Caută în blog

Cărți interesante aprilie 2020

Cărți interesante aprilie 2020

Așa cum era de așteptat, luna aprilie a avut destul de puține noutăți editoriale. Mult mai remarcabile au fost reducerile la fondul mai vechi de cărți de pe site-urile editurilor și librăriilor online. Dacă nu aveam suficiente cărți necitite în casă, acum sigur avem cu toții grămezi întregi. Însă au apărut, totuși, și noutăți, multe chiar foarte interesante, și s-au anunțat deja și mai multe apariții în mai, lună la finalul căreia trebuia să avem Bookfest.  

În rest, așteptăm cu toții cu nerăbdare redeschiderea librăriilor și, mai ales, a parcurilor, unde să putem merge să citim liniștiți (în singurătate, evident laugh).

Între timp, la clubul de carte online vom avea luna asta două cărți, pe prima apucasem s-o anunț de mai mult timp și mulți membri au citit-o deja, așa că am mai propus una, să nu se plictisească: Pământ american, de Jeanine Cummins (pe 14 mai) și Ce simți în jurul gâtului, de Chimamanda Ngozi Adichie (pe 29 mai). 

Mai jos găsiți noutățile care mi s-au părut cele mai interesante în luna ce tocmai s-a încheiat.

 

Cărți interesante aprilie 2020

Ficțiune

Una dintre cele mai așteptate noi traduceri de anul ăsta este, probabil, Testamentele, de Margaret Atwood, care a apărut la începutul lunii aprilie la Editura Art în colecția de ficțiune „musai”. Continuarea distopiei Povestea slujitoarei (care va fi reeditată în aceeași colecție), Testamentele a primit anul trecut Booker Prize (împărțit cu Girl, Woman, Other, de Bernardine Evaristo, traducere în română în pregătire la Corint). Și, dacă tot vorbim de Atwood, la Corint a fost reeditat romanul Alias Grace, un roman inspirat din fapte reale (și a cărui ecranizare e disponibilă pe Netflix). 

Tot la Art, în seria de autor Jonathan Swift, a apărut Jurnal pentru Stella, un roman-tablou al Londrei secolului XVIII, și, în imprintul Paladin, romanul SF, Metro 2035, de Dmitri Gluhovski, al treilea volum al seriei „Metro”, una dintre cele mai de succes serii SF din ultimii ani. 

O altă apariție așteptată, pentru fanii genului, este ultimul roman semnat de Stephen King, Institutul, apărut la finalul lunii la Nemira, și, tot noutate din literatura americană este și Vanessa mea cea întunecată, de Kate Elizabeth Russell, un fel Lolita contemporană (și, întâmplător, lăudată chiar de Stephen King). Cartea a apărut în variată ebook la Litera și luna asta urmează să apară și tipărită. Închei secțiunea de literatură americană cu antologia Freeman’s: cele mai bune texte noi despre California, de John Freeman, apărută la Black Button Books, cea de-a patra din serie, cu texte scrise de Tommy Orange, Rabih Alameddine, Rachel Kushner, Elaine Castillo, Jennifer Egan ș.a.  

Mi-au mai atras atenția un roman apărut în colecția de ficțiune de la Pandora M, Balul nebunelor, de Victoria Mas, o carte despre începuturile psihiatriei, experimentele doctorului Charcot și azilul Salpêtrière din Paris, și, la Editura Polirom, Cartea mării sau Arta de a prinde un rechin uriaş dintr‑o barcă pneumatică pe o mare întinsă în patru anotimpuri, de Morten Strøksnes, „o celebrare a universului marin, a aventurii şi a prieteniei, dar şi un semnal de alarmă pentru protejarea unui ecosistem greu încercat de acţiunile oamenilor”, și Țipă cât poți, de Moni Stănilă, „o poveste atipică, spusă inteligent și abil, cu schimbări neașteptate ale registrelor, într-un permanent joc al apropierilor și distanțelor” (Dan Coman). 

 

Nonficțiune

La Editura Humanitas au apărut mai multe cărți interesante. Primele două apariții, care mie mi se par de excepție, sunt: volumul Despre trup. Anatomii, redute, fantasme, de Victor Ieronim-Stoichiță, o incursiune în imaginarul reprezentării corpurilor, și biografia dedicată lui Nae Ionescu, un personaj-cheie al interbelicului românesc: Seducătorul domn Nae. Viața lui Nae Ionescu, de Tatiana Niculescu. De asemenea, au mai apărut un volum de eseistică semnat de Mircea Cărtărescu și închinat scriitorului și scriiturii, Creionul de tâmplărie, și unul de istorie modernă, Primul nazist. Erich Ludendorff, omul care l-a făcut posibil pe Hitler, de Denise Drace-Brownell, Will Brownell

Tot o apariție de excepție a fost în aprilie Vocabularul european al filosofiilor, coordonat Barbara Cassin, apărut la Editura Polirom. Este o lucrare monumentală de referință la care s-a lucrat ani în șir, de un real folos pentru umaniști și nu numai. Tot la Polirom au apărut și două volume de popularizare a științei Mintea tulburată. Ce ne spun ciudățeniile creierului despre noi înșine, de Eric R. Kandel, și Novacenul. Viitoarea epocă a hiperinteligenței, de James Lovelock. Notez tot aici un nou volum în colecția „Biografii romanțate”, Steinhardt. Bughi mambo rag, de Lavina Bălulescu, nu chiar nonficțiune, dar nici chiar ficțiune, un roman despre Steinhardt, dar care se vrea fidel realității (ca și celelalte cărți din serie). 

Pentru mine, o altă apariție de excepție a fost și volumul În fața imaginii. Întrebare despre finalitatea unei istorii a artei, de Georges Didi-Huberman, un studiu asupra imaginii și imaginarului pe care l-am citit acum mult timp în original și pe care mă bucur să-l văd tradus și în română (și chiar în traducerea unei specialiste în studiul imaginii, Laura Marin, așadar, cum nu se poate mai potrivit).

La Editura Meteor Press a apărut volumul Teoria și terapia nevrozelor, de Viktor E. Frankl, unul dintre cei mai importanți psihiatriai secolului trecut, și, tot din domeniul neuroștiințelor, la Niculescu, O zi din viața creierului. O perspectivă a neuroștiinței, de Susan Greenfield, o carte ce încearcă să prezinte pe înțelesul tuturor care sunt mecanismele ce stau la baza funcționării creierului uman. 

Menționez și câteva apariții interesante din domeniul „Istorie”: un nou volum al istoricului Jean des Cars, Franz Joseph și Sisi. Datoria și rebeliunea, apărut la Ed. Trei, Genocidul împotriva armenilor, de Michael Hesemann (la Meteor Press) și unul ceva mai vesel, Riviera lui Chanel, de Anne de Courcy (apărut la Litera). 

Închei cu o carte apărută în colecția „Versant” a Editurii Vellant, Fericit până la adânci bătrâneți, de Paul Dolan, ce pare provocatoare atât din tiltu, dar, mai ales, din subtitlu: „Cum să evadăm din mitul vieții perfecte”.

 

Cărți pentru copii 

La Humanitas Junior a apărut volumul doi al celor 1001 de nopți ilustrate de Ana Alfianu și un volumaș pentru copiii ce au emoții pentru intrarea în colectivitate, E timpul să mergi la grădiniță, de Anna Sójka, Ola Krzanowska. De asemenea, la Ed. Frontiera a apărut o frumoasă poveste despre prietenie, Olenka, de Gaya Wisniewski, iar la Cartier, Mic atlas ilustrat de curiozități uimitoare despre animale, Maja Säfström

La Editura Litera, printre numeroase alte apariții, am remarcat două cărți ale cuplului de succes Julia Donaldson și Axel Scheffler, Șobi cel Hoț și Zog, dar și o enciclopedie interesantă și frumos ilustrată, Atlasul aventurilor animale, de Rachel Williams, Emily Hawkins.


Cărți citite și recomandări

În fruntea topului cărților citite în aprilie stau două romane, unul nou, Copiii de pe Volga, de Guzel Iahina, și unul mai vechi, Asasinul orb, de Margaret Atwood. Copiii de pe Volga a confirmat ceea ce bănuiam cu toții încă de la Zuleiha deschide ochii, și anume că Guzel Iahina este o mare povestitoare. Dincolo de acțiune și evenimente, se simte o extraordinară forță și plăcere a povestitului care te acaparează. Cât despre Atwood, pentru mine e o iubire mai veche, cartea aștepta de ani de zile cuminte în bibliotecă. Mi-a plăcut mult, dar parcă mai puțin decât altele asemenea (Femeia-oracol, Ochi-de-pisică sau Mireasa hoțomană) și mi s-a părut una dintre cele mai triste cărți ale ei. Cartea nu mai este disponibilă, dar mă bucur mult să văd că autoarea are tot mai mulți fani la noi și editurile îi editează și reeditează opera. 

Am mai citit și mi-au plăcut Zile fără sfârșit, de Sebastian Barry (e prima carte a scriitorului irlandez pe care o citesc, dar acum vreau să le citesc pe toate), foarte frumoasă, foarte poetică, dar și violentă și extrem de tristă în fond, și Babilon, de Yasmina Reza (la fel, prima întâlnire cu această autoare) - un roman al poeziei banalului, alcătuit parcă din sclipiri. 

Tot o primă întâlnire a fost și cea cu Paul Auster. Am tot avut de gând să citesc ceva de el așa că am luat cea mai mică carte a sa pe care o aveam în bibliotecă, Un om în întuneric. Nu m-am dumirit dacă-mi place sau nu, este foarte clar talentul și priceperea de povestitor, simți naratorul ca un prestidigitator care îți arată că se poate juca cu tine în câte feluri vrea el, dar, cu toată măiestria, povestea nu m-a impresionat prea tare. Am perceput-o și apreciat-o cerebral, dar emoțional nu. Probabil că va trebui, totuși, să mai citesc ceva scris de el ca să mă lămuresc. 

După ce am citit Cântecul lebedelor, de Kelleigh Greenberg-Jephcott, un roman despre Truman Capote, am început să citesc Integrala prozei scurte a acestuia, volumul apărut la Art, și am descoperit niște povestiri excepționale. Citisem mai demult Mic-dejun la Tiffany, însă nu țin minte să mă fi impresionat atât de tare (a fost cam de multișor, o recitire s-ar cere oricum). 

Închei cu câteva recomandări non-fiction: am descoperit de curând volumul Dear Fahrenheit 451 : A Librarian's Love Letters and Break-Up Notes to Her Books, de Annie Spence, scrisorile unei bibliotecare pentru cărțile care i-au plăcut sau pe care le-a urât (scurte, amuzante, inteligente, relaxante), și am mai citit luna asta două cărți scrise de doi oameni de știință, ambele la granița dintre memorialistică și popularizarea științei: În umbra omului, de Jane Goodall, cartea deja antologică a celebrei primatoloage care cuprinde relatările cercetărilor sale din Africa, și Endurance. Un an în spațiu, o viață de descoperiri, de Scott Kelly, relatarea unui an petrecut pe Stația Spațială Internațională. Când călătorești prin bibliotecă ajungi imediat din savana africană până în cosmos. 

Ah, și să nu uit, am reînceput seria Harry Hole, de Jo Nesbø. E genial norvegianul ăsta! În aprilie a fost Pasărea cu piept roșu, sper ca în mai să fie Nemesis

Cam asta cu lecturile pe aprilie, să vină noutățile din mai (apropo, ați văzut calendarul aparițiilor Grupului Art în mai?) și Bookfest (online)! 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter