• „Omul înțelept nu pune la încercare nici femeia, nici paharul” - proverb persan

În 2015 Facebook vrea să citim mai mult

În 2015 Facebook vrea să citim mai mult

Fondatorul Facebook, Mark Zuckerberg, a anunțat că provocarea pe care și-a ales-o pentru 2015 este să citească o carte la două săptămâni pentru a învăța mai mult despre diferite culturi ale lumii, credințe, istorii sau tehnologii.

Ca să arate că e serios, Mark a creat și o comunitate (pe Facebook, evident), intitulată A Year of Books, unde va discuta cu alți cititori despre cărțile pe care le citește. La fiecare două săptămâni pe această pagină va fi anunțată o carte (se primesc și sugestii cu cărți de citit) și cei interesați pot participa la discuții. Un fel de club de carte on-line.

Prima carte aleasă a fost The End of Power: From Boardrooms to Battlefields and Churches to States, Why Being In Charge Isn’t What It Used to Be, de Moisés Naím. Dacă Mark se ține de cuvânt și inițiativa sa ia amploare, îmi închipui că să fii selectat în lista lui de citit va fi echivalentul unui mare premiu literar din punctul de vedere al vânzărilor.

Dar nu vreau să fiu cârcotașă. Mi-a plăcut inițiativa lui Mark Zuckerberg și m-am bucurat când am citit mesajul lui de pe Facebook. Nu cred că cititul cărților te face automat mai deștept, dar cred că e un început bun. Așa că o să urmăresc și eu pagina A Year of Books, nu atât pentru recomandări, cât pentru discuții și să văd ce succes are.

Înainte să aflu de provocarea lui Mark mă gândisem și eu să citesc mai multe cărți anul ăsta. Sper să reușesc să citesc două cărți pe săptămână, dar nu pentru că vreau să mă iau la întrecere cu cineva, ci pentru că am citit destul de amestecat și dezordonat în ultimele luni și vreau să mă organizez cumva. Și pentru asta îmi fac liste peste liste. Evident că nu citesc tot ce e pe listă, pe unele le încep și dacă mă plictisesc prea rău nu le mai termin, trec mai departe, dar, în principiu listele de citit mă ajută.

Voi aveți un plan de citit pentru 2015? Cărți pe care vreți de mult să le citiți și le tot amânați? Sau v-ați propus să citiți un anumit număr de cărți (eu am pus 104 pe Goodreads Reading Challenge). Dar liste, vă faceți? Din ce am văzut pe Facebook, 2015 a fost încă de la început un an al provocărilor literare. De la 1 ianuarie am tot văzut o imagine cu 2015 Reading Challenge care are mare succes. Sau am eu printre prieteni numai oameni care citesc cărți? smiley

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cărți de citit în 2016 (pe care n-am mai apucat să le citesc în 2015)

Febra bilanțurilor la trecerea dintre ani m-a prins și pe mine (după cum se vede din ultimele articole de pe blog), așa că am zis că o listă mică (în fine, „mică” e un termen relativ) cu cărțile pe care îmi propun să le citesc în 2016 nu strică.

„Scriitori și cititori”

O discuție despre scriitori și cititori, despre literatură și menirea ei, pornită de la romanul „Prietenul”, de Sigrid Nunez.

Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Trei

Literatură contemporană, fantasy și SF, romane polițiste și erotic fiction, cărți pentru copii și romane Young Adult pentru adolescenți, psihologie practică și psihanaliză, cărți practice (reiki, medicină, dezvoltare personală), oferta toamnei literare 2014 a Editurii Trei este, fără să exagerez, copleșitoare. Chiar și pentru cititorii de cursă lungă.

10 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Ivona 03-05-2015 16:04

    Multumesc pentru aprecieri, Laura. Sincer, sper ca in curand sa am timp sa adaug mai multe detalii despre clubul nostru de carte pe blog. Incerc sa o incurajez pe mama sa devina co-autoare si sa se ocupe de partea de recenzii carti si tine de clubul de carte. :) M-as bucura sa devina un blog... de familie, unde sa scrie toata familia! Si eu gasesc amuzanta competitia Goodreads, si pot spune ca ma ajuta aceasta evidenta, plus imi plac recomandarile in functie de lecturile citite.Lecturi frumoase si sper sa ne mai auzim! :)

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 03-05-2015 16:33

    Sigur ne mai auzim :) Dacă reușești s-o convingi pe mama ta să scrie, trimite-mi și mie, te rog, linkul (linkurile) în care vorbește despre clubul de carte. Mi-ar plăcea să audă mai multă lume despre inițiativa voastră frumoasă și, poate așa, o să-și dea seama că e un lucru foarte simplu de făcut și frumos. Spor și ție la citit și scris și ținem legătura :)

  3. Ivona 02-05-2015 13:21

    In 2013 mama a avut initiativa formarii unui club de lectura, dupa modelul din filmul "The Jane Austen Book Club". Suntem 7 fete si ne intalnim lunar pentru a discuta cate o carte propusa. Sincer, pot spune ca weekendul in care e clubul de carte, e cel mai asteptat. Ne intalnim pe rand la cate una din noi acasa si pe langa discutarea cartii alese, a devenit un obicei sa ne asteptam cu mese festive si sa degustam cate un vin romanesc mai deosebit. Eu mi-am propus pentru 2015, 48 de carti. Ma gandeam ca 4 titluri pe luna nu ar trebui sa fie un tel imposibil de atins. Nu am o lista anume, citesc destul de haotic. :)Am vazut insa pe lista ta, "Galapagos". Am devorat-o anul trecut si pot spune ca e una dintre cartile anului trecut care m-au marcat cel mai mult. Locul intai a fost ocupat de "Amintiri din viata. 20 de ani in Siberia" de Anita Nandris-Cudla. O bijuterie de carte care, daca ar fi dupa mine, ar face parte din lecturile obligatoriu de studiat in liceu la limba romana.P.S: Ti-am descoperit blogul recent si m-am indragostit de el. :)

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 03-05-2015 10:37

    Bună, Ivona :) Foarte frumos clubul vostru de carte și blogul tău, asemenea. Mie mi se pare că atmosfera de la un club de carte e imcomparabilă cu orice altă experiență și mă bucur să aflu că încep să se răsrândească prin toată țara și, mai ales, că există și inițiative dintr-astea individuale care se transformă într-o mică sărbătoare :) Eu nu am apucat să citesc „Galapagos” și când văd cât de puțin mai e până la Bookfest mă îngrozesc :)) Cât despre competiția Goodreads, e competiție mai mult cu numele, nu cred că o să reușesc nici anul ăsta să o termin, dar mi se pare amuzantă ;)) Mult spor în continuare și mi-ar plăcea să aflu mai multe despre clubul vostru de carte :)

  5. Bookish Style 02-03-2015 11:09

    Eu sper sa reusesc sa citesc cate 2 carti pe luna. Asta e provocarea pe care mi-am setat-o pe goodreads. Din pacate, in ultimii ani am citit doar cam 12-15 carti pe an. Sper ca anul acesta sa remediez situatia. Te admir pentru provocarea ta de 104 carti :)http://www.bookishstyle.ro/

    Raspunde
  6. Laura Câlțea 02-03-2015 11:26

    Eh, așa mi-am propus, dar nu știu dacă reușesc. Am crezut că-mi va fi ușor, dar m-am amăgit puțin, deja sunt cu trei cărți în urmă :)) Sincer, aș vrea să reușesc, dar prefer să „pierd” competiția Goodreads decât să citesc mult și fără să am timp să citesc cu plăcere :) Mult spor la citit și ție! ;)

  7. Ionela 06-01-2015 22:08

    Eu am avut un an intreg de o carte pe saptamana :)Este pe lista de to do si pentru anul acesta (asa, ca nu-mi ajungea o singura provocare).

    Raspunde
  8. Laura Câlțea 06-01-2015 22:11

    Felicitări! O carte pe săptămână e o provocare lăudabilă, să și reușești să te ții de ea e și mai lăudabil ;)) Să ai spor la citit!

  9. Georgiana 04-01-2015 20:31

    Eu am câteva planuri pentru 2015, am scris despre ele aici: http://lorellei.com/2014/12/30/rezolutii-2015-its-all-about-books/

    Raspunde
  10. Laura Câlțea 05-01-2015 09:24

    Foarte bine pus la punct planul tău, felicitări! :) Mulțumim că ni l-ai împărtășit ;)) Și, apropo, autor cu inițialele S.G.: Sara Gruen, „Apă pentru elefaanți”, Humanitas Fiction, se găsește încă în librării și e foarte frumoasă. Muult mai interesantă decât filmul ;) Să ai spor la citit, dragă Georgiana!