Caută în blog

Cărți interesante decembrie 2023

Cărți interesante decembrie 2023

„Muzeul este dedicat caselor din Antichitate. Au fost scoase la lumină, smulse din locul lor, mutate, reclădite, expuse publicului. Au reconstituit câteva dormitoare, cu pereții vopsiți în roșu, galben-închis, negru, azuriu. Încăperi în care, cu secole în urmă, ființe umane au dormit, au visat, s-au plictisit, au făcut dragoste. 
Cea mai frumoasă cameră - care a aparținut unei soții de împărat - are o adevărată grădină pictată pe pereți, încărcată de copaci, flori, citrice, animale. Se văd acolo rodii crăpate, păsări pe ramurile copacilor. Este o scenă ștearsă și nemișcată. Copacii cu ramurile lor subțiri parcă se înclină în bătaia unui vânt ușor, care cuprinde tot spațiul, care să freamăt naturii și, în mod paradoxal, care face ca totul să pară viu.
În mijlocul acestei camere se află două banchete moi, din piele neagră. Mă așez să urmăresc razele de soare. Străbat acoperișul de sticlă și filtrează lumina, modificând nuanțele copacilor și ale tufișurilor. Lumina schimbătoare înseninează și întunecă continuu această grădină. Deși este o scenă terestră, mă duce cu gândul la mare, atunci când înoți sub apă într-o pată de albastru.” (Aici mă regăsesc, de Jhumpa Lahiri, Ed. Nemira, trad. Adriana Voicu) 

 

Ultimul articol cu noutățile lui 2023, nu foarte numeroase, așa cum era de așteptat pentru luna decembrie, dar totuși destul de multe cărți interesante. Bilanțul celor mai frumoase cărți ale anului 2023 l-am făcut, mi-am făcut și planurile de organizare pentru 2024, iar acum am încheiat cu această ultimă restanță. Nu a fost un an grozav pentru piața editorială, așa că sper să avem mai multe motive de bucurie în cel care tocmai a început. 

 

Cărți interesante decembrie 2023

 

FICȚIUNE

Ficțiune literară

• Sub cerul liber, stăm în lumină, de Barbara Kingsolver: „Barbara Kingsolver îmbină filigranul ironiei cu forța de a făuri lumi într-o poveste inteligentă, dulce-amăruie, prin care se mișcă personaje construite cu tandrețe.” (Ed. Curtea Veche; trad. Anca-Maria Pănoiu) 

• Cartea formei și a vidului, de Ruth Ozeki: „Deopotrivă o critică a societății de consum, o profundă introspecție în natura umană și o meditație despre compasiune, maturizare și puterea cărților, romanul are multiple chei de lectură, stârnind ecouri diferite în fiecare cititor în parte.” (Ed. Curtea Veche; trad. Edith Negulici) 

• Prietenul armean, de Andreï Makine: „Prietenul armean este un magistral roman al formării, ce reconstituie un episod de neuitat din tinereţe, când, într-o lume de o incredibilă brutalitate, naratorul descoperă valoarea inegalabilă a umanităţii şi prieteniei.” (Ed. Polirom; trad. Alexandra Cozmolici)

• Mâine în bătălie să te gândești la mine, de Javier Marías: „Mâine în bătălie să te gândești la mine este o meditație captivantă și emoționantă asupra puterii pe care morții o au asupra celor vii.” (Ed. Litera; trad. Diana Moțoc)

Ceața asta fără noimă, de Enrique Vila-Matas: „Dintr-o vilă dărăpănată ce se înalță pe o faleză de la ieșirea din Cadaqués, la granița dintre Catalonia și Franța, Simon Schneider lucrează pentru un autor de succes care își spune Gran Bros și care, de peste douăzeci de ani, trăiește ascuns de ochii lumii la New York. Simon este un furnizor de citate pentru alți scriitori, printre care se numără, fără ca el s-o știe, și Thomas Pynchon.” (Ed. Vellant; trad. Liliana Pleșa Iacob) 

Dulcele meu lăstar de portocal, de José Mauro de Vasconcelos: „Un roman de maturizare de o frumusețe sfâșietoare, unul dintre cele mai îndrăgite titluri ale literaturii sud-americane din toate timpurile.” (Ed. Vellant; trad. Corina Nuțu)

Vocile deșertului, de Nélida Piñon: „Urzită în jurul punctului de vedere al Șeherazadei, oferindu–ne întreaga profunzime a dorințelor ei, a geloziilor și resentimentelor ei și reconstituind, cu minuție, psihologia unui personaj feminin fascinant, Vocile deșertului este povestea străveche a celor O mie și una de nopți reinventată din perspectiva unei femei tinere și senzuale.” (Ed. Vellant; trad. Corina Nuțu)

• Palatul de Cristal, de Amitav Ghosh: „Luptele în urma cărora Birmania, India și Malaysia au devenit ceea ce sunt acum sunt descrise cu mare talent în acest roman splendid.” (Ed. Litera; trad. Adina Rațiu, Gabriel Rațiu)

Scurta domnie a lui Pepin al IV-lea, de John Steinbeck: „Scurta domnie a lui Pépin al IV‑lea este o satiră politică extrem de amuzantă şi atipică în ansamblul operei lui Steinbeck.” (Ed. Polirom; trad. Radu Paraschivescu)


Ficțiune clasică

• Doctor Faustus. Arden din Faversham. Poeme (Opere II), de Christopher Marlowe: „Al doilea volum al integralei Marlowe reunește celebra tragedie Doctor Faustus, piesa până recent considerată anonimă Arden din Faversham, cel mai probabil rodul colaborării dintre Marlowe, Thomas Kyd și Shakespeare, și superbele poeme Hero și Leandru și Păstorul îndrăgostit către iubita sa.” (Ed. Tracus Arte)


Crime fiction, thriller & horror

• Furia, de Alex Michaelides: „Aceasta este povestea unei crime. Sau poate că asta nu-i cu totul adevărat. În miezul ei e o poveste de dragoste, nu-i așa?” (Ed. Litera; trad. Dana-Ligia Ilin) 

• Mystic River, de Dennis Lehane: „O dramă sfâșietoare despre efectele unei crime asupra unei comunități muncitorești închegate din Boston.” (Publishers Weekly) (Ed.  Crime Scene Press; Roxana Brînceanu)

Un copil pentru Rosemary, de Ira Levin: „Succesul cunoscut de cartea lui Levin, care spune povestea terifiantă a unei tinere femei și a copilului pe care îl aşteaptă, a contribuit în mare măsură la amploarea şi efervescenţa literaturii horror din anii care au urmat. Autorul imaginează un scenariu tulburător, într-o atmosferă plină de suspans, în care răul poartă chipul unei inocenţe dezarmante.” (Ed. Art; trad. Irina Horea)

 

SF&F

Metalul pierdut, de Brandon Sanderson: „În Metalul pierdut, ultimul volum al celei de-a doua saga a seriei Născuţi din ceaţă, cititorul se reîntâlnește cu Waxillium Ladrian, care, devenit senator al unui oraș important, încearcă să deconspire organizaţia obscură Set, ce începuse să răpească oameni având printre rudele lor de sânge persoane înzestrate cu puteri allomantice.” (Ed. Trei; trad. Alexandru Szollo)


Literatură română 

• O viață regăsită, de Corneliu Irimia: „A fi în prezența unei persoane de care suntem îndrăgostiți activează nu doar nevoia de a primi și oferi iubire, ci și teama că va exista o repetiție a eșecului, a abandonului, a durerii din relațiile anterioare.” (Ed. Trei)

Atunci când, de Anca Chimoiu: „Seducția acestui volum vine din tușa personală prin care autoarea dinamizează fiecare proză în parte.” (Ed. Vellant)

Nu mai e nimeni acasă, de Sabina Yamamoto: „Proza delicat-ironică a Sabinei Yamamoto surprinde prin firesc. Luîndu-și nu foarte în serios propriul destin, ea povestește fără emfază aventurile pămîntești ale unei fete ca toate fetele, care-i poartă, întîmplător, numele.” (Ed. Vellant)

• Jurnalul unei vieți moarte de-a gata (Opere III), de Cristian Popescu: „Jurnalul (bine strunit în frâiele frumoasei scrieri şi-ale adâncimii sau „nebuniei” de sens) este un fel de nuntă continuă. Veşnic început al maturităţii şi veşnic sfârșit al tinereții: viaţă cu moarte şi tinereţe cu bătrânețe.” (Editura Tracus Arte)

Romane grafice

1984, de George Orwell, il. Xavier Coste: „O adaptare grafică impresionantă în care Xavier Coste reușește să ofere unei capodopere literare imagini la fel de puternice precum cuvintele lui Orwell.” (Ed. GraficArt; trad. Lavinia Mihok)

Batman. Anul unu, de Frank Miller; il. Richmond Lewis, David Mazzucchelli: „Anul unu, alături de The Dark Knight Returns, povestea distopică a lui Miller despre ultimele zile ale lui Batman, au pus bazele unei noi viziuni asupra personajului legendar.” (Ed. GraficArt)

Povestea Slujitoarei, de Margaret Atwood; il. Renée Nault: „Odată cu apariţia acestei năucitoare adaptări grafice a romanului scris de Margaret Atwood, realizată atât de frumos de Renée Nault, terifianta lume a Galaadului a căpătat mai multă viaţă ca oricând.” (Ed. GraficArt)


Poezie

• Negoț cu îngeri (Poeme / Icoane), de Emil Brumaru, Zamfira Zamfirescu: „Negoț cu îngeri e o carte-expoziție. 0 carte cu doi autori, care devin unul singur. În esența ei, e o carte despre delicatețe, candoare, puritate. Și despre visare. 0 carte pentru copiii mari.” (Bogdan Crețu) (Ed. Cartier) 

• Nemărginirea se reînnoiește, de Dorin Tudoran, ed. Vasile Gribincea: „Selecția de față, având beneficiile acestui spațiu generos, este concepută și așa încât să le lase loc pentru surprize celor care vor revedea – ori vor căuta în premieră – antologiile anterioare și celelalte volume din care este construită opera lui Dorin Tudoran. ” (Vasile Gribincea)(Ed. Cartier)  

Luntre și punte, de Ovidiu Verdeș: „Tânărul poet Ovidiu Verdeș își înțelege condiția într-un mod propriu, el mizează pe neasemănare, cultivă surpriza, ineditul, stranietatea; o face chiar uneori cu ostentație și cu o fervoare amalgamantă.” (Ed. Nemira)

Piesă de rezistență, de Teodora Coman: „Delicat până la cruzime, just până la implozia frustrată a self-ului în resturile cangrenate ale unui selfie instrumentalizat și repetitiv, acest poem hiper-real detonează intimitățile și trucurile fardurilor politice și vorbește exact așa cum trebuie să vorbească poezia: spunând.” (Ed. Nemira)

 

NONFICȚIUNE

Istorie

• România interbelică. Modernizare politico-instituțională și discurs național, de Sorin Radu, Oliver Jens Schmitt: „Volumul de faţă cuprinde 17 studii concentrate pe câteva dintre direcţiile esenţiale menite să ofere o înţelegere cât mai complexă a României interbelice, din perspectiva politico-instituţională şi a discursului naţional dedicat modernizării.” (Ed. Polirom)


Memorii, biografii, jurnale, corespondență

• Lego. Istoria unei afaceri de familie, de Jens Andersen: „Folosind documente inedite provenite din arhiva companiei și interviuri în exclusivitate cu membrii familiei fondatoare, Jens Andersen reface istoria ascensiunii spectaculoase a LEGO plecând de la evenimentele care au precedat înființarea in 1932, la Billund, în Danemarca, și până în zilele noastre.” (Ed. Rao; trad. Mihaela Neacșu)

Alpiniștii lui Mao, de Cédric Gras: „În 1960, după o amânare de un an cauzată de revoltele din Tibet, o expediție chineză pornește să cucerească Everestul dinspre nord și să așeze sus în vârf bustul președintelui Mao. Cartea lui Cédric Gras spune povestea aproape de necrezut a celor puși să îndeplinească această misiune măreață.” (Ed. Polirom; trad. Nicolae Constantinescu)

Ăsta-s eu, Victor Rebengiuc. 90 de ani, ed. Simona Chițan, Mihaela Michailov: „Volumul adună peste 80 de mărtu­rii ale unor personalități care surprind frânturi emoționante din cariera și viața artistului.” (Ed. Vremea)


Eseuri

 Imaginea de nezugrăvit a științei sacrosancte, de Dimitrie Cantemir: „Lectura capodoperei lui Dimitrie Cantemir ne aduce în faţa constatării unui foarte subtil parcurs filosofico-teologic, care, pornind de la evocarea diverselor facultăţi de cunoaştere ale omului, conchide asupra deschiderii intelectului către un adevăr simplu. Ce este acest adevăr simplu? El este contemplarea chipului divin în om, prezent prin intermediul seminţelor de adevăr sădite în intelect, cu ajutorul cărora acesta se înalţă deasupra mărcilor vizibile către chipul inefabil, deasupra reprezentărilor către nereprezentabil.” (Vlad Alexandrescu) (Ed. Polirom; trad. Vlad Alexandrescu)

Tratat despre toleranță, de Voltaire: „Adevărat text al Iluminismului, Tratat despre toleranță este o pledoarie strălucită împotriva persecuțiilor religioase, fenomen extrem de răspândit în Europa occidentală vreme de secole.” (Ed. Herald; trad. Gabriel Doru Avram)

 

Studii culturale

Cum comparăm literaturile. Studiile literare într-o epocă a globalizării, de David Damrosch: „În termeni generici, studiile din Cum comparăm literaturile umanizează teoria în perspectivele sale asupra literaturii comparate și mondiale, incluzând într-un mod foarte firesc continuumul dintre «persoană și persona» în cazul comparatiștilor și scriitorilor analizați și compunând un dialog verosimil al acestora.” (Roxana Eichel) (Ed. Tracus Arte; trad. Roxana Eichel)

Uite ce pierzi. 31 de moduri de a vedea lumea, de Will Gompertz: „Îmbinând biografiile artiștilor cu analiza unora dintre operele lor esențiale, Will Gompertz încearcă să ne arate cum putem obține mai mult nu doar de la artă, ci și de la viața însăși.” (Ed. Polirom; trad. Iulian Bocai)

• Imagine. Imaginar. Reprezentare, ed. Nina Corcinschi: „Trăim într-o civilizație a imaginii, într-un Ev Media, cum ingenios a formulat un gânditor contemporan. Am ieșit din Galaxia Gutenberg și am intrat în Galaxia Zuckerberg. E o evidență. Coordonați de Nina Corcinschi, autorii din cartea de față au început să chestioneze evidența – și să examineze metodic dacă acestei modificări radicale în regimul imaginii îi corespunde o modificare radicală în regimul imaginarului.” (Radu Vancu) (Ed. Cartier)

Psihologie

• Stăpânul și emisarul său. Creierul divizat și rolul emisferelor în modelarea culturală și evoluția societății occidentale, de Ian McGilchrist: „În această operă de amploare, Iain McGilchrist ne prezintă o explorare fascinantă a diferențelor dintre emisfera stângă și cea dreaptă a creierului și modul în care aceste diferențe au afectat societatea, istoria și cultura.” (Ed. Herald;  trad. Roberta-Carolina Trif)

 

Sănătate

Bolile nu apar chiar din senin, de Cyril Tarquino: „Alternând rezultatele pe care ni le oferă cercetarea în domeniu cu reflecțiile personale și ilustrările clinice, această lucrare ne dă posibilitatea să ne întrebăm cum ne-au influențat sănătatea viața pe care am avut-o, educația pe care am primit-o și propriii noștri părinți.” (Ed. Trei; Delia Sepetean Vasiliu)

 

Dezvoltare personală

• Arta de a face curat în casă și în suflet, de Dominique Loreau: „Seninătatea interioară pare atât de greu de atins în această lume super-teh­nologizată care ne fură timpul, dar pretinde că ni-l restituie, care ne anulează visurile și promite că ni le înaripează, care ne înstrăinează de ceilalți și de noi înșine, cu făgăduința că ne aduce mai aproape de toți și de sufletul nostru.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Ines Hristea)

Arta de a alege, a organiza și a goli geanta, de Dominique Loreau: „Geanta e grădina noastră secretă, unicul nostru spațiu adevărat de intimitate. Ea ne păzește conturile bancare, scrisorile răvășite, fotografiile de suflet, port-bonheur-urile, carnețelul de adrese… E singurul spațiu în care ne putem ascunde apetitul gurmand și dezordinea sau ordinea maniacală, la adăpost de orice indiscreție.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Ines Hristea) 

Mai întâi a fost găina... Poate. 52 de povestiri despre optimism și despre contrariul său, despre oameni, mâncare, vin, viață și dragoste, de Oscar Farinetti: „52 de povestiri care au făcut istorie – istorie cu I mare, de la Garibaldi la Cezar, de la Napoleon la Mbappé, de la Manzoni la Socrate, de la Kant la Kafka, plus poștașul din Langa și viitorul visat pentru nepoții săi: faptele memorabile, capodoperele, iubirile absolute, ideile geniale au fost, sunt și vor fi întotdeauna călăuzite de optimism. Poate.” (Ed. Baroque Books&Arts; trad. Mircea Vasilescu)

• Anatomia unei reușite. Cum să depășești blocajele când contează cel mai mult, de Adam Alter: „Un ghid inovator despre cum să ne eliberăm de gândurile, obiceiurile, joburile, relațiile și chiar de modelele de afaceri care ne împiedică să ne atingem potențialul deplin.” (Ed. Publica; trad. Mihaela Sofonea)

 

Gastronomie

• Colecționarul de sarmale, de Cosmin Dragomir: „Colecționarul de Sarmale și alte povestiri gastronomice este o antologie de articole, editoriale și studii culinare publicate în diferite media în perioada 2017-2023. Volumul cuprinde și câteva texte care au apărut în Curatorul de Zacuscă. Cartea are peste 700 de pagini, copertă cartonată și este structurată în 13 capitole tematice și este ilustrată de artistul Mihai Coșulețu.” (Ed. Gastroart)


CĂRȚI PENTRU COPII

Cărți ilustrate

Chipul tău, de Bianca Mereuță: „Învăluind femeia dătătoare de viață într-un halou simbolic, cartea Chipul tău, scrisă de Bianca Mereuță și ilustrată de Oana Hajos, recompune un spectru al coordonatelor afective și ne revelează un panopticum de ipostaze reprezentative ale mamei.” (Ed. Signatura; il. Oaja Hajos)

Cu toată viteza înainte, de Guia Risari: „…cartea Cu toată viteza înainte!, scrisă de Guia Risari și ilustrată de Daniela Iride Murgia, ne dezvăluie derularea unui scenariu de cucerire a imaginarului, pornind de la doi pari foarte lungi, atât de lungi, încât nu li se vede capătul.” (Ed. Signatura; il. Daniela Iride Murgia) 

Un mic cânt de libertate, de Oulya Setti: „Acțiunea poveștii este plasată într-un context iernatic și muntos, având ca protagonist un băiețel. Astfel, locuind pe acele creste, acestuia i se spune că nu trebuie să exploreze singur împrejurimile, întrucât munții sunt doldora de urși nemiloși și înfometați.” (Ed. Signatura; il. Oreli Gouel) 

Visele nopții, de Sonja Danowski: „Îți poți imagina ce au în comun Mihai, Ștefania și Constantin? Dar Ume, Kai și Ella? Ei bine, în timp ce primii pot fi colegi de clasă, competitori într-un maraton de atletism sau chiar verișori, cei din urmă se numără printre protagoniștii cărții scrise și ilustrate de Sonja Danowski, intitulată Visele nopții.” (Ed. Signatura)

Poveștile celor mai frumoase spectacole de balet, de Astris Valence: „Atât literatura, cât și dansul creează un univers compensatoriu în care totul este posibil, iar sinergia lor ne apare desfășurată în paginile cărții „Poveștile celor mai frumoase spectacole de balet”, scrisă și ilustrată de Astrid Valance.” (Ed. Signatura)

Găinușa cea roșcată, de Pilar Martinez: „Puse în pagină în straie noi, fabulele moderne prezintă subiecte moralizatoare deja consacrate în istoria omenirii.” (Ed. Signatura; il. Marco Somà)

Hortense și umbra, de Natalia O’Hara: „Cartea Hortense și umbra, scrisă și ilustrată de Natalia și Lauren O’Hara, ne relatează o poveste care problematizează ideea acceptării propriei identități și a găsirii unui echilibru între întunericul și lumina ființei.” (Ed. Signatura; il. Lauren O’Hara)

Piticul cinabru, de E.T.A. Hoffman: „Incipitul narațiunii ne prezintă o biată țărancă zdrențuită, chinuită de foame și de sete, căzută la pământ, sub povara vreascurilor pe care le adunase din pădure.” (Ed. Signatura; il. Val Munteanu)

4 piese cu susul în jos, de Ana Cucu-Popescu, Delia Gavlițchi: „Textele din această carte sunt despre răbdare, înțelegere, comunicare și mai ales despre respectarea celui de lângă tine, care cel mai probabil, e destul de diferit de tine. exact ca și relația din care au luat naștere.” (Ana Cucu-Popescu și Delia Gavlițchi) (Ed. Signatura)

Copilărie, numele tău e Roșu, de Luminița Voina-Răuț: „Ajungem bunici, am fost părinți, eram copii... Eram? Eu zic că încă mai suntem aceiași copii ce păstrează în suflet, ca o boare magică, amintirea unei ghidușii, a unei descoperiri nemaiauzite ori a unui păpușoi-prieten de care nici în vis nu ne înduram a ne despărți. Un asemenea păpușoi este și Roșu, personajul cărții noastre.” (Luminița Voina-Răuț) (Ed. Vellant; il. Irina Dobrescu)

Trenul păcii, de Cat Stevens: „Urcați-vă la bordul Trenului Păcii în această adaptare de carte ilustrată a imnului legendar al unității și armoniei al lui Cat Stevens, la timp pentru cea de-a 50-a aniversare a cântecului!” (Ed. Didactica Publishing House; il. Peter H. Reynolds)

Colecționarul de cuvinte, de Peter H. Reynolds: „În această nouă poveste extraordinară a lui Peter H. Reynolds, Tudor descoperă magia cuvintelor din jurul său – cuvinte scurte și dulci, cuvinte cu două silabe și cuvinte cu mai multe silabe care sună ca niște cântece. Cuvinte care conectează, transformă și dau putere.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Peter H. Reynolds)

Citește în fiecare zi, de Lucy Brownridge: „Această carte conține reinterpretări ale unor povești populare, basme și fabule tradiționale din toată lumea. Fiecare dintre ele poartă un mesaj de empatie, prietenie și grijă pentru lumea care ne înconjoară.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Chloe Giordano)

Arici și baloanele, de David Gruev: „Arici e un erou care pornește, cu încredere și candoare, la un drum lung la finalul căruia va găsi, speră el, împlinirea. Deși constituția cu care l-a înzestrat natura pare să fie potrivnică visului său doldora de baloane colorate, Arici simte că merită să lupte. Cum să iubești ceva atât de mult, dar să nu-ți fie destinat? Unele lucruri efectiv nu țin de alegere, ci sunt singura variantă posibilă.” (Alina Ioan) (Ed. Arthur; il. Andreea Chele)

Petarde și pocnitori. Poveste de sărbători, de Florin Bican: „Am scris această poveste în semn de solidaritate cu toate fințele din regnul animal, trăitoare atât în spațiul urban, cât și în cel rural (și, în general, în spațiu), care sunt hărțuite an de an de acei membri ai celei mai evoluate specii de pe Terra, pentru care Sărbătorile sunt un prilej de bubuială. În locul tuturor pocnitorincilor, petarzilor și al celor posedați de artivicii, îmi cer iertare de la animalele astfel traumatizate: de la cele pe care le cunosc personal, dar și de la celelalte. Iar dacă există cu adevărat un Spirit al Sărbătorilor, îmi cer iertare și de la el…” (Florin Bican) (Ed. Arthur; il. Andrei Măceșanu)

Jocuri și jucării, ed. Florentina Sâmihăian: „Vei descoperi aici sumedenie de jocuri, unele pe care le-ai jucat și tu, altele neştiute, ademenitoare, unele jucate în faptă, altele doar în imaginaţie. Unele poveşti au să te amuze, altele te vor pune pe gânduri. Citește-le cu ochi de copil sau de adult, cu gândul la copilul care ai fost sau la adultul care vei fi.” (Ed. Arthur)

Ursul și luna, de Matthew Burgess: „Când un balon este adus de vânt în viața ursului ca un cadou complet neașteptat, cei doi se împrietenesc și pornesc într-o călătorie. Tot mergând pe drumul nesfârșit către un loc îndepărtat, ei ajung să se cunoască mai bine.” (Ed. Panda; trad. Sofia Popescu; il. Catia Chien)

Romane

• Bob în Țara Tuturor. Cartea iepurelui de Crăciun, de Paul Țanicui: „Bob în Țara Tuturor e cartea iepurelui alb de Termonde, Bob pe numele lui, care-și dorește o nouă condiție – din simbol al Paștelui vrea să devină o marcă a Crăciunului și vrea să fie recunoscut ca atare.” (Ed. Polirom; il. Alexandru Chircă)

 Vântul prin sălcii, de Kenneth Grahame: „Vântul prin sălcii este una dintre cele mai înduioșătoare și mai amuzante cărți pentru copii ale literaturii universale, iar ilustrațiile lui Robert Ingpen fac ca povestea lui Kenneth Grahame să primească, după un secol de la prima publicare, o identitate vizuală memorabilă.” (Ed. Arthur; il.Robert Ingpen; trad. Frida Papadache) 


Nonficțiune

• Ce să faci când… Știrile te sperie. Un ghid pentru copiii care vor să înțeleagă evenimentele recente, de Jaqueline B. Toner: „Ce să faci când știrile te sperie le oferă copiilor o modalitate de a pune evenimente înfricoșătoare în perspectivă, pentru a se liniști și a face față dificultăților vieții.” (Ed. Trei; trad. Petru Aron Costeschi)

• Cartea anotimpurilor. O călătorie prin natura fascinantă a lumii, de Lucy Brownridge: „În această enciclopedie superb ilustrată sunt prezentate cele mai frumoase și mai impresionante scene din lumea naturii, care se petrec chiar sub ochii noștrii, în fiecare an. Această carte captivantă va transporta cititorii de pe tot globul, învățându-i despre diferitele tipuri de vreme și animale sălbatice de pe tot globul.” (Ed. Didactica Publishing House; il. Margaux Samson Abadie)

De-ale gurii. Carte de nutriție pentru copii și părinți, de Iulian Tănase: „De-ale gurii este jurnalul unui puști în vârstă de 11 ani, pe nume Tase. Puștiul se revoltă împotriva părinților atunci când aceștia devin, brusc, interesați de nutriție și de mâncatul sănătos, însă o întâmplare de la școală, în care e implicată o fată pe care el o place foarte mult, îl face să înțeleagă că mâncarea sănătoasă e, de fapt, cool.” (Ed. Pandora M; il. Ioana Trușcă)


Cărți citite și recomandări 

• A opta viață (Pentru Brilka), de Nino Haratischwili (Ed. Trei; trad. Laura Karsch):  Citită la finalul anului A opta viață a fost și una dintre cele mai frumoase cărți citite în 2023. O saga ce urmărește istoria unei familii georgiene pentru mai bine de un secol, dar și, în paralel, pe cea a istoriei Europei („continentul indiferenței”), este o carte scrisă fără cusur, excelent construită și cu personaje puternice. Este o carte în care „rămâi” pentru mult timp și care, atenție, îți va face o poftă nebună de ciocolată caldă. 

• Alfabetul bucatelor. Povestiri cu miez gustos cuprinzând rețete românești reinventate sau de la străini împrumutate, de Vlad Macri (Ed. Humanitas): La fel, una dintre cele mai frumoase cărți ale anului. Povești și rețete savuroase, condimentate cu mult umor și însoțite de vinuri de soi. Culmea, deși e o carte de rețete, m-am trezit că-mi face mai mult poftă de băutură decât de mâncare, ceea ce pentru mine e acum o problemă (haha), dar e numai bună să mă întorc la ea în câteva luni pentru degustare. 

• Uite cum stă treaba, de Joan Didion (Ed. Pandora M; trad. Bertha Savu): O serie de eseuri marca Joan Didion, adică excelent scrise și extrem de ancorate în realitatea americană a celei de-a doua părți a secolului XX. În ciuda scriiturii foarte bune mi se pare dificil s-o înțelegi pe Didion în absența unor referințe culturale pe care ea le ia de la sine înțelese și care nu sunt cunoscute de cititorii de pe alte continente. De citit, însă, măcar ca exercițiu de stil. 

• Aici mă regăsesc, de Jhumpa Lahiri (Editura Nemira; trad. Adriana Voicu): Un volum care demonstrează (încă o dată) că Jhumpa Lahiri este, înainte de toate, maestra prozei scurte. O serie de texte care pot fi considerate un roman, dar care se susțin foarte bine și fiecare în sine. Tablouri pline de lumină care-ți fac un dor nebun de Roma și de casele și străzile ei unice. Absolut remarcabilă cartea (și, implicit, traducerea; chapeau Adriana Voicu!). 


TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI
(decembrie 2023) 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ


1. Atomic Habits, James Clear (trad. Otilia Tudor)

2. Ce vrăji a mai făcut pisica mea, coord. Radu Paraschivescu 

3. Acolo unde cântă racii, Delia Owens (trad. Bogdan Perdivară)

4. Friends, iubiri și marele lucru teribil, Matthew Perry (trad. Ruxandra Toma)

5. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, Gabor Maté (trad. Adriana Ionescu) 

6. Revoluția glucozei, Jessie Inchauspé (trad. Smaranda Nistor)

7. Omul în căutarea sensului vieții, Viktor E. Frankl (trad. Florin Tudose) 

8. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius (trad. Cristian Bejan) 

9. Crăciunul în cele mai frumoase povestiri (trad. Adriana Voicu, Dana Ionescu)

10. Fii ca râul care curge, de Paulo Coelho (trad. Simina Popa)

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. The 48 Laws of Power, Robert Greene

2. Atomic Habits: An Easy Proven Way to Build Good Habits & Break Bad Ones, James Clear

3. 1984 (Signet Classics), George Orwell 

4. Fourth Wing, Rebecca Yarros

5. Official Character Encyclopedia, Scott Cawthon 

6. Iron Flame, Rebecca Yarros

7. A Good Girls Guide to Murder, Holly Jackson 

8. The Bell Jar, Sylvia Plath 

9. The Secret History, Donna Tartt 

10. Wildfire, Hannah Grace 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter