• „He cometido el peor pecado que uno puede cometer… no he sido feliz” - Jorge Luis Borges

Bookfest 2019: listă și recomandări

Bookfest 2019: listă și recomandări

Ca în fiecare an înainte de târg îmi fac o listă cu ce-aș vrea să-mi iau de la Bookfest și, alături de ea, încă una cu recomandări pentru voi, dintre ultimele cărți apărute și pe care am apucat să le citesc. Anul ăsta nu voi mai ajunge încă din prima zi la târg, sper să mă descurc în aglomerația din weekend, motiv pentru care am cu atât mai mult nevoie să fiu organizată.

Avem cărți tot mai frumoase și mai interesante, iar listele mele sunt tot mai eclectice. Deja ficțiunea e depășită de non-ficțiune și, probabil, și de cărțile pentru copii. Voi lua, oricum, mai multe cărți decât mi-am propus și, cu siguranță, mult mai multe decât am timp să citesc. Dar, ca orice cititor, îmi construiesc și eu asiduu acea bibliotecă de care voi avea timp la pensie.

Mai jos sunt recomandările mele și, apoi, lista mea de târguială. Să aveți spor la citit și la cumpărat!

 

Recomandări Bookfest 2019

Macbeth, de Jo Nesbø (Humanitas Fiction) - ultimul roman din seria Hogarth Shakespeare este, probabil, al doilea cel mai bun din serie (îmi pare rău, Jo, Margaret rămâne în fruntea listei). Romanul are suspans, personaje puternice și atent analizate, atmosferă și construcție narativă foarte bune, se citește ușor și e bine scris. A fost acuzat că ar fi comercial, dar, atâta timp cât avem o poveste bună, comercial nu mi se pare un lucru rău. 

Pachinko, de Min Jin Lee (Nemira) - o poveste frumoasă, asta e ceea ce mi se pare că poate caracteriza cel mai bine romanul, dincolo de teme, personaje, întâmplări etc. O saga de familie dintr-o parte a lumii ce mi-e foarte puțin cunoscută (viața emigranților coreeni în Japonia) pe care am citit-o și pentru plăcerea povestitului și pentru insolitul atmosferei. Genul de poveste ce îți rămâne în minte mult timp după ce ai terminat-o.

Patrick Melrose, de Edward St. Aubyn (Litera) - mi-a plăcut ironia mușcătoare a lui Edward St Aubyn, dar și felul în care tratează un subiect extrem de dificil, și anume felul în care putem, sau nu, ca adulți, să depășim traumele din copilărie. Cartea mi-a plăcut mai mult decât filmul, dar, după ce am terminat cartea, mi-a plăcut și filmul (pe care îl abandonasem după ce am văzut primul episod).

Învățare, de Tara Westover (Publica) - volumul autobiografic al Tarei Westover este un elogiu adus aptitudinii înăscute a omului pentru învățare, dar și o mărturie a faptului că, prin educație, ne putem depăși limitele impuse de mediul în care ne-am născut și că ne putem depăși, chiar dacă cu greu, traumele din copilărie și putem să devenim oameni mai buni decât părinții noștri. Sau măcar diferiți.

• Seria Fabian Risk, de Stefan Ahnhem (Litera) - un thriller noir cu toate ingredientele genului (o comunitate liniștită din Suedia tulburată de niște crime oribile, suspans, personaje puternice, analiză psihologică bine făcută) și un detectiv promițător care pe mine m-a cucerit prin faptul că analiza bibliotecile victimelor și suspecților în căutare de indicii. Am citit primul volum, Victimă fără chip, la târg apare al doilea, Al nouălea mormânt

• Animalul povestitor, de Jonathan Gottschall (Vellant) - una dintre cele mai frumoase cărți despre nevoia umană esențială de povești în toate formele: de la ficțiune, la jocuri pe calculator și vise, de la jocurile copiilor și delirul schizofreniei, până la auto-ficțiunile pe care le construim în jurul a tot ceea ce ni se întâmplă și la nevoia creierului uman de a transforma orice întâmplare într-o narațiune. E scrisă pe înțelesul publicului larg și te face să înțelegi de ce nimic nu va învinge vreodată o poveste bună. 

• Sally Jones, maimuța criminalului, de Jacob Wegelius (Litera) - am citit romanul ăsta pentru copii cu bucuria copilului care a crescut cu Jules Verne. E una dintre cele mai bune cărți pentru copii pe care le-am citit în ultima vreme (și am citit multe în ultimii ani). Are de toate: aventură, mister, prietenii sincere, călătorii pe mare, întâmplări care par fără ieșire și o maimuță-protagonist simpatică și descurcăreață. Și, mai ales, o poveste frumos scrisă.

  Extraordinara călătorie a ariciului Ariston, de Iulian Tănase, il Alexia Udriște (Nemi) -  o nouă carte pentru copii de Iulian Tănase care e, așa cum sunt cărțile lui pentru copii, pentru copiii de toate vârstele. Scrisă în versuri, cartea a fost superb ilustrată tot de Alexia Udriște (cu care Iulian a mai colaborat și la Aventurile lui Sacha în Castelul Fermecat). De luat și de savurat.

Parentingul magic. Șapte pași simpli pentru o educație reușită a copiilor, de Hedvig Montgomery (Trei) - pentru cei interesați de cărți de parenting și care, ca și mine, au nevoie să afle din cărți ce trebuie să știe (nu de pe grupurile de FB) le recomand volumul recent apărut, Parentingul magic. Autoarea este psihoterapeut de familie de 20 de ani, iar sfaturile ei sunt pertinente și utile. Acesta este primul volum dintr-o serie și traseasă câteva reguli și sfaturi generale despre relația dintre părinți și copii, vor mai urma și altele, specializate pe grupe de vârstă (eu abia îl aștept pe următorul, dedicat copiilor de până în doi ani).

Roata plăcerilor, de Valeriu Gherghel (Polirom) - nu mai e chiar o noutate, dar autorul va fi prezent la târg pentru lansarea cărții, așa că o putem pune pe listă. Mie îmi place mult stilul amuzant-livresc al lui Valeriu Gherghel, iar în volumul ăsta găsești numeroase ocazii să zâmbești pe marginea considerațiilor sale despre cărți, literatură, scriitori și nu numai. Și anecdotică și documentată, e genul de carte la care cititorii se întorc mereu să recitească sublinierile (și nu vor fi puține).

Alb letal, de Robert Galbraith (Trei) - seria Cormoran Strike e una dintre cele mai bune serii polițiste pe care le-am citit. Mi-a plăcut în aceeași măsură și cartea și filmul și așteptam cu nerăbdare acest ultim volum apărut, care sper să nu fie ultimul din serie. Se pare că Rowling se pricepe de minune să scrie serii care dau dependență. 

 

Listă Bookfest 2019 

FICȚIUNE

• Monsieur Karenin, de Vesna Goldsworthy (Humanitas Fiction)

• O odisee, de Daniel Mendelsohn (Polirom)

Sistemul periodic, de Primo Levi (Art) 

Fiul lui Iisus, de Denis Johnson (Black Button Books)

Foc și sânge, de G.R.R. Martin (Nemira)

 Înotând spre casă, de Deborah Levy (Litera) 

NONFICȚIUNE

• Frantumaglia. Viața și scrisul meu, de Elena Ferrante (Pandora M)

Mythos, de Stephen Fry (Trei)

Limbajul uitat. O introducere în înțelegerea viselor, basmelor și miturilor, de Erich Fromm (Trei)

Povestea filozofiei, de Will Durant (Herald)

•  Z, orașul pierdut. Povestea amazoniană a unei obsesii fatale, de David Grann (Art)

• Israel. Scurtă istorie a unei națiuni renăscute, de Daniel Gordis (Humanitas)

• Planeta noastră, de Alastair Fothergill și Keith Scholey (Litera)

CĂRȚI PENTRU COPII SAU PĂRINȚI

• Atlasul penelor. Totul despre păsări, Tish Rabe, il. de Aristides Ruiz (Arthur) 

• Münchhausen, de Gottfried August Bürger, il. de Eugen Taru (Arthur) 

• Jurnalul unui bebeluș. Ce vede, ce simte și ce trăiește copilul tău, de Daniel D. Stern (Trei)

• Tărăboi în grădina de zarzavaturi, de Sven Nordqvist (Pandora M)

• Originea speciilor, de Sabina Radeva, Charles Darwin (Humanitas) 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

S-a lansat Primul Târg Online de Carte cu toate cărțile la reducere permanent: Librex.ro

Prezentă pe piața librăriilor online un an, Librex se repoziționează și face tranziția către statutul de Târg online de Carte, dedicat pasionaților de lectură. În cadrul târgului vor fi disponibile peste 20.000 de titluri cu reduceri aplicate permanent.

Noutățile Publica la Bookfest 2018

În perioada 30 mai – 3 iunie, la Romexpo, se desfășoară BOOKFEST. SALONUL INTERNAȚIONAL DE CARTE! Anul acesta ne găsiți într-o nouă locație, mai spațioasă: pavilionul B2.

Grupul Editorial Corint la Bookfest, ediția a XIII-a

Grupul Editorial Corint vă invită la ediția a XIII-a a Salonului Internațional de Carte Bookfest, care se va desfășura în perioada 30 mai-3 iunie, în pavilionul B2 de la Romexpo.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu