• „Eşti încă tânăr atâta timp cât admiri şi în măsura în care admiri” - Lucian Blaga

5 cărți de astronomie pentru copii

5 cărți de astronomie pentru copii

Astronomia mi s-a părut dintotdeauna o știință fascinantă și îmi amintesc cu drag de cărțile (fără poze) pe care le citeam întruna când eram mai mică și de dosarele în care aveam fișe pentru planete, galaxii și alte noțiuni legate de spațiul cosmic (orice de la găuri negre, la găuri de vierme, gravitație, sistem solar, Big-Bang etc.). În ultimul an am remarcat apariția mai multor cărți pentru copii dedicate acestui subiect, cărți frumoase, cu ilustrații și poze (sau fără) pe care le-am citit cu mare plăcere și pe care vreau să le recomand mai departe părinților și micilor cititori interesați. 

Am organizat cărțile crescător, după vârsta cititorilor cărora le sunt adresate. Sunt atât cărți de ficțiune, cât și cărți de popularizare a științei pentru copii, punctul comun fiind pasiunea pentru cerul înstelat de deasupra noastră. La final, pentru că micii cititori de azi au engleza aproape ca limbă nativă, am mai făcut câteva recomandări de cărți pe care le pot citi chiar în original.

De asemenea, pentru copiii interesați de astronomie recomand cu mare drag un curs ținut de astronomul Adrian Șonka la Fundația Calea Victoriei. Eu am urmat modulul pentru adulți, dar l-am văzut pe Adrian la mai multe evenimente pentru copii dedicate astronomiei și cred că este persoana cea mai potrivită să le vorbească celor mici despre misterele cosmosului.

 

Uimitorul cosmos, de Ruth Martin și Allan Sanders, Ed. Gama, 2016, col. „Micii Exploratori”, trad. Anca Scutelnicu

Recomandată cititorilor de peste 3 ani, cartea prezintă imagini și informații de bază pentru înțelegerea astronomiei. Cu copertă cartonată și clapete la interior cu informații suplimentare, cartea prezintă date ușor de înțeles pentru cei mai mici cititori interesați de astronomie. De la sistemul solar, la planete, sateliți naturali și artificiali ai planetelor, galaxii și găuri negre, astronauți și călătorii în cosmos, este o excelentă introducere în fascinantul univers al astronomiei. De asemenea, paginile sunt făcute dintr-un carton foarte gros, rezistent la rupere, la ronțăire sau la alte acțiuni ale micilor rozători, pardon cititori, pasionați de univers. Ilustrațiile și textele sunt prietenoase și interesante, constituind un bun punct de plecare în fascinantul spațiu extraterestru.

 

Arată-mi stelele, Lotte, de Iris Muhl și Billy Bock, Ed. Univers Enciclopedic Junior, 2016, trad. Cristina Muică

Potrivită tot pentru cititorii de peste 3 ani, Arată-mi stelele, Lotte, combină teama copiilor de întuneric cu fascinația pe care o poate reprezenta cosmosul. Cu o poveste ce îmblânzește spaimele nopții și personifică cerul înstelat, alături de ilustrații frumoase și pline de imaginație, cartea face cunoștință copiilor cu câteva dintre cele mai importante și mai ușor de ținut minte denumiri astronomice: Calea Lactee, constelațiile Casiopeea, Câinele Mic, Leul sau Ursa Mare. Transformată într-o poveste, noaptea nu mai e atât de înfricoșătoare și se transformă într-un univers familiar și recognoscibil.

 

Profesorul Astro Cat și frontierele Universului, de Dr. Dominic Walliman și Ben Newman, Ed. Pandora M, 2016; trad. Virginia Costeschi și Petru Aron Costeschi

Profesorul Astro, „cea mai deșteaptă pisică vagaboandă pe care o vei cunoaște vreodată”, e și cel mai bun profesor pentru a-i ghida pe cei mici în tainele universului. Am zis cei mici, dar ar fi trebuit să spun cei mici puțin mai mari, cartea fiind potrivită pentru copii care au început deja școala primară (8+). Prin texte amuzante și interesante și ilustrații asemenea, Profesorul Astro te plimbă prin tot universul, de la Big Bang, la nașterea unei stele, constelații și galaxii, prin sistemul nostru solar cu planetele sale și chiar prin Stația Spațială Internațională și mai departe, în viitor.

Cei mici pot afla despre cum e viața pe fiecare dintre cele 8 planete din Sistemul Solar (da, 8, Pluto nu mai e planetă de ceva timp), despre legătura între lună și mareele terestre, despre fazele lunii și schimbarea anotimpurilor, despre cum au călătorit spre lună astronauții din misiunea Apollo 11 sau despre cum se desfășoară viața pe Stația Spațială Internațională (ce mănâncă astronauții, cum ce stau îmbrăcați înăuntru și cum se îmbracă când ies afară, în spațiu, cum ajung acolo, cât pot să stea etc.). Cartea are și numeroși termeni pe care un copil nu prea are de unde să-i cunoască (gen: gaură neagră, fuziune nucleară, câmp magnetic, atomi și fotoni, energie turbionară etc.), și, pentru asta, există la final un scurt Glosar care-i poate fi de folos.

Mie mi-a plăcut de mâța asta astronoamă, chiar e simpatică foc și nu a mințit, e și deșteaptă. Ah, și un fapt interesant, cartea a fost tradusă din engleză de Virginia Costeschi și de fiul său, Petru, în vârstă de 9 ani atunci când a făcut traducerea. Acum e băiat mare, are 10 ani. 

 

Viața pe Marte, de Jennifer Brown, Ed. Nemi, 2016, trad. Andreea Florescu

Recomandat cititorilor cu vârsta peste 8 ani, Viața pe Marte este un roman amuzant despre un puști pasionat de astronomie, pe nume Arcturus Betelgeuse Chambers, care, după cum v-ați dat probabil seama din numele lui, provine dintr-o familie de oameni pasionați de astronomie: Arcturus este steaua alfa din constelația Boarul, iar Betelgeuse este o supergigantă roșie din Centura lui Orion (dacă nu știți ce înseamnă toate denumirile astea, puteți afla din celelalte cărți prezentate sau citind romanul). Ca și Arcturus, poreclit Arty, cei mai mulți membri ai familiei lui poartă nume de cosmofili: bunicul Muliphein, numit după steaua delta din constelația Câinele Mare, verișorii Longie și Lattie (prescurtarea de la Longitudine și Latitudine), surorile sale Vega (după cea mai strălucitoare stea a constelației Lira și a cincea stea de pe cer ca strălucire și a doua din emisfera celestială nordică, tot ca strălucire) și Cassiopeea (una dintre cele mai vizibile constelații din emisfera nordică, situată în apropierea Carului Mare), tatăl său Corvus Chambers (numit după Constelația Corbului din emisfera sudică) și chiar câinele familiei botezat Cometă.

Mi-a plăcut mult felul în care autoarea reușește să strecoare în narațiune informații și date esențiale, într-un mod neostentativ și foarte ușor de înțeles. Dincolo de pasiunea pentru astronomie și pentru găsirea vieții pe alte planete (în principal, Marte), Arty e un băiețel de 8 ani complet obișnuit, cu prieteni și teme de făcut, care ar face orice să nu spele vasele și să-și facă curat în cameră și care, evident, intră în tot felul de buclucuri, dar află și o grămadă de informații interesante despre cosmos privind cerul și discutând cu vecinul său, un fost astronaut. 

 

Enciclopedia spațiului. O călătorie prin sistemul nostru solar și dincolo de el, text și ilustrații de David A. Aguilar, Ed. Litera Mică, 2016, col. „National Geographic Kids”, trad. Gabriela Tudor

Cea mai complexă dintre cărțile din această listă, Enciclopedia spațiului este potrivită pentru cititorii de peste 10 ani, cei pentru care deja astronomia este un subiect de interes și care la întrebarea „Ce ai vrea să fii când o să fii mare?” au răspuns cel puțin o dată „astronaut” sau „astronom”. Practic, e cartea care te ajută să le aprofundezi pe cele de dinainte și eu aș zice că e potrivită nu doar pentru cei mici, ci și pentru cei mari care sunt interesați de subiect sau, ca mine, au rămas cu pasiunea astronomiei din copilărie. Informațiile și imaginile sunt mult mai complexe și mai detaliate, iar multe imagini sunt chiar fotografii realizate de telescoape performante, nu ilustrații precum în cărțile de dinainte.

Cartea are capitole despre Big-Bang, alte sisteme solare, informații detaliate despre fiecare planetă din Sistemul Solar în parte, dar și despre alte corpuri cerești care nu sunt planete (centura de asteroizi, centura Kuiper, comete etc.), capitole despre găurile negre, roiuri de galaxii, materia întunecată, nebuloasele, constelații, Calea Lactee, supernove și stele gigant, viața pe alte planete din cosmos, și se încheie, la fel, cu o privire spre viitor, cu vise despre zboruri și hoteluri spațiale sau despre vacanțe pe planeta Marte. La final, există mai multe tabeluri cronologice astronomice, un glosar și un index.

Este o carte pe care un copil pasionat de astronomie o va avea mult timp alături. Îi va devora la început imaginile mari și schemele mai ușor de înțeles, apoi va zăbovi pe fiecare capitol în parte, încercând să priceapă, oprindu-se să caute explicații sau să întrebe, după care va reveni iar și iar la ea până când vârsta, alte cărți sau materia școlară îi vor deschide și alte orizonturi și alte cărți cu care va merge mai departe. Inutil să spun cât mi-ar fi plăcut să am o astfel de carte în copilărie.

 

Cum ziceam, am aranjat cărțile după un criteriu cronologic, de la 3 până la 10 ani și mai sus, însă ele pot fi citite și în paralel. Privește stelele, Lotte și Uimitorul cosmos fac pereche bună (prima fiind o operă de fantezie, iar cealaltă având informații științifice, ambele la fel de importante în educația copilului mic), iar celelalte trei merg și ele de minune împreună. Un copil poate începe să se plimbe prin cosmos cu Profesorul AstroCat, se poate împrieteni apoi cu Arcturus Betelgeuse Chambers și poate afla dacă există viață pe Marte sau pe alte planete răsfoind Enciclopedia spațiului

Alte cărți interesante pe care cei mici le-ar putea citi direct în engleză, sunt: There's No Place Like Space: All About Our Solar System (Cat in the Hat's Learning Library), de Tish Rabe și Aristides Ruiz; Mousetronaut: Based on a (Partially) True Story, de Mark Kelly și C. F. Payne; Hello, World! Solar System, de Jill McDonald; The Magic School Bus Lost In The Solar System, de Joanna Cole și Bruce Degen; How to be a Space Explorer: Your Out-of-this-World Adventure, ed. Lonely Planet Kids.

Vă doresc o minunată și plăcută plimbare în spațiu, această ultimă frontieră (ca să citez din clasici). 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Cressida Cowell câștigă Blue Peter Book Award pentru „The Wizards of Once”, în curs de apariție la Nemi

Cressida Cowell, îndrăgita autoare a seriei „Cum să-ți dresezi dragonul”, a câștigat premiul pentru cea mai bună poveste la Blue Peter Book Awards cu primul roman din seria „The Wizards of Once”, care apare la Editura Nemi.

Editura Nemi lansează seria „Lumea animalelor”, pentru micii exploratori

Editura Nemi pentru copii lansează patru cărți spectaculoase pentru micii exploratori curioși.

Cărți pentru copiii de toate vârstele

Un articol despre cărțile frumoase care sunt potrivite pentru orice vârstă, indiferent de eticheta sub care sunt puse în rafturile librăriilor sau ale bibliotecilor.

6 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


  1. Ionela 16-08-2017 22:55

    Multumesc pentru aceste sugestii. Este un articol bun si util

    Raspunde
  2. Laura Câlțea 17-08-2017 18:12

    Cu drag, mă bucur că ți-a plăcut și ți-a folosit :) În curând vor apărea mai multe cărți pe tema asta pentru copii ;)

  3. Alexandra 24-03-2017 16:31

    Ce carti faine! Ce mai conteaza ca sunt om in toata firea de acum...si eu as citi aceste carti. Mi s-ar parea un experiment detul de interesant si cu siguranta mi-ar face placere sa ma pierd printre foile colorate, asemeni unui copil ce a primit un cadou frumos de sarbatori sau de ziua sa de nastere.

    Raspunde
  4. Laura Câlțea 25-03-2017 09:42

    Mă bucur că ți-au plăcut, chiar sunt foarte frumoase pentru orice vârstă :)

  5. Dumitru Nicolae 22-03-2017 21:06

    Buna! Imi puteti recomanda o lista de lectura pt o fetita de 8 ani, din diverse domenii? Sunt atat de multe carti aparute, incat ne este foarte greu sa alegem cartile cu adevarat bune, iar timpul este foarte pretios si scurt, nu as vrea sa si piarda apetitul pt citit din cauza unor carti mai prost scrise sau mai greu de inteles. Va multumesc!

    Raspunde
  6. Laura Câlțea 22-03-2017 21:40

    Bună, da, sigur, mă interesez și vă recomand. Revin curând cu un răspuns :) Toate bune!