• „Vous connaissez depuis longtemps ce que j'ai voulu établir, le droit de tout oser” - Paul Gauguin

Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești! – O campanie a Editurii All

Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești! – O campanie a Editurii All

Pentru că mi-a plăcut ideea, m-am alăturat și eu campaniei Editurii All, Citește povești. Mai ales că eu taman ce hotărâsem că prea am citit multe cărți „serioase” și ar fi bine să mai citesc, din când în când, și cărți pentru copii. Cred că nu e rău să ni se aducă aminte din când în când ceva de genul: „…pentru o viață sănătoasă, consumați povești de două ori pe zi”. Dacă ne-am obișnuit să bem doi litri de apă pe zi, să nu mai mâncăm multă sare și mult zahăr, să mâncăm fructe în loc de dulciuri, poate că putem să ne învățăm și să citim povești în loc să ne uităm la TV, de exemplu.

Și dacă începem să înțelegem că, pentru copii, e mai de folos să comunicăm cu ei și să le citim povești, decât să-i lăsăm singuri în fața televizorului sau în fața consolei video, poate că nu vom mai avea atâtea motive să ne plângem de ei mai târziu. Nu vreau să condamn în masă programele TV și jocurile video, au și ele rostul lor, cred doar că ar fi bine dacă și literatura ar avea o pondere mai mare în viața cotidiană a copiilor și a părinților, totodată.

Mai jos este textul pe care l-am scris pentru această campanie și comunicatul de presă al Editurii All, cu toate datele campaniei.

 

Cred că suntem făcuți din povești în aceeași măsură în care suntem alcătuiți din apă și atomi de carbon. Suntem dependenți de povești, în orice formă le-am găsi. Mai mult, ca oameni, nu putem înțelege lumea decât ca poveste. Trebuie să avem o poveste a alcătuirii lumii și o poveste a vieții noastre, alături de toate celelalte povești pe care le întâlnim zilnic în diferite forme.

Poveștile ne formează și, la rândul nostru, și noi pe ele. Însă, totul depinde foarte mult de materialul pe care îl avem la îndemână. Suntem ființe construite cultural și prin bagajul cultural pe care-l dobândim ne construim lumea în care trăim. Avem nevoie de frumusețea și magia poveștilor pentru a face din lumea noastră un loc frumos de trăit. Realitatea nu a fost și nu ne va fi niciodată de ajuns. Avem nevoie de povești ca să trăim, ca să înțelegem lumea, ca să ne construim frumos.

Spre deosebire de adulți, mintea copiilor este încă foarte apropiată de logica basmului. Ei fac din orice mică întâmplare o poveste și se plimbă cu grație între lumea noastră, reală, adevărată, serioasă, și lumea fabuloasă și inepuizabilă a basmelor. Această nevoie umană de povești este, în cazul lor, fundamentală. Cu riscul de a părea naivă, cred cu tărie că pentru o lume mai bună e bine să le citim copiilor povești. Și să ne aducem aminte să o facem, din când în când, și noi, copii mari și (prea) serioși.    

Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești! (Comunicat de presă)

Campania CITEȘTE POVEȘTI! este inițiată de Editura ALL și realizată în colaborare cu agenția de publicitate NEXT Advertising şi Raluca Băraru. În încercarea de a repune în drepturi ora de lectură, ni se alătură părinți, profesori, experți în educație, jurnalişti și un guvern de poveste. Campania, al cărei slogan este Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești!, are expunere outdoor, radio şi print. Campania poate fi urmărită pe pagina de Facebook Citește Povești.

În fruntea guvernului său proaspăt instaurat la inițiativa Editurii ALL, Prim-Ministrul Harap-Alb are puterea de a crea locuri de muncă pentru personajele poveștilor rămase fără job. Din postura de ministru al Finanțelor Publice, Prâslea cel Voinic garantează creșterea numărului de pagini citite pe cap de locuitor, iar ministrul Educației, Ileana Cosânzeana, face reforma învățământului introducând lectura de seară în programa obligatorie.

Din ce în ce mai conștiincioși, introducem în agenda zilnică probleme de toate mărimile și culorile. Practicăm cu spor stresul de performanță, dar rămânem cu restanțe la timpul petrecut în compania copiilor și a cărților de povești pe care le îndrăgesc.

Titlurile din programa școlară se dovedesc de multe ori neatractive, iar în scurt timp apar și comentariile sau referatele obligatorii. Confruntarea cu lista de lectură se transformă într-o probă de rezistență din care copiii ies de cele mai multe ori dezamăgiți. Ca urmare, cu greu mai deschid o carte fără strângere de inimă.

Tinerii nu mai citesc. Românii, în general, citesc puțin. 22% dintre români nu citesc niciodată o carte, iar mai mult de o treime nu cumpără niciodată cărți (se arată într-un studiu IRES).

Respectă legea implementată de Guvernul de Poveste!

Pentru o lume mai bună, citește-le copiilor povești!



Articole asemănătoare

Alexandru Macedonski și imaginația clasică

Deși Macedonski e considerat a fi primul poet modern și chiar unul dintre factorii activi ai răspândirii modernismului în literatura română, acest modernism afișat poate fi înțeles mai degrabă ca o dorință a poetului de a fi cu orice preț modern, prin această apartenență făcând o notă discordantă cu poezia romantică a epocii reprezentată de Eminescu.

Eveniment editorial Publica: „Small DATA”, de Martin Lindstrom apare concomitent cu ediția în limba engleză

Ediția în limba română a cărții lui Martin Lindstrom – Small DATA – apare concomitent cu ediția în limba engleză. Lansarea oficială a cărții va avea loc la București, în prezența autorului, în cadrul conferinței The Future of Marketing.

„Strada Ficțiunii” în haine noi la aniversarea de 5 ani

La cinci ani de la lansare, începând din 2016, colecția „Strada Ficțiunii” se prezintă în haine noi, pe măsura creațiilor literare pe care le oferă publicului.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu