• „...noi siamo tutta la storia, non solo quel personaggio” - Alessandro Baricco

Noua sală de lectură de la Litere și nostalgia anilor de facultate

Noua sală de lectură de la Litere și nostalgia anilor de facultate

Că tot am văzut zilele astea un top al celor mai somptuoase biblioteci din lume făcut de cei de la Bored Panda, unde era inclusă și Biblioteca Universității „Gheorghe Asachi” din Iași, mi-am adus aminte că, de curând, am trecut pe la Sala de lectură a bibliotecii Facultății de Litere din București, unde mi-am petrecut anii tinereții. Acum arată mult mai bine decât pe vremea când eram eu studentă și, deși nu e neapărat somptuoasă, aduce cu bibliotecile universităților pe care le vezi în filme. Așa de mult mi-a plăcut schimbarea că nu m-am putut abține să nu fac și câteva poze. Le-am făcut cu telefonul, pentru că nu venisem pregătită, dar n-au ieșit chiar rău.

Noua sală de lectură are mese prevăzute cu lămpi și cu prize, e mai bine luminată, mult mai călduroasă și, lucru esențial pentru un loc de citit, are multă liniște (mai puțin când se deschide ușa de la intrare care scârțâie îngrozitor; dar după câteva deschideri începi să n-o mai auzi). E posibil ca în sesiune să fie ceva mai multă gălăgie, însă e un loc unde oamenii vin să citească sau să studieze, așa că liniștea e la mare preț. După terminarea facultății mi-am dorit de multe ori să revin în bibliotecă și să citesc, iar acum după ce am văzut îmbunătățirile mi se pare o idee tot mai bună (la fel ca în orice altă bibliotecă din sistemul BCU, oricine își poate face permis în urma achitării unei taxe și poate veni să citească).    

Modernizarea sălii de lectură nu e chiar recentă, sala e nouă de câțiva ani deja, doar că schimbarea a fost nouă pentru mine. Evident că nostalgia anilor de facultate s-a adăugat surprizei de a găsi o altă sală de lectură și de aici și toată bucuria mea. Nu știu dacă și vouă o să vă placă la fel de mult, însă am zis că poate măcar s-or mai găsi și alți nostalgici care să se bucure alături de mine. 

 

Laura Câlțea

Laura Câlțea

Cititoare împătimită, m-am apucat de scris din nevoia de a împărtăși frumusețea adunată în cărți. Mai multe despre mine aici.


Articole asemănătoare

Se deschide Grădina din Cărți la Grădina Botanică din București

Asociația Team Work anunță pentru 25 și 26 iulie activitățile și programul de inaugurare a Grădinii din Cărți, un nou sector amenajat în Grădina Botanică București cu ajutorul voluntarilor, un spațiu dedicat lecturii și studiului unde elevii și studenții pot veni să citească, să studieze, iar vizitatorii Grădinii Botanice se pot delecta cu o carte în liniște și în mijlocul naturii.

Ceainăria Infinitea București - O grădină de vis, o ceainărie de poveste

O grădină de vis, o ceainărie de poveste, un decor pe care-l mai vedem doar în filme de epocă și un timp și un spațiu parcă rupt din devenire - Ceainăria Infinitea din București

AristoCats Bistro

Pe una dintre străduțele vechi din centrul Bucureștiului, am descoperit într-o zi (chiar vizavi de liceul unde mi-am petrecut adolescența, ah!, de-ar fi fost și-atunci…), un bistro elegant și simpatic: AristoCats.

12 Comentarii

Scrie un comentariu

Adresa de email nu va fi facută publică.
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii

Da   Nu


 1. Ana 04-10-2015 23:28

  Bună seara! Îmi puteţi spune, vă rog, adresa Bibliotecii din imagine? Am încercat să o găsesc şi nu reuşesc! Aş dori în acest an universitar să merg la sala de lectură a acesteia.Vă mulţumesc! O seară frumoasă!

  Raspunde
 2. Laura Câlțea 05-10-2015 08:23

  Bună, adresa este Str. Edgar Quinet 5-7 (este chiar lângă fântâna de la Universitate). Aici ai pagina de FB cu mai multe detalii: https://www.facebook.com/litere/timeline . Spor la citit! :)

 3. Dana 22-02-2015 09:46

  Arata fain, cred ca o sa imi refac abonamentul numai asa sa merg sa citesc acolo. Au inceput renovarea prin 2007 din ce tin eu minte.

  Raspunde
 4. Laura Câlțea 22-02-2015 22:40

  Eu am terminat facultatea în 2005 și nici măcar nu se vorbea de așa ceva, așa că m-am bucurat s-o găsesc renovată și frumoasă:) Acum sesiunea s-a terminat, așa că e numai bine de mers și de citit :D

 5. lavinia popescu 24-01-2015 18:50

  splendide amintiri.. imi placea sa stau aproapre de fereastra sa vad si o bucatica de cer, arhitectura peste drum..., doamne, ce vremuri, cate ore am trait acolo si ce indepartate mi se par...vero, andra, gabi, iulia,... o pauza de o tigarusha pe balcon, chiar deasupra intrarii in Litere...

  Raspunde
 6. Laura Câlțea 25-01-2015 20:38

  Ce mă bucur că mai sunt și alți nostalgici ca mine ;)) Și eu mă gândesc cu plăcere la orele petrecute la sala de lectură, la toate cărțile citite ... :)

 7. Diana 23-01-2015 17:50

  Mda...tell me about it! :))

  Raspunde
 8. Laura Câlțea 23-01-2015 22:43

  :)

 9. Diana 23-01-2015 17:29

  Oooo! M-au uns pe suflet pozele astea! Ce vremuri... :) La noi nu arata nici pe jumate asa de bine sala de lectura dar tot imi amintesc cu drag de ea.

  Raspunde
 10. Laura Câlțea 23-01-2015 17:43

  Păi când eram eu studentă nu arăta chiar așa de bine :)) Unde pui că iarna era un frig de îngheța mina în pix :)) Dar mi-a plăcut mult s-o văd renovată și încălzită. Tot spun că o să mai las laptopul acasă și să mă duc să citesc la Litere sau la BCU, că parcă nu prea e citit ce fac eu cu internetul deschis tot timpul ;))

 11. Cărți și călătorii 23-01-2015 16:04

  Arată bine. Mă întreb cum o mai arăta sala de lectură a facultății de litere de la Universitatea Al. I. Cuza, din Iași, pe unde mi-am petrecut eu o parte din anii studenției... Era destul de mică și ascunsă, separată de clădirea mare a BCU, dar aproape de cămin. Nostalgică cum mă știu, când o să mai ajung pe acolo, o să mă abat și pe la sala de lectură... :)

  Raspunde
 12. Laura Câlțea 23-01-2015 16:14

  Poate faci și câteva poze să ne împărtășești și nouă :)