai sunt sigure. Într-o noapte presărată cu incendii și moarte, Lauren Olamina, fiica adolescentă a unui preot, își pierde familia și casa și se aventurează în lumea nesigură a Americii. Însă fuga pentru supravieţuire va duce în curând la ceva mai mult.

„Butler își spune povestea cu neobișnuită căldură, sensibilitate, onestitate și eleganță; cititorii de science-fiction vor recunoaște acest Pământ din viitor.” (Publishers Weekly)

 

Colecția SF/F este completată de Amonit de Nicola Griffith (traducerea: Ioana Fillat), o carte de neuitat, care pune în discuţie concepte fundamentale ca genul și ce înseamnă să fii om. Pe măsură ce cititorii o însoţesc pe Marghe în călătoria ei într-o lume extraterestră, se aventurează în paralel într-o fascinantă călătorie de autoexplorare. 


 
Colecția de beletristică debutează cu De ce să fii fericită când poți fi normală? de Jeanette Winterson (traducerea Vali Florescu), geamănul tăcut al primului roman publicat de Jeanette Winterson, Portocalele nu sunt singurele fructe. Plină de durere și umor, ca și de o extraordinară dragoste pentru viață, această carte vorbește despre căutarea fericirii, despre lecțiile de iubire, despre căutarea unei mame și despre o călătorie în lumea nebuniei și înapoi.  

„Mama mea, doamna Winterson, nu iubea viața. Nu credea că există vreun lucru care să-I poată îmbunătăți viața. Mi-a spus odată că universal e un coș de gunoi cosmic – și, după ce m-am gândit puțin la asta, am întrebat-o dacă are capacul ridicat sau coborât. –  Coborât, mi-a răspuns. Nu scapă nimeni.” (Jeanette Winterson, De ce să fii fericită când poți fi normală?)


                                        
Despre Hecate

Editura Hecate, un nou hub al respectului pentru diferențe, al gândirii critice și al schimbării, și-a început activitatea în 2015 ca structură de economie socială. În prezent, planul editorial cuprinde lucrări cu profil academic, beletristică, volume SF & Fantasy și albume de fotografie. În același timp, librăria Hecate susține eforturile editurii prin titluri care se înscriu sub umbrela acelorași principii de egalitate și solidaritate. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 3-9 aprilie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 3-9 aprilie 2017.

Noutăți literare 31 august-6 septembrie

Toamna editorială a început, ne așteaptă multe noutăți frumoase chiar și înainte de Gaudeamus 2015. Până atunci, iată care sunt noutățile editoriale și articolele literare interesante din săptămâna 31 august-6 septembrie.

Noutăți literare 19-25 martie 2018

Noutățile literare ale săptămânii 19-25 martie 2018.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu