• „E mai folositor să ştii să asculţi decât să ştii să vorbeşti” - Anonim

Cărți interesante aprilie 2023

Cărți interesante aprilie 2023

„...Clarissa (trecând spre masa ei de toaletă) se cufundă în adâncul inimii acelei clipe, o străpunse, fixând-o acolo - clipa acestei dimineți de iunie asupra căreia apăsau toate celelalte dimineți, privind oglinda, masa de toaletă și toate sticlele cu ochi proaspeți, adunându-și întreaga ființă într-un punct unic (în timp ce se privea în oglindă), văzând delicata față roz a acestei femei care urma chiar diseară să dea o serată; fața Clarissei Dalloway; a ei însăși.” (Doamna Dalloway, Virginia Woolf, traducere Petru Creția) 

 

Abraxas, de Bogdan-Alexandru Stănescu, a fost desemnat câștigătorul celei de-a XX-a ediții a Premiului pentru Proză al Ziarului de Iași, iar în curând ne vom bucura de o nouă sărbătoare a cărții la Bookfest. Salonul internațional de carte, ediția a XVI-a, care va avea loc între 24-28 mai la Romexpo și al cărei invitat special este Italia. 

În aprilie a apărut un nou raport îngrijorător legat de educația din România: Raportul Național de Literație 2023, în care se afirmă că peste 40% dintre copiii între 6 și 14 ani nu înțeleg ce citesc, ceea ce-i plasează în categoria „nefuncționali”. E un raport îngrijorător, însă, se pare că nu e totuși o problemă națională, ci internațională: într-un studiu realizat recent în Marea Britanie (What Kids Are Reading Report 2023) se constata că, deși platformele sociale precum TikTok ajută la promovarea citatului și, deși statistic copiii de azi citesc mai mult, înțeleg tot mai puțin. 

Mai jos, ca de obicei, este selecția lunară a celor mai interesante cărți apărute pe piața de carte românească în aprilie 2023, iar la final Top 10 cărți românești și Top 10 cărți în limba engleză din librăriile Cărturești (tot pentru aprilie 2023). 

Cărți interesante aprilie 2023

FICȚIUNE 


 

Ficțiune literară
 Bucurie, de Manuel Vilas: „Filosofia acestui roman este că durerea și suferința trebuie convertite, preschimbate în bucurie. Există două sentimente importante în textul lui: fericirea și bucuria. Eu aleg bucuria.” (Manuel Vilas) (Ed. Pandora M)

Femeile din Troia, de Pat Barker: „Un roman al războiului care macină o civilizație, Femeile din Troia vede prin ochii unei femei grozăvia unei povești homerice care va marca pentru milenii istoria lumii.” (Ed. Pandora M)

• Autostrada Lincoln, de Amor Towles: „În Autostrada Lincoln, Towles se inspiră din celebre călătorii ale eroului (precum Iliada, Odiseea, Hamlet, Aventurile lui Huckleberry Finn sau Oameni și șoareci) și se slujește de povestea a doi frați pentru a ne arăta că niciuna dintre călătoriile noastre personale nu este vreodată atât de predictibilă și de liniară pe cât ne-am dori.” (Boll Gates) (Ed. Nemira)

Ultimii regi magi, de Maryse Condé: „Printr-o ţesătură de poveşti care se întrepătrund sub pana vrăjită a lui Condé, Ultimii regi magi explorează, cu ironie şi tandreţe, rănile neconsemnate de istorie ale rasismului şi colonialismului într-un roman carnavalesc despre memorie, identitate şi puterea tulburătoare a poveştilor.” (Ed. Polirom)

Inventarea sunetului, de Chuck Palahniuk: „Această poveste de un umor macabru abundă în detalii ingenioase – de exemplu, un ţipăt atât de puternic, încât distruge clădiri din temelii – şi meditaţii incitante despre transformarea durerii în marfă şi a instinctelor omeneşti primare într-un produs care poate fi cumpărat şi vândut. Rezultatul e un roman de o ironie diabolică, un adevărat deliciu.” (Publishers Weekly) (Ed. Polirom)

Călătorul singuratic, de Jack Kerouac: „Călătorul singuratic este o colecţie de texte nonficţionale, eseuri şi note de jurnal, scrise de Jack Kerouac în stilul său poetic inconfundabil, de-a lungul mai multor ani.” (Ed. Polirom)

• Simon, de Narine Abgarian: „Un secol de istorie armeană, văzut prin prisma femeilor dintr-un orășel de munte, se desfășoară în Simon, noul bestseller internațional al scriitoarei Narine Abgarian. Simon ne atrage într-un vârtej de povești, în care duritatea vieții se îngemănează cu delicatețea iubirii, iar tragicul și sumbrul se întrețes cu umorul și exuberanța.” (Ed. Humanitas Fiction) 

• Aventurile fetei dezmățate, de Mario Vargas Llosa: „…un roman despre bucuria și chinurile unei iubiri clandestine urmărite de-a lungul a patru decenii, pe trei continente, dar și o cronică a lumii postbelice care, asemenea fetei dezmățate, a avut nevoie de mult timp pentru a-și recăpăta inocența și pentru a învăța să iubească.” (Ed. Humanitas Fiction)

Matrix, Lauren Groff: „Eroina cu inteligență ascuțită și spirit întreprinzător, meditația asupra credinței religioase, asupra sacralității și senzualității fac din captivantul roman al lui Lauren Groff o lectură de actualitate.” (Ed. Curtea Veche)

Hăituit, de Alejo Carpentier: „…o poveste plină de tensiune, în care timpul istoric se dizolvă în creuzetul realismului magic și al tiraniei.” (Ed. Curtea Veche)

Jilțul vulturului, de Carlos Fuentes: „O poveste incitantă și palpitantă despre intrigi la nivel internațional, ambiții politice, decepție sexuală și trădare mișelească.” (Ed. Curtea Veche)

Malnata, de Beatrice Salvioni: „Povestea unei prietenii fără pereche în Italia fascistă.” (Ed. Litera)

Țara zăpezilor, de Sebastian Faulks: „Un roman frumos şi profund inteligent scris de un autor care pune în echilibru marile idei cu emoţiile umane. Meditativ, plin de nostalgie şi de înţelepciune.” (Elizabeth Day) (Ed. Litera)

 

Ficțiune contemporană
• Cleopatra și Frankenstein, de Coco Mellors: „O carte electrizantă despre așteptările uriașe pe care le avem de la relații și consecințele idealizării iubirii, despre teama de eșec și despre felul în care traumele ne pot deturna viața.” (Ed. Trei)

Pădurea arde sub pașii noștri, de Jens Liljestrand: „Folosind ca fundal criza climatică actuală, Pădurea arde sub pașii noștri consemnează strădaniile oamenilor obișnuiți de a merge mai departe chiar dacă lumea se prăbușește în jurul lor.” (Ed. Litera)

Viața ca un râu, de Shelley Read: „Combinând personaje de neuitat și un decor natural care-ți taie respirația, Viața ca un râu este o poveste zguduitoare despre supraviețuire și o dramă pasionantă despre maturizare, adevăr, soartă și cele mai profunde mistere ale iubirii.” (Ed. Litera)

Focul viu, de Stephen King: „Chinta regală este acum completă și în limba română! Carrie (1974), Shining (1977), Focul viu (1980), Doctor Sleep (2013) și Institutul (2019) sunt cinci romane în care Stephen King abordează tema copiilor cu puteri speciale. Și de fiecare dată o face într-un mod surprinzător. (Marian Coman, redactor-șef Armada) (Ed. Nemira)

 

Science fiction

•. Vânătorii Dunei, de Brian Herbert, Kevin J. Anderson: Al șaptelea volum din seria Dune. (Ed. Nemira)

 

Crime fiction

• Lucia, de Bernard Minier: „Un festin literar pe care-l veți savura pe nerăsuflate și care are teama, misterul, teroarea și angoasa ca feluri principale. Pictura barocă este aperitivul incitant, iar mitologia — desertul opulent.” (Ed. Trei)

• Poliția, de Jo Nesbø: Al zecelea volum din seria Harry Hole. (Ed. Trei)


Ficțiune clasică
• Mănăstirea Northanger, de Jane Austen: „Mănăstirea Northanger, primul roman încheiat al autoarei – la vârsta de doar optsprezece ani –, o prezintă pe cea dintâi eroină din galeria tinerelor austeniene care, în urma întâmplărilor prin care trec, ajung să se înțeleagă pe sine și să se maturizeze.” (Ed. Corint)

Blândețea nopții, de F. Scott Fitzgerald: „Publicat în 1934, romanul Blândețea nopții (Tender Is the Night) l-a ridicat pe F. Scott Fitzgerald, așa cum au remarcat criticii, la înălțimea unui «Orfeu modern».” (Ed. Humanitas Fiction)

• Grădinile Finzi-Contini, de Giorgio Bassani: „…cea mai cunoscută poveste de dragoste din literatura italiană a secolului XX, dar și romanul dispariției unei lumi.” (Ed. Pandora M)  

 

Proză scurtă
• Geometria dragostei. Povestiri (II), de John Cheever: „…povestirile dezvăluie faptul că autorul lor este un maestru a cărui proză e deopotrivă precisă şi senzuală şi al cărui ochi ager pentru detaliul social este dublat de o sensibilitate lirică faţă de lume în ansamblu.” (Ed. Polirom)

• Micul erou și alte proze de tinerețe, de F.M. Dostoievski: „Adevărate bijuterii literare, cele şase proze selectate dintre scrierile de tinereţe ale lui Dostoievski dezvăluie, cum spune chiar autorul, «faţete ale personalităţii şi egoismului omului», încercând să arate «că printre noi e mai multă ambiţie decât demnitate umană autentică».” (Ed. Polirom) 

 

Literatură română
•  Eu te-am făcut, eu te omor. Un roman de război naiv, de Iv cel Naiv: „Cel de-al doilea roman al luiIv cel Naiv este o poveste naivă care te va atinge mai mult decât crezi, despre un război în care probabil că lupți deja, fără să vrei sau, poate, cu bună știință.” (Ed. Humanitas)

Pas de deux, Daniel Vighi, Viorel Marineasa: „Variantă sui-generis, central-europeană și fantastă, a cuplului Ilf și Petrov, Vighi și Marineasa scutură «colbuitele pagini» ale trecutului (mai apropiat sau mai îndepărtat) pentru a le îmbrăca în hainele, când ironice, când nostalgice, ale unei proze viguroase, pline de culoare și forță, care încântă și instruiește în același timp.” (Mircea Mihăeș) (Ed. Humanitas) 

• Acasă, departe, de Adrian G. Romila: „Romanul lui Adrian G. Romila dezvoltă într-un triptic interconectat teme precum exilul, călătoria, întoarcerea acasă, speranța, periferia.” (Ed. Polirom)

Bilete de sinucigaș. 102 micro-micro ficțiuni extreme, de T.O. Bobe, cu il. de Mihail Coșulețu: „În Bilete de sinucigaș cred că sunt cele mai multe voci, nu doar din ce am scris până acum, ci din tot ce voi fi scris vreodată. Și așa cred că e cel mai potrivit să fie citită cartea aceasta: ca o suprapunere de voci indi­viduale care formează un singur și mare strigăt, o ultimă șoaptă.” (T.O. Bobe) (Ed. Humanitas)

• Hoțul din Curtea Miracolelor, de Adrian Majuru: „Hoțul din Curtea Miracolelor are la bază o biografie reală, ficționalizată în linia teoriilor și viziunilor de antropolog ale autorului, referitoare la periferie și la destinul celui născut la marginea urbei.” (Ed. Litera) 

 

Poezie

• La întretăierea drumurilor comerciale. O antologie de Claudiu Komartin, de Mariana Marin: „Mariana Marin nu a fost în primul rând mandatara unui spirit de vigilenţă civică. Poezia ei pasionată şi subiectivă nu vine pe strunele disperării colective, nu este o ieremiadă patetică, ci mărturia uneifiinţe care se vede smulsă şi risipită din realitatea propriei existenţe.” (Claudiu Komartin) (Ed. Cartier)

 

NONFICȚIUNE

Istorie
• Evadatul de la Auschwitz. Povestea lui Rudolf Vrba, de Jonathan Freedland: „ E o poveste din trecut, dar care își află ecou și astăzi, sugerându-ne cât de multe se pot face pentru supraviețuire în loc ca omenirea să-și contemple posibilitatea propriei distrugeri.” (Ed. Polirom) 

• Fiica de la Auschwitz, de Malcolm Brabant, Tova Friedman: „Scrisă împreună cu fostul reporter de război Malcolm Brabant, Fiica de la Auschwitz este o mărturie cutremurătoare despre unele dintre cele mai mari crime din istoria umanității.” (Ed. Nemira)

O istorie culturală a nebuniei, de Andrew Scull (ediție nouă): „O istorie panoramică a întâlnirii omului cu iraționalul, remarcabilă prin varietatea domeniilor abordate și episoadele inedite din viața unor personalități ca Avicenna, Charcot, Freud, van Gogh sau Dalí.” (Ed. Polirom)

• Fiicele Ialtei. Familiile Churchill, Roosevelt și Harriman: O poveste de dragoste și război, de Catherine Grace Katz: „Povestea necunoscută a trei tinere fermecătoare și inteligente, care și-au însoțit faimoșii lor tați (Winston Churchill, Franklin Delano Roosevelt și Averell Harriman) la Conferința de la Ialta din februarie 1945, și a impactului decisiv pe care Conferința l-a avut în ultimele zile ale celui de-Al Doilea Război Mondial.” (Ed. Trei)

• Noiembrie 1918. Revoluția germană, crearea lumii moderne, de Robert Gerwarth: „O relatare palpitantă a evenimentelor dramatice din perioada cuprinsă între ultimele luni ale războiului în 1918 și puciul lui Hitler din 1923, descriind cât de fundamental și de definitiv a schimbat Revoluția din Noiembrie destinul Germaniei.” (Ed. Litera)

• Ceaușescu și scriitorii. Analize politico-literare în timp real, de Anneli Ute Gabanyi: „Cartea de față a reputatului politolog şi istoric Anneli Ute Gabanyi este un turnesol perfect, în timp real, al atmosferei totalitare ce a înconjurat şi a dominat societatea românească şi, odată cu ea, lumea scriitorilor înainte de 1989.” (Alexandru Muraru) (Ed. Litera)

• Istoria mămăligii. Povestea globală a unui preparat național, de Alex Drace-Francis: „…o analiză a cultivării, consumului și comercializării porumbului în ţările române din perioada otomană până în ajunul Primului Război Mondial, precum și a semnificației culturale a mămăligii în literatură, artă, film, folclor și bucătărie, într-o ediție revăzută și completată special pentru publicul românesc.” (Ed. Humanitas) 

• În căutarea României. O aventură personală din '65 până azi, de Dennis Deletant: „„Nici un universitar străin nu a urmărit în ultimele decenii ororile și bogăția istoriei României din secolul XX așa cum a făcut-o Dennis Deletant.” (Robert D. Kaplan) (Ed. Humanitas) 

• Cinci ani în Irakul lui Saddam Hussein, de Emil Sîrbulescu: „Dincolo de fascinația culturală a Orientului antic sau contemporan, relatarea profesorului Emil Sîrbulescu surprinde cu finețe și mentalitățile românilor sau ale arabilor, și jocurile de putere dintr-o mare întreprindere socialistă, și relațiile dintre autoritățile române și cele ale unui Irak aflat în plin război. Unică în peisajul memo­rialisticii de la noi, este o mărturie cu atât mai prețioasă.” (Ed. Humanitas) 

Secolul dictatorilor. Lenin, Stalin, Mussolini, Hitler, Franco, Mao, Pinochet, Pol Pot, Saddam, Gaddafi, Kim Ir-Sen, Castro, Tito, Assad și alții, ed. Olivier Guez: „Secolul dictatorilor ne pune în fața unei galerii a ororilor care ar trebui să ne rămână gravată în memorie: portretele celor mai importanți 22 de dictatori ai secolului XX, cu tot ce au făcut acești tirani în numele ideologiei sau al setei de putere.” (Ed. Humanitas)


Corespondență, memorii, jurnale
 Între violență și compasiune. Amintirile unui psihiatru, de Ion Vianu: „Cartea aceasta este una de amintiri, de evocări, de idei. Fără îndoială, odată închisă, va lăsa gustul unei epoci trecute, încheiate. Poate că omul viitorului va găsi în paginile ei urma unor permanențe, dacă om va mai fi, în lumea nouă.” (Ion Vianu) (Ed. Polirom)

Exist, exist, exist, de Maggie O’Farrell: „Într-o proză care vibrează de emotivitate reținută, Maggie O’Farrell surprinde precaritatea fiecărui moment al vieții și dă strălucire frumuseții și misterelor ei.” (Ed. Pandora M)

Mari personalități. Sartre, Andrew Leak: „În studiul său bio-critic concis, Andrew Leak oferă deopotrivă cititorilor obișnuiți și specialiștilor o cale de a înțelege aparentele enigme și contradicții din angajamentele extrem de publice, și uneori periculoase, ale lui Sartre.” (Ed. Litera) 

Mari personalități. Picasso, Mary Ann Caws: „Plecând de la o formulă inedită și accesibilă publicului larg, cea a grupului de prieteni, Mary Ann Caws construiește biografia unuia dintre cei mai mari artiști ai secolului XX, Pablo Picasso, într-o formă antrenantă și plină de savoare.” (Ed. Litera)

 

Științe exacte și naturale
• Pântecul. Cum începe povestea noastră, de Leah Hazard: „Împletind istoria medicală, descoperirile științifice și investigația jurnalistică, Leah Hazard ne oferă o descriere detaliată a celui mai misterios și mai controversat organ uman.” (Ed. Nemira)

• Viața la limită. Maturizarea biologiei cuantice, de Jim al-Khalili, Jonhjoe McFadden: „Al-Khalili și McFadden aduc în Viața la limită dovezi fascinante că fotosinteza, acțiunea enzimelor, simțul olfactiv, orientarea în zbor a păsărilor sau fluturilor care migrează și mecanismele genetice pot fi înțelese doar apelând la fenomene cuantice.” (Ed. Humanitas) 

Creierul puternic. Mai inteligent, mai fericit, mai puternic, de Anders Hansen și Mats Wänblad (ediția pentru tinerii cititori): „Folosind date din cartea de succes Creierul puternic, ediția pentru cititorii adulți, Anders Hansen și Mats Wänblad îți oferă aici rețeta pentru a deveni o versiune mai bună a ta făcând mișcare. Pentru că de pe urma mișcării nu beneficiază doar corpul tău, ci și creierul, care dezvoltă o „treaptă de viteză” suplimentară.” (Ed. Publica) 

Povestiri despre viitor. Ce urmează?, de David Christian: „În Povestiri despre viitor, David Christian aruncă privirea analitică și precisă înainte, oferind o introducere în lumea ciudată a viitorului și un ghid pentru ceea ce credem că știm despre el în toate ordinele de mărime, de la individ până la cosmologie.” (Ed. Publica)


Societate
• Vrăjitoare. Puterea de temut a femeii rebele, de Mona Chollet: „Mona Chollet vorbește despre trei categorii de femei care au fost acuzate de vrăjitorie și persecutate: femeia independentă, femeia fără copii și femeia ajunsă la maturitate. Examinând societatea modernă, Chollet argumentează că aceste femei continuă să fie hărțuite și blamate, confirmând că persecuția vrăjitoarelor nu marchează un moment istoric izolat, ci confirmă misoginia aparent nesfârșită a societății ce pedepsește femeile pentru gândurile și acțiunile lor.” (Ed. Black Button Books)

Manifestele sufragetelor: „Manifestele sufragetelor surprind printr-o selecție de texte, unele revendicative, altele împăciuitoare ori mistificatoare, militante ori argumentative, reportaje, discursuri și scrisori ale câtorva dintre cele mai vizibile sufragete din Anglia, lupta pentru acordarea dreptului de vot femeilor și emanciparea acestora.” (Medeea Iancu) (Ed. Vellant) 

Avuția națională a României, de Florin Georgescu: „Obiectivul și utilitatea acestei lucrări pornesc de la faptul că transformările politice fundamentale și reformele profunde din punct de vedere  economico-social aplicate după 1989 s-au reflectat în mod direct asupra volumului, structurii și calității avuției naționale – indicator sintetic macroeconomic semnificativ al unei țări.” (Ed. Publica)

 

Eseuri

Exitus, de Gabriel Liiceanu: „S‑ar putea ca, atunci când pierdem fiinţele cele mai apropiate, ele să ne ia într‑o măsură cu ele. Tocmai pentru că o parte din tine migrează odată cu cei care au plecat, moartea e descărcată în bună parte de dificultatea ei. Poate că noi murim cu ochii ațintiți către ei. Și poate că, în felul acesta, trăim moartea într‑o formă mai blândă.” (Gabriel Liiceanu) (Ed. Humanitas) 


Hobby
• Codul fotografiei. Observare. Spațiu–timp–lumină–emoție. Moment de grație, de Vlad Eftenie: „Ghid pentru călătorii interioare și instrumentar estetic, cartea lui Vlad Eftenie e la îndemâna oricui vrea să lase în plan secund setările aparatului și să se acordeze la emoția locului și a clipei, pentru a o surprinde în fotografii irepetabile.” (Ed. Curtea Veche)

Teoria corzilor, de David Foster Wallace: „Teoria corzilor adună pentru prima oară celebrele eseuri despre tenis ale lui David Foster Wallace, însoțite de o elegantă introducere a scriitorului John Jeremiah Sullivan. Apărute la vremea lor în cunoscute reviste americane, cele cinci «tururi de forță» sunt scrise deopotrivă cu priceperea competitorului și entuziasmul obsesiv al fanului.” (Ed. Pilot Books)

• Ghidul drumețului. Cum să interpretăm indiciile și semnele din natură, Tristan Gooley: „Acest bestseller este rezultatul a douăzeci de ani de experiență de drumeție și șase ani de instructaj, cercetare și scriere. Un ghid foarte consistent care cuprinde peste 850 de indicii și semne, precum și reguli pentru orientarea în natură, inclusiv predicții meteo, drumeții pe coastă, plimbări prin oraș sau pe timp de noapte și multe altele.” (Ed. Pilot Books) 


CĂRȚI PENTRU COPII

 

Cărți ilustrate
• Ahoi, pirații!, de Mauri Kunnas: „Mauri Kunnas vă invită la o aventură pe mare, alături de cei mai temuți pirați, care, deși sunt din cale-afară de înfricoșători, vă vor face fără îndoială să râdeți.” (Ed. Pandora M)

• Fie ce-o fi, de Debi Gliori: „O poveste cuceritoare, plină de emoție și căldură despre cum să alungăm temerile care nu ne dau pace, minunat spusă și ilustrată de faimoasa Debi Gliori.” (Ed. Pandora M)

• Cartea care chiar nu voia să fie citită, de David Sundin: „…o carte ilustrată plină de viață, pisicoasă și absolut magică, scrisă de un domn amuzant pe nume David Sundin.” (Ed. Pandora M)

Duminică, de Fleur Oury: „O poveste despre copii și bunici, despre tinerețe și bătrânețe și despre cum trecerea uneori nemiloasă a timpului peste cei dragi nu ne poate împiedica să-i iubim.” (Ed. Cartea Copiilor) 

Podul copiilor, de Max Bollinger: „Povestea se termină frumos, dar noi, cititorii, nu trebuie să uităm de prima întrebare de mai sus. Nu cumva și în lumea noastră, de multe ori, conflictele pornesc de la nimicuri, închipuiri și invidie? Poate n-ar trebui să uităm că soarele e la fel de darnic cu toți.” (Ed. Cartea Copiilor)

Pippi Șosețica la cumpărături, de Astrid Lindgren: „Pippi Șosețica este o fetiță cu puteri nemaivăzute și un chef de joacă fără margini, cunoscută copiilor din lumea întreagă din cele trei romane dedicate ei pe care Astrid Lindgren le-a scris începând din 1945.” (Ed. Cartea Copiilor)

Vreau în barca ta, de Sergio Ruzzier: „Cartea este potrivită pentru cititorii începători, iar umorul situațiilor poate fi savurat de copii și adulți deopotrivă. Vreau în barca ta! este o recomandare obligatorie pentru biblioteca micilor cititori.” (Ed. Frontiera) 

Vine tata, cu pașii lui de uriaș, de Nadine Brun-Cosme, il. Aurélie Guillerey: „Vine tata, cu pașii lui de uriaș este o carte perfectă pentru primele luni la grădiniță. Orice copil se recunoaște în Matei, copilul care pleacă neliniștit spre grădiniță. Dacă se strică mașina și tata nu-l va putea lua acasă?” (Ed. Frontiera)


Romane
• Miraculoasa viață uitată a lui Iris Cartier, de Flavius Ardelean-Bachmann: „Lumini și umbre, iubire și ură, adevăr și minciună, oameni curajoși și monștri înfricoșători – Miraculoasa viaţă uitată a lui Iris Cartier este povestea fascinantă a descoperirii de sine, iar Iris e fiecare dintre noi.” (Ed. Polirom) 

• Iarna vrăjitoarei, de Katherine Arden: „Iarna vrăjitoarei este punctul culminant și deznodământul trilogiei ce o are ca personaj central pe temerara Vasea, ale cărei fapte eroice ne-au ținut cu sufletul la gură în Ursul și privighetoarea și Fata din turn.” (Ed. YoungArt) 

• Colecția „Animăluțe prietenoase”: Salvarea puiului de koala, Pinguinul pitic și Urangutanul singurel, de Tilda Kelly (Ed. Nemi) 

• Copiii Vulpii, de Kevin Sands: „O aventură de proporții, infuzată de magie și cu o notă de steam punk, care se citește și se trăiește cu răsuflarea tăiată.” (Ed. Humanitas Junior) 

Misterul turnului din Vista Point, de Ben Guterson: „Ben Guterson pune în pagină scenografia ideală pentru o aventură de vară… în cel mai clasic sens al cuvântului, de citit cu lanterna sub pătură.” (Booklist) (Ed. Humanitas Junior) 

Radio Popov și copiii uitați, de Anja Portin, il. Milla Vestin: „Tradus în peste 23 de ţări, Radio Popov şi copiii uitaţi spune o poveste plină de umor şi căldură, care ne aduce aminte de unii dintre cei mai îndrăgiţi clasici ai literaturii pentru copii, precum Roald Dahl şi Astrid Lindgren.” (Ed. Humanitas Junior)

 

Cărți citite și recomandări

•  Regina frumuseții din Ierusalim, de Sarit Yishai-Levi: o saga de familie ce urmărește evoluția membrilor acesteia, dar și a societății israeliene (mai exact a orașului Ierusalim) în ultima sută de ani. O carte provocatoare ca subiect (relațiile de familie sunt mereu interesante și atrăgătoare, suntem genetic predispuși să ne simțim interesați de relațiile dintre alți oameni), și chiar am avut-o la clubul de carte, iar discuțiile au fost spumoase. Este o carte care se citește repede, scriitura este prietenoasă și nepretențioasă, iar povestea te ține „în priză”. Mai interesant chiar decât relațiile familiale și traumele generaționale a fost și privirea „din interior” asupra culturii și comunității ebraice din Ierusalim. 

Dragostea (12 povestiri), de A.P. Cehov: o antologie ce adună mai multe proze diferite ale lui Cehov, centrate în jurul temei iubirii. Este foarte evidentă privirea clinicianului, a medicului interesat de natura umană. Pe tot parcursul volumului nu am putut să scap de impresia că Cehov își privește personajele la microscop, cu un interes de natură medicală aproape și că, de fapt, nici nu-i plac prea mult oamenii. Nu zic că trebuie neapărat să-ți placă, dar în volumul ăsta a fost foarte evidentă senzația asta. În rest, minunată scriitură, analiză psihologică etc. M-a făcut curioasă să recitesc piesele lui de teatru. 

Doamna Dalloway, de Virginia Woolf: o lectură clasică pe care am tot amânat-o, acum am dus-o la bun sfârșit. Mi-a plăcut scriitura filigranată, analiza în detaliu a clipei, a momentului în trecerea sa; m-a obosit schimbarea de perspectivă de la un personaj la celălalt. Mi-a plăcut mai puțin decât Valurile (care rămâne preferata mea) și decât eseurile ei. Dar cred că e o lectură pe care va trebui s-o reiau, măcar pe sărite, fără grabă și în alt moment al vieții. 

Către paradis, de Hanya Yanagihara: după O viață măruntă (și misery porn-ul de acolo) nu mai simțeam neapărat dorința să citesc alt roman de Hanya Yanagihara. Însă, la îndemnul insistent al unei prietene am început să citesc Către paradis și nu am regretat deloc. Hanya Yanagihara știe să spună o poveste bună și aici spune chiar trei. Trei povești situate la distanță de câte un secol una de cealaltă și care prilejuiesc meditații pe tema speranței, a fericirii personale, a relațiilor de familie, a umanității și civilizației, a ratării și împlinirii. Totul într-un stil literar de o limpezime extraordinară, aproape că nici nu simți „lucrătura”. Spre deosebire de finalul implacabil din O viață măruntă, în Către paradis Hanya Yanagihare pare că lasă cititorului opțiunea (și speranța) unui final deschis care ar putea fi și fericit. Intuiția mea îmi spune că e doar o aparență înșelătoare și că universul Hanyei Yanagihara este, prin excelență, întunecat și lipsit de speranță, dar nici măcar asta nu m-a făcut să-mi placă mai puțin cartea. 

 

TOP VÂNZĂRI ÎN LIBRĂRIILE CĂRTUREȘTI (aprilie 2023) 
 

CĂRȚI ÎN LIMBA ROMÂNĂ

1. Atomic Habits, James Clear

2. Rezervă, Prințul Harry

3. Totul începe cu noi, Colleen Hoover 

4. Englezul din Gara de Nord, Tatiana Niculescu 

5. Limbajul corpului. Atenție, gesturile vorbesc pentru noi!, Isabelle Duvernois 

6. Gânduri către sine însuși, Marcus Aurelius 

7. Dacă pisicile ar dispărea din lume, Genki Kawamura

8. Când corpul spune nu. Costul stresului ascuns, Gabro Maté 

9. Tu ești muntele. Cum să transformi autosabotarea în autocontrol, Briana Wiest 

10. Omul în căutarea sensului vieții, Viktor E. Frankl 

 

CĂRȚI ÎN LIMBA ENGLEZĂ

1. A Good Girl's Guide to Murder, Holly Jackson

2. Twisted Love, Ana Huang 

3. Shatter Me, Tahereh Mafi 

4. It Ends with Us, Colleen Hoover 

5. Atomic Habits, James Clear

6. 12 Rules for Life: An Antidote to Chaos, Jordan B. Peterson

7. If We Were Villains, M.L. Rio

8. Seven Husbands of Evelyn Hugo, Taylor Jenkins Reid 

9. The Laws of Human Nature, Robert Greene

10. The Secret History, Donna Tartt 

 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Noutățile editurilor Nemira și Nemi în toamna 2018

Toamna 2018 aduce la editurile Nemira și Nemi multe noutăți în colecțiile consacrate, de la cele mai interesante voci din literatura străină contemporană și până la cele mai îndrăgite serii pentru copii.

Despre ce cu adevărat important pentru mine și despre a #SurprindeEsența

Mi-a plăcut provocarea Silva, atât cea de a-mi acorda un răgaz în liniște ca să meditez la ce contează cu adevărat pentru mine, cât și cea de-a face ceea ce-mi place cel mai mult: să recomand cărți.

Editura Litera la Gaudeamus 2018: noutăți

În perioada 14-18 noiembrie, Editura Litera își așteaptă cititorii la standul său din cadrul Târgului de carte Gaudeamus din Pavilionul Central Romexpo, cu peste 1400 de volume.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu