• „Le plus beau maquillage pour une femme, c’est une passion” - Yves Saint-Laurent

Din dragoste pentru copii și pentru cărți: editura Signatura

Din dragoste pentru copii și pentru cărți: editura Signatura

De un an încoace în peisajul editorial românesc a apărut o editură nouă de carte pentru copii, un proiect ambițios și foarte frumos: este vorba de Editura Signatura, a cărei fondatoare este Bianca Mereuță, inițiatoarea comunității Ce le citim copiiilor. Editura vine ca o urmare firească a inițiativei de construire a unei comunități de părinți și copii în jurul lecturii și al aceluiași efort de educare a publicului cititor de toate vârstele. 

Cărțile sunt alese pe sprânceană, pe cele mai multe eu le știu de la târgurile de carte și din cataloagele pe care le primesc ca editor și, de multe ori, m-am uitat la ele cu jind, dar și cu tristețe pentru că opinia „oficială” este că asemenea cărți artistice nu sunt potrivite pentru piața editorială de la noi. O simplă privire la cărțile Signatura scoate în evidență cât de diferite sunt acestea față de majoritatea cărților de pe piață. Nu vreau să spun că alte edituri nu scot cărți valoroase pentru copii, ci că, pur și simplu, Bianca Mereuță și-a asumat procarea de a publica exclusiv cărți splendide, de colecție, non-comerciale și, trebuie spus, scumpe. Pentru că, în orice domeniu, calitatea costă. Însă ceea ce nu pot face o armată de Goliath, poate face un David inspirat. Și cred că, de fapt, de asta era nevoie: de un om inspirat care să vrea să inspire și alți oameni. Dacă nu o cunoașteți pe Bianca și munca ei, puteți viziona acest filmuleț care sintetizează (foarte pe scurt, în spate e o muncă enormă) acest proiect de suflet al ei

Dincolo de faptul că sunt alese pe sprânceană, edițiile în limba română sunt absolut impecabile. De la culoare, la hârtie, la traduceri, totul denotă o grijă aparte și excesivă pentru fiecare detaliu în parte. Și spun asta știind foarte bine cât de ușor se strecoară greșelile într-o carte, chiar și într-o carte ilustrată cu puțin text. Referitor la text și ilustrații și la ce deosebește portofoliul Signatura de cel al altor edituri, ar fi în principal faptul că acestea nu sunt cărți comerciale, cu povești educative, cu o morală ușor de înțeles, și cu ilustrații clasice care să nu pună probleme de interpretare, ci cărți artistice, cu mesaje complexe și profunde, ilustrate de artiști contemporani foarte talentați. 

Multe povești abordează teme dificile (precum îmbătrânirea, moartea, orgoliul) sau teme obișnuite în cărțile pentru copii (precum iubirea, prietenia, nașterea bebelușilor etc.), dar într-o manieră inedită, ce lasă (mult) spațiu detaliilor și interpretărilor. Ilustrațiile, de asemenea, sunt extraordinare (adică chiar extra-ordinare), cele mai multe sunt adevărate opere de artă pe care le-ai vrea sau le-ai vedea mai degrabă într-un tablou pe perete decât într-o carte pentru copii. 

Nu de puține ori, însă, am văzut reacții ale părinților care se declarau dezamăgiți de aceste cărți pe care nu le puteau discuta cu copiii lor sau față de care copiii nu manifestau interes. Și aici încep să aibă dreptate acei editori care nu au vrut să-și asume un asemenea pariu. Însă acest pariu este unul de durată, este unul care presupune educarea gustului publicului cititor înainte de a spera într-un câștig comercial care să-ți ofere confort financiar și psihologic.

Eu personal mă bucur extrem de mult că există o asemenea editură pe piața noastră de carte. Imaginația copiiilor poate fi stimulată în nenumărate feluri, iar imaginile frumoase sunt unul dintre cele mai simple moduri în care o putem face. Pot înțelege reticența unor părinți în fața unor astfel de cărți neobișnuite și le-aș spune doar că o carte frumoasă care stă „degeaba” în bibliotecă nu stă, de fapt, degeaba. E o carte pe care mintea și imaginația copilului a „înregistrat-o”, dar căreia, poate, nu i-a venit încă timpul. Nici o carte nu stă degeaba în bibliotecă.

În general articolele pe care le scriu sunt despre cărți, nu despre edituri, dar mi-e dificil să aleg o singură carte Signatura despre care să vorbesc, așa că am ales să vorbesc despre toate pentru că toate sunt unite de această concepție educațional-artistică a inițiatoarei. Nu aș putea alege ce poveste prefer între Mara și esența vieții, de Tine Mortier (il. Kaatje Vermeire) sau Visez că pot zbura, de Eveline Hasler, cu ilustrațiile minunatei Käthi Bhend pe care mi-ar plăcea să le văd pe toate în română. Sau cum aș putea spune că prefer stilul delicat și robust în același timp al ilustrațiilor Sonjei Danowski (Prietenul meu de noapte bună, Jocurile copilăriei, Smon, Smon) stilului delicat și diafan al lui Seng Soun Ratanavanh (Insula mea, Somn ușor, Miyuki). Ce să mai spun de ilustrațiile ca niște veritabile opere de artă din Colivia de aur (il. Carl Cneut) sau Florile Micuței Ida (il. Daniela Iride Murgia)

Pe site-ul editurii găsiți descrieri ample ale poveștilor și ilustrațiilor, alături de imagini din fiecare carte pentru a vă putea face o idee cât mai bună despre conținutul lor. Cărțile vor începe să fie distribuite și în librării (câteva sunt de găsit în Cărturești și în librăria Bookstory de la Cluj), dar cel mai simplu e să urmăriți aparițiile pe pagina de Facebook a editurii Signatura și pe site.

Am simțit nevoia să scriu acest articol pentru că aș vrea să rămână pe veci în memoria internetului acestă prezentare pe scurt a unui proiect în care cred și pe care aș vrea să-l cunoască cât mai mulți cititori de toate vârstele. Teoretic, sunt cărți pentru copii, dar, practic, pot fi citite și admirate de copiii de orice vârstă. Pentru mine sunt terapie curată. În serile care urmează zilelor lungi și obositoare iau câte o astfel de carte frumoasă și mă pierd puțin în ea, ca să uit de toată agitația zilei. Ceea ce vă doresc și vouă. 

Insula mea, de Stephanie Demasse-Pottier, il. Seng Soun Ratanavanh

 

Mara și esența vieții, de Tine Mortier, il. Kaatje Vermeir

 

Florile micuței Ida, de Hans Christian Andersen, il. Daniela Iride Murgia

 

Colivia de aur, de Anna Castagnoli, il. Carl Cneut

 

Visez că pot zbura, Eveline Hasler, il. Käthi Bhend

 

Jocurile copilăriei, text și ilustrații Sonja Danowski

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Recomandări din bibliotecă: cărți pentru copii

În diferite feluri, bibliotecile au făcut mereu parte din viața mea. De la biblioteca de acasă, la biblioteca școlară, cea municipală, cea universitară până la bibliotecile splendide văzute în fotografii sau bibliotecile livrești, bibliotecile au fost și sunt o parte importantă din viața mea.

O nouă colecție de cărți pentru copii: Polirom Junior

Polirom lansează colecția „Junior”, un nou proiect editorial ce se adresează atît copiilor, cît și adolescenților.

Scriitorul Michael Morpurgo câştigă pentru a 4-a oară premiul Children’s Book Award

Michael Morpurgo a câştigat pentru a patra oară premiul cel mare la Children’s Book Award, stabilind un nou record. Premiul i-a fost acordat atât lui cât și ilustratorului Michael Foreman pentru romanul „Un vultur în zăpadă” („An Eagle in the Snow”).

1 Comentariu

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Laura 12-02-2021 08:49

    Multumesc mult pentru recomandari!

    Raspunde