Ediție internațională online a Festivalului de literatură de la Timișoara

Ediție internațională online a Festivalului de literatură de la Timișoara

• Norman Manea, Dorin Tudoran, Pascal Bruckner, Aleksandar Hemon, Ilija Trojanow sunt doar o parte dintre scriitorii aflați pe afișul ediției din 2020.

• Dialogurile, montate și subtitrate în limba română, pot fi urmărite, timp de cinci seri neîntrerupte (19, 20, 21, 22 și 23 octombrie), pe pagina de Facebook a Festivalului, în fiecare seară începând cu ora 19.00

De luni (19 octombrie) până vineri (23 octombrie), inclusiv, are loc ediția din acest an a Festivalului Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM): cinci seri de dialoguri și lecturi publice, într-o ediție internațională desfășurată online. Dialogurile au fost înregistrate în avans, iar dialogurile sunt traduse și subtitrate în limba română, din dorința organizatorilor de a face programul accesibil tuturor iubitorilor de literatură din România. Dialogurile și lecturile publice din cadrul ediției din acest an a FILTM vor putea fi urmărite, în fiecare seară începând de la ora 19.00, pe pagina de Facebook a Festivalului.

„Sărbătorim. Nu ca în ceilalți opt ani de până acum, laolaltă, în săli mai mari sau mai mici, neîncăpătoare sau mai aerate, cu, la final, autografe, fotografii, îmbrățișări, clinchet de pahare și promisiuni de revedere. Nu, nu așa, ci ca-n pandemie: online. Cu scriitori pe care, poate, nu i-am fi putut aduce la Timișoara, ori am fi făcut-o cu eforturi mari, fiindcă unii dintre ei locuiesc peste ocean. Așa, tehnologia, draga de ea, ne ajută să fim față în față, prin interfață, cu autori importanți ce vor vorbi despre literatura lor și despre lumea în care trăiesc. Despre cum trec ei granițele, cum și le apară sau cum le topesc în scrisul lor. În deplină siguranță, vom călători în universuri culturale originale, ce vor interfera și se vor deschide ca-n povești, cu un simplu click”, a declarat Robert Șerban, președintele FILTM.

„Granițe: evadări, refugii, regăsiri” este tema ediției de anul acesta, o ediție ce reunește autori de primă mărime ai literaturii universale, cu cărți traduse în 2020 în limba română, și o selecție impresionantă de poete și poeți români ai momentului.

Într-o lume în care mobilitatea oamenilor a crescut exponențial, indiferent de contextul specific și de factorii declanșatori – fie că e vorba de război, revoluție, migrație ori pandemie – problema granițelor revine constant. Aflat la frontiera dintre Est și Vest, așa cum chiar numele său o indică, Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara „La Vest de Est / La Est de Vest” reia și duce mai departe, prin literatură și cu ajutorul invitaților, povești despre depășirea granițelor și valențele multiple generate de acest fenomen.

 
PROGRAM:  

# Luni, 19 octombrie

Tema serii: „Un Dicționar la frontiere”

Dezbatere pornind de la volumul Dicționarul romanului central-european din secolul XX, coordonat de Adriana Babeți și aflat în pregătire la Editura Polirom, la care iau parte: Adriana Babeți, Balázs Imre, Daciana Branea, Dorian Branea, Gabriel Kohn, Marius Lazurca.

# Marți, 20 octombrie

Tema serii: „Secțiuni prin casa melcului”

Confesiunile a doi mari scriitori români care au ales calea exilului, dar continuă să locuiască în limba literaturii lor.

·      Scriitorul Norman Manea în dialog cu jurnalista Magda Grădinaru (Spotmedia)

·      Scriitorul Dorin Tudoran în dialog cu scriitorul și jurnalistul Robert Șerban

# Miercuri, 21 octombrie

Tema serii: „Neîntrerupta introducere la temă”

Două dialoguri ce pleacă de la eterna adaptare a scriitorului în exil, dar și de la nostalgia ce-i însoțește fiecare carte scrisă în noua lume.  

·      Scriitorul și eseistul bosniaco-american Aleksandar Hemon, în dialog cu scriitorul și criticul literar John Freeman

·      Scriitorul german născut în Bulgaria Ilija Trojanow, în dialog cu jurnalista austriacă Jana Volkmann

# Joi, 22 octombrie

Tema serii: „Vina Omului alb”

Un dialog cu scriitorul și gânditorul francez Pascal Bruckner în care scriitoarea Tatiana Țîbuleac îl provoacă pe acesta să vorbească despre temele polemice ale ultimelor sale cărți: despre granițele socio-politice și personale, despre ciocnirea dintre generații, despre sentimentul de vinovăție al națiunilor și multe altele.   

# Vineri, 23 octombrie

Tema serii: „Melting pot”

O seară dedicată poeziei române contemporane, în care se vor face auzite vocile unor importanți poeți ce aparțin unor generații și stiluri distincte: Cristina Hermeziu, Adrian Alui Gheorghe, Ioana Ieronim, Fevronia Novac, Ruxandra Novac, Ciprian Măceșaru, Ioan Es. Pop, Saviana Stănescu, Olga Ştefan, Ioana Tătărușanu.

Festivalul Internațional de Literatură de la Timișoara (FILTM) este un proiect susținut de Primăria Municipiului Timișoara, cu sprijinul Consiliul Județean Timiș și al Ministerului Culturii.

Organizatori: Asociația Culturală „La Două Bufnițe”, Headsome Communication.

Parteneri: Traduki, Ambasada României la Paris, ICR Viena, La Două Bufnițe, Editura Polirom, Editura Cartier, Grupul Editorial TREI, Black Button Books.

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter