Concurs Humanitas: „Iscoditorii”, de Anne Gisleson [încheiat]
De curând la Editura Humanitas a apărut volumul Iscoditorii. Un an de cugetări, băutură, tristețe și lecturi, de Anne Gisleson, o carte scrisă de o cititoare pentru cititori, povestea unui an de lecturi, de discuții la clubul de carte și experiențe personale (nu întotdeauna vesele), o carte în care literatura se amestecă cu prozaismul vieții obișnuite, așa cum se întâmplă în existența fiecărui cititor.
Anne Gisleson și-a pierdut surorile gemene, și-a văzut casa distrusă de uragan și a fost martoră la sfârșitul tatălui ei, răpus de cancer. Alături de Brad, soțul ei, descoperă că și prietenii lor trec prin aceleași crize și încearcă să facă față acelorași traume: moartea celor dragi, căsnicii cu probleme, conflicte cu copiii, cariere nesigure. Împreună alcătuiesc un „club de lectură dedicat crizelor existențiale”: prietenii citesc, iar în ultima joi din fiecare lună se întâlnesc la un pahar de vin și stau de vorbă despre cărțile vindecătoare. Vocile se întrepătrund, de la Ecleziast, Iov sau Iona până la Epicur, de la Shakespeare, Tolstoi sau Kafka până la Joyce, Cheever și poezia postmodernă. Lecturile și conversațiile cu prietenii pe marginea lor o ajută pe Anne să împărtășească, în anul de după moartea tatălui, povestea nespusă a familiei sale. Totul într-un New Orleans devastat de uragan, halucinant și fermecător, care-și caută și el forța de a merge mai departe. Sunt pagini impregnate de suferință, dar și de înțelepciune și, pe alocuri, autoironie, cu deplină sinceritate. Iar această călătorie interioară devine un amestec rar și paradoxal de delicatețe și brutalitate existențială, în care poți răzbate datorită cărților și prieteniei.
Împreună cu Editura Humanitas am organizat un concurs pentru cititorii blogului, concurs ce are ca premii 5 exemplare din Iscoditorii. Un an de cugetări, băutură, tristețe și lecturi, de Anne Gisleson, o carte musai #decitit. Pentru a participa la concurs, trebuie doar să răspundeți la întrebarea: Ce carte ți-ar plăcea să discuți cu prietenii la un club de carte (și, eventual, un pahar de vin)?
Aștept comentariile voastre de azi, 17 august 2020, până duminică, 23 august (inclusiv).
Vă rog să lăsați un comentariu în josul acestui articol în căsuța de comentarii (nu pe Facebook și nici pe mail la adresa de contact) pentru că toate comentariile trebuie să fie într-un singur loc ca să participe la extragere. Câștigătorii vor fi desemnați prin tragere la sorți și anunțați printr-un mail (e bine să verificați și în Spam) și pe pagina de Facebook Blogul unei cititoare de cursă lungă, 24 august 2020.
Premiile vor fi expediate de Editura Humanitas la o adresă de pe teritoriul României.
Multă baftă!
UPDATE: Câștigătorii concursului organizat împreună cu Editura Humanitas sunt: Mădălina, Traian Culda, Panait Nicoleta, Claudia Cristea și Eliza. Felicitări și mulțumesc tuturor pentru comentarii!
Articole asemănătoare
Concurs în luna iubirii: câștigă una dintre cele 3 cărți „Romantism, pasiune, scandal. Viața amoroasă a scriitorilor celebri” [încheiat]
Împreună cu Editura Humanitas am organizat un concurs ce are ca premiu 3 volume dintr-o carte simpatică și interesantă: „Romantism, pasiune, scandal. Viața amoroasă a scriitorilor celebri”.
Oameni și furnici, despre „Cucerirea socială a Pământului”, de Edward O. Wilson
Ce este natura umană? Există liber-arbitru? Oamenii sunt fundamental buni sau răi? Volumul este plin de întrebări fundamentale, întrebări prin care oamenii dintotdeauna au urmărit să se definească pentru a-și înțelege mai bine propria natură și rostul în lume.
Noutățile Grupului Editorial Humanitas la Gaudeamus 2015
La Gaudeamus 2015 toate cărţile Humanitas vor avea 10% reducere, iar ediţiile de colecţie se vor bucura de preţuri speciale valabile numai în cele cinci zile ale salonului de carte.
Pentru că îmi este greu să aleg din mulțimea de cărți care m-au bulversat, mi-ar plăcea să discut la un club de carte (și mai ales un pahar de vin) despre ultima carte citită: Tatuatorul de la Auschwitz, de Heather Morris. Este printre puținele cărți care m-a impresionat până la lacrimi prin povestea în sine (reală, de altfel), și nu neapărat prin modul în care a fost scrisă cartea - poate și pentru că, așa cum a recunoscut autoarea, inițial a fost gândită ca un scenariu, și nu ca un roman. Dar ceea ce aș discuta cu prietenii mei la un club de carte ar fi: cum ai putea totuși scrie o carte despre o poveste de dragoste de la Auschwitz? Și ce cauți, din postura cititorului, la o astfel de carte: detalii necunoscute despre viața unui evreu care a trecut și supraviețuit în Auschwitz și despre istoria picantă a celui de-al Doilea Război Mondial? Sau poate asemănări între un om care a intrat într-o experiență egală cu iadul și ține cu dinții de viață prin iubire și omul care ești tu, acum, la 80 ani distanță de primul, tu cel care uiți să iubești din lipsă de timp, stres, valuri de informații și dependențe tehnologice? I-aș întreba pe prietenii mei de ce noi, privilegiații care nu au cunoscut și trăit experiența Auschwitz, nu ne încăpățânăm să trăim precum “tatuatorul”, ci ne lăsăm purtați de vânt, fără scop precis și clar, adesea deprimați fără motive cunoscute... Oare de ce avem nevoie pentru a prețui mai mult viața?
Inviere, Lev Tolstoi
Toata lumina pe care nu o putem vedea
Sfaturile unui diavol batran catre unul mai tanar- C.S. Lewis
Istoria albinelor - Maja Lunde
Americana-Adichie :)
"Eleganța ariciului " de Muriel Barbery
"Istoria secretă" mi se pare perfectă atât pentru un bookclub, cât și pentru o discuție la vin cu prietenii. Doar că ar trebui foarte multe sticle de vin și eventual o zi de bookclub pentru că e o groaaaaza de vorbit! ❤️
Învierea- Lev Tolstoi
O Viata marunta de Hanya Yanaghara.
"Privighetoarea", Kristin Hannah.
Poate ar fi bine să discuți cu cineva - Lori Gottlieb
Stefan Ahnhem - seria Fabian Risk.(fiind printre cele mai recente cărți citite)Greu sa ii spui unui iubitor de carte sa vorbească despre o singura carte.
"Învățare" de Tara Westover.
Mihail Drumes - Invitatie la vals
Acolo unde canta racii
Laur de Evgheni Vodorazkin
As incepe un club de carte cu prietenii chiar cu cartea aceasta. Mi se pare un pretext excelent sa discuti despre viata, nu asa cum e ea, ca o pojghita - la suprafata, ci asa cum e ea in mod real, cu bune, cu rele...Iar daca aceasta nu ar exista inca, recent citita "Sotia aviatorului" de Melanie Benjamin, un pretext la fel de bun!
Cred că ar merge foarte bine cu un pahar de vin alături o discuție legată de „Cartea virtuților. Arta decenței sau 27 de virtuți între noblețe și nonșalanță” semnată de Alexander von Schonburg, apărută la editura Baroque Books&Arts; :)
Cartea pe care o citesc în această perioadă: Brene Brown - "I Thought it was just me (but it isn't)."
Suntem deja uitarea ce vom fi, de HECTOR ABAD FACIOLINCE
Laur, de Evgheni Vodolazkin
1984 a lui Orwell
Americanul linistit de Graham Greene
Oscilez intre Backman si Robin Hobb.
Cartea mea preferată "Metro 2033" de Dmitry Glukhovski.
Cea mai recenta carte, adica "Roșu și negru", Stendhal.
#decitit cred ca una din cartile cele mai rascolitoare citite recent si buna pentru clubul de carte e Hotul de carti - Markus Zusak; dar si Ganduri catre sine insusi, Marcus Aurelius a fost o revelatie.
#decitit cred ca una din cartile cele mai rascolitoare citite recent si buna pentru clubul de carte e Hotul de carti - Markus Zusak; dar si Ganduri catre sine insusi, Marcus Aurelius a fost o revelatie.
pactul de jodi picoult
Luni de fiere de Pascal Bruckner
Heather Morris Tatuatorul de la Auschwitz
Noaptea de Elie Wiesel
Zenobia - Gellu Naum
Un barbat pe nume Ove
Grea alegere... Arta conversatiei, de Ileana Vulpescu
Un barbat pe nume Ove
Casa de langa lac - Kate Morton
"Gradina placerilor lumesti", Joyce Carol Oates
"Ciuma"- A. Camus
“Tetralogia napolitană”, Elena Ferrante
Istoria albinelor - Maja Lunde
Tetralogia napolitana a Elenei Ferrante.
1984 - George Orwell
Evgheni Vodolazkin, Laur
Pastoralia de George Saunders
Va scriu din Teheran, Delphine Minoui
Cartea pe care as vrea sa o discut este Istoria din cutia de pantofi scrisă de Daniel Vighi
Fiica negustorului de mataseSe numea Beth
Votca Cola - Irina Denejkina
Jane Eyre
Mintile lui Billy Milligan. O tot discut cu lumea si tot fascinanta e :)
1793. In umbra mortii a lui Niklas Natt och Dag.
"Confesiunile unei călugăriţe budiste" de Ani Choying Drolma.
Sapiens. scurta istorie a omenirii de Yuval Noah Harari
Bucuria de a nu fi perfecta - Riri Sylvia Manor
'Tentația de a fi fericit' - Lorenzo Marone
Revolta lui Atlas -Ayn Rand
Cartea de la San Michele de Axel Munthe
" Ghetoul Interior" Santiago Amigorena
Zuleiha deschide ochii de Guzel Iahina
Scara lui Iacov
Berta Isla
''Istoria frumuseții'' - Umberto Eco
'La Medeleni'
O viata marunta ,Hanya Yanagihara
Cum mi-am petrecut vacanta de vara de T. O. Bobe
Pe aripile vântului.
Cel mai potrivit titlu este, pentru sufletul meu, "Un veac de singurătate" de Gabriel Garcia Marquez.
Un gentleman la Moscova, Amor Towles
Dilema omnivorului - de Michael Pollan
"Copiii de pe Volga" de Guzel Iahina
Anul de gratie de KIM Liggett.
Uimitoarea istorie a lui Sabbatai Mesia de Cornea
Puppa russa - Gheorghe Crăciun
“Florile pierdute ale lui Alice Hart” de Holly Ringland
Sa-i reparam pe cei vii,de Maylis de Kerangal
O lungă petala de mare de Isabel Allende
"Un cal intra intr-un bar", de David Grossmann. Mi-a placut atat de mult incat am citit-o de 3 ori intr-un an. Si nu prea am mai gasit pe nimeni caruia sa ii placa :)
Noblesse oblige, Christine Grafin von Bruhl
Adam si Eva, Liviu Rebreanu
Eugenia de Lionel Duroy dar și Fluturele Negru de Radu Paraschvescu.
Ionel Teodoreanu, ,,La Medeleni"
“Sonata Gustav” de Rosé Tremain
"Soția tăcută"de A. S. A. Harrison
Razboiul sfarsitului lumii de M. V. Llosa
Sotia de Meg Wolitzer. O carte frumoasa, cursiva, actuala.
Mi-ar plăcea să discut cu prietenii cartea „Poate ar fi mai bine să discuți cu cineva”, scrisă de Lori Gottlieb.
Toți copiii librăresei de Veronica D. Niculescu
Amelie Nothomb -Mercur
Zuleiha deschide ochii, de Guzel Iahina
Nemurirea - Milan Kundera
Eseu despre orbire,de Jose Saramago
Laur de Vodolazkin
Hipotermie de Arnaldur Indridason
Hipotermie de Arnaldur Indridason
Eric Emmanuel Schmitt - Razbunarea iertarii
Eleganța ariciului - Muriel Barbery sau Un palid punct albastru - Carl Sagan :)
Minciuni pe canapea, Irvin D. Yalom
Pictorița din Shanghai - Jennifer Cody Epstein
Sa nu ma parasesti - Kazuo Ishiguro
Serotonină de Michel Houellebecq
Middlesex, Jeffrey Eugenides.
Oameni anxioși
Copiii de pe Volga-Iahina
Orice carte scrisa de Mircea Cărtărescu....
"Cu ultima suflare" de Paul Kalanithi
Maestrul şi Margareta de Mihail Bulgakov
Patul lui Procust, Camil Petrescu
Argonauții, Maggie Nelson
Ciuleandra, Puiu Faranga
"Eleganța ariciului"
Doamna Ataturk - Ipek Calislar
"O viață măruntă", Hanya Yanagihara
O viata marunta. Toata lumea a plans la ea, iar eu nu am vazut decat o poveste mult prea lunga despre un om nesuferit si egoist, care credea ca are dreptul sa fie asa pentru ca a suferit in copilarie. Poate am ratat eu ceva legat de esenta cartii.
Flori pentru Algernon - Daniel Keyes
Eseu despre orbire de José Saramago
Singuratatea numerelor prime sau Insuportabila usuratate a fiintei
Scara lui Iakov - de Ludmila Ulițkaia
Pamant American - Jeanine Cummins
Pauza de publicitate de Liviu David
Trei etaje - Eshkol Nevo
"Un barbat pe nume Ove" este o carte care ar merge pentru discutiile unui club de carte
Invățare
Testamentul lui Abraham de Igor Bergler
Cartea Mironei - Cella Serghi
Mi-ar face placere sa discut despre "Vara in care mama a avut ochii verzi", "Un barbat pe nume Ove", "Ultima scrisoare de dragoste", "Si se auzeau greierii", si "Fiecare moare singur". Acestea sunt cateva din lecturile care m-au impresionat in ultima vreme.
Daisy Jones and the six - Taylor Reid
Lena Andersson - Pasiune pură
Rugaciune pentru Cernobil-Svetlana Alexievici, o carte cutremuratoare.
Cel mai iubit dìntre pamanteni, Marin Preda
Cianura pentru un suras de Rodica Ojog-Brasoveanu
Altă țară de James Baldwin:)
O poveste minunata despre două femei creative și bucuria lor imensa de a-si trai viata, adică "Rivalele Coco Chanel si Elsa Schiaparelli" de Jeanne Mackin.
Care Santos - Tot binele si tot raul
Cu ultima suflare-Paul Kalanithi
Homo Deus. Scurta istorie a viitorului. -Yuval Noah Harari
Pastorala Americana - Philip Roth
Spuma zilelor , Boris Vian
Viata secreta a copacilor - Peter Wohlleben
Aviatorul - Vodolazkin
Copiii de pe Volga - Guzel Iahina
Într-o noapte de iarnă de Simon Sebag Montefiore
Ar fi interesanta o discutie despre "Transparenta" a lui Radu Vancu. In general vorbim prea putin despre autorii romani contemporani.
Cred ca trilogia lui Henry Miller, Sexus Plexus Nexus ar fi tare interesantă de dezbătut
Sticletele - Donna Tart
"Cartea pierduta a vrajitoarelor" - Deborah Harkness
Cu siguranta Hotul de carti de Markus Zusak :)
Deșertul tătarilor de Dino Buzatti
Ines a sufletului meu de Isabel Allende
Un proiect sangeros, graham greene
Graeme burnet. Scuze. Prea complicat.
Religia și politica sunt greu de dezbătut, dar la un pahar de vin și alături de prieteni dragi, ale căror păreri sunt întotdeauna de luat în seama, as pune în discuție EPOCA RATIUNII de Thomas Paine.
Învățare, de Tara Westover
Pavilionul femeilor de Pearl S. Buck
Mi-ar placea sa discut cu prietenii despre "La capatul lumii si in tara aspra a minunilor" a lui Murakami, pentru ca este o carte neobisnuita, care te pune pe ganduri si as dori sa aflu si impresiile altor cititori.
Ludmila Ulitkaia- Scara lui Iakov
Mi-aș dori să discutăm despre "Eseu despre orbire" a lui Saramango.
Călătorie către sine - Irvin Yalom
Chiar pe aceastaIscoditorii. Un an de cugetări, băutură, tristețe și lecturi,
Oameni anxiosi - Fredrik Backman
Ultima ispită a lui Hristos de Nikos Kazantzakis
Bună,Cred că mi-ar plăcea să discut cu prietenii la un club de carte despre "Ghici cine moare primul". O carte care te ține în suspans de la prima până la ultima pagină, te face să te întrebi care sunt limitele între care fiecare dintre noi valorifică moralitatea...
Mi-ar placea sa discut despre cartile lui Irvin Yalom, de exemplu despre Mama si sensul vietii.
"Schita", de Rachel Cusk
Mr Gwyn, de Alessandro Baricco
Ludmila Ulițkaia, Scara lui Iakov
Ce intrebare grea :)) dar hai ca răspund cu cea mai recent citită carte, nici în Goodreads nu i-am dat rating încă pt ca nu stiu cum s-o iau. "Cea care se întoarce", Donatella di Pietrantonio, ed Polirom.
Epoca intunecarii. Cum adistrus crestinismul lumea clasica de Catherine Nixey.
Mi-ar plăcea o discuție despre "O odisee" de Daniel Mendelsohn sau despre "Copiii de pe Volga" de Guzel Iahina.
Mi-ar placea sa discut la un club de lectura ceva controversat, care sa nasca tot felul de comentarii si sa incite oamenii.Anna Karenina poate? sau autori care nu sunt chiar pe gustul tuturorar, ca Gaiman sau King.