Caută în blog

Listă și recomandări Gaudeamus 2022

Listă și recomandări Gaudeamus 2022

De azi începe Târgul de carte Gaudeamus 2022, după o pauză de doi ani, iar oferta editurilor din această toamnă editorială este diversă și bogată. Față de edițiile precedente și chiar față de târgul de carte din vară, Bookfest, pe lângă bogăția și diversitatea cărților va mai fi vizibil și prețul lor mare. Din păcate, momentan nu se întrevede o ieșire din această criză a hârtiei, așa că va trebui să ne obișnuim cu aceste prețuri noi, mai mari. Dar, cum nu putem să nu mai citim, soluția va fi să învățăm să ne facem liste de cumpărat și de citit cât mai realiste. Mă rog, putem măcar să încercăm. 

Ca de obicei, voi împărți articolul două liste: una de recomandări și alta de dorințe. 

 

Recomandări pentru Gaudeamus 2022 

Două cărți contemporane, despre lumea în care trăim, în colecția „Anansi. World Fiction”: Când nu mai înțelegem lumea, de Benjamín Labatut, și Nimeni nu vorbește despre asta, de Patricia Lockwood. Și, tot în aceeași colecție, Pasiune simplă. Confesiunea adolescentei, de Annie Ernaux (câștigătoarea Nobelului Literar de anul ăsta). 

 Cărțile laureatului cu Nobel pentru Literatură de anul trecut, Abdulrazak Gurnah, apărute la Editura Litera. Eu l-am descoperit de curând și a fost o surpriză plăcută, recomand Paradis. Și, dacă aveți chef de un comfort reading în vacanța de iarnă, o carte fără mari pretenții stilistice, dar interesantă ca alegorie pe tema cărților, zic să vă uitați la aceeași editură și la Motanul care voia să salveze cărțile, de Sosuke Natsukawa

 Dacă nu ați apucat să vi le luați, puteți recupera acum două cărți foarte frumoase de la Nemira, o incursiune fermecătoare în lumea livrescă a Renașterii florentine în Librarul din Florența. Vespasiano da Bisticci și manuscrisele care au iluminat Renașterea, de Ross King, și o amplă explorare a istoriei și evoluției muzicii în Omul muzical. O istorie a vieții pe Pământ, de Michael Spitzer

Vechile drumuri. O călătorie pe jos, de Robert Macfarlane, o splendidă carte de călătorii și meditații, cu o scriitură absolut remarcabilă, al treilea volum dintr-o serie dedicată explorării (apărute toate la Polirom). 

Istorie trăită. Scrisori pentru Ioana, de Pascal Bentoiu, un volum epistolar ce recuperează aproape un secol de istorie a României (Humanitas).  

Despre consolare. Cum să-ți găsești alinarea în vremuri întunecate, de Michael Ignatieff, o carte simpatică despre cum ne pot ajuta cărțile să depășim momentele dificile din viață (la Ed. Trei) și, oarecum pe aceeași temă, deși se concentrează pe psihologie și evoluționism, Creierul deprimat. De ce ne simțim atât de rău, când o ducem atât de bine?, de Anders Hansen, apărută la Publica. Și, tot la Publica, o carte de popularizare a științei ce „învie” mai multe lumi dispărute („ce-ar fi putut să fie”), Tărâmuri. Călătorii prin lumile dispărute ale Pământului, de Thomas Halliday.  

Știința din filmul Interstellar, de Kip Thorpe, a apărut la Humanitas și poate fi o lectură binevenită după cartea lui Labatut. 

• Cartea caselor, de Andrea Bajani, apărută la Humanitas Fiction, a fost o surpriză plăcută, iar autorul va fi prezent pentru lansare la târg. 

Editura Signatura, editura cu cele mai frumoase cărți pentru copii, va fi prezentă de asemenea la Gaudeamus și puteți profita de ocazie ca să răsfoiți și să cumpărați cărțile splendide apărute aici. Recomand să începeți cu Natura surprinzătoare, de Florence Guiraud

 

Listă de dorințe

La umbra fetelor în floare și Partea dinspre Guermantes, de Marcel Proust, noile traduceri din seria „În căutarea timpului pierdut”, făcute de Cristian Fulaș și apărute în ediții de colecție la Ed. Cartier.

Magicianul, de Colm Tóibín, un roman despre Thomas Mann (Humanitas Fiction).

•  Infinitul într-o trestie, de Irene Vallejo, o (nouă) istorie a cărților (Anansi, Pandora M)

Jumătate de soare galben, de Chimamanda Ngozi Adichie, traducere nouă de Anca Dumitrescu și Elena Marcu (Black Button Books)

• Mai multe cărți dedicate limbajului (prilej de mare bucurie pentru fosta tocilară la Istoria limbii române literare și la cursurile de Etimologie): De pe vremea lui Pazvante. Imagini ale vieții din trecut în expresii românești, de Liviu Groza (Vremea), Babel. La început a fost Cuvântul, de Dan Alexe (Humanitas), Limbaje ale adevărului, de Salman Rushdie

• Două cărți de popularizare a științei: Până la sfârșitul timpului, de Brian Greene (Humanitas) și Meduza fără vârstă. Secretele naturii legate de longevitate, de Nicklas Brendborg (Publica)

• Mai multe cărți despre mitologia și cultura clasică: două volume splendide pe care le-am tot admirat în ediția engleză, acum apătute la Ed. All, Mitologia clasică de la A la Z și Mitologie. Povești nemuritoare despre zei și eroi, și Cartea poveștilor, legendelor și miturilor greco-romane, de William Hansen, și Civilizația romană, de Pierre Grimal (ambele la Humanitas). 

• La Curtea Veche va apărea un nou volum al unui celebru eseist francez pe care îl apreciez mult: Lecții dintr-un secol de viață, de Edgar Morin.

• O apariție de excepție la Polirom, volumul Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coord. Adriana Babeți.  

Beatus Ille, de Antonio Munoz Molina (Casa Cărții de Știință)

• Comfort reading pentru decembrie: Nedoctoricit. Povestea unui medic fără pacienți, de Adam Kay

• Nu o să plec fără cărți pentru copii, evident. Mi-am propus să-mi iau pentru mine noua ediție Morcoveață, de Jules Renard, apărută în colecția „Arthur Retro”, dar presimt că pe lângă asta voi pleca și cu toate cărțile cu unicorni pe care le găsim (nu exagerez când spun toate) și cu ceva exemplare din seria „Bluey” (care trebuie să recunosc că e una dintre cele mai frumoase serii de desene animate ever). 

Theodoros, de Mircea Cărtărescu, și Solomonarul, de Florin Chirculescu (cărți pe care nu cred că reușesc să le citesc anul ăsta, dar merită să nu fie trecute cu vederea) încheie un an literar bun pentru literatura română început cu Abraxas, de Bogdan-Alexandru Stănescu.  

 

Gaudeamus igitur, dragii mei!

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter