Cărți interesante noiembrie 2023

Cărți interesante noiembrie 2023

„În timp ce își continuară mersul și întâlniră mai mulți oameni pe care Furlong îi cunoștea sau nu, acesta descoperi că se întreabă dacă avea vreun rost să trăiești fără să ajuți și să fii ajutat. Era posibil să o duci așa toți anii, zecile de ani, o viață întreagă fără să fii măcar o dată suficient de curajos încât să te împotrivești lucrurilor care se petreceau și totuși să te numești creștin și să te privești în oglindă?” (Astfel de lucruri mărunte, de Claire Keegan, Ed. Pandora M, col. „Anansi. World Fiction”, trad. Iulia Anania)

Noutățile lunii noiembrie au însemnat, de fapt, noutățile Târgului de Carte Gaudeamus 2023, care fuse (frumos) și se duce. De asemenea, a fost anunțat și câștigătorul Premiului Booker 2023, și anume romanul The Prophet Song, de Paul Lynch (pe care-l vom vedea cu siguranță tradus și în limba română în viitorul apropiat). De asemenea, retrospectivele celor mai bune cărți ale anului au început deja să apară, de exemplu: The Best Books of 2023. Selected by The New York TImes Books ReviewThe best books of 2023 (THe Guardian).

Pe plan intern, noiembrie a însemnat și lansarea unei noi edituri de nonficțiune pe piața de carte românească, Magga Books, o editură care și-a propus să publice „în limba română unele dintre cele mai importante cărți de non-ficțiune ale momentului. Lucrări scrise de gânditoare și gânditori, eseiste și eseiști, cercetătoare și cercetători relevanți pentru contemporaneitate”. Eu le doresc mult succes și îi voi urmări cu atenție, ceea ce vă sugerez și vouă. 

 

Cărți interesante noiembrie 2023

FICȚIUNE


 

Ficțiune literară

• A opta viață (Pentru Brilka), de Nino Haratischwili: „O saga de familie care începe cu Revoluția Rusă și continuă pe parcursul unui secol, cu războaie, pierderi, iubiri și doruri, fantome, bucurii, masacre, tragedii. Și o anume ciocolată caldă.” (Ed. Trei; trad. Laura Karsch)

• Tenebre, de Paul Kawczak: „Din Québec ne vine unul dintre cele mai fascinante romane de debut ale momentului: Tenebre, de Paul Kawczak. Acesta ne poartă acolo unde Joseph Conrad, prezent și el în carte, plasa «inima întunericului», adică în Congoul lui Leopold al II-lea, de la sfârșitul veacului al XIX-lea.” (Pierre Maury, Le Soir, Belgia) (Ed. Cartier; trad. Claudiu Constantinescu) 

• Dispariția Albertinei, de Marcel Proust („În căutarea timpului pierdut”, vol. VI): „Revelația esențială a dorinței mimetice este că, atunci când obiectul este posedat, acesta nu mai este dorit. Dar la Proust există această tendință a obiectului, odată posedat, de a se retrage din nou. Și apoi, obiectul este din nou dorit. Și așa mai departe, pentru că experiența se repetă de un anumit număr de ori și avem experiența repetată, aproape științifică, a faptului că dorința mimetică este, înainte de toate, dorința de distanță, dorința de absență, dorința de ceea ce nu-ți este dat.” (René Girard) (Ed. Cartier; trad. Cristian Fulaș)

 Noi, carnivorii, de Agustina Bazterrica: „Cu o măiestrie perfect calibrată prin ironie, Bazterrica ne prezintă un portret stupefiant al umanității care ar face orice pentru a obține satisfacția, chiar cu prețul propriei existențe.” (Le Monde) (Ed. Pandora M; trad. Marin Mălaicu‑Hondrari)

Astfel de lucruri mărunte, de Claire Keegan: „Un roman uimitor!” (Colm Tóibín) (Ed. Pandora M; trad. Iulia Anania)

Lup roșu, negru leopard, de Marlon James: „Primul volum al unei trilogii, o recreare fantezistă a Africii, cu ecouri din Tolkien, George R.R. Martin și Black Panther, dar plină de originalitate... Marlon James este un criitor care trebuie citit.” (Salman Rushdie) (Ed. Pandora M; trad. Ona Frantz)

• Înotătorii, de Julie Otsuka: „Otsuka a scris o nouă capodoperă elegiacă, tulburătoare.” (Booklist) (Ed. Pandora M; trad. Genoveva Cerchez)

2666, de Roberto Bolaño: „Scris în ultimii ani din viața lui Roberto Bolaño, 2666 reprezintă vârful absolut al unei cariere literare prodigioase, un roman total care reușește să creeze ceea ce puține cărți au realizat în istoria literaturii: o frescă gigantică ce reprezintă Iadul.” (Ed. Pandora M; trad. Eugenia Alexe Munteanu) 

Tânărul. Fotojurnal, de Annie Ernaux: „Prezentul și trecutul se rescriu reciproc, se potențează și-și acordă noi modalități de interpretare. Paginile de Fotojurnal ce însoțesc microromanul așază această imagine a prezentului în rama memoriei revizitate.” (Ed. Pandora M; trad. Mădălina Ghiu)

Doamna Hayat, de Ahmet Altan: „Scris în detenție, romanul lui Ahmet Altan este un elogiu adus libertății, iubirii, literaturii, vieții în general.” (Ed. Pandora M; trad. Mădălina Ghiu)

Portretul căsătoriei, de Maggie O’Farrell: „Într-o vreme în care s-a tot vorbit despre scriitori care «dau glas» trecutului, O’Farrell are curajul să aducă în prim-plan personajele fără glas ale istoriei.” (The Scotsman) (Ed. Pandora M; trad. Mariana Piroteală)

• Decizia, de Karine Tuil: „Dozând magistral suspansul, Karine Tuil ne dezvăluie nu doar lumea fascinantă a judecătorilor, în care orice decizie poate avea consecinţe dezastruoase pentru întreaga societate, ci şi complexitatea sufletului omenesc.” (Ed. Polirom; trad. Alexandra Cozmolici)

• Povestiri despre femei, de Ivo Andrić: „Povestiri despre femei este un tablou magnific al Bosniei sfârşitului de secol XVIII şi începutului de secol XIX, dar şi o reflecţie asupra locului pe care această lume eteroclită, zguduită întruna de frământări politice îl atribuie femeilor.” (Ed. Polirom; trad. Octavia Nedelcu)

Orașul Victoriei, de Salman Rushdie: „Oraşul Victoriei este povestea de proporţii epopeice a unei femei care dă naştere unui imperiu fantastic, ce va sfârşi prin a o distruge.” (Ed. Polirom; trad. Dana Crăciun)

Crossroads, de Jonathan Franzen: „Un tur de forţă plin de perspective intercalate şi suspans neîntrerupt, Crossroads este povestea unei familii din Vestul Mijlociu aflate într-un moment crucial de criză morală.” (Ed. Polirom; trad. Alexandra Coliban)

Lecții, de Ian McEwan: „Amplă, fascinantă şi profund umană, Lecţii este cronica epocii noastre – o meditaţie remarcabilă despre istorie şi umanitate prin prisma vieţii unui singur om.” (Ed. Polirom; trad. Dan Croitoru)

Livada de peri, de Nana Ekvtimishvili: „Livada de peri redă un portret realist și detaliat al comunității de copii de la o școală-internat pentru copii cu deficiențe mintale din Tbilisi, care par să supraviețuiască doar prin propria lor ingenuitate și reziliență.” (Ed. Black Button Books; trad. Oto Peikrishvili)

• Nimeni nu părăsește Palo Alto, de Yaniv Iczkovits: „Romanul Nimeni nu părăsește Palo Alto este o incursiune tulburătoare în lumea emoțiilor, Yaniv Iczkovits așezând într-o poveste coerentă trăiri viscerale, greu de exprimat într-un limbaj mediat de cuvinte.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Ioana Petridean)

 Stella Maris Pasagerul, de Cormac McCarthy: „Dipticul Pasagerul – Stella Maris, opera unui maestru la apogeul artei sale, reprezintă portretul și povestea tulburătoare a doi frați, Bobby și Alicia Western, născuți în zodia hybrisului și trăind mereu, marginali și excepționali, la limită – limita siguranței, limita rațiunii, limita tolerabilului.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Iulia Gorzo) 

• Singuraticul, de Eugène Ionesco: „Comparat adesea cu Străinul de Albert Camus sau cu Greața de Jean-Paul Sartre, Singuraticul, publicat în 1973, este unicul roman scris de Eugène Ionesco. Volumul de față reprezintă nu o extensie a gândirii pesimiste sau nihiliste, ci o radiografie plină de compasiune a singurătății umane.” (Ed. Nemira; trad. Doru Mareș)

Călătorie la capătul nopții, de Louis-Ferdinand Céline: „Între Parisul inundat de muzici militare și de fanfaronada eroismului de cafenea, măcelul absurd de pe front, Africa însângerată, New Yorkul murdar și sărac și iarăși Parisul crimelor și abjecției, călătoria în noapte nu se sfârșește niciodată. Ferdinand Bardamu, personajul principal din odiseea de orori care e primul roman al lui Céline, trece prin toate cu o singură credință: nu poți supraviețui decât dacă înțelegi că absurdul și răul sunt singurele adevăruri ale lumii.” (Ed. Pandora M; trad. Maria Ivănescu) 

English, de Gang Wang: „Romanul lui Wang Gang este o acumulare de ironii ale sorții, tragedii și lecții dure de viață, alcătuind o panoramă tragicomică, dar și plină de compasiune, asupra unei perioade tumultuoase din istoria contemporană a Chinei: Revoluția Culturală.” (Ed. Paralela 45; trad. Roxana Ribu)

Origine, de Saša Stanišić: „Origine este o carte despre patrii și despre familii și despre destrămarea lor, despre refugiați și despre bunici lăsați în urmă, în țări răvășite de război, despre memorie și despre pierderea și reconfigurarea acesteia prin prisma prezentului, despre căutarea și chestionarea identității, originilor și mitologiilor, atât personale, cât și naționale.” (Ed. Paralela 45; trad. Steliana Huhulescu)


Ficțiune contemporană

• Afacerea vieții tale, de Fredrik Backman: „Cu umor și compasiune, nuvela lui Backman ne reamintește că viața este un dar trecător.” (Ed. Art; trad. Andreea Caleman) 

• Dolores se destramă, de Wally Lamb: „Dolores se destramă ne vorbește răspicat despre cum, dacă nu-l vindeci, copilul care ai fost modelează adultul care ești astăzi, despre abandon și regăsire, despre monstrul depresiei și alți monștri, care te schimbă atât fizic, cât și pe interior.” (Ed. Art; trad. Ioana Filat) 

Sira, de María Dueñas: „Carismatica Sira Quiroga – eroina memorabilă din Iubirile croitoresei – revine acum într-o aventură captivantă ce ne poartă din Ierusalim la Londra şi din Madrid în Tanger în anii turbulenţi de după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial.” (Ed. Polirom; trad. Ileana Scipione)

Borges și eu. O întâlnire, de Jay Parini: „Pornind de la întâmplări petrecute în primăvara anului 1971, Parini a scris un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru Jorge Luís Borges.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Mihnea Gafița)

• Neliniște. Un roman meditativ, de Zülfü Livaneli: „Dând glas popoarelor, credințelor, istoriei și poveștilor care au străbătut Levantul de-a lungul secolelor, Neliniște este o meditație tulburătoare despre natura umană, care propune un dialog plin de compasiune între trecutul și prezentul acestor ținuturi.” (Ed. Humanitas Fiction; trad. Maria Miu)

Orfanii Führerului, de David Laws: „München, 1940. Mai mulți copii evrei, zdrențăroși și înfometați, se ascund într-o zonă cu vegetație sălbatică din preajma depourilor din oraș. Părinții lor au fost trimiși în lagăre de concentrare, dar copiii au reușit să scape și se adăpostesc îngroziți de teama Gestapoului.” (Ed. Corint; trad. Ioana Petridean)

Crime fiction & thriller

• Setea, de Jo Nesbø: „O călătorie extrem de înfiorătoare în adâncurile întunecate ale naturii umane, o lectură înspăimântătoare care îi va încânta pe fanii lui Nesbø.” (Sunday Mirror) (Ed. Trei; trad. Liviu Szoke) 

Crimă la Oxford, de Ruth Ware: „E minunat de întunecată și creează dependență — e favorita mea dintre cărțile lui Ruth Ware.” (Lucy Foley) (Ed. Trei; trad. Monica Vlad) 

Nebunia mulțimilor, de Louise Penny: „Provocator… genial! Integrând dezbaterea despre experimente științifice și moralitate într-un puzzle onest, Penny se remarcă prin plasarea personajelor în dileme etice dificile.” (Publishers Weekly) (Ed. Trei; trad. Ioana Văcărescu) 

Când vin străinii, de Ivar Leon Menger: „Rareori s-a insinuat răul într-un mod atât de perfid idilic ca în acest roman de debut: un thriller grandios, emoționant.” (Ed. Trei; trad. Laura Karsch)

Ascunsă în zăpadă, de Viveca Sten: „Ascunsă în zăpadă este primul volum al noii serii «Crimele din Åre», cu acțiunea plasată în Alpii Suedezi. În stilul ei caracteristic, Viveca Sen țese laolată peisaje grandioase și personaje puternic conturate, realizând o poveste de suspans hipnotizantă.” (Ed. Crime Scene Press; trad. Roxana Brînceanu)

Vizita tinerei doamne, de George Arion: „George Arion dovedește, încă o dată, că literatura polițistă este în mod esențial și înainte de orice altceva, literatură.” (Caius Dobrescu) (Ed. Crime Scene Press)

Ultimul diavol care trebuie să moară, de Richard Osman: „O carte inteligentă, plină de compasiune, caldă, emoționantă și FOARTE amuzantă.” (Marian Keyes) (Ed. Crime Scene Press; trad. George Arion Jr.)

Ciudata Sally Diamond, de Liz Nugent: „Întortocheată și cu răsturnări de situație, întunecată și palpitantă – nimeni n-o va uita pe Sally Diamond.” (Graham Norton) (Ed. Crime Scene Press; trad. Liviu Szoke)

Cel care nu uită, de David Baldacci: „Un roman mare, îndrăzneț, aproape imposibil de lăsat din mână… Decker este unul dintre cei mai neobișnuiți anchetatori născociți vreodată de un romancier.” (Washington Post) (Ed. Crime Scene Press; trad. Oana Stănescu) 

Orașul în flăcări, de Don Winslow: „Explorând teme precum loialitatea, trădarea și onoarea, romanul de față este o capodoperă contemporană în tradiția unor lucrări precum Nașul, Casino și Goodfellas.” (Ed. Crime Scene Press; Alexandra Florescu, Iulia Anania) 

Grupul supraviețuitoarelor, de Grady Hendrix: „Nu e doar un roman horror. Hendrix întoarce genul pe dos pentru a-i arăta cusăturile. Pe jumătate amuzant, pe jumătate îngrozitor, romanul acesta continuă și apoi scrie finalul a zeci, poate sute de filme horror din anii ’70-’80” (Marian Coman) (Ed. Nemira; trad. Ruxandra Toma)

 

SF

Departe de Planeta Tăcută, de C.S. Lewis (Cartea I din „Trilogia Cosmică”): „Un fizician megaloman și complicele său îl răpesc pe profesorul Ransom și-l transportă cu o navă spațială pe planeta Malacandra. Cei doi intenționează jefuirea planetei și oferirea unui sacrificiu uman, iar Ransom pare să se potrivească perfect scopului lor.” (Ed. Paladin; trad. Andrei Dîrlău)

 

Literatură română 

• Orașul promis, de Valentina Șcerbani: „Romanul Orașul promis este construit ca un poem în transă și te acaparează cu atmosfera lui deopotrivă sumbră și fascinantă.” (Marius Chivu) (Ed. Cartier) 

• Sfârșitul lumii e un tren, de Daniela Rațiu: „Într-o lume care jură pe simplitate, Daniela Rațiu păcătuiește prin stil. Scrie ca și cum ziua de mâine n-ar exista și din fiecare propoziție sau frază face un monument. Și atunci textul începe să vorbească de la sine, fără interlocutor. Își ajunge sieși. Restul e duritate. Netemperată.” (Cristian Fulaș) (Ed. Cartier)

Icar 89, de Dan Perșa: „Un orășel de provincie a cărui inimă murdară pare să fie centrul de colectare a deșeurilor. Un labirint de gunoaie în care doi tineri ingineri stagiari încearcă să-și croiască drum. Unul spre ierarhia lumii întunecate, asmuțind porcii și profitând de haos, altul spre o lume mai înaltă, a ficțiunii pe care o construiește în scris.” (Ed. Humanitas)

Între vii, de Iulian Popa: „O atmosferă de ambiguitate, ca în preajma unui mister inexplicabil, un acut sentiment al înstrăinării și în același timp al nevoii de celălalt, tensiunea dramatică bine dozată sunt ingredientele unei povești care fac din Iulian Popa un autor ce trebuie urmărit negreșit de acum înainte.” (Andreea Răsuceanu)

Transfer, de Andrei Mocuța: „Precum în Literatura, Andrei Mocuța se simte confortabil să atace mai multe dimensiuni spațio-temporale, într-un cadru ficțional și non-ficțional deopotrivă, astfel că avem în față un roman ca un vis, a cărui densitate crește treptat, pe măsură ce revolta lasă loc credinței, grila de concurs lasă loc poeziei, iar răspunsurile lasă loc întrebărilor.” (Vlad Pîrvu) (Ed. Humanitas)

Arhiva trădării și a mâniei, de Ion Vianu: „Arhiva trădării și a mâniei este o poveste cu multe ramificații, comedia tragică, uneori grotescă, a unui secol de sânge și de rușine în care glorioși apar numai învinșii.” (Ion Vianu) (Ed. Polirom)

Mai puțin decât dragostea, de Bogdan Crețu: „Povestea de dragoste dintre voluntara, intransigenta, imprevizibila fiică a unui fost torționar și fiul fostei victime a acestuia îi oferă prozatorului Bogdan Crețu prilejul să facă în noul lui roman un portret al României din intervalul cuprins între anii ’50 (cu eflorescența temnițelor comuniste) și contemporaneitatea receptivă la mișcarea #metoo.” (Mariana Codruț) (Ed. Polirom)

Neptun 83, de Liviu Diamandi: „Pare să fie jurnalul unei femei. Dacă ar fi să o credem pe autoarea poveștii-jurnal, e fiica unui scriitor cunoscut și, copilă fiind, a fost martora unor întâmplări de la Vila scriitorilor din Neptun, în vara lui ’83. Dacă ar fi să o credem, a existat un timp în care scriitorii se adunau într-o vilă de la Neptun în vacanțele de vară.” (Ed. Polirom)

Alionușka, de Lilia Calancea: „În noua școală, Zoia, sensibilă și serioasă, se va împrieteni cu o colegă, îndrăzneața Katia. Povestea prieteniei lor, cuceritoare prin franchețea și lipsa de false pudori cu care e spusă, se desfășoară pe fundalul convulsiilor sociale și politice din acei ani. Dincolo de o maturizare grăbită care nu împlinește promisiunile adolescenței, ea ne lasă să întrezărim povestea unei țări întregi în epoca postsovietică.” (Ed. Polirom)

Valentina, de Angela Martin: „Valentina este marca unei familii româneşti care trăieşte în timp de-a lungul a trei generaţii, iar în spaţiu între Arad cu împrejurimile lui, loc matricial complex, şi Viena, oraş în care s-a forjat vocaţia europeană a vestului bănăţean al ţării. Valentina evoluează subtil, mai întâi ca personaj feminin juvenil, enigmatic prin condiţia de vârstă şi gen, apoi ca personaj matur, coagulant, dând sens credibil şi fascinant unei spiţe de neam românesc.” (Rodica Zane) (Ed. Polirom)

Rătăciri deliberate, de Doina Gecse-Borgovan: „Proză scurtă, în registru subiectiv, volumul propune un portret identitar și o galerie de personaje care treptat conturează biografia ficțională a autoarei. Brăila, Dobrogea și Clujul compun o poveste a lumii dunărene, multiculturală, cu alianțele, toleranța și conflictele ei.” (Ed. Litera)


Poezie

• Etica grunge. Sîntem generația extincției. Poeme Alese 2003-2023, de Ștefan Manasia: „… vorbind în numele «generației extincției», proiectînd viziuni ale distrugerii cosmice și ale evadării prin tehnologie și metanoia, Ștefan Manasia este clasicul necesar al noilor poeți militanți, eco și postumani de astăzi.” (Doris Mironescu)” (Ed. Cartier)

P tlkmnd alba ai btn d POWER - Pe Telekomanda albă ai buton de power. Poeme alese de Bogdan Crețu, de O. Nimigean: „Literatura lui O. Nimigean, indiferent de gen, reciclează toate convențiile posibile și imposibile, pentru a le suspenda și dizolva prompt, atunci când vocea sa inconfundabilă se face auzită. Respinge, dintotdeauna, orice formă de lingușire a cititorului; e, aș spune, unul dintre cei mai exigenți scriitori contemporani, căruia, ca cititor, trebuie să-i faci față.” (Bogdan Crețu) (Ed. Cartier)

Cum reușești, viața mea, de Dan Sociu (poezii) (Ed. Polirom)

Anul tigrului de apă, de Ligia Kesisian: „Anul tigrului de apă este, în cele din urmă, un jurnal ținut cu grijă la un punct de frontieră dezafectat, de un grănicer care nu mai cere de multă vreme pașapoartele celor care trec granița dintre cele două țări: țara realului și țara imaginarului.” (Ed. Casa de Editură Max Blecher)

vom trece de Marte dar nu imediat, de Șerban Mihalache: „Versurile lui Șerban Mihalache au ceva din frumusețea stranie și insondabilă pe care ne-o va dezvălui zborul primului condor eliberat în văzduhul planetei Marte după terraformare. Chipul acestei poezii e în multitudine.” (Claudiu Komartin) (Ed. Casa de Editură Max Blecher) 

Sentimentul naturii, de Florin Dumitrescu: „Dincolo de pledoaria ecologistă, care nu capătă neapărat tonalități de manifest, notele defensive conținându-se implicit în invocările jucăuș-șfichiuitoare ale eternei relații om-natură, această carte oferă un splendid spectacol al limbajului și versificației.” (Lucia Țurcanu) (Ed. Casa de Editură Max Blecher) 

 


NONFICȚIUNE

Istorie

• În lumea subterană a Ierusalimului. Istoria îngropată a celui mai disputat oraș din lume, de Andrew Lawler: „O relatare uluitoare a istoriei ascunse sub Orașul Sfânt – o saga a comorilor biblice, exploratorilor întreprinzători și răsturnărilor politice.” (Ed. Trei; trad. Diana Zotea)

• Războiul ruso-ucrainean. Întoarcerea istoriei, de Serhii Plokhy: „O istorie de referință a celui mai mare conflict militar european de la cel de-Al Doilea Război Mondial încoace, elaborată cu competență și autoritate de autorul bestsellerului Porțile Europei.” (Ed. Trei; trad. Gabriel Tudor)

• Catalogul cărților naufragiate. Fiul lui Columb și aventura bibliotecii universale, de Edward Wilson-Lee: „Catalogul cărților naufragiate spune povestea incredibilă a fiului nelegitim al lui Cristofor Columb, Fernando, cel care a înființat, în perioada de început a tiparului, o bibliotecă universală, unul dintre cele mai ambițioase proiecte renascentiste.” (Ed. Art; trad.: Claudia Popa)

• De-a dacii și românii. O introducere în istoria limbii și etnogenezei românilor, de Dan Alexe: „„Explicația că latinofonii – proto-românii – se retrăgeau în munți vreme de secole în timpul «invaziilor» este de o absurditate atât de mare, încât e uluitor că a putut fi acceptată de-atâta timp. Pentru ca o populație compactă să trăiască secole în munți, ar trebui să avem așezări atestate arheologic, fortărețe și drumuri.” (Dan Alexe) (Ed. Humanitas)

Apostolul națiunii. Mazzini și nașterea României moderne, de Remus Tanasă: „Această carte vine să umple un gol în cercetarea istoriografică românească privind impactul viziunii lui Giuseppe Mazzini în procesul de formare a ideii de națiune română.” (Francesco Guida) (Ed. Humanitas)

Ambasadorii. Diplomația de la Machiavelli până în timpurile moderne, de Robert Cooper: „Cartea incisivă și elegant scrisă a lui Robert Cooper include o analiză impresionantă a oamenilor care au construit Occidentul Războiului Rece.” (Ed. Litera)

Istoria ilustrata a lumii, ed. National Geographic: „Această Istorie ilustrată a lumii îţi incită simţurile. Îţi trezeşte mintea din amorţeală şi te face să conştientizezi forţa trecutului într-un mod coerent, amuzant şi inspirat. Paginile ei sunt pline de dinamism, scânteietoare, mult mai vii decât în orice altă istorie universală.” (Douglas G. Brinkley) (Ed. Litera)

Iluminismul. Căutarea fericirii (1680-1790), de Ritchie Robertson: „O istorie magistrală care demonstrează că Iluminismul nu a fost o perioadă preocupată doar de rațiune, ci și de căutarea unor mijloace practice prin care să fim mai fericiți.” (Ed. Litera; trad. Andreea Popescu)

Istoria viitorului. Elite, contraelite și calea spre dezintegrare politică, de Peter Turchin: „De la omul care a prezis ascensiunea lui Trump – sau a cuiva foarte asemănător lui – o explicație remarcabil de clară și de bine informată despre motivul pentru care societățile intră în criză și cum să generezi o revenire ușoară.” (THe Guardian) (Ed. Litera; trad. Gabriel Tudor)

Roma. Nașterea celui mai mare Imperiu al Antichității, de Anthony Everitt: „Anthony Everitt, autor al biografiilor lui Cicero, Augustus și Hadrian, care au devenit bestselleruri, ne prezintă povestea impresionantă a Romei și a ascensiunii sale remarcabile de la un târg agrar obscur la cel mai mare imperiu pe care l-a cunoscut Antichitatea.” (Ed. Litera; trad. Ion Ciupercă)

• Frația musulmană (1928–2023). Un secol între moderare și radicalizare, de Ovidiu Raețchi: „Această carte propune o istorie a mișcării Frăția Musulmană din 1928 până în prezent și, concomitent, o analiză a unsprezece partide desprinse din marea familie politică sunnită Ikhwan al-Muslimin.” (Ed. Corint)

După căderea Romanovilor. Elita rusă în exil la Paris, de Helen Rappaport: „Helen Rappaport a cercetat destinele rușilor aflați în exil la Paris și a scris o tulburătoare carte despre mania grandorii, despre mărire și decădere, speranță și supraviețuire, extaz și tragedie.” (Ed. Corint; trad. Dorina Tătăran)

• Habsburgii. Ambiția de a stăpâni lumea, de Martyn Rady: „Istoricul Martyn Rady spune povestea unei excepționale dinastii și a lumii pe care aceasta a construit-o și apoi a pierdut-o. Având origini modeste, Habsburgii au câștigat controlul asupra Sfântului Imperiu Roman, și-au extins rapid posesiunile, întinzându-se din Ungaria până în Spania și chiar dincolo de Ocean, iar apoi au ajuns să stăpânească părți din Lumea Nouă și din Orientul Îndepărtat.” (Ed. Corint; trad. Lia Decei)

Ce a învățat Isus de la femei, de James F. McGrath: „Cartea aceasta ne va risipi, cu argumente solide, multe prejudecăți pe care încă le mai avem despre fascinantul Nazarinean de acum două mii de ani, istorisindu-ne uimitoarele povești ale femeilor din viața sa, pe care autorii bărbați ai textelor sfinte nu au izbutit să le tăinuiască în uitare.” (Ed. Humanitas; trad. Radu Cucuteanu)


Memorii, biografii, jurnale, corespondență

• Fața văzută a Lunii. Convorbiri cu Elsa Anca-Bărbuș, de Miorița Baciu Got: „Cartea aceasta este o istorie trăită – un angajament față de libertatea spiritului și, totodată, un angajament față de propria responsabilitate. Prin viața sa, Elsa Anca-Bărbuș ne vorbește despre tăria credinței și despre faptul că adevărul, indiferent de context, înseamnă putere.” (Miorița Baciu Got) (Ed. Humanitas)

• Și fusesem izgonit din Rai, de Ion Mărculescu: „Cartea de față îmbracă forma unui (aparent) jurnal, a unei suite de consemnări cu caracter personal, fapte, istorisiri auzite de la alții, impresii de lectură.” (Ed. Trei)

• Jung. O călătorie către sine, de Frédéric Lenoir: „Biografie pasionantă și compendiu de informații mai puțin cunoscute despre viața și opera unuia dintre cei mai vizionari gânditori ai secolului XX, cartea lui Frédéric Lenoir este totodată un ghid de dezvoltare personală potrivit principiilor jungiene.” (Ed. Humaniats; trad. Marieva-Cătălina Ionescu)

Ce vrăji a mai făcut pisica mea. Povești care torc, miaună și cer să fie alintate, coord. Radu Paraschivescu: „Ultimele cercetări în domeniu arată că principala trăsătură a pisicii e arta de-a suscita simpatie comportându-se antipatic. Performanța nu e la îndemâna oricui, să fim sinceri.” (Ed. Humanitas)

Monica Lovinescu: O viață, o voce, un destin. Album centenar, de Cristian Cioabă: „Există oameni care nu încap în cuvinte, iar Monica Lovinescu este pentru mine unul dintre ei. Nu știu să exprim minunea care a fost și nici să disting, printre speciile de iubire, pe aceea pe care am simțit-o pentru ea. De aici și greutatea de a preciza locul pe care îl ocupă în viața mea.” (Gabriel Liiceanu)

• Vagabond în paradis. Viața lui Anthony Bourdain, de Charles Leerhsen: „Vagabond în paradis este prima carte care relatează povestea fără ascunzișuri a vieții lui Bourdain, dar și evenimente istorisite în premieră despre modul în care copilăria sa traumatică a fost atât un panaceu al creativității sale, dar și motivul insecurităților sale care până la urmă l-au împins spre sinucidere.” (Ed. Magga Books; trad. Cosmin Maricari)

Caesar. Viața unui titan, de Adrian Goldsworthy: „Urmărind traiectoria extraordinară a vieții marelui general roman, Goldsworthy nu doar că îi acoperă realizările de orator carismatic, comandant cu numeroase cuceriri la activ și dictator puternic, dar prezintă și perioade mai puțin cunoscute în care a fost mare preot al unui cult exotic, prizonier al piraților, seducător nu doar al Cleopatrei, ci și al soțiilor a doi dintre principalii săi rivali politici și rebel condamnat în propria țară.” (Ed. Litera; trad. Mihnea Gafița)

• De la Stalingrad, cu dragoste. Jurnalul lui Petre Sava, medic militar pe Frontul de Est (1942) și jurnalul soției sale, Luiza, ed. Filip-Lucian Iorga: „Volumul conține două jurnale inedite, publicate pentru prima dată aici. Primul este intitulat Jurnalul de campanie și a fost scris în 1942 de medicul militar Petre Sava, pe Frontul de Est al celui de-al Doilea Război Mondial, în timpul luptelor de la Cotul Donului. La 80 de ani de la sfârșitul bătăliei de la Stalingrad avem pentru prima dată sub ochi una dintre rarele mărturii scrise chiar în timpul acestei grele bătălii. Soția medicului militar Petre Sava, economista Luiza Sava, a scris ea însăși, începând din 1943, un jurnal dedicat celor doi copii ai lor.” (Ed. Corint)

Un diplomat român la Budapesta. 1981-1990 și după aceea, de George Albuț: „„Când stai pe lângă George Albuț, iei parte, fără să știi, la un curs de diplomație în care ești introdus subtil, prin pățanii povestite cu autoironie și portrete de personalități creionate cu multă măiestrie.” (Răzvan Belciuganu) (Ed. Corint)

Silvan despre Silvan. Memorii răzlețe, de Silvan D. Ionescu: „Manuscrisele lui Silvan trebuie parcurse cu mare atenție, pentru că la fiecare paragraf pot fi descoperite informații interesante care, altfel, ar putea fi omise. Notele disparate, scrise pe foi volante, dar cu referire la texte preexistente, trebuiau căutate cu migală, spre a fi plasate la locul cuvenit. Acest volum a fost compus ca un puzzle, din fragmente minuscule, găsite – uneori, din întâmplare sau din noroc – într-o arhivă vastă.” (Adrian-Silvan Ionescu) (Ed, Corint)

• Fluture. De la refugiată la olimpică, povestea mea despre salvare, sperantță și triumf, de Yusra Mardini: „Fluture spune povestea tinerei Yusra, începând cu copilăria ei din Damasc, dragostea ei pentru înot, apoi fuga dramatică spre Europa, reluarea pregătirii sportive în Germania și participarea la Jocurile Olimpice de la Rio. Cu această carte, ea vrea să aducă în atenția tuturor o realitate simplă, dar ignorată de foarte mulți dintre noi: refugiații sunt oameni obișnuiți, aflați în circumstanțe extreme, alungați din casele lor de un război devastator.” (Ed. Pilot Books; trad. Simona Săsărman)

• LeBron, de Jeff Benedict: „Considerat cel mai mare jucător de baschet al secolului nostru, LeBron are o prezență media care include peste o sută de milioane de urmăritori, este implicat politic, luând poziție împotriva rasismului și inechității sociale și schimbă viețile multor familii defavorizate printr-o viziune filantropică proprie. Dintr-un puști dezorientat din Akron a ajuns un erou adulat.” (Ed. Pilot Books; trad. Monica Grecu)

Amintirile Bucureștilor. Bărbieri, frizeri, coafori, de Dan Roșca: „Tematica volumului de față este tratată minuțios și din toate unghiurile posibile, bazată pe o documentare nebănuit de amplă, autorul zămislind poves­tiri captivante: e semnul său distinctiv, semnătura sa stilistică.” (Emanuel Bădescu) (Ed. Vremea)

Lumea de ieri. Amintirile unui european, de Stefan Zweig: „Evoluția Europei între 1895 și 1941, într-una din cele mai importante cărți-document ale epocii noastre.” (Ed. Humanitas; trad. Ion Nastasia)

Vasia, bunicul tău, de Anna Rakhmanko: „Istoria unei familii deportate in Siberia.” (Ed. Ingrid Baltag; il. Mikkel Sommer)

 

Filozofie

O viață ce merită traită. Calea către cele mai importante lucruri, de Miroslav Volf, Matthew Croasmun, Ryan McAnnally-Linz: „Ce face ca o viață să fie bună? – o întrebare inerentă condiției umane, adresată de oameni din generații, profesii și clase sociale diverse și de către toate școlile de filosofie și teologie. Aceasta este întrebarea cu care ne confruntăm toți, în timp ce încercăm să ne dăm seama cum trebuie să trăim ca să înțelegem sensul și scopul adevărat al vieții.” (Ed. Trei; trad. Dan Crăciun) 

 

Artă

Puterea artei, de Simon Schama: „Arta extraordinară are maniere îngrozitoare. Atmosfera tăcută și reverențioasă a galeriei te poate păcăli, făcându-te să crezi despre capodopere că sunt lucruri rafinate, viziuni ce alină, încântă și ademenesc, dar în realitate sunt criminale. Nemiloase și viclene, cele mai mărețe picturi te prind de gât, îți tulbură liniștea sufletească și apoi, în scurt timp, continuă să-ți reconfigureze simțul realității... Puterea artei este puterea surprizei tulburătoare.” (Simon Schama) (Ed. Pandora M; trad. Louis Ulrich)

Viața estetică. Staze și flux, de Jenny Laurent: „În cartea lui Laurent Jenny, experienţa estetică a marilor maeştri se întâlnește cu experienţa personală a autorului, în felul acesta practicile şi reflecțiile despre «arta din viață» câştigând noi și noi sensuri. Suntem invitați, aşadar, să cultivăm estetul din noi, să fim atenți la clipele în care vederea unei forme noi ne trimite la o experienţă poetică din trecut, la stazele şi fluxul imaginarului care ne îmbogăţesc constant viaţa estetică.” (La Liberté) (Ed. Art; trad. Ioana Bot, Corina Croitoru)

Călătorie în lumea formelor, de Andrei Pleșu: „Misterele cele mari – a spus un înţelept – nu stau în tărâmul nevăzutului; lăcaşul lor este, dimpotrivă, universul văzut. Să ne cufundăm deci în universul acesta pentru a regăsi, în ţesătura lui, substratul diafan care-l justifică. Ochiul va deveni astfel organul unei grandioase sinteze şi, nu peste multă vreme, vom fi îndreptăţiţi să proclamăm cu ceremonie: Toate ale lumii sunt una prin «volubilitatea» privirii!” (Ed. Humanitas)

Desene mișcătoare. Dialoguri despre critică și cinema, de Andrei Gorzo, Mihai Iovănel: „O călătorie nonliniară, plină de flashbackuri și de cameo-uri, în lumea cinemaului, a literaturii și a criticii de film din ultimii 60 de ani.” (Ed. Polirom) 

• Artă falsă, bani adevărați. Afacerea Beltracchi, de Stefan Koldehoff, Tobias Timm: „Îndrăgostit de artă, și peste măsură de bani, vanitos și lacom vânător de comori necunoscute, Wolfgang Beltracchi, un artist cu talent nerecunoscut, rămâne, fără îndoială, cel mai spectaculos falsificator de lucrări de artă al secolului.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mihai Moroiu)

 Hoțul de artă. O poveste adevărată despre pasiune, obsesii periculoase și un delir de hoții monumentale, de Michael Finkel: „Stéphane Breitwieser, un tânăr cu alură victoriană și aer de gentleman, este cel mai prolific hoț de lucrări de artă al tuturor timpurilor. Nu a furat ca să câștige bani, ci doar ca să elibereze arta. Întotdeauna la lumina zilei, din muzee uriașe sau mărunte, din castele sau case memoriale, numai în timpul programului, discret, silențios, sub ochii agenților de securitate, singur sau asistat de prietena lui, doar cu un briceag elvețian mânuit cu iscusință, fără să distrugă nimic, fără urme, fără remușcări. Și fără să fie prins, timp de șase ani.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Simina Bălășoiu)

Științe exacte și naturale

• Adevăruri nebănuite despre animale. O menajerie a celor neînțeleși, de Lucy Cooke: „Lucy Cooke face o călătorie în jurul lumii pentru a demonta cele mai cunoscute mituri despre animale, scriind cu umor despre felul în care au fost văzute acestea din Antichitate și până astăzi, într-un adevărat tur de forță de la Aristotel la Disney.” (Ed. Art; trad. Roxana Aneculaesei) 

Războiul cipurilor. Lupta pentru cea mai importantă tehnologie din lume, de Chris Miller: „Războiul cipurilor ne arată că, pentru a înțelege starea actuală a politicii, economiei și tehnologiei, trebuie mai întâi să înțelegem rolul vital al economiei și geopoliticii semiconductorilor.” (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu)

Cum să discuți cu un negaționist al științei. De ce cred unii că Pământul e plat și alte teorii ale conspirației, de Lee McIntyre: „Autorul oferă instrumente și tehnici pentru comunicarea adevărului și valorilor științei pe înțelesul adepților Pământului plat, antivacciniștilor, opozanților schimbării climatice sau ai organismelor modificate genetic, subliniind cã pentru a fi ascultați este nevoie să vorbim cu ei calm și respectuos și să le înțelegem perspectiva.” (Ed. Humanitas; trad. Iulian Comănescu)

• Revoluția neterminată a lui Einstein. Căutarea a ceea ce se află dincolo de cuante, de Lee Smolin: „Din perspectivă ferm realistă, Lee Smolin s-a angajat într-o cercetare a fundamentelor teoriei cuantice, în speranța de a ajunge la un strat mai profund care să permită unificarea ei cu cealaltă mare teorie a secolului XX, relativitatea generală.” (Ed. Humanitas; trad. Walter Fotescu)

De unde știm de capul nostru. Curiozități și ciudățenii ale minții umane, de David G. Myers: „Eseurile își propun să facă lumină prin intermediul științei psihologice asupra vieții noastre uneori tulburătoare, dar mereu fascinante. Fiecare eseu pleacă de la o premisă simplă: deși cunoaștem multe lucruri, noi nu știm ce nu cunoaștem – chiar și când vine vorba de noi înșine.” (David G. Myers) (Ed. Magga Books; trad. Florin Tudose)

Creierul deprimat (Ediția pentru tinerii cititori), de Anders Hansen, Mats Wanblad: „Ediția pentru tinerii cititori a cărții Creierul deprimat ne explică modul în care apar sentimentele și motivele pentru care există. Poate fi reconfortant și relaxant să știi că nu trebuie să fie ceva în neregulă cu tine doar pentru că te simți rău. Nu promitem că această carte te va face să te simți mai bine, dar îți promitem că te vei înțelege mai bine – și asta nu-i puțin lucru.” (Ed. Publica; trad. Alin-Daniel Dragomir)

Tenacitatea copacilor, de Peter Wohlleben: „În Tenacitatea copacilor, continuarea bestsellerului Viața secretă a copacilor, Peter Wohlleben prezintă noi aspecte fantastice despre viața copacilor și ne arată ce abilități își dezvoltă pentru a face față schimbărilor climatice.” (Ed. Publica; trad. Iulia Dromereschi)

Fluvii ale puterii. Cum o forță a naturii a clădit regate, a distrus civilizații și ne modelează lumea în care trăim, de Laurence C. Smith: „Fluvii ale puterii dezvăluie cum și de ce aceste cursuri de apă au influențat atât de profund civilizația noastră și analizează importanța acestei puteri vaste pentru viitorul omenirii.” (Ed. Litera; Irina Dubsky)

Toate fantomele din mașinărie. Iluzii ale nemuririi în era digitală, de Elaine Kasket: „În era digitală în care trăim, ne simțim constrânși să stocăm și să împărtășim cât mai multe informații personale. Dar ce se va întâmpla cu acestea (postările de pe Facebook, TikTok, LinkedIn sau Twitter, ori fotografiile de pe Instagram) atunci când vom trece în neființă?” (Ed. Corint; trad. Adina Barvinschi)

Frontierele cunoașterii. Ce știm despre știință, istorie și creierul uman, de A.C. Grayling: „…ce știm, mai exact? Și ce știm acum că nu știm? Ce am învățat despre obstacolele aflate în calea cunoașterii? Trăim vremuri în care disputele legate de ce anume înseamnă cunoașterea și adevărul se adâncesc, iar aceste întrebări sunt mai importante ca niciodată. Faimosul filosof A.C. Grayling încearcă să răspundă la ele abordând trei domenii esențiale aflate la frontierele cunoașterii: știința, istoria și psihologia. O lucrare magistrală, un fascinat tur de forță, scris cu vervă, claritate și vastă erudiție.” (Ed. Trei; trad. Bogdan Ghiurco)


Parenting

• Nu copilul e de vină. Pentru o contraetică a părintelui care știe tot, de Ioana Scoruș: „Punând sub lupă mediul în care cresc copiii, calitatea învățământului, abundența de activități extrașcolare, dependența de ecrane, dezinteresul pentru lectură, autoarea încearcă să afle care sunt adevăratele valori ce ar trebui să jaloneze drumul celor mai tineri prin hățișurile vieții.” (Ed. Humanitas)

Respect, încredere și iubire. De ce au nevoie copiii noștri, de Jesper Juul: „Folosind numeroase exemple din situaţii de zi cu zi, autorul ne arată cum pot fi depăşite mai uşor conflictele dacă în centrul vieţii de familie se află respectul reciproc, încrederea şi iubirea.” (Ed. Univers; trad. Iuliana Măldărășanu)

Maternitate. Cum să te înfrunți și să te găsești pe tine însăți, de Lisa Marchiano: „Maternitatea aduce enorm de multă bucurie, împlinire, dar şi anxietate, epuizare, îndoială, frustrare şi neputinţă. În tot acest proces, cel mai important e felul în care maternitatea ne ajută să ne descoperim pe noi, cele adevărate.” (Ed. Univers; trad. Petronela Rotar)

Mame pentru fetele noastre, de Maggie Dent: „Această carte ne vorbește într-un fel direct și blând despre fetele noastre, de la naștere până la opt ani. Cum sunt ele? Care sunt nevoile lor? Care sunt comorile din sufletul fiicelor noastre? Cum le putem călăuzi cât mai bine? Maggie Dent pornește de la studii recente, de la propria experiență de treizeci de ani în lucrul cu copiii și de la un studiu realizat pe 5.000 de femei și fete pentru a scrie acest manual plin de informații valoroase.” (Ioana Chicet-Macoveiciuc) (Ed. Univers; trad. Raluca Contiu) 

Acasă, de Ioana Chicet-Macoveiciuc: „Nu ştiu dacă va exista vreodată un moment în care să putem trage linie de la stânga la dreapta şi să spunem: «Da, dom’le, ia uite, rezultă din cele de mai sus că sigur am făcut bine pentru totdeauna, bravo nouă!»” (Ed. Univers)

Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile, de Cara Natterson și Vanessa Kroll Bennett: „Ups, pubertatea! Cum arată lumea adolescenților de azi și cum vorbim cu ei despre teme dificile este un ghid cuprinzător pentru părinții preadolescenților și adolescenților (8-18 ani), care oferă soluții, strategii și răspunsuri la cele mai complicate întrebări și dileme legate de această perioadă din viața copiilor.” (Ed. ZYX Books)

 

Sociologie

Dicționar ilustrat de educație socială, de Ciprian Mihali: „„Îmi doresc ca acest volum să transmită celor curioși o formă sau alta de curaj public în lupta pe care trebuie să o ducem zi de zi cu manipularea, cu neînțelesurile fabricate de industriile politice, mediatice sau comerciale, cu seducțiile răspunsurilor facile, cu toxicitatea infodemiilor, dar și cu inegalitatea, cu discriminarea, cu rasismul, cu ura sau cu violența din spațiul public.” (Ciprian Mihali) (Ed. Humanitas; il. Dan Perjovschi) 

Jocuri rituale din Moldova. Satul românesc în mrejele globalizării, de Alin Rus: „Autorul ne propune o reimaginare a istoriei europene ca istorie a micilor comunități rurale, dincolo de narațiunile grandioase pe care le găsim în manualele de istorie.” (Bogdan Neagota) (Ed. Humanitas; trad. Elena Carbunaru‑Butușină, Alin Rus)

O lume care a luat-o razna. Câteva reacții de bun-simț la ce ni se-ntâmplă, de Alexandru Călinescu: „Un volum-mozaic care surprinde iureșul vieții complicate a ultimilor ani, abia trecutele spaime ale izolării pandemice și apăsătoarea atmosferă actuală pe care o generează războiul.” (Ed. Humanitas)

Să vină socialismul! Cronici 2016-2020, de Thomas Piketty: „Cititorul interesat de subiect va regăsi unele dintre gândurile sale în această carte în care am strâns toate articolele publicate în fiecare lună în ziarul Le Monde între septembrie 2016 şi iulie 2020. Acestea nu reprezintă nimic altceva decât o încercare perfectibilă a unui cercetător în ştiinţele sociale de a se angaja în viaţa cetăţii şi în miezul actualităţii cu toate riscurile pe care le implică acest demers.” (Thomas Piketty) (Ed. Litera)

Geografia gândirii. De ce gândesc diferit asiaticii și occidentalii, de Richard Nisbet: „Într-un moment al istoriei în care nevoia de înțelegere și de colaborare interculturală nu a fost niciodată mai importantă, Geografia gândirii oferă atât o hartă pentru orientare, cât și un proiect de punte metaforică având drept scop să ne ajute să ne întâlnim la mijlocul drumului.” (Ed. Litera)

Eseuri

• Patru reeditări mult-așteptate ale unor volume semnate de Petru Creția, la Ed. Humanitas: Testamentul unui eminescolog; Ahile sau Despre forma absolută a prieteniei. Ariel sau Despre forma pură a libertății; Norii; Luminile și umbrele sufletului.

Ce a învățat Isus de la femei, de James F. McGrath: „Cartea aceasta ne va risipi, cu argumente solide, multe prejudecăți pe care încă le mai avem despre fascinantul Nazarinean de acum două mii de ani, istorisindu-ne uimitoarele povești ale femeilor din viața sa, pe care autorii bărbați ai textelor sfinte nu au izbutit să le tăinuiască în uitare.” (Ed. Humanitas; trad. Radu Cucuteanu) 

Sufletul lumii, de Roger Scruton: „Sufletul lumii, una dintre ultimele cărți ale marelui filozof britanic, este socotită o capodoperă prin bogăția și limpezimea argumentelor. Roger Scruton își propune să doboare două tipuri de reducționism al paradigmei scientiste: mai întâi, religia nu este doar o explicație alternativă a lumii, în concurență cu cea rațională, și apoi, ea nu se reduce la un set de fenomene de resortul sociologiei sau al psihologiei evoluționiste.” (Ed. Humanitas; trad. Andreea Eșanu) 

• Două apariții în noua colecție „Biblioteca Hispanică a Institutului Cervantes” a Ed. Humanitas: Diálogo de la dignidad del hombre / Dialog despre demnitatea omului, de Fernán Pérez de Oliva (Ediție filologică, studiu introductiv, tabel cronologic, traducere și note de Mianda Cioba); Gramática sobre la lengua castellana / Gramatica limbii castiliene. Scrieri filologice și exegeză biblică, de Antonio de Nebrija (Ediție filologică, studiu introductiv, tabel cronologic, traducere și note de Mianda Cioba și Anca Crivăț) 

Despre femei, de Susan Sontag: „Volumul de față apare la aproape 20 de ani de la moartea ei și reunește șapte eseuri și schimburi de opinii publicate între 1972 și 1975. Acestea acoperă o gamă largă de subiecte: provocările cu care se confruntă femeile pe măsură ce îmbătrânesc, egalitate, frumusețe, sexualitate, fascism, film și multe altele.” (Editura Tact; trad. Vasi Ciubotariu)

Totul despre iubire. Noi perspective, de bell hooks: „Totul despre iubire este o carte cu un mesaj profund care ne poate schimba modul în care privim viața și relațiile dintre noi.” (Ed. Magga Books; trad. Laura Sandu)

• Despre suflet și despre facultățile sale, de Anonim: „Anonimul Despre suflet și despre facultățile sale este o expunere a psihologiei aristotelice, sprijinită pe comentariile lui Avicenna și Averroes și redactată în mediul latin al secolului al XIII-lea.” (Ed. Polirom; trad. Alexander Baumgarten, Mihai Maga)

• Homo ludens. Încercare de determinare a elementului ludic al culturii, de Johan Huizinga: „„Prin formaţia şi activitatea sa, Huizinga apare în cultura secolului al XX-lea ca un descendent al lui Jacob Burckhardt. El înfăptuieşte, ca şi acesta, o foarte savantă, dar totodată lipsită de pedanterie sinteză între istoria cultural-politică şi aceea artistică a Occidentului – de unde şi altitudinea discursului său, care atinge adesea sfera celor mai cuprinzătoare vorbiri despre cultura şi spiritualitatea europeană.” (Gabriel Liiceanu) (Ed. Humanitas; trad. H.R. Radian)

• Mintea sovietică. Cultura rusă sub comunism, de Isaiah Berlin: „Isaiah Berlin a rămas întotdeauna interesat de Rusia, care i-a marcat identitatea din punct de vedere personal și intelectual.” (Ed. Humanitas; Ediție de Henry Hardy cu o nouă introducere;  Cuvânt înainte de Strobe Talbott;  Glosar de Helen Rappaport;  Traducere de Marina Vraciu)

 

Dezvoltare personală

Te-ai născut să faci asta. Astrologie pentru acceptare de sine, de Chani Nicolas: „Îmbinând tradițiile milenare ale astrologiei cu o abordare modernă a acestei practici, Te-ai născut pentru asta ne explică componentele cheie ale astrogramei noastre într-un mod accesibil oricărui cititor.” (Ed. Magga Books; trad: Emilia Vasiliu) 

Cartea limitelor. Stabilește granițele care te vor elibera, de Melissa Urban: „Prietenoasă și accesibilă, Cartea limitelor îți va da instrumentele de care ai nevoie pentru a înceta să te justifici, să bagatelizezi și să-ți ceri scuze, conducându-te către relații mai satisfăcătoare și către o viață pe care să o simți mai plină, mai sănătoasă și mai liberă.” (Ed. Publica; trad. Iulia Bertea-Nani)

Cântecul relevanței. Un nou manifest pentru echipe, de Seth Godin: „Aceasta este o carte pe care trebuie să o discuți împreună cu șefii și colegii tăi și să pui în practică cele discutate. Indiferent ce poziție ocupi, ai puterea de a schimba lucrurile. Pentru că, așa cum spune Godin, «Oamenii nu sunt o resursă. Sunt esența».” (Ed. Publica; trad. Roxana Măciucă)

Uimirea. O nouă știință, care îți poate transforma viața, de Dacher Keltner: „În această carte, Dacher Keltner prezintă o investigație radicală și o cercetare profund personală a acestei emoții eluzive. Dezvăluind noi cercetări despre modul în care uimirea ne transformă creierul și corpul, alături de o examinare a uimirii de-a lungul istoriei, a culturii și în cuprinsul propriei sale vieți pe durata unei perioade de suferință, Keltner ne arată cum cultivarea uimirii în viața de zi cu zi ne determină să apreciem tot ce este mai uman din natura noastră umană.” (Ed. Publica; trad. Constantin Vlad) 

Fii mai deștept decât creierul tău. De ce este greu să înveți și cum poate deveni ușor, de Daniel T. Willingham: „În acest ghid revoluționar, complet și accesibil despre modul în care învață creierul, descoperi cum să studiezi mai eficient, cum să scapi de stresul examenelor și, mai mult decât orice, cum să faci ca totul să devină o plăcere.” (Ed. Publica; trad. Raluca Chifu)

Corporalizarea emoțiilor. Cum să ne îmbunătățim viața din punct de vedere mental, afectiv, fizic și comportamental, de Raja Selvam: „Corporalizarea emoțiilor este un ghid introductiv care prezintă o nouă formă de practică psihologică somatică, bazată pe cercetari științifice, ce ajută în procesarea dificultăților emoționale cu care ne confruntăm și care reglează gândirea și comportamentul îmbunătățindu-ne starea generală de bine.” (Ed. Herald; trad. Anacaona Mîndrilă-Sonetto)

Outlive. Știința și arta longevității, de Peter Attia, Bill Gifford: „Un manifest revoluționar, care pune sub semnul întrebării opiniile medicale convenționale despre îmbătrânire, oferind o nouă abordare privind prevenția bolilor cronice și prelungirea stării de sănătate.” (Ed. Lifestyle; trad. Andreea Călin)

Fii util. 7 reguli de viață, de Arnold Schwarzenegger: „7 reguli la îndemâna oricui, pe care să le urmezi pentru a-ți realiza adevăratul scop în viață – puse laolaltă de Arnold Schwarzenegger din propria sa călătorie de permanentă reinventare și de realizări extraordinare.” (Ed. Lifestyle; trad. Adina Avramescu)

 

Hobby

Cele mai frumoase locuri din lume. 400 de destinații extraordinare, ed. National Geographic: „Acest volum superb ilustrat aprinde imaginația și stârnește dorul de ducă al oricui visează să vadă cele mai incredibile locuri ale lumii în moduri inedite, de neuitat.” (Ed. Litera)

• Istoria ilustrată a rockului, de Susana Monteagudo: „Istoria ilustrată a rockului spune povestea acestei revoluții: trupe, festivaluri, melodii și albume esențiale, grupuri, suporturi audio, stiluri, mijloace de comunicare, case de discuri… tot!” (Ed. Paralela 45; trad. Ioana Andreea Tudose)

 

CĂRȚI PENTRU COPII


 

Cărți ilustrate

• O serie pentru întreaga familie de Gregory E. Lang apărută în colecția „Panda” a ed. Pandora M: De ce un băiat are nevoie de un tată, De ce un băiat are nevoie de o mamă, De ce o fată are nevoie de o mamă, De ce o fată are nevoie de un tată (trad. Ecaterina Sârbu; il. Sydney Hanson)

Degețelele, de Gabriela Tabacu: „O povestioară să te lingi pe degete. Dacă o s-o citești, nimeni n-o să te arate cu degetul.” (Radu Paraschivescu) (Ed. Humanitas Junior; il. Irina Dobrescu)

Frumoasa din padurea adormită (După un balet de M. Petipa și P.I. Ceaikovski), de Charlotte Gastaut: „Această carte superbă, cu pagini aurii și ilustrații ca o dantelă fină, ne deschide poarta spre lumea feerică a basmului și a baletului Frumoasa din pădurea adormită.” (Ed. Humanitas Junior; trad. Iustina Croitoru)

Trei zile nemaipomenite, de Ioana Pârvulescu: „Scrisă cu umor și însuflețire, cu personaje de neuitat și situații de viață ușor de recunoscut, Trei zile nemapomenite are toate șansele să devină una dintre cele mai iubite cărți ale literaturii române pentru copii.” (Ed. Humanitas Junior; il. Anca Smărăndache) 

Două furnici și un elefant. De la un capăt al Lumii la celălalt, de Augustin Cupșa: „Faceţi cunoştinţă cu trei prieteni plimbăreţi şi iubitori de aventură: furnica din capătul ăsta al Lumii, care-i din cale-afară de ordonată, dar cam uităreaţă, drept care scrie liste peste liste cu lucruri de făcut, furnica de la celălalt capăt al Lumii, prietena ei cea mai bună, care-i, dimpotrivă, veselă şi fără griji, şi are un căţel nostim şi o livadă de portocali în jurul casei, şi elefantul, mereu cu capul în nori, cam strănutăcios, pasionat de diete şi de dans, care le ajută să călătorească între cele două capete ale Lumii atunci când vor să se viziteze.” (Ed. Humanitas Junior; il. Andreea Dobreci)

Peripețiile hamsterului Șumi, de Deni Roșca: „Peripețiile hamsterului Șumi prezintă povestea unui personaj remarcabil nu datorită dimensiunii sale, ci curajului de care dă dovadă în fața numeroaselor obstacole, dar și talentului muzical inexplicabil.” (Ed. Corint; il. Adela Maria Calistru)

• Mai multe volume educative semnate de Olina Ortiz: Aivoie, Naivoie și motanul Anevoie (il. Annabella Orosz); Timotei și Gogoașa. Cine face și desface (il. Karda Zenko); Mi-a intrat o muscă-n telefon (il. Andrei Damian); Nu mi-e frică să greșesc. Poveste cu Moț Crăciun (il. Simona Burlacu)

Vulpoiul și tomtele, de Astrid Lindgren: „Personaj din folclorul scandinav, tomtele (în suedeză, tomte) este păzitorul credincios al oricărei gospodării, în special al copiilor și animalelor. Nu e nici spiriduș, nici elf, nici gnom. Singuratic și morocănos, tomtele iese numai noaptea.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Andreea Caleman; il. Eva Eriksson) 

Cântecul păstorului, de Max Bolliger: „Va veni cândva un mare împărat care va salva lumea, spune mereu un păstor bătrân. De unde știe asta? Poate de la bătrânii dinaintea lui, care spuneau și ei ce-și mai aduceau aminte din vorbele înțelepților din vechime.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Mara Wagner; il. Stepan Zaviel) 

• Bufnița cu aripi roșii, de Feridun Oral: „Mica bufniță este tristă, fiindcă aripile ei nu sunt roșii și puternice. Măcar de-ar avea un prieten cu care să se joace! Într-o noapte cu vânt, aude un pocnet și vede un șoricel… O poveste emoționantă despre puterea prieteniei dintre o bufniță și un șoricel.” (Ed. Didactica Publishing House)

O istorie cu gust de kiwi, de Adina Rosetti: „Suntem în România anului 1990. În viața Adei au loc multe schimbări: la şcoala nu i se mai adresează învăţătoarei cu „tovarășa", iar portretul lui Ceauşescu a dispărut de pe perete. Acasă mâncarea e mai variată, deşi caşcavalul are gust de cauciuc.” (Ed. Arthur; il. Irina Maria Iliescu)

Zmeu Robot, de Ioana Nicolaie: „Gabi și Marta sunt doi copii care trăiesc în viitor, într-un oraș pe nume Antidot. Dar acest oraș nu se află pe Pământ, ci plutește în spațiu, pentru că jos nu mai există condiții bune de viață.” (Ed. Arthur; il. Sidonia Călin)

Conni are grijă de mediu, de Liane Schneider: „După trecerea sărbătorilor de iarnă, Conni se întoarce la grădiniță și e de-a dreptul îngrozită de gunoiul pe care îl vede pe drum: resturi de petarde, sticle, mucuri de țigări.” (Ed. Casa; il. Janina Gorrissen) 

• Tranchila Tropatrop. O țestoasă de neoprit, de Michael Ende: „E rost de veselie în regat, căci preamăritul sultan își serbează nunta, iar toate făpturile, cu mic, cu mare, sunt invitate să benchetuiască. La auzul veștii, după îndelungi frământări și chibzuială, țestoasa Tranchila Topatrop pornește să se alăture alaiului, cu mers greoi și împovărat.” (Ed. Vlad și cartea cu Genius; trad.  Gabriel H. Decuble; il. Michael Bayer)

Omuleții de hârtie, de Julia Donaldson: „Ajutată de mama sa, o fetiță face un șirag de omuleți de hârtie. Fiecare are un nume, fiecare are ceva diferit. Se țin mereu de mână și le place să se joace. Dar hârtia este un material fragil, iar copiii cresc. Cât pot rezista niște omuleți din hârtie, desenați cu creioane colorate?” (Ed. Cartea Copiilor; il. Rebecca Cobb)

• Mănușa roșie de lână, de Francesca Pirrone: „O poveste despre bunătate și ospitalitate, inspirată din folclorul ucrainean.” (Ed. Paralela 45; trad. Anda-Diana Marin)

• Seria „Cuțulescu și Miți”, de James Howe: Clanc și pleosc și Momentul de liniște (Ed. Paralela 45; trad. Sabina Lungu; il. Marie-Louise Gay)

• Povești din Biblie. 17 povești captivante din cea mai grozavă carte din lume, de Kathleen Long Bostrom: „17 dintre cele mai iubite povești din Vechiul și Noul Testament, meșteșugit repovestite pentru tinerii cititori.” (Ed. Paralela 45; trad. Laura Frunză; il. Dinara Mirtalipova)

• Seria „Cum să-ți înveți dragonul să spună”, de Eleonora Fornasari: Cum să-ți înveți dragonul să spună: Mulțumesc; Cum să-ți înveți dragonul să spună: Bună ziua; Cum să-ți înveți dragonul să spună: Te rog; Cum să-ți înveți dragonul să spună: Îmi pare rău. (Ed. Didactica Publishing House; il. Anna Lang).

 

Cărți de Crăciun

• Douăsprezece daruri pentru Moș Crăciun, de Mauri Kunnas: „Mai sunt doar douăsprezece zile până la Crăciun și toți spiridușii din Korvatunturi se pregătesc de zor pentru marea sărbătoare. Micul Ville iubește foarte mult Crăciunul, ca toți spiridușii. Să ofere daruri este tot ce știe el mai bine să facă pe lume.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Sigrid Crasnean)

• Conni pregătește cadouri de Crăciun, de Liane Schneider: „Anul acesta, Conni a hotărât să confecționeze ea însăși cadourile de Crăciun pentru toată familia.” (Ed. Casa; il. Janina Gorrissen) 

Moș Crăciun se poartă ciudat, de Ioana-Chicet Macoveiciuc: „Toate acestea, dar și alte ciudățenii amuzante, care vă vor face să iubiți și mai mult Crăciunul, sunt de găsit în cartea aceasta magică. Hohohooo, că multe hohote de râs se vor auzi de la voi din casă cât o veți citi!” (Ed. Univers; il. Karda Zenko)

Nu-l supăra pe Moș Crăciun, de Makis Tsitas: „Moș Crăciun este bătrân și rotofei, lucrează neîncetat și se ostenește mult.” (Ed. Ars Libri; trad. Claudiu Sfirschi-Laudat; il. Zoe Loura)

Minuni de Crăciun, de Dara Kornii: „În noaptea de Crăciun se întâmplă minuni: stelele strălucesc mai puternic, aerul de iarnă capătă o mireasmă de poveste, încep cele mai interesante aventuri.” (Ed. Ars Libri; trad. Aliona Bivolaru; il. Iana Fefelova)

Scrisori de la Moș Crăciun, de J.R.R. Tolkien: „În fiecare lună decembrie, copiii lui J.R.R. Tolkien primeau scrisori de la Moș Crăciun. De la primele rânduri pentru fiul lui cel mare, în 1920, până la ultima misivă emoționantă adresată fiicei lui în 1943, cartea de față reunește toate aceste scrisori și desene remarcabile într-o singură ediție superbă.” (Ed. Rao)

Spiridușul care a salvat Crăciunul/Lara și zâna zăpezii, de Alexandra Fabish, Anja Kiel (Ed. Booklet Fiction)

Surpriză la masa de Crăciun/Cum sărbătoresc nevăstuicile Crăciunul, de Stephanie Gessner, Kertsin Hau (Ed. Booklet Fiction)

Brutăria magică a lui Moș Crăciun, de Anne Barns, Florentine Prechtel (Ed. Booklet Fiction)


Romane

• Kepler62. Călătoria, de Bjørn Sortland, Pasi Pitkänen, Timo Parvela: „Kepler62 – o serie premiată, tradusă în 23 de ţări, o lume distopică unde prietenia e pusă la încercare, un univers necunoscut de explorat.” (Ed. Humanitas Junior; trad. Andreea Niță) 

Maniunea, de Narine Abgarian: „Maniunea este o poveste despre un orăşel sovietic izolat, departe de orice capitală, şi despre locuitorii acestuia. Despre modul în care, cu toate lipsurile oribile şi restricţiile de tot felul, oamenii au dobândit înţelepciunea de a trăi şi de a se bucura de viaţă.” (Narine Abgarian) (Ed. Frontiera; Anca Irina Ionescu) 

Clasa zburătoare, de Erich Kastner: „O carte magică, mișcătoare și dulce amăruie despre prietenie, veselie și a fi curajos când îți este cel mai tare frică.” (Ed. Arthur; trad. Iulian Bocai; il. Walter Trier)

Cei cinci faimoși. Cei cinci fug de acasă, de Enid Mary Blyton: „Nu vrem să-i avertizăm pe contrabandiști că am descoperit ce-au pus la cale. Vrem să încercăm să-i prindem!” (Ed. Arthur; trad. Alex Moldovan, Mariana Buruiană)

Ernest și Celestine, de Daniel Pennac: „Acesta este romanul prieteniei dintre un urs și o șoricuță cucerite în pofida tuturor prejudecăților, povestit cu umor și candoare de scriitorul francez Daniel Pennac în amintirea lui Gabrielle Vincent, scumpa sa prietenă de cerneală, hârtie și acuarele.” (Ed. Paralela 45; trad. Octavian Soviany)

 

Nonficțiune

• Cucerirea Americii. Aventuri în timp, de Dominic Sandbrook: „Vei afla povestea unei civilizaţii deopotrivă măreţe şi înspăimântătoare, cu oraşe fascinante şi obiceiuri sângeroase, dar mai ales a incredibilelor aventuri ale primului dintre conchistadorii care au pus bazele Lumii Noi a Americii de Nord şi de Sud.” (Ed. Polirom; trad. Petru Iamandi)

Prezentul din trecut. Istoria pe care nu o înveți la școală, de Ioan-Aurel Pop: „Cartea de față reconstituie scene din istoria românilor de când există ei ca popor și până în zorii Epocii Moderne, adică de pe la anii 600–700 până pe la 1700.” (Ed. Corint)

Români de poveste. Și poveștile adevărate încep cu… A fost odată, de Măriuca Mihăilescu & Andra Cărbunaru: „Scrierile din acest volum îți vor dezvălui 21 de personalități de ieri și de azi care merită să fie descoperite și… altfel decât ai făcut-o până acum. Românii de poveste sunt cei care au pus țara noastră pe harta lumii prin descoperirile lor, prin recordurile mondiale pe care le-au doborât, prin arta sau talentul lor excepțional.” (Ed. Pe cont propriu)

Suntem de neoprit. De ce nu este dreaptă lumea, de Yuval Noah Harari: „În al doilea volum al seriei de bestsellere pentru publicul tânăr, apreciatul autor și istoric Yuval Noah Harari explică în ce fel o revoluţie care a avut loc cu 10.000 de ani în urmă încă afectează modul cum trăim astăzi. El ne arată în ce punct lucrurile au luat-o pe o cale greșită și cum am putea încă să le reparăm.” (Ed. Polirom; trad. Ioana Aneci; il. Ricard Zaplana Ruiz)

• Aventură în Antarctica. Expediția Endurance, de William Grill: „Povestea acestei expediții este una plină de pericole de neimaginat, aventură, tărie de caracter și, mai presus de toate, rezistență.” (Ed. Cartea Copiilor; trad. Tudor Călin Zarojanu)

Grădina noastră. Cum să ne amenajăm grădina într-un an, de Megyeri Anamaria: „O grădină poate deveni cel mai bun loc din lume oferind relaxare, adăpost, bunătăți pentru cămară sau chiar un loc de joacă. Ideal ar fi să le întrunească pe toate!” (Ed. Casa)

Răspundel Istețel - Științele naturii. Aventuri prin natură: „Copiii vor trece împreună cu Achim prin ecosistem și componentele sale de bază. Achim le va explica ce este natura vie, cum se dezvoltă un fluture, ce este un lanț trofic, ce fel de roci și conifere se găsesc în țara noastră sau chiar ce trebuie făcut pentru a aduce mirosul de pâine proaspăt coaptă pe masa noastră.” (Ed. Albi)

Răspundel Istețel - Pirații: „Această nouă carte din colecția Răspundel Istețel îi duce pe copii într-o vânătoare de comori plină de aventuri si surprize. Pe fiecare pagină îi așteaptă un puzzle care îi va ajuta să descopere o parte din codul necesar pentru a găsi comoara piratului.” (Ed. Albi)

 

Cărți citite și recomandări 

Litera stacojie, de Nathaniel Hawthorne (Ed. Corint; trad. Anca Florea): Eram demult curioasă să citesc acest roman clasic american și am făcut-o cu ocazia faptului că a trebuit să citesc pentru clubul de carte Ora nevăzută, de Alice Hoffman (vezi mai jos). Ca orice clasic, e o carte care-ți pune răbdarea la încercare, mai ales datorită stilului scriiturii (încărcat, liric, descriptiv) și ritmului narațiunii (foarte lent, după standardele actuale). Însă a fost interesantă ca poveste, și, pentru mine, a însemnat umplerea unui gol (cu atât mai mult cu cât nu am citit așa de multă literatură clasică americană). 

Ora nevăzută, de Alice Hoffman (Ed. Trei; trad. Elena Marcu): Un roman interesant ca premiză, dar destul de inegal din punct de vedere al construcției. Pentru clubul de carte a fost o alegere incitantă, am avut parte de discuții vii și de multe glume pe marginea lui. M-a atras în primul rând faptul că este o carte despre cărți și pornește de la iubirea protagonistei pentru acel roman clasic american de mai sus, Litera stacojie, o iubire pe care autoarea nici măcar nu se chinuiește s-o justifice întrucât romanul lui Hawthorne face parte din canonul literar pentru mulți cititori americani. Ce e surprinzător, însă, este faptul că pare că citești două romane care diferite: în prima jumătate avem o poveste despre maturizare, alegeri greșite, relații complicate între părinți și copii (totul pe fundalul unei povești despre o comunitate dubioasă care aduce aminte de Învățare, de Tara Westover), iar în a doua parte avem o alunecare într-un roman fantasy (care mi-a adus aminte de Un fel de basm, de Graham Joyce), destul de surprinzătoare. Firul comun între cele două este romanul lui Hawthorne, însă mie mi-a dat impresia că autoarea (sau editorul) mai putea lucra puțin la îmbinări și cusături. Una peste alta, cum ziceam, am avut un club de pomină la cartea asta (cu păreri contra foarte vehemente, cu păreri pro la fel de hotărâte, dar și cu viziuni moderate care au privit totul cu îngăduință). 

Aquitania, de Eva García Sáenz de Urturi (Ed. Pandora M; trad. Ana-Maria Tamaș):  Un roman istoric foarte bine documentat, cu multe scene de atmosferă revelatoare (simți mirosuri și gusturi, auzi sunete etc.). Mi s-a părut un pic straniu ritmul narațiunii, nu am reușit să mă obișnuiesc cu el până la final, avea o anumită solemnitate, o lentoare a mișcărilor și gesturilor pusă în contratimp cu un dinamism accelerat al capitolelor (capitole scurte, care schimbă rapid locul și timpul acțiunii). Cu toate astea, am rămas prizoniera poveștii până la final. Foarte diferit de romanul câștigător al Premiului Planeta de anul trecut (Bestia, de Carmen Mola). 

Mijlocul vieții. Între echilibru și dezechilibru, de Silviu Dragomir (Ed. Trei): Un volum ce îmbină teoria jungiană și practica (tot de sorginte jungiană), foarte prietenos scris și accesibil. Autorul a reușit să îmbine foarte bine informațiile teoretice cu cele rezultate din lucrul direct cu pacienții în cabinet. 

Apa lacului nu e niciodată dulce, de Giulia Caminito (Ed. Humanitas Fiction; trad. Oana Sălișteanu): Un roman care pe cât de mult mi-a plăcut ca scriitură, pe atât de puțin mi-a plăcut ca poveste. O scriitură lirică ce îmbracă foarte frumos o poezie a mizerabilului coridian născut din sărăcie și resentimente, relații complicate de familie și o maturizare niciodată dusă până la capăt. Mi-a adus aminte de scrierile lui Edouard Louis

Tânărul. Fotojurnal, de Annie Ernaux (Ed. Trei; trad. Mădălina Ghiu): Un volum în stilul deja recognoscibil al lui Ernaux, cel de „a-ți scrie viața”. Foarte bun corolar al volumului de memorii Anii, Fotojurnal prezintă numeroase imagini din arhiva foto a autoarei alături de fragmente disparate din jurnalele sale. Interesant ca lectură pentru cei deja familiarizați cu stilul lui Ernaux. 

Astfel de lucruri mărunte, de Claire Keegan (Ed. Pandora M; trad. Iulia Anania): Un fel de Christmas Carol modern, un mini-roman emoționant și liric, foarte potrivit ca lectură de sărbători. Trebuie să recunosc că m-a surprins de la început până la sfârșit. 

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (noiembrie 2023) 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Friends, iubiri și marele lucru teribil, de Matthew Perry (trad. Ruxandra Toma)

2. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

3. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

4. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan)

5. Jurnalul Annei Frank, de Anne Frank (trad. Gheorghe Nicolaescu)

6. Nu mă poți răni, David Goggins (trad. Sabrina Florescu)

7. Omul în căutarea sensului vieții, de Viktor E. Frankl (trad. Florin Tudose)

8. Din cer au căzut trei mere, de Narine Abgarian (trad. Luana Schidu)

9. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, de Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

10. Inocenții, Ioana Pârvulescu  


CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. Iron Flame, Rebecca Yarros

2. The 48 Laws of Power, Robert Greene

3. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

4. Icebreaker, Hannah Grace 

5. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

6. The Bell Jar, Sylvia Plath 

7. Wildfire, Hannah Grace 

8. Fourth Wing, Rebecca Yarros

9. If He Had Been with Me, Laura Nowlin

10. The Secret History, Donna Tartt 

Comentarii

Bătrânii, vol. 1, Ioan Suciu, editura Ideea Europeana

Ioan Suciu

12 dec. 2023

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter