• „Oamenii cred cu plăcere ceea ce vor să creadă” - Iulius Caesar

Cărți interesante ianuarie 2023

Cărți interesante ianuarie 2023

„Uneori, cel mai bine e să-i cunoști pe clasici dacă vrei să știi de unde pot fi deschise noi drumuri.” (Infinitul într-o trestie, Irene Vallejo)

 

Cărți interesante ianuarie 2023
 

FICȚIUNE

•  Tandră e noaptea, de F. Scott Fitzgerald: o nouă traducere a unui roman clasic american. 

•  Dragostea. 12 povestiri, de A. P. Cehov: o antologie de povestiri ale scriitorului rus, unite prin firul roșu al iubirii. 

•  Poarta cerului, de Eric-Emmanuel Schmittal doilea roman din ambițioasa saga istorică în opt volume a scriitorului francez; de data asta acțiunea se mută în vremurile biblice, în orașul Babel. 

•  Mierea leului, de David Grossman: un nou roman în seria „Canongate Myth” care reinterpretează în cheie modernă mari mituri culturale; aici este vorba de o reinterpretare a poveștii biblice a lui Samson. În aceeași serie a mai apărut Penelopiada, de Margaret Atwood

Corabia îngropată, de John Preston: o poveste inspirată din realitate despre descoperirea unei comori anglo-saxone pe un domeniu englezes în ajunul celui de-Al Doilea Război Mondial; cartea a fost ecranizată în 2021 în filmul Situl (The Dig).

• Galaad, de Marilynne Robinson: un nou roman din seria de patru volume din care au mai apărut Acasă și Lila

• Cocoșul de aur și alte povestiri, de Juan Rulfo: un scurt roman plin de culoare, în buna tradiție a lui Juan Rulfo, însoțit de câteva povestiri, scrisori și poeme, precum și de povestea nașterii lor.

• Zgomotul Alb, de Don DeLillo: o nouă ediție a unui roman clasic american, acum și într-o ecranizare pe Netflix. 

 

LITERATURĂ ROMÂNĂ

Străinătate, de Augustin Cupșa: un nou volum de proză scurtă (și care recuperează și patru povestiri care au apărut în ediția nouă Marile bucurii și marile tristeți)

Specii, de Cristian Fulașun roman care „reconstituie minuțios – inclusiv la nivel de limbaj – lumea de azi, degradată, coruptă și haotică.” (Carmen Mușat)

• Voci la distanță, de Gabriela Adameșteanu: „ un puternic roman de familie” (Sanda Cordoș)

 Negustorul de antichități, de Stelian Tănase: Un roman care explorează lumea puțin cunoscută și plină de mistere a colecționarilor și negustorilor de antichități, având în centrul său un personaj balzacian, Candid Ițescu. 

• Hasdeu. Duhuri, de George Cornilă: un nou roman în seria „Biografii romanțate”.

 

 

NONFICȚIUNE

Istorie, biografie, memoir

• Rezervă, de Prințul Harry: cartea care a doborât toate recordurile de vânzări de la începutul anului, autobiografia Prințului Harry al Marii Britanii, în scriitura minunată a lui J.R. Moehringer.  

• Femina. Femei în culisele istoriei. O altă perspectivă asupra Evului Mediu, de Janina Ramirez: o istorie medievală la feminin. 

• Pe urmele lui Homer, de Heinrich Schliemann: celebra relatare a descoperirii orașului antic Troia. 

• Elita culturală și discursul antisemit interbelic, de Ana Bărbulescu și Alexandru Florian: o perioadă intens mitizată din istoria națională privită dintr-o perspectivă adesea ignorată.

• Rege și împărat. Viața lui Carol cel Mare, de Janet L. Nelson: o biografie a legendarului Charlemagne. 

• Războaie de graniță. Conflicte care ne definesc viitorul, de Klaus Dodds: o privire asupra geopoliticii internaționale, care examinează semnificația trecută, prezentă și viitoare a granițelor, de la căderea Zidului Berlinului până la atentatele de la 11 septembrie, trecând prin Palestina și Pakistan, Coreea de Nord, Zidul lui Trump și nu numai.

• Ce s-ar fi întâmplat dacă…? Istorie virtuală, de Niall Ferguson: nouă călătorii fascinante în „timpul imaginar”, corespunzătoare unor momente cruciale din istoria modernă și contemporană, la capătul cărora, descoperim câteva tablouri ale unor posibile lumi (de la Anglia ocupată de naziști, până la Kennedy care trăiește suficient ca să-și ducă la bun sfârșit mandatul sau o Europă unde comunismul nu a dispărut). 

• Panglica neagră, coord. Emanuela Ignățoiu-Sora: o antologie de eseuri personale care-și propun să răspundă la întrebarea „Cum să treci prin pierdere?”

• Cuceritorii inutilului. Din Alpi în Annapurna, de Lionel Terray: o carte în care alpinismul nu este văzut doar ca un hobby, este o viziune de viață. 

• Nimic nu e imposibil. Un om, paisprezece vârfuri și reușita unei vieți, de Nimsday Purja: o carte despre alpinism, dar și despre ce trebuie să faci ca să-ți depășești limitele; o sursă de inspirație pentru cei care își fixează țeluri greu de atins.

 

Științe exacte și naturale

• Metazoare. Viața animală și nașterea minții, de Peter Godfrey-Smith: un nou volum fascinant despre legăturile complexe din natură și despre felul particular în care a luat naștere mintea conștientă (recomand și precedentul volum al autorului, Celelalte minți. Caracatița și evoluția vieții inteligente

• Materia tuturor lucrurilor. 12 experimente care au schimbat lumea, de Suzie Sheehy: o relatare fascinantă a experimentelor surprinzătoare și, uneori, accidentale, care ne-au transformat lumea, precum și o celebrare a creativității și curiozității celor aflați în spatele acestor experimente.

• În căutarea copacului-mamă. Să descoperim înțelepciunea pădurii, de Suzanne Simard: autoarea descrie modul în care au evoluat copacii trăind unii lângă alții timp de sute de ani, cum învață și își adaptează comportamentul, cum își recunosc vecinii, cum concurează și cooperează unii cu alții în moduri sofisticate 

• Granița Pădurii. Marșul copacilor și viitorul vieții pe Pământ, de Ben Rawlence: o poveste despre ceea ce ar putea să fie în curând ultima pădure rămasă și ce ar însemna asta pentru viața pe pământ.

 

Sănătate

• Superintestinul, de William Davis: un plan de patru săptămâni pentru reprogramarea microbiomului, refacerea sănătății și pierderea în greutate. 

• De ce ne îmbolnăvim, de Benjamin Bikman: o carte care cercetează numeroase boli contemporane din perspectiva unei afecțiuni mai puțin cunoscute, și anume rezistența la insulină.

 

Filozofie

• Mic-dejun cu Seneca. Ghid stoic pentru arta de a trăi, de David Fideler: o introducere în scrierile lui Seneca, în ceea ce înseamnă filosofia stoică și stoicismul: lecții comprimate pe înțelesul cititorului contemporan și sfaturi practice despre cum să duci o viață bună, despre umilință, dragoste, bătrânețe ș.a., extrase din învățăturile atemporale ale lui Seneca. 

• Iubirea la Sfântul Augustin, de Hannah Arendt: teza de doctorat scrisă de Hannah Arendt în 1929 sub îndrumarea lui Karl Jaspers. 

 

Psihologie

• Fiecare familie are o poveste. Cum moștenim dragostea și pierderea, de Julia Samuel: în această carte cititorul găsește povestea a opt familii care se confruntă cu propriile provocări, pe care autoarea le-a urmărit de-a lungul mai multor generații, subliniind modul în care factorii de stres nerezolvați se pot transmite mai departe și pot intensifica presiunile cotidiene pentru generația următoare.

• Mintea și creierul adolescentului. De la furtunile emoționale la neuroștiința transformărilor și stimularea potențialului, de Daniel J. Siegel: în acest volum autorul dărâmă miturile despre „adolescenții înnebuniți de hormoni” și le înlocuiește cu o perspectivă mai constructivă despre „reconfigurările cerebrale” specifice vârstei.

 

Eseistică

• Corpuri. O carte despre libertate, de Olivia Laing: un eseu pe cât de lucid, pe atât de seducător, care aruncă o lumină de laser asupra corpului în calitatea sa de construct cultural și asupra istoriei eliberării sale, încă neîncheiate.

 

Diverse

• Iubirea. O celebrare a romantismului, de Morris Max: un volum de citate, rețete, poeme romantice și fragmente de scrisori, toate centrate în jurul iubirii.

 

CĂRȚI CITITE ȘI RECOMANDĂRI

Specialistul în gelozie și alte povestiri și Regatul, de Jo Nesbø: un volum de povestiri și un roman semnate de maestrul thrillerului nordic; deși au fost interesante și povestirile, mi-a plăcut mai mult romanul, Jo Nesbø e foarte bun atunci când are spațiu de desfășurare, iar în Regatul chiar pare că nu se grăbește nicăieri. Un roman foarte bun, cu o intrigă bine construită și numeroase conflicte morale care-l angajează chiar și pe cititor. 

 8 povestiri de vacanță, de Adina Popescu: o antologie cu câteva povestiri selectate din volumul Vine vacanța cu trenul din Franța. Amuzante, frumos ilustrate de Bilyana Velikova, bine scrise, perfecte pentru o după-amiază leneșă. 

 A fost odată un dulap, de Patti Callahan: un roman despre frumusețea și funcția terapeutică a poveștilor, având pe fundal un Oxford înzăpezit și iarna din Cronicile din Narnia, de C.S. Lewis. Frumoasă și emoționantă. 

 Îndrăgostită de cărți, de Debbie Tung: un volum simpatic cu texte și ilustrații despre iubirea pentru cărți.

 Infinitul într-o trestie, de Irene Vallejo: o istorie a cărților în Grecia și Roma antică, foarte bine documentată și organizată. E un prequel perfect la Librarul din Florența, de Ross King, și ocazia de a cunoaște civilizațiile cărților de dinainte de apariția tiparului. 

 Spre țărmul ocrotit, de Wallace Stegner: o foarte plăcută surpriză, un roman al prieteniei și al unei lumi în care „timpul avea răbdare”. 

 Golem, de Gustav Meyrink, cu litografii de Ștefan Câlția: un roman hipnotic și insolit, respirând în mod evident aerul altor timpuri. Din fericire, ediția Anansi are parte de o Introducere semnată de editorul cărții, Bogdan-Alexandru Stănescu, și care oferă multe informații esențiale, necesare pentru a înțelege mai bine contextul scrierii și apariției cărții, iar la final este redat un dialog al acestuia cu pictorul Ștefan Câlția, care întregește într-un fel original lectura romanului. 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutăți literare 12-18 iunie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din săptămâna 12-18 iunie 2017.

Noutăți literare 3-9 aprilie 2017

Noutăți editoriale și articole literare din perioada 3-9 aprilie 2017.

Noutăți literare 20-26 noiembrie

Noutățile literare ale săptămânii 20-26 noiembrie.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu