Bookfest 2023: listă de dorințe și recomandări

Bookfest 2023: listă de dorințe și recomandări

Astăzi începe cea de-a XVI-a ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest, la Romexpo, pavilionul B2, ediție al cărei invitat de onoare este Italia. Ca de obicei, au fost pregătite numeroase noutăți și evenimente (o centralizare a evenimentelor din cele 5 zile de târg o puteți găsi aici), iar țara invitată de onoare s-a pregătit și ea serios (am povestit pe larg despre participarea Italiei la Bookfest aici). Și, pentru o mai bună orientare, puteți găsi aici planul expozanților la târg. 

Ca în fiecare an, mi-am făcut și eu o listă de dorințe și una de recomandări (mai ales dintre noutăți, așa cum se obișnuiește) și m-am pregătit și pentru câteva lansări la care o să vorbesc în calitate de invitat. Așadar, vineri de la ora 17.00 la standul Editurii Litera voi vorbi despre Către paradis, de Hanya Yahagihara, apoi de la 18.00 la standul Editurii Polirom despre Rechini în vremea salvatorilor, de Kawai Strong Washburn, iar sâmbătă de la 14.00 la Scena Arena despre două dintre cele mai noi apariții din colecția „Anansi. World Fiction”, Femeile din Troia, de Pat Barker, și O mie de corăbii, de Natalie Haynes. La această ultimă lansare la care particip se va vorbi și despre recent laureatul roman al lui Gheorghi Gospodinov, Refugiul timpului, care a primit aseară International Booker Prize 2023 (trad. engl. Angela Rodel, trad. rom. Mariana Mangiulea Jatop). 

 

Recomandări Bookfest 2023

FICȚIUNE

* Către paradis, de Hanya Yanagihara: un roman alcătuit din trei povești construite pe planuri temporale diferite și al căror înțeles alegoric se țese încet și discret pe parcursul a aproape 800 de pagini. Cu o scriitură limpede și precisă, Hanya Yanagihara spune o poveste frumoasă, deși fundamental tristă (însă nu în același fel implacabil în care e tristă O viață măruntă). (Ed. Litera)

* Femeile din Troia, de Pat Barker: o continuare naturală a precedentului roman despre războiul din Troia, Tăcerea femeilor, Femeile din Troia pornește de la un alt episod secundar al acestui război legendar, și anume imposibilitatea grecilor de a părăsi Troia după cucerirea ei. Protagonistă este tot Briseis (acum soția unui important comandant grec), dar și alte două personaje secundare ale epopeii: Pyrrhus, fiul lui Ahile (mai cunoscut după numele celălalt, Neoptolem), și preotul Calchas. Romanul poate fi citit și dacă nu l-ai citit pe primul. (Ed. Pandora M)

* O mie de corăbii, de Natalie Haynes: având la început aceeași scenă de desfășurare precum cel de mai sus (și acesta începe tot cu episodul cuceririi Troiei), O mie de corăbii oferă o perspectivă mai amplă asupra evenimentelor și de dinainte de războiul troian, dar și după terminarea acestuia. Mai multe personaje, mai multe episoade din mitologia greacă, o meditație pe tema războiului și a eroismului victimelor (nu doar al celor care participă direct la lupte, ci și a celor rămași acasă, a celor luați prizonieri etc.). (Ed. Pandora M)

Rechini în vremea salvatorilor, de Kawai Strong Washburn: o saga de familie ce urmărește destinele a trei frați, o meditație pe tema destinului și a relațiilor (vulnerabile&complicate în același timp) din sânul oricărei familii și o alegorie pe tema alegerilor pe care le facem și a regretelor pe care orice alegere le implică. Știți deja, fiecare familie este nefericită în felul său propriu (iar fericirea și nefericirea sunt redefinite de fiecare dintre noi), iar noi, oamenii, nu putem rezista unei bune povești de viață (sunt unii care spun că interesul pentru viața altora, bârfă i s-ar mai spune, stă chiar la baza inteligenței noastre specifice).  (Ed. Polirom)

Locul. Evenimentul, de Annie Ernaux: nu știu dacă vor apărea până la Bookfest, dar chiar dacă nu apar vă recomand, totuși, să nu ocoliți Anii de aceeași autoare, una dintre cele mai bune cărți de memorii citite vreodată, o minunată panoramă a secolului XX european. (Ed. Pandora M)

* Din cauze naturale, de Nina Lykke: un roman contemporan despre viața conjugală și profesională a unei doctorițe norvegiene aflată la a doua tinerețe (adică undeva în deceniul 50-60 de ani). Scriitură lejeră și o poveste nu neapărat amuzantă (așa cum e caracterizată), dar interesantă ca detalii de viață locală (mentalități și obiceiuri pe care norvegienii le iau de bune, dar care pentru un ochi străin par cu atât mai insolite; de exemplu, faptul că la norvegieni un medic de familie e în același timp și un pic psiholog, și un pic dermatolog, și un pic ginecolog și multe altele). A fost o lectură relaxantă, zic că e bună pentru vara ce urmează. (Ed. Humanitas Fiction)

* Pe cine iubești mai mult, de Mihaela Buruiană: un volum de proze scurte, impecabil scrise. La fel, numai bune de luat în vacanță sau de făcut din el câte o vacanță scurtă, dimineața, la cafea. (Ed. Nemira)


NONFICȚIUNE 

* Orizonturi. Originile globale ale științei moderne, de James Poskett: o istorie complexă a științei, a culturii și economiei, care arată într-un mod documentat și extrem de pertinent legăturile subtile dintre diferitele planuri ale existenței noastre comune. Am citit-o pe nerăsuflate și am scris mai multe despre ea chiar în prezentare. (Ed. Trei)

* Mesagerul stelar. Perspective cosmice asupra civilizației, de Neil deGrasse Tyson: un fel de testament științific și umanist al unui mare om de știință și umanist deopotrivă. O perspectivă care se vrea făcută „din depărtare” pentru a ne ajuta să ne vedem obiectiv și să ne înțelegem mai bine ca specie, ca întreg. (La fel, am scris o mică prezentare pe care o găsiți în textul cărții sau, în cazul celei tipărite, chiar pe flaps). (Ed. Trei)

* Pântecul. Cum începe povestea noastră, de Leah Hazard: un volum scris de o moașă britanică și util tuturor femeilor, fie că sunt mame sau nu. O privire complexă asupra uterului feminin, din mai multe perspective (biologică, culturală, feministă), alături de o scriitură prietenoasă și empatică. (Ed. Nemira)

* Fiica de la Auschwitz, de Tova Friedman și Malcolm Brabant: Tova Friedman avea 6 ani când a ajuns în lagărul de la Auschwitz împreună cu mama ei. Această carte este atât povestea supraviețuirii sale în infernul lagărului nazist, cât și a felului în care a reușit să-și depășească traumele și a parcursului său profesional ulterior ca luptătoare împotriva antisemitismului și terapeută. (Ed. Nemira)

* Cărțile lui Anders Hansen de la Editura Publica. Cea mai recentă este ediția pentru adolescenți Creierul puternic, dar puteți începe cu oricare dintre ele, toate sunt foarte bune și interesante. (Ed. Nemira)

* Am văzut că se pregătește o nouă ediție, ilustrată, a volumului Mătuși fabuloase și alte istorioare bucureștene, de Silvia Colfescu, dacă-l găsiți la târg nu-l ocoliți. (Ed. Vremea)


CĂRȚI PENTRU COPII 

* Fie ce-o fi, de Debi Gliori: o cărticică simpatică despre iubirea necondiționată a părinților (bine, aici e vorba de iubirea mamei, dar e despre iubirea părintească, de fapt) pentru puii lor. (Ed. Pandora M)

* Tina balerina, de Marilyn Singer: nu știu alții cum sunt, dar la noi în casă Tina balerina e personaj de cinste; dacă aveți fetițe pe-acasă zic să aruncați o privire, sunt chiar simpatice cărțile cu Tina. (Ed. Nemi)

* Vreau în barca ta, de Sergio Ruzzier: doi simpatici sunt Puiu și Vulpoi, iar cărțile lui Sergio Ruzzier sunt superbissime la orice vârstă. (Ed. Frontiera)

* Minuni ale naturii, de Ben Hoare: nu-i chiar o noutate (a apărut anul trecut, de fapt), dar Ilinca s-a îndrăgostit de cartea asta pe care o răsfoiește încolo și-ncoace obsesiv de câteva luni. (Ed. Litera)

* Seria Cum să-ți dresezi dragonul, de Cressida Cowell, apare într-o nouă ediție (a 3-a) la Arthur. Sper să-i meargă bine de data asta, a fost una dintre cele mai simpatice cărți middle-grade pe care le-am citit. 

 

Listă de dorințe Bookfest 2023 

FICȚIUNE

* Matrix, de Lauren Groff: pentru că mi-e dor de un roman medieval. (Ed. Curtea Veche)

* Inimă neagră ca noaptea, de Robert Galbraith: pentru că e un roman cu Cormoran Strike și de alt motiv nu mai e nevoie. (Ed. Trei)

* Țara zăpezilor, de Sebastian Faulks: pentru că mi-a plăcut la nebunie Amprenta omului și Cântecul păsărilor. (Ed. Litera)

* Galaad, de Marilynne Robinson: pentru că mi-a plăcut Acasă și sunt curioasă să citesc mai multe cărți de această scriitoare americană. (Ed. Litera)

* Integrala prozei scurte a lui John Cheever: Adio, fratele meu și Geometria dragostei. (Ed. Polirom)

* Oamenii țarului nostru, de Ludmila Ulițkaia: aici nu cred că e cazul să mai dau explicații. Dacă e cineva care are, totuși, nevoie, pe blog am postat un fragment din acest volum. (Ed. Humanitas Fiction)

* Viața la viteză maximă, de Brigitte Giraud: pentru că este Goncourt-ul de anul trecut și sunt curioasă. (Ed. Trei) 

* Balada închisorii din Reading, de Oscar Wilde: pentru că e Oscar Wilde și e genial. (Ed. Humanitas)

* Quilt, de Veronica Niculescu: pentru grija aparte pe care o acordă Veronica D. Niculescu fiecărui cuvânt în parte. (Ed. Polirom)


NONFICȚIUNE 

Vrăjitoare. Puterea de temut a femeii rebele, de Mona Chollet: o carte despre un arhetip feminin care continuă încă să sperie și să bântuie imaginarul colectiv. (Ed. Black Button Books)

* Prinde iepurele, de Lana Bastašić: pentru că, da, e cartea pe care zilele astea toată lumea din jurul meu o laudă. (Ed. Black Button Books)

* Prizonieri în noaptea polară. Roald Amundsen, Emil Racoviță și Expediția „Belgica”, de Julian Sancton: povestea supraviețuirii echipajului de pe nava „Belgica” prins în gheața din Antarctica în iarna lui 1897. Titlul în original e Madhouse at the End of the World, n-ai cum să nu vrei s-o citești. (Ed. Corint)

* Eseuri, de Iulian Bocai: nu știu dacă le voi găsi la târg, dar le recuperez din librărie dacă nu au ieșit încă. (Ed. Tracus Arte)

* Capodopere în dialog & Ochiul și lucrurile, de Andrei Pleșu: pentru că mi-e dor să citesc eseuri despre artă și cultură. (Ed. Humanitas)

* Despre viața bună și cum s-o trăim, de Robert Waldinger, Marc Schulz: o carte care se bazează pe cel mai lung studiu despre fericire realizat până acum de cercetători de la Harvard. (Ed. Litera)

* O istorie a delirului. Regele de sticlă, soțul înlocuit și cadavrul umblător, de Victoria Shepherd: o carte care combină pihiatria, istoria și studiile culturale. (Ed. Humanitas) 

* Cursuri de literatură, de Vladimir Nabokov: mi-o doream de mult timp, m-am bucurat să văd că apare într-o ediție nouă. (Ed. Vellant)


CĂRȚI PENTRU COPII 

Cum am devenit vrăjitor. Din carnetul unui explorator, de Alexandru N. Stermin: Sandu Stermin a scris în ultimii doi ani două minunate cărți pentru adulți despre expedițiile sale prin lumea-ntreagă. Sunt sigură că și volumul pentru copii va fi unul de excepție. Cu ilustrații de Mădălina Surducan. (Ed. Humanitas Junior)

Ultimii dinozauri. Piticii și uriașii din Insula Hațeg, de Cristian Ciobanu: o carte despre dinozaurii din România (cu ilustrații de Ana Alfianu). Asta chiar e o apariție de excepție pentru cititorii de toate vârstele. (Ed. Humanitas Junior)

* Prin piețele lumii, de Maria Bahareva, il. de Anna Desnitkaia: o plimbare prin 24 de piețe ale lumii din 12 țări, dintre care 2 chiar din România: Obor (București) și Dacia (Brașov). Se anunță a fi savuroasă. (Ed. Frontiera)

* Ursulețul Winnie Puh, de A.A. Milne: pentru că Ilincăi îi place de Winnie Puh la fel de mult precum îi place mierea. (Ed. Arthur)

* Pe lângă astea, vom pleca acasă și cu toate cărțile cu și despre unicorni pe care le găsim. E inevitabil. 

* Iarna vrăjitoarei, de Katherine Arden: nu am mai citit demult young adult sau fantasy, dar nu ratez ultimul volum al trilogiei lui K. Arden. (Ed. Youngart)

 

Mă rog, trebuia să fie o listă scurtă și să mai las loc și pentru surprize, dar m-am lungit, cum fac mereu cu listele. Mi-am propus și eu, ca toată lumea, cumpătare, dar e greu în timpul târgului. Cel puțin la cărți pentru copii presimt că o să sărim de tot bugetul, dar e ok, în curând se ieftinesc și cireșele și ne descurcăm cumva (wink wink). 

Scrie un comentariu

Anuleaza

Abonează-te la

Newsletter