Cărți de Crăciun: câteva recomandări

Cărți de Crăciun: câteva recomandări

Așa cum era, probabil, de așteptat, decembrie este luna cărților de Crăciun. De data asta nici nu am mai pretins că pot să facă o listă cu x titluri pentru că știu sigur că, oricum ar fi, n-o să respect acel număr. Sunt fan cărți de Crăciun, am tot adunat de-a lungul anilor și decembrie e luna când le scot din bibliotecă pe rând sau mai multe deodată, depinde cum am chef. De la cărți pentru copii, la antologii cu povestiri sau fragmente texte de Crăciun, cărți clasice în diferite interpretări, romane, albume sau cărți cu rețete de Crăciun, am de toate și mă bucur de fiecare. 

Tocmai pentru că am adunat așa de multe, m-am gândit că cel mai util ar fi să le aranjez pe categorii, pentru ca, astfel, fiecare să poată să-și aleagă mai ușor ce-l interesează. Mai ales că, și pentru copii, și pentru adulți, cele mai multe dintre cărțile de genul ăsta sunt și cadouri perfecte. 

 

Cărți de Advent 

Adventul este perioada premergătoare Crăciunului, cele 24 de zile de pe 1 până pe 24 decembrie, iar printre ritualurile cel mai simplu de îndeplinit este cel de a lua o carte cu 24 de texte (pot fi povești, legende, poezii etc.). E foarte frumoasă și interesantă această tradiție și ideea de ritual, eu încă nu am ținut-o în forma asta pentru că n-am avut răbdare ca cititor să citesc doar una pe seară, iar fiica mea e prea mică pentru a avea, la rândul ei, acestă răbdare. Poate în anii viitori voi reuși, până atunci le citesc sau răsfoiesc așa cum sunt, mai ales că unele dintre ele sunt antologii literare.

Volumul Nopțile dinaintea Crăciunului, de Toni Ross, cu ilustrații de Quentin Blake, de exemplu, are 24 de povestiri clasice (sau fragmente de povestiri) așezate cronologic, în ordinea atestării lor. De la prima poezie în care se consideră că apare pentru prima oară mențiunea moșului care aduce cadouri copiilor, Moșul ne face o vizită, de Clement Clarke Moore („Era în noaptea de Ajun și-n casă, peste tot,/ Nici oamenii, nici șoareci, un zgomot nu mai scot”), trecând prin Colind de Crăciun, de Charles Dickens, Crăiasa Zăpezii, de Andersen, Uriașul egoist, de Oscar Wilde, sau celebra scrisoare „Da, Virginia, există Moș Crăciun” a lui Francis Pharcellus Church, este o antologie interesantă atât pentru copii, cât și pentru adulți, pentru că arată nașterea și evoluția unuia dintre cele mai populare personaje ale imaginarului modern și a celei mai populare sărbători. În aceeași idee este și 24 de povești în așteptarea Crăciunului. Poveşti celebre istorisite de Anne Lanoë, care adună 24 de povești și legende din diferite folcloruri, legate de Crăciun. 

Tot pentru Advent, alte două cărți pentru copii, mai puțin legate de magia Crăciunului și mai mult de magia poveștii, și anume antologia 24 de povești de citit înainte de Crăciun, de Brigitte Weininger și Eve Tharlet, care are ca pretext Adventul și Crăciunul, dar doar ca pretext pentru a te invita într-o pădure ninsă unde, într-o scorbură, un bunic spune povești nepoțeilor. Niște povești cu tâlc, nici prea scrute, dar nici prea lungi, însoțite de ilustrații vii și în culori calde. Cea de-a doua este o carte-concept foarte interesantă și originală, de fapt, o poveste mai lungă împărțită în 24 de episoade care te țin cu sufletul la gură și care au intercalate tot felul de idei utile de activități pentru părinți și copii: cum să faci o scrisoare pentru Moșu` sau o felicitare de Crăciun, fulgi de zăpadă sau ghirlande de hârtie, turtă dulce sau fursecuri, o listă de gesturi frumoase de Crăciun sau tot felul de tradiții din diferite țări. Se cheamă Cum a salvat Felix Crăciunul, de Alex T. Smith, și este foarte simpatică și frumos ilustrară. De fapt, este atât de simpatică și incitantă, încăt nu știu cum poți reuși să faci un copil să aștepte 24 de seri până să afle marele deznodământ. Mai repede o citești de 24 de ori, cap-coadă, în fiecare seară de Advent (nu râdeți, părinții știu că așa ceva e posibil). 

 

Cărți practice 

Pentru părinți și copii, unele dintre cele mai utile cărți cred că sunt cărțile practice, cu tot felul de activități, mai ales că, dincolo de ritualuri și tradiții, Crăciunul înseamnă și o vacanță de minim două săptămâni în care trebuie să găsești tot felul de lucruri interesante de făcut. O astfel de carte este Marea carte a Crăciunului care adună informații despre tradițiile crăciunești, rețete, colinde, povești, idei de bricolaje, cântecele, jocuri de sezon și tot felul de alte idei. De asemenea, nu știu dacă mai sunt la modă recitarea poeziilor și colindelor de Crăciun, dar, pentru cine are nevoie, în volumul În așteptarea lui Moș Crăciun sunt de găsit poezii și colinde tradiționale românești, iar pentru și mai multe activități de Crăciun vă puteți inspira din Activități de Crăciun cu Ema și Eric, de Ioana Chicet-Macoveiciuc

Pentru cititorii mai mari cele mai utile activități de Crăciun cred că sunt cele care implică gătitul și statul în bucătărie, și aici am două recomandări (ambele pot fi și cadouri inspirate), însă trebuie să spun din start că la mine stau bibelou în bibliotecă: le-am luat, le deschid și le răsfoiesc în fiecare an, le mângâi frumos, dar n-am gătit nimic din ele și nu știu când o să mă încumet s-o fac. Prima dintre ele este, mai degrabă, un album, unul foarte frumos și care dă bine în poze de Crăciun, cu peisaje feerice și prăjituri perfecte, și anume Crăciun la New York. Povești și rețete. Este un New York acolo care e, probabil, de găsit doar între paginile cărții așa că poate fi considerat chiar un fel de vacanță imaginară. Cel de-al doilea volum este Rețetele de Crăciun ale lui Jamie Oliver, la fel, foarte frumos și extrem de apetisant, dar, pentru mine, cel puțin, deloc îmbietor în a-mi pune șorțul și a găti. Cred că am trei sau patru cărți de Jamie Oliver acasă, dar sigur n-am făcut nici măcar trei sau patru rețete din ele. Dar pozele sunt foarte frumoase (wink wink). 

 

Cărți clasice

Probabil cea mai cunoscută carte de Crăciun este Povestea de Crăciun a lui Charles Dickens și e de găsit în numeroase variante, ilustrate sau nu, abreviate sau nu. Preferata mea este cea cu ilustrațiile lui Roberto Innocenti, dar este foarte frumoasă și cea ilustrată de Anca Smărăndache. De asemenea, avem două antologii de povești crăciunești clasice, Crăciunul în cele mai frumoase povestiri, o antologie de 10 povestiri clasice, printre care Spiridușii Crăciunului, de Charles Dickens, Uriașul egoist, de Oscar Wilde, Scrisoare de la Moș Crăciun, de Mark Twain, sau Darul magilor, de O. Henry (preferata mea din volum), și Povești clasice de Crăciun, o antologie ce reunește fragmente din texte clasice de Crăciun, atât romane, cât și povești, un fel de teaser care adună unele dintre cele mai frumoase imagini literare ale Crăciunului, de la Andersen, la Collodi, Charles Dickens, frații Grimm, E.T.A. Hoffmann, până la Jerome K. Jerome, Selma Lagerlöf sau Gianni Rodari. Iar dacă doriți să citiți „direct de la sursă” cea mai potrivită ar fi antologia The Penguin Book of Christmas Stories. From Hans Christian Andersen to Angela Carter, ed. Jessica Harrison, care are și (scuzați frivolitatea) o copertă superbă. Tot la cărți clasice intră și emoționantele volume Cartea de Crăciun, de Selma Lagerlöf, O amintire de Crăciun, de Truman Capote sau, pentru cititorii care-și doresc un volum mai apropiat de spiritul sărbătorilor ortodoxe, Crăciunul, de Mihail Aldașin.  

 

Povești ilustrate pentru copii

La categoria asta avem foarte, foarte multe cărți, o să mă rezum la a recomanda doar preferatele. În primul rând, nici un Crăciun fără Grinch, așa că prima va fi extrem de simpatica și amuzanta Cum a furat Grinch Crăciunul, de dr. Seuss. Urmează Spărgătorul de nuci cu ilustrațiile superbe ale Valeriei Docampo (face pereche bună cu Lacul lebedelor din aceeași serie), O dorință de Crăciun, de Katherine Rundell, cu il. de Emily Sutton, un basm modern ce ilustrează ideea modernă a Crăciunului drept timp al dorințelor împlinite, Zăpadă, de Walter de la Mare, o carte emoționantă despre frumusețile iernii, cu un lirism deopotrivă textual și vizual, sau Pachetul roșu, de Linda Wolfsgruber, o carte despre bucuria de a dărui.

De asemenea, mai sunt cărțile care fac parte din serii și care au volume speciale de Crăciun, cum ar fi Crăciunul lui Mog, de Judith Kerr, o poveste simpatică despre cea mai pufoasă pisicuță și relația ei complicată cu bradul de Crăciun, o aventură care se repetă în fiecare an pentru iubitorii de pisici, Lama Lama de Crăciun, de Anna Dewdney, o poveste în care puiul de lamă învață să aștepte cu răbdare sărbătorile și că cel mai frumos dar este, de fapt, timpul petrecut cu cei dragi, Petrecerea de Crăciun a lui Pettson, de Sven Nordqvist, o poveste despre speranță, prietenie, bunăvoință și, mai ales, despre atmosfera magică a sărbătorilor, și, în aceeași serie, Surpriza de Crăciun pentru Findus, două cărți simpatice cu cel mai șic motan, Pete Motanul, Pete Motanul salvează Crăciunul și Pete Motanul și cele douăsprezece zile grozave de Crăciun, și, o carte abia descoperită, Vacanța de Crăciun a Moșului, de Mauri Kunnas, o poveste despre ce face Moșul în cele 12 zile de Crăciun (o altă perioadă festivă), după ce duce toate cadourile copiiilor și înainte să se apuce de cele pentru următorul an. 

 

Romane de Crăciun 

Două dintre cele mai frumoase cărți de citit de Crăciun mi se par a fi Un băiat numit Crăciun, de Matt Haig, o poveste cu elfi, turtă dulce, reni, zăpadă, prietenie și speranță, dar și durere și maturizare, toate dozate perfect într-un roman emoționant, teoretic pentru copii, dar practic potrivit pentru orice cititor care se simte bine înconjurat de „magia CrăciunuluI”, și Zile de Crăciun, de Jeanette Winterson, o antologie de 12 povestiri și 12 rețete, câte una pentru fiecare dintre cele 12 zile de Crăciun, nu e roman, dar o simți ca un întreg de la cap la coadă. Este o carte foarte simpatică și care redă foarte bine ideea atmosferei de sărbători, iar ediția română este chiar foarte frumoasă. 

Mai există și categoria romance-urilor de Crăciun, n-aș ști să recomand unul pentru că nu am citit prea mult în zona asta. De fapt, cred că singurul citit e un young adult romance, Fulgi de iubire. Trei poveşti romantice de Crăciun, un roman cu trei autori, John Green, Lauren Myracle, Maureen Johnson, și care mi s-a părut simpatic pentru vârsta recomandată. Așa că la categoria asta mai degrabă primesc recomandări, dacă se găsește vreun cititor binevoitor.

Aș încheia cu câteva cărți să le zicem „de Crăciun și nu numai”, cărți mai mult de iarnă, de cuibărit și de refugiu, cum ar fi minunatul roman-basm Copila de zăpadă, de Eowyn Ivey, sau volumul recent apărut Iernile sufletului, de Katherine May, o pledoarie pentru beneficiile și puterea regeneratoare ale anotimpului hibernal. Sau, pentru amatorii de senzații tari și cărți cu mai multă acțiune, romanele polițiste Ultima zăpadă, de Allen Eskens, sau Fără ieșire, de Taylor Adams, ambele cu un suspans foarte bine construit și tone de zăpadă ca decor, sau două thrillere de doi maeștri ai genului, unul mai nou și mai scurt, Sânge pe zăpadă, de Jo Nesbø, și unul deja clasic, Shining, de Stephen King, unul dintre cele mai bune romane ale acestuia și perfect pentru un Crăciun atipic izolat în zăpadă (în imaginație, desigur). 

 

Am început cu zurgălăi și am terminat cu thrillere cu decor de iarnă, dar nu-i rău, zic. Cărți sunt de toate pentru toți, important e să avem timp de citit și atmosferă crăciunească din plin. Și, da, n-ar fi rău să vină Moșul și cu o carte, două sub brad, promitem că la anu o să fim (și mai) cuminți. 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter