Cărți de citit în 2016 (pe care n-am mai apucat să le citesc în 2015)

Cărți de citit în 2016 (pe care n-am mai apucat să le citesc în 2015)

După ce anul trecut am făcut mai multe liste de citit de care n-am reușit să mă țin, m-am ferit să mai fac (publice) listele de lectură. Însă febra bilanțurilor la trecerea dintre ani m-a prins și pe mine (după cum se vede din ultimele articole de pe blog), așa că am zis că o listă mică (în fine, „mică” e un termen relativ) cu cărțile pe care îmi propun să le citesc în 2016 nu strică.

În vacanța de sărbători am reușit să fiu mai disciplinată și să citesc mai organizat și sper să-mi mențin ritmul ăsta (sau, mă rog, unul cât de cât asemănător) și după începerea noului an. Așa că mi-am făcut curaj și am zis să mai dau o șansă listelor de lectură. În principiu, mă bazez pe faptul că în ianuarie s-ar putea să nu mai apară foarte multe cărți noi. Adică sper măcar pentru că, de fapt, deja sunt câteva cărți pe care abia le aștept la începutul anului, cum ar fi ultima carte a neurologului Oliver Sacks, În mișcare, ce va apărea la Humanitas. Printre multe altele.

Mai jos două liste de citit, una cu cărți de ficțiune, cealaltă de non-ficțiune, pe care mi-aș dori să le citesc (cel mai bine) înainte de Bookfest 2016. Cărțile sunt puse alfabetic, felul în care apar nu reprezintă un clasament sau o ordine de lectură.

Ficțiune

Altfel... și totuși Alice, de Lisa Genova

Amprenta omului, de Sebastian Faulks

Balada tristei cafenele, de Carson McCullers

Cartea din nufăr, de Nina Doroșeva

Cele 20 000 de femei din viața unui bărbat, de Gabriel Osmonde

Din inima Africii, de Karen Blixen

Exorcizat, de Radu Găvan

Furia și alte povestiri, de Silvina Ocampo

Integrala prozei scurte, de Truman Capote

Manuscrisul fanariot, de Doina Ruști

Rugul, de György Dragomán

Splendoarea vieţii, de Michael Kumpfmüller

Trilogia New York-ului, de Paul Auster

Ultimul vine corbul, de Italo Calvino

Ușa, de Magda Szabo

Viața elfilor, de Muriel Barbery

Non-Ficțiune

Al dumneavoastră irațional, de Dan Ariely

Al treilea cimpanzeu, de Jared Diamond

Boala ca metaforă, de Susan Sontag

Camera de povestit, de Michael Paterniti

Cum am ajuns aici, de Steven Johnson

De ce să fii fericită când poți fii normală, de Jeanette Winterson

De pe Valea Motrului. Poveşti cu boieri, panduri şi mirese codane, de Sarmiza Cretzianu

Ierusalim: Biografia unui oraș, de Simon Sebag Montefiore

Istoria lumii, de Andrew Marr

O curiozitate fără margini, de Richard Dawkins

O plimbare în pădure: Redescoperind America pe cărările Munților Apalași, de Bill Bryson

Planetele, de Dava Sobel

Războiul care a pus capăt păcii, de Margaret MacMillan

Sculptând în timp, de Andrei Tarkovski

Stanțe, de Giorgio Agamben

Viața acestui băiat: Memorii, de Tobias Wolff

2015 a fost un an bun pentru piața cărții din România și, cred că pentru prima oară, printre editori începe să se vorbească despre revenirea la nivelul din 2008. Eu sper să fie bine în continuare, până la urmă e mai bine să fie mai multe cărți decât mai puține, cu timpul ne descurcăm noi cumva.

O schimbare notabilă și pe care aș vrea s-o menționez, este faptul că se îmbogățește din ce în ce mai mult oferta de cărți pentru copii, nu numai fantasy-uri și cărți Young Adult, ci și cărți ilustrate pentru copii și romane pentru copiii până în 12 ani (Middle Grade, dacă tot vorbim și în termeni). Sunt cărți frumoase (frumos scrise, frumos ilustrate), cu specificații tehnice adaptate vârstei (fonturi mai mari, o spațiere mai mare, coperte atrăgătoare, mici ilustații etc.), cărți care vor înfrumuseța copilăria multor puști (și, probabil, și pe a părinților lor). Am făcut câteva recomandări pe Bookaholic în două articole scrise înainte de Crăciun: Cărți pentru copii de pus sub brad și Cărți de pus sub brad: Romane pentru copii și adolescenți

2016 se anunță deja a fi un an editorial bogat așa că vă doresc să aveți cât mai mult timp liber ca să vă bucurați de cât mai multe cărți!

Comentarii

Bună! Abia aştept să citesc recenziile tale pentru Ultimul vine corbul, de Italo Calvino şi Al dumneavoastră irațional, de Dan Ariely cu care mi-am început anul. Am rămas cu anumite dileme şi aştept să mă iluminezi... Îţi doresc să ai poftă bună la citit! :)

Ce frumos arată toate! Și eu vreau neapărat să citesc "Altfel... și totuși Alice". Spor la citit și sper să reușești să citești tot ce ți-ai propus! >:D

Roxi

6 ian. 2016

Și eu abia aștept să citesc cărțile :) Revin cu impresii. Spor la citit! :)

Mulțumesc! Am văzut filmul („Still Alice”) și m-a impresionat profund. Abia aștept să citesc și cartea :) Spor și ție la citit!

Frumoasa lista...Unele le-am citit si as zice ca nu are rost sa iti risipesti timpul.Unele le am si eu pe lista 2016.Sa avem spor la dat pagina!

Păi și spui asta și mă lași cu ochii-n soare? :) Hai, spune, ce nu ți-a plăcut? Spor și ție la citit!

Lista este bogata si interesanta. Avem de unde alege cu totii. Imi plac foarte mult fotografiile tale (cred ca datorita florilor care tot apar alaturi de carti) :) Spor la citit. Un gand bun!

Violeta

6 ian. 2016

Ce frumos sunt organizate! Imi place mult si site-ul, pozele, tot :D Si eu am multe carti restante de anul trecut, m-am ocupat mai mult de cealalta pasiune...gatitul ;)

Laura Din

6 ian. 2016

Mulțumesc, mă bucur că-ți plac pozele. Sper să-ți placă și cărțile :) Spor la citit și ție!

Mulțumesc pentru apreciere! :) Adevărul e că eu am gătit tot mai puțin, de asta și timpul în plus pentru citit. Trebuie să găsesc o cale să le combin :D :)) Spor la citit (că la gătit văd că ai) :)

Foarte interesante listele, atat cele de mai sus cat si cele din „Cele mai frumoase carti citite in 2015”! Eram in dubiu cu cateva carti („Frumoasele ruine”, „Anul Zero. 1945, o istorie” si „Fotograful Curtii Regale”) dar listele m-au convins si azi le-am comandat. M-am bucurat sa regasesc si „Distanta dintre noi”, nu era notata in lista de „carti citite” de pe blog si voiam ca intr-un viitor mai mult sau mai putin indepartat sa citesc ceva de Jhumpa Lahiri (cred ca am in biblioteca toate cartile ei aparute in limba romana dar am tot amanat...). In lista mea din acest an am „Laur” si „Manuscrisul fanariot” iar acum citesc „O lume fara sfarsit” - Ken Follett (mi s-a facut pofta de un roman istoric si citisem anul trecut si imi placuse „Stalpii Pamantului”). M-a surprins putin absenta celor 2 carti ale lui Simon Sebag Montefiore din „lista primelor 10” dar probabil a fost concurenta mare...Astept cu nerabdare comentariile la „Ierusalim” si „Razboiul care a pus capat pacii”, intentionez sa le citesc in 2017/2018. Toate cele bune!

IB

6 ian. 2016

Uitasem, într-adevăr, să notez romanul Jhumpei Lahiri, mi-am dorit mult s-o citesc, dar nu mai era nimic disponibil, așa că m-am bucurat când Nemira a scos un roman nou (acum am văzut că s-a reeditat și la Univers „Interpret de maladii”). „Fotograful Curții Regale” mi-a plăcut nespus de mult, a fost unul dintre romanele care m-au impresionat cel mai mult anul trecut, iar „Frumoasele ruine” este surprinzător și bine scris. „Anul Zero. 1945” a fost deosebit de interesant prin faptul că oferă o privire globală asupra lumii în perioada de după terminarea războiului și te face să înțelegi că semnarea unui tratat de pace nu înseamnă finalul unui război. A fost interesant că am citit-o în paralel cu „Croitoreasa de la Dachau” și am găsit imagini și detalii istorice asemănătoare. M-am lămurit când am văzut că Mary Chamberlain (autoarea „Croitoresei...”) a folosit cartea lui Ian Buruma ca bibliografie. Montefiore lipsește, într-adevăr, din Top 10, nu pentru că nu mi-ar fi plăcut, ci pentru că au fost foarte multe cărți bune citite în 2015 și am ales titlurile care m-au impresionat profund. Cărțile lui Montefiore sunt bine scrise, foarte bine documentate, însă mi se pare că e o diferență mare (ca stil al scriiturii, mai ales) între romanele sale istorice și romane precum „Cântecul păsărilor” de S. Faulks sau „O cale îngustă spre nordul îndepărtat”, de R. Flanagan (pe care le-am pus în lista celor mai bune). E, evident, o chestie de gust. Mi-am luat și eu un roman de Ken Follett („Stâlpii Pământului”), dar e atât de mare că nu știu când o să am curaj să-l încep :)) Sper să-ți placă „Laur”, mie mi-a plăcut foarte mult, dar am avut discuții pe marginea lui cu mai mulți prieteni și nu tuturor le-a plăcut. Sper să mă țin de lista asta, anul trecut nu am terminat-o pe cea din ianuarie :) Spor la citit!

Nu am mai citit o carte de mult . Parca viata a prins viteza si nu-mi mai ramane timp ,insa cred ca de fapt am devenit lenesa.Tocmai ce mi-am comandat si eu ''Traficantul de arme'', de Hugh Laurie ,pentru ca mi-a placut mult serialul Dr. House. Sper sa fie buna . Multumesc pentru articol. A fost ca un impuls.

CamStudio

8 ian. 2016

Cum am ajuns aici de Steven Johnson e geniala. Recomand si Where Good Ideas Come From: The Natural History of Innovation.Istoria lumii de Andrew Marr a fost initial un extraordinar documentar in 8 episoade facut de Marr pentru BBC. In acest caz trebuie sa spun ca filmul bate clar cartea. https://en.wikipedia.org/wiki/Andrew_Marr's_History_of_the_World https://www.youtube.com/watch?v=q13WCTOFJvo

Tudor

8 ian. 2016

Mă bucur că ți-a plăcut și te-a motivat :) Nu am citit cartea lui Hugh Laurie (deși l-am urmărit în serial). Sper să-ți placă ;)) Să ai spor la citit (și nu numai) :)

Da, și mie îmi place „Cum am ajuns aici”. De fapt, în general, îmi plac istoriile comparative (mai mult decât cele „liniare” sau cronologice). Mersi pentru cealaltă recomandare, nu o știam. Cât despre Marr, nu am văzut documentarul și doar am frunzărit cartea, așa că poate o să-mi placă mai mult așa :D

cum am ajuns aici ete pe departe cea mai buna carte,

mamicii

7 mar. 2019

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter