• „Mirarea care generează filozofia este că tu nu ești tu, că există în noi înșine ceva mai adânc decât noi înșine” - Constantin Noica

Cărți despre sarcină și parenting: survival kit

Cărți despre sarcină și parenting: survival kit

Lista de luna asta este pentru un public cu interese speciale, și anume viitori și proaspăt părinți. Literatura dedicată sarcinii și parentingului este enormă, sunt extrem de multe cărți scrise pe aceste subiecte de mare interes pentru cei care vor să aibă și au copii. Am și eu acasă două rafturi burdușite cu cărți, dintre care unele mi-au fost de ajutor, iar pe altele abia dacă le-am deschis.

Nu cred că există cărți pe acest subiect care să fie pe placul tuturor, mie chiar mi s-a întâmplat să descopăr că nu-mi sunt de nici un ajutor cărți care-mi fuseseră recomandate de prieteni. Însă au fost și cărți care au fost de mare ajutor în momente de cumpănă, acele momente în care pe internet găseam numai opinii contradictorii și în care nici discuțiile cu familia sau prietenii nu mi se păreau suficiente. Ca întotdeauna, acestea sunt momentele în care mereu mă întorc la cărți.

Din cele două rafturi pline de cărți, am ales patru care mi se par esențiale, un fel de survival kit sau kit esențial, pentru perioada sarcinii și primii ani de viață ai copilului. Vi le prezint mai jos, cu speranța că vor fi și altora de ajutor în momente dificile, acele momente în care simți că greutatea oricărei alegeri apasă prea tare pe umerii de viitor sau proaspăt părinte. 

Cel dintâi mister. Povestea ta - dinainte de a te naște, de Katharina Vestre, este o carte care poate fi de interes nu doar pentru părinți, ci pentru oricine își dorește să știe povestea evoluției sale intrauterine. Este povestea detalitată a evoluției pas cu pas a embrionului, de la concepere până la naștere. Autoarea, doctorand în bioștiințe la momentul scrierii cărții, prezintă pe înțelesul publicului larg, unul dintre cele mai mari și fascinante mistere: cel al transformării unui organism unicelular într-un organism complex, sau, cum spune ea, „rețeta pentru o ființă umană”. După o introducere istorică (nu foarte lungă) despre evoluția ideilor legate de evoluția fătului, este prezentată evoluția acestuia, mai întâi pe săptămâni și apoi pe luni. Există și aplicații care pot fi puse pe telefon și care-ți trimit update-uri săptămânale, dar informația nu este, evident, la fel de complexă precum în acest fel de carte. 

Eu mi-aș fi dorit să fi avut cartea asta încă din momentul în care am decis să fim părinți pentru că m-ar fi scutit de multă suferință inutilă. Una dintre primele informații cu adevărat utile din carte a fost cea conform căreia mama natură, mereu prevăzătoare și adaptată pentru „supraviețuirea celui mai puternic”, ne-a înarmat cu sisteme de siguranță, astfel încât organismul matern va păstra doar embrionii în care alipirea ADN-urilor părinților a fost făcută corect. Asta înseamnă că doar o treime din embrioni ajung să treacă acest prim test al supraviețuirii, iar restul vor fi eliminați (în diferite stadii de evoluție, dar toate foarte puțin avansate). Multe sarcini se termină astfel chiar înainte să prinzi de știre că fecundarea a avut loc, iar altele au timp să evolueze puțin înainte ca organismul feminin să se prindă că ceva nu e în regulă și să elimine embrionul imperfect. Eu am trecut prin două pierderi de sarcină, chiar în aceste faze timpurii de evoluție, și au fost câteva luni destul de dificile pentru că am crezut că e ceva în neregulă cu mine sau cu noi. Nu era nimic în neregulă, era doar mama natură care avea grijă ca lucrurile să fie în ordine și, deși am aflat asta după ce a trecut perioada critică, tot mi-a fost de ajutor să știu informațiile astea măcar pentru faptul că am putut să le dau mai departe. 

După ce alipirea celulelor e făcută „ca la carte”, găsiți, pas cu pas, explicată (și sumar ilustrată) evoluția embrionului, de la o aglomerare de celule până la primele forme, ajungând la cea recognoscibilă de făt uman și trecând, în timpul acesta, prin evoluția fiecărui organ și membru important. Nu este doar o evoluție in utero a embrionului, este și o istorie a evoluției speciei, pentru că este repetată, de fapt, evoluția de miliarde de ani a vieții. Ceea ce face această istorie (și această carte deopotrivă) cu atât mai fascinantă. De asta spuneam că, dintre cărțile din listă, Cel dintâi mister poate fi citită chiar de toată lumea. De exemplu, una dintre cele mai simpatice, dar și neobișnuite manifestări ale corpului uman, sughițul, este, de fapt, o moștenire a strămoșilor noștri amfibieni, cei care aveau deopotrivă plămâni, dar și branhii, fiind adaptați pentru două feluri de respirație. Iar noi încă sughițăm pentru că ne începem existența respirând în apă și abia apoi cu ajutorul plămânilor. Așadar, 150 de pagini de informații interesante și accesibil prezentate, despre evoluția noastră, a tuturor, atât ca embrioni, cât și ca evoluție biologică a speciei. E de citit cu creionul în mână și apoi de recitit. 

La ce să te aștepți când ești însărcinată, de Heidi Murkoff, are ca tagline „Cea mai bine vândută carte despre sarcină”, ceea ce e, probabl, adevărat (la nivel internațional a fost vândută în zeci de milioane de exemplare și chiar și varianta în română a ajuns, până acum, la ediția a V-a). Este o carte pentru mame scrisă de o mamă, lucru vizibil în felul în care este organizată și în subiectele abordate. De la felul în care-ți poți da seama dacă ești sau nu însărcinată și ce să faci, până la evoluția pe luni a fătului, dar și a organismului mamei, toate subiectele, toate întrebările, toate neliniștile sunt abordate și rezolvate în carte. Eu am consultat-o asiduu în sarcină, fiecare lună pe rând. Nu am citit-o cap-coadă și nici nu am sărit lunile ca să văd ce urmează pentru că nu aș fi făcut decât să mă stresez aiurea înainte de vreme. Mi-a fost de ajutor pentru cele mai multe întrebări și, mai ales, între consulturile lunare la medic.

Cartea are și un index extrem de util la final și, deși autoarea nu este medic, cartea a beneficiat de expertiză de specialitate din partea unor cadre medicale. Ediția originală a apărut acum aproape 30 de ani, dar, de atunci, informația a fost (și este în continuare) actualizată. De la alimentație, analize, transformări corporale, chestiuni legate de sex, posibile afecțiuni, exerciții fizice sau chiar tot felul de griji nejustificate pe care orice mamă și le face, toate sunt abordate și li se dă un posibil răspuns. Nu spun că are chiar toate răspunsurile (e, probabil, imposibil să le aibă pe toate), dar este un început foarte bun. Ce nu găsești explicat aici pui pe listă pentru a întreba medicul la următorul consult. Dar măcar poți găsi răspunsuri pentru cele mai multe dintre necunoscutele care te înconjoară (mai ales la o primă sarcină) și poți să scapi de niște griji inutile. 

În plus, acest volum este continuat de alte două cărți, La ce să te aștepți în primul an de viață și La ce să te aștepți în al doilea an de viață. Le am și pe astea acasă, însă, deși au și ele o grămadă de sfaturi și sunt organizate foarte bine, nu le-am folosit așa des ca pe prima. E posibil ca asta să fie și pentru că, între timp, am descoperit o altă serie de parenting care mi-a răspuns mai bine la întrebări. 

Este vorba despre seria „Parentingul magic”, de Hedvig Montgomery, o serie ce-și propune să dezvolte un sistem de educație pentru părinți și copii în șapte pași simpli. Atât titlul (ce naiba e aia parenting magic?), cât și ideea că poți organiza creșterea copiilor într-un număr de pași mi s-a părut că miroase de la o poștă a strategie de marketing, însă, odată ce am trecut de impresia asta și am deschis cartea am descoperit, de fapt, o pedagogie bine organizată, una ce are la bază experiența de peste 20 de ani a autoarei de psihoterapeut de familie. Sunt câteva cuvinte-cheie și idei-cheie pe care autoarea le dezvoltă în fiecare carte din serie, având la bază atât concepte teoretice, cât și exemple din experiența altor părinți (sau chiar din experiența proprie a autoarei), exemple cu care poți relaționa și care par liniștitor de comune astfel încât să nu te simți precum cel mai prost pregătit părinte al tuturor timpurilor.

Una dintre cele mai utile și liniștitoare componente a cărților din această serie este faptul că autoarea te învață atât cum să ai răbdare cu propriul copil, cât și cu tine însuți. Un părinte fericit și împlinit are mai multe șanse să crească un copil fericit și împlinit, decât unul care se stresează încontinuu că nu face nimic bine sau care consideră că a fi părinte înseamnă a-ți sacrifica propria fericire pentru cea a copilului. Pe scurt, rețeta de bază ar fi părinți fericiți egal copii fericiți, plus câteva detalii esențiale: răbdare, atașament, reguli, rutine, sentimente, libertate, situații scăpate de sub control, limite și consecințe, relație de cuplu, comunicare, ceartă, grădiniță, frați, divorț, somn, mâncare, limbaj, social media. Mie mi s-a părut utilă această serie din toate punctele de vedere, pornind de la felul în care a fost organizată informația, până la informație în sine și la cum a fost pusă în pagină. Sunt capitole scurte și la obiect, scheme și marcaje speciale menite să sublinieze informația. Sunt cărți la care te întorci des pentru alinare și informare.  

Se simte foarte clar experiența îndelungată a autoarei ca psihoterapeut de familie, pentru că toate sfaturile ei sunt pentru părinți și copiii, nu doar pentru părinți pentru a-și crește copiii. E o diferență aici care mie mi se pare esențială. Unul dintre primele lucruri pe care le descoperi ca părinte este că, pe de o parte, în lumea de azi asta e o „meserie” pe care o faci mai mult sau mai puțin singur (nu mai suntem în comunitățile de până acum în care se trăia în familia extinsă sau, măcar, într-o comunitate în care oamenii aveau acces unii la alții mai mult și mai direct) și că, pe de alta, sunt o grămadă de alți oameni gata să-ți ofere sfaturi necerute și să-ți arate unde greșești. Și nu mă refer aici doar la bunici, mai bine sau mai puțin bine intenționați, ci chiar și la trecători de pe stradă sau la casierițe care-ți admiră copilul în timp ce plătești cumpărăturile, dar nu se pot abține să nu-i spună că ar arăta mai bine „fără suzeta aia în gură” (observație adresată, evident, părintelui, nu copilului care, cel mai sigur, nu înțelege despre ce e vorba). Așa că părinții lumii contemporane sunt părinți izolați, lipsiți de ajutorul comunității, dar mereu gata să-și atragă oprobiul ei. Toată treaba asta este foarte stresantă și ăsta e un stres care se adaugă celor „uzuale”, cu care învățasei să trăiești și înainte să fii părinte (job, diferite anxietăți legate de boală, facturi, gelozii în cuplu, probleme de familie sau chiar și inerentele futilități ale vieții, cum ar fi ce culoare te pune mai bine în evidență, să zicem). Iar Hedvig Mongomery, chiar și la distanța pe care o impune faptul că citești un text, este acel om înțelegător care-ți arată că nu orice decizie pe care o iei este definitivă și irevocabilă, care-ți arată că ești și tu om și că trebuie să ai parte de înțelegere și că mai sunt pe lumea asta și alți oameni care se confruntă cu aceleași probleme ca și tine și că e ok, nu suntem singuri și nu suntem nici cei mai răi și nepricepuți părinți și că, mai ales, putem învăța, cu răbdare, să rezolvăm și treaba asta cu parentingul. 

Seria are cinci volume, dintre care până acum în română au apărut patru (toate traduse direct din originalul norvegian): Parentingul magic. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor, este volumul deschizător, cel care cuprinde cei șapte pași simpli ai educației, volumul de introducere, generalist, cu sfaturi pentru părinți și copiii de orice vârstă (de la 0 la 17 ani), apoi urmează volume dedicate diferitelor grupe de vârstă: Timpul miracolelor (0-2 ani), pentru cei mai mici copii, ce cu o evoluție este extrem de accelerată, care nu se pot exprima și a căror dezvoltare ulterioară depinde foarte mult de legăturile stabilite în acești primi doi ani; Anii de grădiniță (2-6 ani), pentru copiii care trebuie să înceapă să facă față adaptărilor sociale, și Primii ani de școală (6-13 ani), pentru școlari și pre-adolescenți. Seria va fi completată de volumul Vremea adolescenței: peste 13 ani, acum în pregătire. „Parentingul magic” este, la fel, în topurile cărților de parenting și tradusă în peste 20 de țări. 

Închei lista cu Mama și copilul. Manual practic pentru părinți, de la concepere la trei ani, de Elizabeth Fenwick, o carte-album, cu informații esențializate și schematizate. Volumul acoperă atât perioada sarcinii, cât și primii trei ani de viață, dar într-un mod foarte la obiect, prin multe fotografii, grafice și texte scurte. E genul de carte pe care o poți consulta când ai nevoie de informații practice, la obiect (ce fel de scaun să folosesc pentru mașină?, de cât încep diverificarea?, ce examene medicale trebuie făcute copilului în primele luni de viață?, ce fel de termometru să folosesc pentru a lua temperatura?, când începe copilul să facă la oliță? etc. etc.). Este o carte utilă, cu mențiunea că subiectele tratate nu sunt extrem de dezvoltate. Însă nu toate subiectele au nevoie să fie dezvoltate excesiv, uneori ai nevoie doar de o informație simplă și atât. Eu zic că e binevenită în bibliotecă întrucât completează cu numeroase sfaturi practice seria „Parentingul magic” care se concentrează mai degrabă pe dezvoltarea psihologică și emoțională a copiilor. 

 

Cum ziceam, mi-am propus în acest articol să ofer un fel de survival kit cu cărți despre sarcină și parenting. Este o listă pentru început, fără pretenția de exhaustivitate și fără să pretindă că astea sunt cele mai bune. Dar sunt un bun punct de pornire pentru a găsi cărțile care să-ți fie companioni în aventura asta. Hedvig Montgomery citează, de exemplu, la finalul fiecăreia dintre cărțile din serie și alte cărți de parenting care pot fi consultate în funcție de problemele întâmpinate și de vârsta copilului. Nici una nu va face minuni (nici măcar „Parentingul magic”), dar un pic de ajutor veți găsi, cu siguranță, în fiecare. În rest, răbdare și pentru părinți și pentru copii pentru că, după cum zice aceeași Hedvig Montgomery, „meseria de părinte reprezintă un proiect pe termen lung; aveți la dispoziție circa douăzeci de ani pentru a face lucrurile cum trebuie.” Bine, douăzeci de ani, în sistemul nordic pentru că dacă ne luăm după filmele din noul val românesc nu termini creșterea copiilor nici când au ei la rândul lor copii. Dar despre asta, dragi copii, vorbim, poate, în alt episod. 

 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Amintiri (ne)fericite din copilărie

O selecție personală de cărți, povești frumos scrise despre copilării (ne)fericite.

10 cărți despre corpul uman

O listă cu 10 cărți (și un pic) dedicate corpului uman, pentru cititorii de la 3 la 100 de ani.

Cărți interesante august 2021

Cărți noi și interesante apărute pe piața editorială românească în august 2021.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu