• „Din vârful degetelor începe întotdeauna lumea nevăzută a celor care au învăţat să viseze…” - Mihai Măniuţiu

Câte cărți e bine să-ți iei în vacanță?

Câte cărți e bine să-ți iei în vacanță?

Nu știu alții cum sunt, dar una dintre cele mai mari temeri pe care le am când plec în vacanță e că nu o să am destule cărți la mine. Așa că, de obicei, car după mine de două sau chiar de trei ori mai multe cărți decât apuc să citesc. Îmi dau seama de fiecare dată că dacă, de exemplu, plec două zile, nu am cum să citesc patru cărți. Dar nu pot să plec cu mai puține. Una nu iau niciodată. Două ar fi ideal, presupun,  dar dacă nu-mi plac și prefer să le abandonez? Așa că mai bine mai iau una de rezervă și, unde au încăput trei cărți, evident că pot intra și patru. Și tot așa. Să nu mai spun că oricum mereu am și tableta după mine, în caz de urgență.

Zilele astea m-am apucat să-mi fac bagajul pentru vacanță. Plec o săptămână, deci dacă s-ar putea să car o bibliotecă după mine, aș fi cea mai fericită. Din rațiuni practice las biblioteca acasă și mă apuc să aleg cărțile pe care le iau după mine în rucsac (ce bine că am cumpărat unul foaaarte încăpător).

Aleg, mă răzgândesc, aleg din nou, mai las una, mai iau alta, până la urmă mă hotărăsc și iau așa: cărți de relaxare, romane ușurele potrivite pentru vacanță sau cărți pentru copii (Trenul orfanilor, de Christina Baker Kline; Obiecte ascuțite, de Gillian Flynn; Four, de Veronica Roth; Tabăra, de Louis Sachar; Dragul meu ticălos, de Daria Donțova, Numără stelele, de Lois Lowry), cărți ceva mai grele în caz că mă plictisesc de cele ușurele (Abonatul nu poate fi contactat, de Cristina Andrei; Se numește pasiune, de Alawiya Sobh; Viața acestui băiat, de Tobias Wolff; Venit pe lume, de Margaret Mazzantini; Jurnal de lectură, de Alberto Manguel) și cărți pentru studiu pe care sper să ajung să le deschid (Chasses infernales et cohortes de la nuit au Moyen Âge, de Claude Lecouteux; Les fils de Caïn: L'image des pauvres et des vagabonds dans la littérature européenne du XVe au XVIIe siècle, de Bronislaw Geremek). Și, ca intermezzo, pentru pauzele între cărți, două volume de proză scurtă: Inima inimii, de Antonio Lobo Antunes, și Să distrugi și să arzi tot, de Wells Tower. 

Evident, se va găsi cineva să mă întrebe „dar ce faci cu toate cărțile astea?” sau „chiar crezi că le citești pe toate?” sau, preferata mea, „dar nu te duci în vacanță să te relaxezi?” Ba da, mă duc, de aia îmi iau de citit și de lucru, ca să mă relaxez cum trebuie. Nu știu dacă aș spune că sunt workaholică, însă adevărul e că nu mă pot deconecta niciodată definitiv. Din fericire pentru mine, până acum munca s-a confundat cu pasiunea. Mi-e greu să le deosebesc, de asta muncesc cu pasiune chiar și în vacanță.

Sunt convinsă că nu le voi citi pe toate, dar nu doar că nu-mi pare rău că nu iau mai puține, ci chiar îmi pare rău că nu le pot lua pe toate. Oare cele care rămân acasă nu sunt triste că nu are cine să le citească? 

Voi cum faceți față stresului legat de cărțile pe care le luați în vacanță? Care e proporția perfectă pentru vacanță? Ziua și cartea? Ziua și suta de pagini? Ceva îmi spune că nu sunt singura care cară mai multe cărți decât e nevoie. Și mai am o curiozitate: oare măcar Obama citește toate cărțile pe care și le-a luat cu el în vacanță?  laugh

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cele mai frumoase cărți citite în 2020

O retrospectivă personală a lecturilor din 2020, cărțile care mi-au plăcut cel mai mult, dar și cele care nu m-au încântat foarte tare.

Cărți de citit în 2016 (pe care n-am mai apucat să le citesc în 2015)

Febra bilanțurilor la trecerea dintre ani m-a prins și pe mine (după cum se vede din ultimele articole de pe blog), așa că am zis că o listă mică (în fine, „mică” e un termen relativ) cu cărțile pe care îmi propun să le citesc în 2016 nu strică.

Cărți despre sarcină și parenting: survival kit

O listă cu câteva cărți esențiale dedicate viitorilor și proaspeților părinți.

5 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Dana Dumitru 27-08-2015 17:52

  Eu am plecat cu 3 şi am citit 2 :D Bine, oricum nu a fost o vacanţă de stat doar la plajă, ci şi de vizitat, aşa că nu am avut prea mult timp pentru lenevit pe cât mi-aş fi dorit. În schimb, am profitat de zborul cu avionul să citesc nestingherită.Cărţile mi le calculez destul de bine, la mine hainele sunt de obicei problema :))

  Raspunde
 2. Laura Câlțea 28-08-2015 16:44

  Aștept să ne povestești la club ce ai citit :)

 3. Dana P 16-08-2015 10:18

  Ooo, ce de carti :)) Doua carti iau in concediu, de obicei scrise de Rodica Ojog Brasoveanu sau Aghata Christie. Daca le termin, cumpar. Nu contează de unde: chiosc de ziare, librărie, mall...gasesc eu :)

  Raspunde
 4. Laura Câlțea 17-08-2015 09:02

  Cred că ar fi mai simplu dacă m-aș hotărî să iau doar un anumit tip de cărți în vacanță (istorice, polițiste etc.). Dar acum am plecat pentru mai multă vreme și nu m-am putut decide să iau mai puține ;))

 5. Lazăr Cosmin 15-08-2015 13:52

  Nu car la fel de multe cărți ca tine, însă îmi iau mai multe decât pot citi..Mereu îmi pun problema: dacă se strică mașina? dacă Doamne-ferește se întâmplă ceva și rămânem mai mult timp plecați de acasă? Așa că trebuie să am niște cărți în plus pentru orice eventualitate :)

  Raspunde