• „Eşti încă tânăr atâta timp cât admiri şi în măsura în care admiri” - Lucian Blaga

Un scurt bilanț și cele mai citite articole pe blog în 2014

Un scurt bilanț și cele mai citite articole pe blog în 2014

Am publicat primele articole pe blog pe 4 mai 2014 și la finalul lunii, pe 31, l-am înscris și pe Facebook. Până la finalul anului, am apucat să scriu 153 de articole, am postat știri despre 174 de evenimente, am înregistrat 640 de cărți în bibliotecă și am ajuns la 2900 de prieteni pe Facebook.

A fost și este în continuare o aventură minunată. Am avut mari emoții, multe datorate unei timidități pe care multă lume nu o bănuiește, dar mă bucur foarte mult că am început proiectul ăsta. Pe lângă faptul că fac din nou ceea ce-mi place cel mai mult, și anume să vorbesc despre cărți, am cunoscut mulți, foarte mulți, oameni minunați cu care altfel nu m-aș fi intersectat. Numai pentru asta și a meritat efortul.

Nu prea mă dau în vânt după topuri, dar am fost curioasă să aflu care au fost cele mai citite articole de pe blog în anul care tocmai a trecut. Așa, mai mult de distracție. Am scos din numărătoare articolele cu concursuri (evident că au fost printre cele mai populare) și am făcut un Top 10 cu cele care au avut cele mai multe vizualizări. Una dintre rezoluțiile lui 2015 va fi să introduc o nouă categorie chiar pe site unde să se afișeze cele mai citite articole.

Așadar, top 10 cele mai citite articole pe blog în 2014:

1. Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Humanitas Fiction

2. O poveste care merită să fie spusă, recenzie despre „Sub aceeași stea”, de John Green

3. Editura Litera lansează colecția Clasici moderni

4. Cum m-am apucat de tricotat

5. Noutăți editoriale Editura Univers 2014

6. Toamna literară 2014 – Noutăți la Editura Trei

7. Lista pentru Gaudeamus

8. Nu înțelegem niciodată iubirile celorlalți, recenzie despre „Femeia sfâșiată”, de Simone de Beauvoir

9. Librăria Habitus din Sibiu – un cuib pentru citit

10. Nebun după tine, recenzie despre „Fata dispărută”, de Gillian Flynn             

 

Pentru 2015 îmi doresc să pot scrie măcar atât de des pe cât am făcut-o în 2014, dacă nu chiar mai mult, să citesc minim două cărți pe săptămână (am bifat 104 cărți la Goodreads challenge 2015, sper să-l îndeplinesc; în 2014 am reușit să citesc doar 76 de cărți din 101), să termin de adăugat cărțile citite în bibliotecă (am ajuns la 2004, mai am vreo 10 ani de adăugat), să încep să trimit și un newsletter (săptămânal, poate…) și să găsesc formula potrivită pentru o aplicație interactivă prin care să ne jucăm împreună și să ne putem cunoaște mai bine (nu știu exact ce o să fie, cum o să fie, dar sper să fie ceva frumos).

Pe lângă toți prietenii virtuali pe care i-am întâlnit, experiența de „cititoare de cursă lungă” în 2014 a mai însemnat pentru mine și ocazia întâlnirii directe cu alți cititori pasionați (de fapt, cititoare, pentru că suntem, cu foarte mici excepții, mai mult de genul feminin) în cadrul a două cluburi de carte din București: unul organizat de Ceainăria Infinitea (Books, tea & more) și unul organizat de Joie de Vivre, Salon du The (Club de carte Joie de Vivre). Ambele ceainării sunt în Cotroceni (de o parte și de alta a Academiei Militare) și ambele mi-au prilejuit seri de neuitat, discuții amuzante și interesante pe marginea cărților, dar nu numai, și, în plus, întâlnirea cu niște oameni minunați.

Deși discut tot timpul cu prietenii despre cărți, am descoperit că experiența prieteniilor și a discuțiilor de la clubul de carte este una unică și deosebit de frumoasă și vă încurajez pe toți, din orice oraș ați fi, să încercați asta. Este suficient să găsiți timp ca, o dată pe lună, să vă întâlniți într-o ceainărie (sau o librărie, sau o bibliotecă sau, de ce nu?, la cineva acasă), să alegeți o carte de discutat și să vă acordați răgazul de a savura un ceai, o carte bună și o discuție deschisă cu prieteni mai noi sau mai vechi.

Ca să închei cu bilanțurile, aș vrea să mai adaug că, în aventura mea de cititoare de cursă lungă, am avut parte de încurajare și multă bunăvoință din partea prietenilor, din partea a numeroși oameni pe care nu-i cunoșteam, dar de care acum mă simt foarte apropiată, dar și din partea editurilor care m-au sprijinit. Le mulțumesc cu ocazia asta partenerilor de la Editura Humanitas și Humanitas Fiction, Editura Trei, Editura Univers, Editura Art, Arthur și Paladin, Editura Litera, Editura Publica, Editura Nemira și Editura All și vă mulțumesc vouă, tuturor celor care citiți articolele, pentru susținere și pentru feed-back! Un 2015 fabulos de frumos tuturor! 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Lista pentru Gaudeamus

Știu și eu cum e treaba cu socoteala de-acasă și aia din târg, dar, deh, năravurile vechi… Așa că îmi fac și anul ăsta o listă ideală pentru Gaudeamus pentru că, după cum am văzut prin noutățile editurilor, am de unde alege. Evident că, odată ajunsă în târg, încerc să urmăresc lista, dar nu pot să nu fiu atrasă și de alte titluri

2014 în cărți

Multă ficțiune, literatură română și cărți pentru copii. Cam ăsta a fost pentru mine 2014 în cărți. Am făcut o listă cu cele mai bune cărți de ficțiune și non-ficțiune citite în 2014, dar și cu cele care mi-au plăcut cel mai puțin.

Literatură în ringul de box, la FILB 8

Cea de-a VIII-a ediţie a Festivalului Internaţional de Literatură de la Bucureşti va avea loc între 2-4 decembrie, ora 19.00, Clubul Ţăranului din cadrul MȚR.

0 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu