• „Ajuţi pe cineva care, chiar când nu mai poate, vrea” - Henrik Ibsen

Cum am fost librar pentru o zi

Cum am fost librar pentru o zi

Aseară am fost invitată să fiu librar pentru o zi la Librăria Bizantină. A fost o întâlnire caldă, cu oameni frumoși și pasionați de citit. Pe majoritatea îi cunoscusem deja prin intermediul blogului și m-am bucurat foarte tare să-i cunosc și personal și să vorbesc cu ei.

(foto ©Ema Cojocaru)

Eu nu mă simt neapărat foarte în largul meu când sunt invitată să vorbesc la evenimente, întotdeauna am emoții, uit mare parte din ceea ce voiam să spun, ajung să improvizez… Dar aseară m-am bucurat foarte tare că, încet-încet, i-am convins pe cei prezenți să facă fiecare alte recomandări de citit decât cele pe care le făcusem eu. Așa am adăugat și eu pe listă romanele lui Paul Auster (se pare că e foarte bine să le citești chiar în ordinea cronologică a apariției), ale lui Jonathan Franzen (pe care l-am început la un moment dat și l-am abandonat), Pământul de sub tălpile ei, de Salman Rushdie, Darul ploii, de Tan Twan Eng, Nimic nou pe frontul de vest, de Erich Maria Remarque, Roman rusesc, de Meir Shalev, Pavilionul canceroșilor de Aleksandr Soljenițîn, trilogia Millenium de Stieg Larsson (ale cărei dimensiuni mă înspăimântă), Legenda unei sinucideri de David Vann (o recomandare pe care cineva din public nu a îndrăznit să o facă cu voce tare și pe care am „recuperat-o” mai târziu) sau scrierile lui Radu Cosașu și Sorin Titel.

(foto ©Ema Cojocaru)

În ce privește lista recomandărilor mele, am încercat să gândesc ca un librar și să propun cărți diverse și cât mai interesante. Mi-a fost foarte greu să aleg, nu prea-mi place să fac liste și topuri, mi se pare tot timpul că las prea multe cărți bune pe dinafară, dar am încropit până la urmă o selecție de cinci cărți de ficțiune și cinci de non-ficțiune.  

 

FICTION

- o carte de suflet, care mi-a plăcut foarte mult și pe care aș recomanda-o oricând: Ochi-de-pisică, de Margaret Atwood

- o carte foarte bine scrisă: Alesul, de Thomas Mann (alegerea inițială fusese Laur de Evgheni Vodolazkin, dar mi-am adus aminte că o recomandase și domnul Horia-Roman Patapievici la o ediție precendentă a evenimentului și am zis să aleg, totuși, alta)

- o carte interesantă, care se citește repede și te ține cu sufletul la gură: Fata dispărută, de Gillian Flynn

- o carte bună din literatura română contemporană: Soldații: Poveste din Ferentari, de Adrian Schiop

- o carte frumoasă pentru copii: Și v-am spus povestea așa, de Florin Bican

 

NON-FICTION

- o carte de știință fundamentală: Cucerirea socială a Pământului, de Edward O. Wilson

- o carte potrivită pentru orice cititor: Biblioteca nopții, de Alberto Manguel

- o carte frumoasă și relaxantă, potrivită pentru orice vreme, orice dispoziție: Acasă: Istoria vieții private, de Bill Bryson

- o carte de psihologie fundamentală: Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor Frankl (sau cărțile de psihoterapie existențială ale lui Irvin Yalom: Privind soarele în față, Psihoterapia existențială, de exemplu)

- o carte de memorii: Breviar pentru păstrarea clipelor, de Alexandru Paleologu.

Eu vă sugerez să urmăriți campania #librarpentruozi a Librăriei Bizantine pentru că ai tot timpul ocazia să dai peste recomandări surprinzătoare de lectură. Aștept cu interes să văd care vor fi următorii invitați și să descopăr, în librărie sau în online, recomandările lor de lectură. 

Le mulțumesc celor de la Librăria Bizantină pentru invitația de a fi librar pentru o zi, pentru încredere și sprijin, celor care au venit aseară, precum și celor care ar fi vrut să vină și, din motive de timp sau de distanță, nu au putut ajunge. 

(foto ©Ema Cojocaru)

(foto ©Ema Cojocaru)

(foto ©Ema Cojocaru)

(foto ©Ema Cojocaru)

(foto ©Ema Cojocaru)

(foto ©Ema Cojocaru)

(cover foto ©Laurențiu Midvichi, Librăria Bizantină)

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Provocări literare pentru 2015: Listă de citit pentru un nou început

Anul ăsta mi-am propus să citesc minim două cărți pe săptămână și sper să reușesc, pentru că, de fapt, doar așa aș putea să micșorez grămezile de cărți care mi-au umplut biroul. Am vrut să fac o listă intitulată 10 cărți pe care vreau neapărat să le citesc în 2015. A ieșit una cu 20 de cărți și nici așa nu mi-a fost ușor să aleg.

„Top cele mai frumoase cărți citite”

Primesc deseori mesaje de la cititori care mă roagă să le spun „care sunt cele mai frumoase cărți pe care le-am citit”. Probabil că fac asta motivați de ideea de „a merge la sigur” atunci când aleg o carte de citit. Dar, drept să spun, eu cred că nu ai cum să mergi la sigur când alegi o carte.

Biblioteca bloggerului român, ediția a II-a

Eu deja îmi făcusem pe blog bilanțul lecturilor din 2014, când prietena mea Ioana, de la Mansarda cu bunătăți, m-a invitat să particip la un proiect mai amplu inițiat de Cristian China Birta pe blogul lui, intitulat Biblioteca bloggerului român. Anul trecut inițiativa a fost primită cu entuziasm și 127 de bloggeri au acceptat să participe, centralizându-se în total 1137 cărți și 788 de autori.

6 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Pirvan Marian 20-03-2015 11:49

  :)Imi amintesti cat de frumos e sa prezenti ceva din viata reala in format online pe blog, motiv pentru care iti sunt destul de recunoscator...

  Raspunde
 2. Laura Câlțea 20-03-2015 14:31

  Mulțumesc mult pentru apreciere :) Toate bune, Laura.

 3. Bookish Style 13-03-2015 14:55

  Ochi de pisică se regăseşte şi printre cărţile mele preferate :) Aş vrea să citesc şi Fata dispărută pentru că am tot auzit la mai multe persoane că e greu să o laşi din mână.

  Raspunde
 4. Laura Câlțea 13-03-2015 18:12

  E foarte greu s-o lași din mână :)

 5. Cărți și călătorii 12-03-2015 13:34

  Și mie mi-a plăcut întâlnirea și m-am bucurat mult că am cunoscut oameni pe care îi știam doar de pe blog sau Facebook. :) De acum, vorba lui C.P., nu vom mai fi stingheri... :)

  Raspunde
 6. Laura Câlțea 12-03-2015 14:37

  Da, cred că ar fi o idee bună să ne strângem mai des și să vorbim. Chiar suntem mulți pasionați de cărți și ne putem vedea nu numai în online :) Mă bucur că ți-a plăcut aseară :D