• „E mai folositor să ştii să asculţi decât să ştii să vorbeşti” - Anonim

Cum m-am apucat de tricotat

Cum m-am apucat de tricotat

Un fular lung de doi metri

 

De când mă știu am fost friguroasă, însă de ceva timp (de vreo șapte ani) am căpătat o sensibilitate specială care nu mă lasă până nu fac măcar o laringită cronică în fiecare iarnă. Așa că, într-o iarnă, cred că sunt vreo șase ani de atunci, am căutat prin tot felul de magazine un fular care să fie și drăguț și foarte, foarte gros. Îmi luasem deja unul din lână de la un târg de obiecte hand-made, însă era destul de îngust, așa că nu era prea bun atunci când viscolea. Dar am constatat că, pe lângă că nu găseam unul suficient de gros, toate costau peste 150-200 de lei.

Așa că am fost în Obor, mi-am luat câteva sculuri groase și o pereche de andrele, și m-am apucat să-l tricotez singură. Ce a ieșit, a fost, evident, pe măsura dorințelor mele: un fular de peste doi metri, foarte lat și foarte gros și prin care nu intra deloc gerul. Aveam mici probleme cu mobilitatea gâtului (pe scurt, trebuia să mă întorc cu tot corpul ca să văd ceva în spate), dar măcar nu mai îmi era frig. Nu am scăpat de laringite, doar că acum le fac în special toamna. De atunci, am făcut fulare tuturor membrilor familiei și câtorva prieteni pe deasupra. La un moment dat, pentru diversifiare, am trecut de la fulare, la gulere (care sunt la fel de ușor de făcut, dar, parcă, mai comode de purtat). Anul trecut mi-am făcut și primele pulovere (nu sunt extraordinare, dar, la fel, țin de cald).

În general, tricotez iarna (vara nu-mi vine deloc) și mereu în timp ce mă uit la filme (la cinema chiar mi se pare că-mi lipsește ceva în timp ce văd un film). Așa că modelele pe care le fac sunt foarte simple: ori la fel de la un capăt la altul, ori combinații simple de ochiuri pe față și pe dos, uneori, opturi (dar asta e chiar culmea rafinamentului, nu prea trec mai departe). O singură dată am făcut un fular cu un model ceva mai complicat (stăteam cu schema lui în față și mă uitam mereu la ea ca să țin minte combinațiile), însă nu mi-a plăcut pentru că, evident, nu mă mai puteam uita la filme.

 

Cărți de tricotat

 

M-am bucurat să găsesc la Editura Litera câteva cărți practice ce explică diferite modele de tricotat sau cum poți face diferite tricotaje: Învățați să tricotați și Tricotaje pentru garderoba ta (căciulițe, fulare, genți), ambele de Claire Crompton (există și variantele pentru croșetat, și care au niște modele foarte frumoase, dar deocamdată rămân la andrele). Primul volum a apărut în două ediții: una mai mare și cu mai multe modele, și una de chioșc, prescurtată și de dimensiuni mai mici. Eu le am edițiile prescurtate, pentru că nu eram sigură că vreau neapărat să stau să învăț mai multe modele noi, dar eram curioasă să văd, totuși, câteva sfaturi și idei la care nu m-aș fi gândit singură.

Învățați să tricotați este o carte chiar pentru începători, în care ți se explică pas cu pas cum să tricotezi (de la alegerea firelor și a andrelelor, montarea ochiurilor, închiderea, ochiul pe față, ochiul pe dos, creșterea și scăderea ochiurilor, precum și câteva feluri de închidere mai speciale, care pot crea efecte speciale). Mie mi-a plăcut un anumit fel de a închide tricotajul prin niște bulinuțe, care arată foarte bine, de exemplu, la gulerele puloverelor, însă am reușit să-l fac doar cu anumite tipuri de fir, nu merge la toate (sau, poate, nu-mi iese mie, e și asta o posibilitate…).

Toate tehnicile sunt explicate atât prin cuvinte, cât și prin ilustrații și fotografii, așa că îți arată și cum ar trebui să ții andrelele și firul, cât și cum ar trebui să arate rezultatul final. De asemenea, autoarea prezintă și câteva proiecte pe care le poți face după ce ai deprins tehnica: fular în punct leneș, geantă în dungi, botoșei pentru bebeluși, mănuși amuzante pentru copii, fular în punct elastic și altele. Mărturisesc, mie încă mi-e greu să înțeleg diagramele prin care sunt explicate modelele, am nevoie mai întâi să-mi fie „traduse” de cineva care știe mai bine să tricoteze sau care, pur și simplu, e mai obișnuit să citească scheme.

Cea de-a doua carte, Tricotaje pentru garderoba ta se adresează celor care știu deja să pună ochiuri pe andrele și să tricoteze, pentru că prezintă doar modele de tricotaje: fulare, șaluri, eșarfe, căciuli, gentuțe. La final, sunt și câteva ilustrații cu tehnicile de bază pentru tricotat, pot fi și acelea folositoare. La fel, autoarea e foarte atentă la detalii: spune de la început care sunt dimensiunile finale ale tricotului și-ți spune care sunt toate elementele necesare (de câte gheme ai nevoie, ce grosime să aibă, cât de mari să fie andrelele sau dacă mai ai nevoie de alte materiale ajutătoare).

Unele modele sunt chiar ușoare (de exemplu, fularul în punct leneș, punct elastic sau bob de orez), altele au nevoie de mai multă atenție (de exemplu, fularul în valuri cu model, care presupune combinarea a două sculuri de culori diferite și treceri crescătoare și descrescătoare, în valuri, de la o culoare la alta). Încă n-am încercat să fac căciuli, cred că asta va fi provocarea pentru iarna asta, după ce termin ultimul pulover rămas de anul trecut. Poate, în curând, o să am primul set, căciulă și fular (nu îndrăznesc să mă gândesc, încă, și la mănuși) făcut de mine.

Mai am încă o carte despre tricotat în engleză, primită cadou, dar pe asta deocamdată doar o răsfoiesc. Poate după ce reușesc să înțeleg diagramele în română, trec și la modelele din A Guide to Knitting  (care sunt, evident, foarte frumoase, dar nu cred că sunt și așa ușor de făcut).

Eu îmi iau ghemele din mai multe locuri: din Magazinul Obor unde sunt vreo 3-4 magazine unde găsești o grămadă de culori și de modele, de la Magazinul Steluța (Sfântul Gheorghe), de la vreo două mercerii de cartier, uneori, dacă am timp să ajung, din Complexul Dragonul Roșu (unde sunt mai ieftine, dar trebuie să iei un bax, nu poți lua doar un ghem) sau de pe net (un magazin online care-mi place mult și de unde am luat niște materiale în culori foarte frumoase este Paradisul Firelor).

Doamnele de la mercerii sunt, de obicei, foarte drăguțe și te pot ajuta cu sfaturi (pe unele chiar le poți vedea croșetând și tricotând în magazin), așa că, în dubiu, nu ezita să le pui și întrebări. Cine n-are o bunică pricepută la tricotat nu poate, evident, să-și cumpere (eventual, poate găsi una cu împrumut), dar cine are și vrea să se apuce, ar putea să-i facă o vizită. Iar bunica, în mod sigur, va fi foarte bucuroasă să transmită mai departe meșteșugul. În plus, tehnicile de bază se învață foarte ușor și nu le uiți prea curând. Personal, am descoperit că lucrul de mână chiar mă relaxează și că există o anumită plăcere în a purta haine făcute de tine și, mai ales, în a le face cadou. 


Învățați să tricotați. Manual pentru începători şi avansaţi. Idei. Tehnici. Inspiraţie, de Claire Crompton, Ed. Litera, 2012, trad. Ruxandra Oargă

Lucrarea este împărțită pe mai multe secțiuni, informația fiind clar structurată. Fiecare nouă tehnică de lucru este însoțită de diagrame, fotografii și instrucțiuni detaliate. Prima parte a cărții vine în ajutorul începătorilor, care vor să se familiarizeze cu metodele de lucru și cu termenii de specialitate. Găsiți aici informații utile despre firele de cusut și andrele, sfaturi despre cum să vă îmbunătățiți lucrul și o listă cu abrevierile folosite. Odată deprinse noțiunile de bază, vă puteți apuca de tricotat, mai întâi modele mai simple, apoi, pe măsură ce avansați și căpătați încredere în sine, haine și accesorii mai sofisticate, experimentând cu materiale interesante, folosind mărgele și tot felul de accesorii interesante și cu numeroase posibilități creative. (©Editura Litera)


Tricotaje pentru garderoba ta: Căciulițe, fulare, genți, de Claire Crompton, Ed. Litera, 2013, trad. Graal Soft
Claire Crompton, celebra autoare de cărți de tricotat și croșetat, ne propune în acest volum mai multe modele originale de căciulițe, fulare și genți. Proiectele sunt variate ca grad de dificultate – unele se adresează începătorilor, altele, celor experimentați. În afară de modelul propriu-zis și de instrucțiunile de lucru, veți găsi și explicația abrevierilor folosite, precizarea firelor și a andrelelor de care aveți nevoie și detalierea unor tehnici de tricotat. Cartea este formată din două părți – în prima veți găsi 14 modele de căciulițe și fulare tricotate, de la eșarfe elegante la căciuli de schi. Cea de-a doua parte cuprinde 12 modele de genți pentru diferite ocazii, de exemplu un rucsac vesel și colorat cu nasturi aplicați, o poșetă de vară cu flori, o geantă de seară cu mărgele sau o geantă în dungi, cu trandafir. Fără a necesita cunoștințe avansate în domeniu, Tricotaje pentru garderoba ta te va ajuta să-ți uimești prietenii și colegii cu noua ta eșarfă sau geantă tricotată. (©Editura Litera)

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Seria Stephen King la chioşcurile de presă

Editura Nemira continuă seria cărților tipărite în ediție de chioșc cu o colecție a maestrului horror, Stephen King. Astfel, timp de 7 săptămâni, în fiecare miercuri, începând cu data de 12 noiembrie, va apărea împreună cu ziarul Libertatea câte o carte semnată de „Rege”.

Cartea la metrou, o campanie de lectură realizată de Editura Litera

Editura Litera și Metrorex anunță prima ediție a campaniei de încurajare a cititului în metroul bucureștean: CARTEA LA METROU în săptămâna 18-22 iulie, în intervalul 9.00-11.00, pe Magistrala 2: Pipera – Berceni – Pipera.

„Istoria secretă”, de Donna Tartt (fragment în avanpremieră)

Fragment în avanpremieră din „Istoria secretă”, de Donna Tartt, un roman remarcabil – convingător și elegant, dramatic și ludic, un adevărat clasic contemporan.

25 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Mihaela 13-12-2022 13:04

    Apreciez foarte mult tot ce ați realizat de-a lungul carierei dumneavoastră. Aș vrea să vă întreb… lucrați pulovere manual și contra cost? Vă mulțumesc.

    Raspunde
  2. Tricotat 01-06-2019 15:18

    Foarte interesant articolul.Multumesc

    Raspunde
  3. Stoica Simona Cristina 04-12-2018 00:06

    buna seara,am nevoie de un sfat , as dori sa fac un fular si nu stiu ce model este potrivit pentru un fular(nu stiu sa fac decat modelul 1 pa fata 1 pe dos si 2 pe fata 2 pe dos.c-am .atat..), si c-am ce fel de tip de fir este potrivit ptr un fular, ce grosime de fir si nr andrea.Multumesc

    Raspunde
  4. Mihaela 26-08-2018 12:01

    Buna! Frumoase fulare. Sunt la inceput, imi poti spune te rog cate suluri ti-au intrat intr-un fular de 2 metrii? ce gramaj ai folosit si ce numar de andrea? macar sa-mi fac o idee, ca sa pot comanda si eu si sa fac. Succes la cat mai multe creatii!

    Raspunde
  5. Laura Câlțea 29-08-2018 08:19

    Bună, în general depinde de grosimea firului. Pentru fularul de 2 metri, cred că am folosit vreo 4-5 sculuri pe puțin (a trecut ceva timp de atunci, nu mai țin minte exact). Dar, dacă mergi la o mercerie și-i spui vânzătoarei ce vrei să faci, îți spune exact firul de care ai nevoie, câte sculuri și ce număr de andrele îți trebuie. Eu folosesc niște andrele mai groase (de 10 cred) pentru că lucrez mai repede pe ele, dar cred că am toate numerele. Nu știi niciodată când ai nevoie :) Spor la tricotat!

  6. Tudose Rodica 13-04-2016 13:30

    Am achizitionat de la editura Dvs. cateva carti de "Modele de crosetat" care spre marea mea dezamagire nu sant bune de mai nimic!Explicatiile sant abigue iar pozele explicative, pentru momentele mai dificile din procesul executiei modelului, lipsesc cu desavarsire.Asa ca totul se rezuma la improvizatii si imaginatie care nu sant deloc corecte. Si te intrebi:"de ce ti-ai mai umplut biblioteca cu niste chestii inutile?"Sincer: pacat de hartie si de copacii sacrificati pentru fabricarea ei!

    Raspunde
  7. Laura Câlțea 13-04-2016 14:47

    Bună ziua, îmi pare rău că v-au dezamăgit cărțile, însă să știți că nu sunt de la editura mea. Acesta este un blog de recenzii, nu o editură... Cât privește cărțile, evident, fiecare poate avea părerea lui.

  8. Roxi 06-01-2016 10:59

    Ce frumos arată toate, sunt așa colorate și zici că sunt cumpărate din magazin; deosebită pasiune! Mult spor în continuare, așteptăm mai multe poze!

    Raspunde
  9. Roxi 06-01-2016 11:00

    Mie una îmi place să fac genți din reviste. Ies foarte frumos și nici n-ai zice că sunt făcute din hârtie.

  10. Laura Câlțea 06-01-2016 11:46

    Am văzut genul ăsta de genți pe FB. Arată super. Eu încă nu am alte talente în afară de tricotat ;))

  11. monica vladulescu 08-10-2015 00:24

    Foarte simpatica treaba cu tricotatul, cred ca se impleteste bine cu povestile, indiferent de modul de prezentare :)Apropo de filme, in urma cu cativa ani, la televiziunea norvegiana a fost difuzat in direct un "show" de tricotat, pe parcursul caruia au adormit si spectatori si protagonisti - sigur rezultatul era altul daca aveau prin preajma niste carti si, eventual, o pisica :) .Acum apropo de carti, am vazut intr-una care prezinta tehnici de confectionare a bijuteriilor ca exista si un mod de tricotare cu fir de sarma si margele.Iar pe net am gasit si jucarioare tricotate sau crosetate, pe mine asta m-ar tenta sa incerc sa fac.Laura, spor la lucru, la citit si la scris - blogul tau e super! :)

    Raspunde
  12. Laura Câlțea 08-10-2015 14:40

    Daa, sunt tot felul de chestii frumoase pe care le poți face singur. Timp și răbdare să fie... Bine, în cazul meu, mai mult timp :)) Dar treaba asta cu filmele și tricotatul din toamnă până în primăvară o am de câțiva ani; nu știu de ce, dar vara parcă nu se leagă nimic ;)) Mersi mult, Monica, pentru comentariu și apreciere și spor și ție la tot ce-ți propui :)

  13. Silvia Enescu 06-03-2015 20:36

    Buna ziua!Ma bucur foarte mult ca nu s-a industriualizat totul si mail sunt iubitoare de lucru de mama.Mi-ar place sa comand cartile dvstr..As vrea sa stiu ce pret au si cat m-ar Costa expedierea lor i n Canada.Felicitari Inca odata pentru realizari!Astept vesti!Bye now!

    Raspunde
  14. Laura Câlțea 06-03-2015 22:51

    Bună ziua! Mulțumesc mult pentru apreciere, însă eu nu mă ocup de vânzarea cărților, doar scriu despre ele. Cărțile în română sunt editate de Editura Litera (http://www.litera.ro/ ), una dintre ele am găsit-o și pe Amazon (http://goo.gl/jlFGuR), iar cea în engleză cred că o găsiți destul de ușor. Pentru mai multe detalii despre expediere, ar trebui să-i contactați direct pe cei de la Litera și ei vă vor spune mai multe (http://www.litera.ro/index.php/contact). Toate bune și spor la tricotat! :)

  15. Cadou Handmade 11-02-2015 05:21

    O intreaga biblioteca, suntem impresionate si multumim din suflet! Oricate am sti, intotdeauna mai e loc de invatat.

    Raspunde
  16. Laura Câlțea 11-02-2015 09:33

    Mă bucur că v-au plăcut cărțile. Sper să apară cât mai multe cărți și produse pentru handmade în viitor :) Spor la tricotat!

  17. Diana 14-11-2014 22:30

    Multumesc de sfaturi. Exact la guler ma gandeam dar nu stiam cum sa traduc "infinity scarf" :).

    Raspunde
  18. Laura Câlțea 14-11-2014 22:55

    Eu nu am știut până acum că se numește „infinity scarf” :) învățăm... :)

  19. Diana 14-11-2014 19:21

    Eu am inceput cu crosetatul. Acum fac o patura de bebelus (care nu se mai termina) dar chiar ma gandeam sa trec la un fular. :)Faine ale tale! Impletitura de la cel albastru imi place cel mai mult.

    Raspunde
  20. Laura Câlțea 14-11-2014 20:12

    Mie nu prea-mi place să croșetez, dar cred că o să încep cu niște modele micuțe (floricele, steluțe etc), pe care să le cos de fulare... pentru diversitate, așa ;)) Ăla albastru e guler și o împletitură foarte ușoară (în 2-3 ore e gata). Se folosește un scul special de la Red Heart care e destul de gros și se face cu niște andrele foarte groase (minim 10). Modelul e explicat pe spatele etichetei (nu pot atașa poze, dar e o tipă cu părul prins, care zâmbește larg și are la gât un guler d-ăsta). Se găsesc cam pe la orice mercerie și costă între 20-25 de lei.

  21. Laura Câlțea 14-11-2014 20:13

    L-am găsit pe site-ul în engleză, are altă etichetă, dar ăsta e - http://www.redheart.com/yarn/reflective

  22. Cărți și călătorii 12-11-2014 16:44

    Cărți audio, teatru radiofonic, viniluri cu povești sau romane dramatizate, orice se poate asculta în timp ce fac lucru manual, nu intelectual. :)

    Raspunde
  23. Laura Câlțea 12-11-2014 21:16

    :)

  24. Cărți și călătorii 12-11-2014 14:55

    Ha! Și eu tricotez, dar principalul motiv este că mă relaxează foarte mult. Bineînțeles, fac asta tot în timp ce mă uit la filme, cu un ochi la ecran și altul la andrele, dar cred că de acum o să înlocuiesc filmele, măcar parțial, cu cărți audio. Așa o să pot să fac modele mai complicate fără să stric de prea multe ori tot ce am greșit zgâindu-mă la ecran.Am împrumutat și o carte despre tricotat, de la Litera, dar bazele le aveam deja, căutam doar modele.Trăiască sinergia dintre tricotat și cărți/filme! :)

    Raspunde
  25. Laura Câlțea 12-11-2014 16:31

    Mie nu prea-mi place să ascult audiobook-uri... Mai degrabă povești aș asculta... cum erau alea pe discuri de vinil, când eram mici ;)) De când am scris articolul am un chef nebun de tricotat, dar nu pot pentru că am prea mult de scris. Abia aștept să treacă Gaudeamus-ul, să ningă și să stau la filme să tricotez :D